FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
piątkowa sprzedaż 3,95 netto bez potrąceń
-
robert0169
jestem elastyczny https://youtu.be/QBu6UyzPdHA 
-
andrzej19570
Lepiej to posłuchajcie!! https://www.youtube.com/watch?v=W-_18cdhjQQ
-
robert0169
szef cos ty taki spiety https://youtu.be/fN309dZaf7w 
-
robert0169
andrzej oto to 
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
11.01.2016 Ceny skupu tuczników i macior: cenniki nawet 20 groszy w górę
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... w-i-macior
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... w-i-macior
Andrzeju, tak właśnie myślałem. Tylko stale narzekacie że ceny niskie, że tylko dofinansowania dla małych bo duzi powyżej rynkowych cen sprzedają a zboża poniżej rynkowych kupują, a tu znowu piszesz że doskonały towar sprzedajecie w waszej okolicy w cenach wyższych od pośredników o 40 groszy. Ja jeśli sprzedaję pośrednikom to tylko w ich cenach- rynkowych a na pieniądze czekam nie tak jak ty 7 dni bo bywa że kilka miesięcy. Dla kogo więc powinno być dofinansowanie Andrzeju?andrzej19570 pisze:Marucha powrócił ze swoimi bajkami którymi nas raczył jakiś czas temu!!!Zaraz będzie jego słynny slogan;teraz tylko w górę!!!!Odnośnie jego wpisu,coraz mniej jest małych zakładów do których dostarczali świnie drobniejsi hodowcy,a dużym lepiej i łatwiej zaopatrywać się w fermowe!!I taki jest powód!!W mojej okolicy jest nie duża masarnia która ubija ok 150 szt dziennie i nie chce widzieć ani fermowych ani dunów.Kupują wyłącznie od lokalnych rolników,jak zawożę to przy wadze jest lista z ilością kupionych w danym dniu i jest to od 6 do kilkunastu od jednego rolnika!!A ceny zawsze ok 40 gr więcej niż pośrednicy,płatność do tygodnia,teraz zawoziłem 4 stycznia pieniądze na koncie 7.W sobotę mają cały towar wysprzedany,w poniedziałek puste magazyny!!
Z drugiej strony, jeśli piszesz że 4 stycznia sprzedałaś kilka sztuk w cenie 3,7 netto to znowu myślę że po 3,7 ciężko tucznika wyprodukować każdemu i jednak dofinansowanie właśnie wam przysługuje.
Andrzeju, walą was w rogi wasi lokalni jeśli za polskie -nie duńskie i nie fermowe po 3,7 płacą czyli poniżej cen rynkowych. Taki towar powinien kosztować przynajmniej 2 razy więcej.
Nie bardzo cię rozumiem Andrzeju, myślę że pewnie lubisz się ze mną podroczyć, a przez ostatni czas mało okazji ku temu było. ASF to jeszcze nie twój problem, w inne tematy nie wchodzę bo nie ma sensu. Myślałem coś dla polskiego hodowcy załatwić w rządzie. Załatwiłem dofinansowania dla wielu o których zapomniano - a tu zamiast podziękowań znowu grymaszenie. Rozumiem z drugiej strony twój ból. Zamiast niesprawiedliwych 70 złotych będzie sprawiedliwych możne 50 około. Ile będzie- tego nie wie nikt. Wiedzą ile do podziału a na ile podzielą nie wiadomo.
Bądź zdrów Andrzeju. Zabiorę się już za inną robotę, może inni mi za nią podziękują.
I nie będę ci pisał bajek że u nas lokalne przestały kupować od lokalnych drobnych bo mówią ze tłuste, a słoniny nikt nie chce pomimo że w sklepie słonina gruba po 10 złotych. A jeśli kupują to w bardzo okazyjnych cenach zdecydowanie poniżej cen rynkowych. Jeśli potrzebują towaru na mięso to kupują fermowe, bo po uboju wcale już tak nie śmierdzi. Ale ty w te bajki wierzyć przecież nie musisz.
