CENY TRZODY

danielski813

Re: CENY TRZODY

Post autor: danielski813 »

to jak sie tobie Stanisław podoba Jurgiel a nie podoba Bogucki to ty jesteś naprawdę ciekawy gość przecież to klony w stosunku 1 do 1 jakbyś chciał mieć wyobrażenie o swoim ulubieńcu to poszukaj info przeczytaj życiorys i ocknij sie on juz był ministrem rolnictwa i zawsze wszystko tak długo analizował ze jak juz zdecydował sie na jakis ruch to było za puźno...
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

byc moze tak jest
F1

Post autor: F1 »

Stanislaw pisze:u makarona byl Bogucki i ten facet mi sie nie podoba i albo Jurgiel przejrzy na oczy albo za cztery lata bedziemy zmuszeni zaglosowac na Nowoczesna
A kto był u makarona to gęby nie otworzył :evil: kto ma zrobić porządek jak Stan pod przyczepą tylko leży
Fendt

Post autor: Fendt »

Witam tematem schodzicie na politykę, a politycy wam nic nie dadzą za darmo!!! trzeba ciąć koszty śr. sojowa 1480N. rzepakowa 900N. dajcie znać jak u was??!! Badacie Pasze na DONY??
FarmerB

Post autor: FarmerB »

Ulan pisze:a jesli chodzi o Agri, to duży zawsze może wiecej wiec nie ma co się dziwić że pasze ma tanie (tym bardziej że miesza sam i jak kupuje np. soje w ilości 100 tirów na miesiąc to też uda mu się zaoszczedzić jakąś tam kase bo ma człowieka który się zna na tym- siedzi, śledzi notowania, kontrakty terminowe itd i kupuje w możliwie najlepszej cenie, a chłop jak kupi jednego tira na pół roku albo na spólke z 3 innymi osobami, to wiadomo że raz ma lepszą cene, raz gorsza, ale nigdy nie niższą niż taki co bierze 100 razy tyle). Podobnie z lekami- jak kupuje się je w ogromnych ilościach, to rabat można uzyskać, do tego pewnie jeszcze robią tak że VAT im wracają. No albo powiedzmy za kupienie jakiejś tam ilości w gratisie wycieczke dla rodziny do Chin na 3 tygodnie ..

Agri działa tak jak powinniśmy działać MY - jak byśmy wszyscy dzialali wspolnie to też tak moglibyśmy zaoszczedzić ..dodatkowo dysponując dużą ilością tuczników w stałych dostawach z zakladami, napewno dostawalibyśmy lepszą cene .. i im było by nas wiecej tym powinno być lepiej. aa jak jesteśmy rozdrobnieni i każdy tylko w swoim gnoju siedzi... to możemy tylko narzekać że ktoś inny działa na dużą skale ... To tak jak próbować by zjeść od razu całą kromke chleba - można się zadławić.. ale jak pokroi się ja w małe kostki i je po kawałku.. to idzie bez problemu. Wydaje mi się że takich firm będzie przybywać, bo każdy wietrzy w tym interes i to oni będą mieli niższe koszty niż my, do tego dużo większa skale .. a wiadomo że najsłabsze ogniwo musi odpaść..
sami mieszają, ktoś wspominał że osobna linie mają, to i może czarna soje stosują ;)
marcolee
Kontakt:

Post autor: marcolee »

Woźniecki szaleje:

http://wozniecki.com.pl/cennik/

:( :( :(
Falco

Post autor: Falco »

Patrzcie, a mówili że po epidemii PED to będą od nas kupować http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i ... 62092.html U mnie ceny od ponad tygodnia bez zmian i na zmianę w górę podobno się nie zanosi
Falco

Cześć Kasia ;-)
DRIPOL

Post autor: DRIPOL »

Na horyzoncie widać spadki !!! Skup 3.7+vat .
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Euro drogie, Niemiec nie podniósł. Niech za tydzień też utrzyma albo obniży, to się zacznie sraczka...
Falco

Ale o obniżkach też nie słyszałem, tym bardziej, że ojro drogie, a jak przyjeżdża do nas wieprzowina to poza Danią to już chyba tylko ze strefy €.
danielski813