- mytotoksyna1
Z kolei ja słyszałem ,że ma być dopłata do dzika (dzikiej świni)0909 pisze:Rasa puławska i złotnicka będzie dopłata 200 zł do szt wyhodowanej
Bo w śmietance towarzyskiej obecnie jest moda na polowania , a gro myśliwych jest już w podeszłym wieku i za bardzo nie mają doskonały wzrok.
Pomimo ,że dziki latają , biegają po kniejach to oni chcą więcej ,więcej ,więcej, bo jak z dwururki wypalą to nawet po omacku trafią STWORA !
..no i na koniec polowania będzie biesiada ......
Dlatego ta zażarta walka z ASF tak się ślimaczy!
-
andrzej19570
Marucha,namęczyłeś się by mi odpowiedzieć ale albo nie zrozumiałeś mojego wpisu albo nie chciałeś go zrozumieć!!Nie napisałem że sprzedajemy doskonały towar,napisałem że masarnia w mojej okolicy kupuje towar tylko od okolicznych drobnych rolników!Na pewno nie sprzedajesz w cenach rynkowych bo masz duże ilości i praktycznie w ciągłej ofercie,więc jeżeli nie potrafisz wynegocjować wyższych cen i lepszego terminu płatności to jesteś kiepski pracownik!!Ja przy mojej małej ilości nigdy nie sprzedałem w najniższych cenach.Poszukaj wpisu w którym żale sie na niskie ceny!!Ja nie pisałem skarg ani do Polskiego ministerstwa ani do Brukseli bo rozumiem że rząd chciał pomóc mniejszym rodzinnym gospodarstwom mającym cykl zamknięty.Ale wam dużym ciągle mało.O reszcie to już szkoda pisać bo same bzdury.Nie droczę się z Tobą tylko po prostu mamy inne rozumienie tematu!!
- mytotoksyna1
W naszym rejonie to małe masarnie ,ubojnie mają nas za nic !!
..nie pasuje ci ----idz gdzie indziej!! (wytarty slogan)
...zresztą duże tak samo - teraz rolnik to zło konieczne.
..nie pasuje ci ----idz gdzie indziej!! (wytarty slogan)
...zresztą duże tak samo - teraz rolnik to zło konieczne.
Jak tam po spotkaniu u piniego był ktoś?
Jeszcze piją,tomus pisze:Jak tam po spotkaniu u piniego był ktoś?
Andrzeju
nie pisałem skarg, tylko zostałem zaproszony przez stronę rządową do zaopiniowania projektu i swoją opinią podzieliłem się z wami prosząc was o radę na tym świńskim przecież forum, a nie hodowców kóz.
Pracować można zawsze lepiej, ale ten który nie musi sprzedać czasami tygodniowo tyle świń, od ilu już przestają płacić dofinansowanie może tego nie wiedzieć. Dodaj do tego jeszcze strefę żółtą ASF to dopiero zobaczysz jaka to adrenalina. Jedni za adrenalinę płacą sami, inni mają za nią płacone.
nie pisałem skarg, tylko zostałem zaproszony przez stronę rządową do zaopiniowania projektu i swoją opinią podzieliłem się z wami prosząc was o radę na tym świńskim przecież forum, a nie hodowców kóz.
Pracować można zawsze lepiej, ale ten który nie musi sprzedać czasami tygodniowo tyle świń, od ilu już przestają płacić dofinansowanie może tego nie wiedzieć. Dodaj do tego jeszcze strefę żółtą ASF to dopiero zobaczysz jaka to adrenalina. Jedni za adrenalinę płacą sami, inni mają za nią płacone.
Kasia84 pisze:Jeszcze piją,tomus pisze:Jak tam po spotkaniu u piniego był ktoś?![]()
Kto pije to pije, chłopy napewno już w domu, albo w drodze do domu.. Nie ma czego świętować..
to mówili coś ciekawego na tym spotkaniu?
może coś więcej napiszesz 0909?
ten agent to jakis niedorozwinięty czy co ?????
Jakie ceny na ten tydzień?
ceny zawszerolnicze
- mytotoksyna1
..mizeria z ogórków - w zestawieniu z aktualną ceną tucznika polskiego z rodzinnych gospodarstw TO RARYTASIK I SPECYJAŁEK !!
..maciory 2 ,00
..tucznik 3,40
..maciory 2 ,00
..tucznik 3,40
W agrobiznesie pokazywali spotkanie wczorajsze
Nowy123 pisze:Aukcja w Niemczech zaczyna sie od 1,20 euro cos im sie chyba pomyliło
http://www.isn-schweineboerse.de/Auktio ... talog.aspx
Aukcja zaczęła się od 1 centa wzrostu tzn 1,26 i tanio nie chcą sprzedawać Niemcy widac Giełde na plussssssssKazik pisze:Nowy123 pisze:Aukcja w Niemczech zaczyna sie od 1,20 euro cos im sie chyba pomyliło
ostro w góre podwyżki w powietrzu czuć
Tylko żeby te podwyżki przełożyły się choć trochę na cenę polską.0909 pisze:Aukcja zaczęła się od 1 centa wzrostu tzn 1,26 i tanio nie chcą sprzedawać Niemcy widac Giełde na plussssssssKazik pisze:Nowy123 pisze:Aukcja w Niemczech zaczyna sie od 1,20 euro cos im sie chyba pomyliło
ostro w góre podwyżki w powietrzu czuć
Niemcy cena 1,36€
Teraz żeby nam dali na Wbc min. 5,50 za E to już nie będzie źle.0909 pisze:OSTRO W GÓRE 136
Znając życie to z 50gr niżej wg Niemca - taką promocja(tylko wiadomo komu)Kasia84 pisze:Teraz żeby nam dali na Wbc min. 5,50 za E to już nie będzie źle.0909 pisze:OSTRO W GÓRE 136
Przy tej cenie to byłoby dobre i to bo teraz to wg Niemca to jest u nas - 1 zł.
1,36 x 4,36 = 5,93 E
U nas pewnie coś koło 5,1 E się kręci
PRZEPAŚĆ CENOWA!!
U nas pewnie coś koło 5,1 E się kręci
PRZEPAŚĆ CENOWA!!
-
danielski813
Tym najbardziej zapatrzonym w niemiecką giełde i ceny proponuje przenieść się z produkcją do niemiec bo nie trzeba byc jasnowidzem zeby zauważyć ze jak u niemca taniej raz to u nas 2 a jak u niemca drożeje 3 to u nas 1 tylko po co sobie nerwy tym szarpać nie kupilismy upadających zakładów to kupili je inni i teraz do kogo mamy pretensje???
Tylko swoi kroja nas jeszcze bardziej Jozwiakowski Damaslawek 3,3 zl netto ,lokalna ubojnia 3,6 netto - 3 % obydwoje.Panie Jurgiel pan spisz i nic nie robisz .Gdzie ten UOKiK ,ile mozna czekac,rob pan tak dalej.
Szybcy i wściekli - wieprzospeed
- Załączniki
-
- 70zł.jpg (26.93 KiB) Przejrzano 12538 razy
tego z tym wózkiem jakby policja drapła to by wieprzy na mandat braklo
Nie przesadzaj jeszcze takich wysokich mandatów u nas nie ma 
- mytotoksyna1
jak zliczysz wszystkie braki nadające się na mandat to trochę wyjdzie
mam pytania odnośnie certyfikatów które mają być do hodowli (czyli podwyższanie kosztów produkcji mimo i tak tragicznej sytuacji):
1. czy takie samo coś działa na zachodzie?
2. czy to nie jest zamach na samodzielnych hodowców i nastawienie rynku wyłącznie na tucz/chów kontraktowy (była mowa o jeszcze większym uregulowaniu rynku)?