Dlaczego nie chcecie zrozumieć że im drożej muszą kupić zm za granicą a kupowac tam muszą bo krajowych nie starcza tym wiecej muszą zrekompensować naszym kosztem przecież to proste jak budowa cepa po co podnosić w kraju jak świń od tego nie przybędzie kupić jak najtaniej to co jest żeby więcej kasy zostalo na import i tu bierze w łeb teoria Stanisława o zmniejszaniu poglowia im mniej świń będzie w Polsce tym wieksza będzie roznica w cenie
Fendt

Post autor: Fendt »

Falco pisze:Patrzcie, a mówili że po epidemii PED to będą od nas kupować http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i ... 62092.html U mnie ceny od ponad tygodnia bez zmian i na zmianę w górę podobno się nie zanosi

Moim zdaniem to prowokacja !! ktoś za sponsorował ten artykuł, od kilku osób słyszałem ze Kutno albo zaczęło albo zacznie eksport na stany!! u mnie od 0,10 do 0,20 do góry !! ubojnie szukają ale nie chcą wyskakiwać z kasy!! Pozdrawia!!
mat

Post autor: mat »

euro juz 4.5 i pewnie bedzie roslo !!!!!
pitek81

Post autor: pitek81 »

na jutro umówione auto 4,4 netto -2%
SA

Post autor: SA »

danielski813 pisze:Dlaczego nie chcecie zrozumieć że im drożej muszą kupić zm za granicą a kupowac tam muszą bo krajowych nie starcza tym wiecej muszą zrekompensować naszym kosztem przecież to proste jak budowa cepa po co podnosić w kraju jak świń od tego nie przybędzie kupić jak najtaniej to co jest żeby więcej kasy zostalo na import i tu bierze w łeb teoria Stanisława o zmniejszaniu poglowia im mniej świń będzie w Polsce tym wieksza będzie roznica w cenie
Kapitalna wypowiedż to jest cała sprawa cen za żywiec dla nas ZM to jest równoważenie kosztów.
andre

Post autor: andre »

Dziś miałem 2 tel .za tucznikiem nawet po 6-ściu latach odezwał sie dudek ,wiec chyba lekko :wink: towaru brakuje
F1

SA pisze:
danielski813 pisze:Dlaczego nie chcecie zrozumieć że im drożej muszą kupić zm za granicą a kupowac tam muszą bo krajowych nie starcza tym wiecej muszą zrekompensować naszym kosztem przecież to proste jak budowa cepa po co podnosić w kraju jak świń od tego nie przybędzie kupić jak najtaniej to co jest żeby więcej kasy zostalo na import i tu bierze w łeb teoria Stanisława o zmniejszaniu poglowia im mniej świń będzie w Polsce tym wieksza będzie roznica w cenie
Kapitalna wypowiedż to jest cała sprawa cen za żywiec dla nas ZM to jest równoważenie kosztów.
Zwiększenie pogłowia spowoduje wzrost cen no dajcie spkój dopuki rolnicy nie będą właścicielami ZM to nigdy nie będzie opłacalności a ostatnie 8 lat rolniczego psl -PO robiło wszystk\o aby tak się nie stało
SA

F1 nie o to chodzi że większa podaż żywca zmieni ceny tylko o zachowanie się ZM to jest chore ale tak się dzieje
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

Jakie macie info o ubojni Rytel, termin platnosci itd?
danielski813

Ja nie sprzedalem ale znam ludzi ci sprzedali termin płatności nie określony gosc znany prawie w calym kraju ale wiekszosc ludzi wstydzi sie przyznac jak ich wydymał
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

Chinczyk pisze:Jakie macie info o ubojni Rytel, termin platnosci itd?
Pytałem kieds o rytla wlasnie tutaj na forum to doradzali omijać szerokim łukiem
Często przywoze do niego elementy od tonniego
Straszny cwaniak z właściciela
danielski813

A kto ci sprzeda dzis kurę znoszącą zlote jajka jak upadaly pmb i podobne to nikt nie chciał kupowac a dzis herbata po obiedzie rząd nic nie zrobi bo nie zbroni ubijać dla sokolowa czy animexu ich własnych świń daliśmy dupy z kontraktami bo w tym konkretnym przypadku powinniśmy wlasnie z szwabów brać przykład...
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

dzieki za info. 5.4hak na dzisiaj szczecin
sentimo

Post autor: sentimo »

5,20 hak Starachowice
ziutek

Post autor: ziutek »

rytel placi oki tylko jak ma checi na zniwa kasa bedzie bez obaw
Kazik

Post autor: Kazik »

Chinczyk pisze:Jakie macie info o ubojni Rytel, termin platnosci itd?

Po co łaszczyć się na 10 czy 20 groszy wyższą cenę do takich cwaniaków jak on, jak tu na forum są ludzie, co zapłacą nawet w mniej niż 14 dni :shock:
Bart 20

Post autor: Bart 20 »

Wie ktoś jak wychodzi mięsność i wybicie w animexie Szczecin?
Chief
Kontakt:

Bart 20 pisze:Wie ktoś jak wychodzi mięsność i wybicie w animexie Szczecin?
Chińczyk bedzie obcykany w temacie bo cały czas handluje z nimi wiec jak zajrzy to pewnie ci opisze
Co do animexu Starachowice to miałem kiedys taki przypadek ze ubyło mi 600kg na 185szt (odległość do zakładu odemnie to jakies 100km) normalnie cyrk zrobiłem taka awanturę ba nawet pofatygowalem sie pojechać do ubojni i rozmawiać z dyrektorem skupu samselem, ale cóż z tego jak nie miałem potwierdzen ważen ze swojej wagi i gowno zdzialalem, następne sprzedane drugiego dnia 175szt nagle od mojej wagi do wagi zakładowej przybyło 250kg :shock:
Normalnie szok w trampkach
Teraz na każda sprzedaż mam kwit wagowy u siebie i porównuje
Niema bata dziady sterują ręcznie z waga jak i miesnoscia
arek

Post autor: arek »

no to żeś ameryke odkrył
nemezis

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony czwartek 28 sty 2016, 22:46 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Chief
Kontakt:

*** nie opisałem wam tego zeby sie żalić czy chwalić
Opowiedziałem historie z autopsji
Nie moge was ostrzec bo wiadomo kazdy wie co jest grane, moze tylko tyle moge doradzić każdemu zeby miał kwity wagowe swoje i tyle
Ulan

Post autor: Ulan »

wiem że może jestem idealistą, ale marzy mi się ogólnopolskie zrzeszenie producentów trzody chlewnej, coś na kształt związku zawodowego, które jeśli zrzeszało by większość producentów to miało by ogromny wpływ na sytuacje na rynku. Na takie coś chętnie oddał bym ten 0,1% który teraz idzie na promocje i dołożył jeszcze do 1%- napewno zrobiło by wiecej dobrego. Zwazywszy że ten 1% obrotu w skali kraju to by była bajońska suma idąca w setki milion
ów zł rocznie. Za tą kase można by np. zrobić ubojnie, przechowalnie, a potem przetwórnie itd. każdy byłby współwłaścicielem ... i jeśli cena była by za niska, to prosze sobie kupować z niemiec, czy z kosmosu, zero polskiej świni.. i cena szybko wróciła by do takiej jaka powinna byc. Z czasem spowodowało by to sytuacje zupełnie inną niż jest obecnie - to my wykupowalibyśmy zakłady, albo wynajmowali je za psie pieniądze tak jak teraz wynajmują nas agri i inne tego typu.
Kasia84

Post autor: Kasia84 »