3. czy ktoś już wie jak to mogłoby wyglądać ze strony praktycznej → procedury i koszty?
4. czy ich tam na górze nie poj***ło?
1. czy takie samo coś działa na zachodzie?
2. czy to nie jest zamach na samodzielnych hodowców i nastawienie rynku wyłącznie na tucz/chów kontraktowy (była mowa o jeszcze większym uregulowaniu rynku)?
3. czy ktoś już wie jak to mogłoby wyglądać ze strony praktycznej → procedury i koszty?
4. czy ich tam na górze nie poj***ło?
pkt 4 dokladnie ,certyfikaty nigdy nie sluzyly ich posiadaczom tylko kasa dla certyfikujacych i mozliwosc kombinacji dla wymagajacych.Jurgiel do roboty ,bo cos ucichlo jak to nam dobrze pan robi.
Dokładnie certyfikat świadczy tylko o tym że mięso zostało wyprodukowane w tym ststemie ale nie o jego jakości 
-
danielski813
Pis będzie na sile pchać każdy pomysł który ograniczy lub wyeliminuje gmo z żywienia czyli eko pqs czy jak to się tam nazywa zakazać nie dadzą rady ale zniechęcić zechcą oczywiscie czyim kosztem????
To może się stać naszym atutem żywność bez GMO nie ma powodu do obaw
https://www.ele24.net/wydarzenia/pini-p ... skie-mieso
Ogólnie to jest wielki znak zapytania, czy konsumenta stać na wydanie większych pieniędzy na przetwory mięsne ze znakiem QAFP? Bo jeśli nie, to po co się w to pchać?
Ogólnie to jest wielki znak zapytania, czy konsumenta stać na wydanie większych pieniędzy na przetwory mięsne ze znakiem QAFP? Bo jeśli nie, to po co się w to pchać?
F1 pisze:To może się stać naszym atutem żywność bez GMO nie ma powodu do obaw
GMO to jedno, ale jak masz ograniczyć udział śruty rzepakowej w dawce jak chcesz mieć ten certyfikat, albo na 3 tygodnie przed sprzedażą masz zakaz stosowania mączki rybnej i (to jest najlepsze) ŚRUTY KUKURYDZIANEJ (tyczy się to chyba też CCMu).. Więc gdzie tu masz oszczędności? A w zamian ile więcej dostaniesz przy sprzedaży? Jeśli w ogóle coś więcej dostaniesz, bo jak nie będzie zainteresowania w sklepach, to i ceny wyższej nie będzie.
A jeszcze gdzieś czytałem (ale to tyczy się chyba tylko certyfikatu PQS), że waga żywca ma oscylować w okolicach 100 kg (+-15kg).
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosc ... ity-System
Ostatnio zmieniony wtorek 12 sty 2016, 22:40 przez Kazik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
danielski813
nie wiem jak kolega F1 ale ja nie wierzę ze ktos nam za to zapłaci godnie doskonalym przykładem jest marucha który w ciągłej ofercie ma tucznika non gmo a kilka tygodni pisał ze zapytan o tego typu surowiec zero ale w naszym kraju pewnie da sie zrobić tak..
kupujemy pqs -6 centów do szkopa robimy z tego szyneczki itd polski hodowca sie wqrwia reszte sprowadzamy z zachodu i niemiec duńczyk oraz minister happy...
kupujemy pqs -6 centów do szkopa robimy z tego szyneczki itd polski hodowca sie wqrwia reszte sprowadzamy z zachodu i niemiec duńczyk oraz minister happy...
No niestety podzielam Twoje obawy 
Juz swini nie trzymam ale zaczynaja mnie wkurwiac te prezesy i ministry BANDA IDIOTOW kosztem rolnika .Ja bym takiej umowy nie podpisal , 800 rolnikow bylo a na forum nikt papy nie otworzy, banda idiotow.
-
danielski813
banda idiotów na forum czy na zebraniu???????????