Ulan pisze:wiem że może jestem idealistą, ale marzy mi się ogólnopolskie zrzeszenie producentów trzody chlewnej, coś na kształt związku zawodowego, które jeśli zrzeszało by większość producentów to miało by ogromny wpływ na sytuacje na rynku. Na takie coś chętnie oddał bym ten 0,1% który teraz idzie na promocje i dołożył jeszcze do 1%- napewno zrobiło by wiecej dobrego. Zwazywszy że ten 1% obrotu w skali kraju to by była bajońska suma idąca w setki milion
ów zł rocznie. Za tą kase można by np. zrobić ubojnie, przechowalnie, a potem przetwórnie itd. każdy byłby współwłaścicielem ... i jeśli cena była by za niska, to prosze sobie kupować z niemiec, czy z kosmosu, zero polskiej świni.. i cena szybko wróciła by do takiej jaka powinna byc. Z czasem spowodowało by to sytuacje zupełnie inną niż jest obecnie - to my wykupowalibyśmy zakłady, albo wynajmowali je za psie pieniądze tak jak teraz wynajmują nas agri i inne tego typu.
Piękne marzenie - oby się spełniło to ja się do tego przyłącze☆☆☆
andre

Macie jakieś doświadczenia z ubojnią TG NOVA?
baraki

Post autor: baraki »

Problem w mentalności, w tym ze rolnicy niechetni sa do bliższej współpracy, wyciąganie dotacji na grupy to ok. ale jak trzeba uzgodnic standard produkcji czy wspólną strategię to już sa schody, no bo jak? sąsiad bedzie mnie pouczał jak mam produkowac? Co innego jak przyjedzie człowiek z Agri i postawi warunki, tu juz miejsca na dyskusje brak albo ci pasuje albo baj baj.
SA

Kasia84 pisze:
Ulan pisze:wiem że może jestem idealistą, ale marzy mi się ogólnopolskie zrzeszenie producentów trzody chlewnej, coś na kształt związku zawodowego, które jeśli zrzeszało by większość producentów to miało by ogromny wpływ na sytuacje na rynku. Na takie coś chętnie oddał bym ten 0,1% który teraz idzie na promocje i dołożył jeszcze do 1%- napewno zrobiło by wiecej dobrego. Zwazywszy że ten 1% obrotu w skali kraju to by była bajońska suma idąca w setki milion
Piękne marzenie - oby się spełniło to ja się do tego przyłącze☆☆☆
Ale to już jest i było a nazywa się Polski Związek Hodowców I Producentów Trzody Chlewnej
brzydal

Post autor: brzydal »

funkcjonuje trochę tych grup w polsce ale prócz dotacji to większymi kożyściami raczej nikt się nie chwali
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

brzydal pisze:funkcjonuje trochę tych grup w polsce ale prócz dotacji to większymi kożyściami raczej nikt się nie chwali

To samo tyczy się związków rolniczych !!
..po co jest ich :D :D :D aż nadto !!
JEDEN nie starczy !!!!

..oj ,oj .głupota przez duże G.
F1

Masz rację ;;
1 Zlikwidować izby rolnicze a pieniądze z ich funkcjonowania przeznaczyć na sł€żbę zdrowia na wsi
2 Związki typu Kółka Solidarność RI winny utrzymywać się z dobrowolnych składek rolników wtedy by coś robiły a nie tylko kasę na biuro brać
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

dokladnie zlikwidowac wszystkie stanowiska, preziow, fundacje,wspomagane z budzetu , oraz czesc urzedow polaczyc [weterynaria sanepid, PIH]do jednego gara pod starostwo.Ja juz czasem sie nie orientuje gdzie z czym i w ktore miejsce w Wagrowcu trzeba isc. Co drugi budynek jakis URZAD, pamietam lata osiemdziesiate a teraz wszystkie zaklady pracy zamieniono w urzedy i supermarkety .W Wagrowcu jest kilkanascie marketow. W niektorych nie bylem nigdy.
zzoorroo

Post autor: zzoorroo »

TG NOVA ubojnia macior wiekszos skupników do nich wozi maciory a płaca od 2 zeta za pojedyncze sztuki do 3 zeta za cały transport z dowozem.
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Niemcy w dół czyżby nie było kupca po mięso?
Nowy123

Post autor: Nowy123 »

w dół bo licytuja od 1,20 euro zamiast 1,28
marucha

Post autor: marucha »

nie, to chyba bz wyjdzie albo lekku plus
jakby nie było to 6 na haku, i oby i u nas. Albo 10 groszy taniej
a u nas telefony dzwonią.
0909

Post autor: 0909 »

Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

No właśnie czekałem 0909, że coś napiszesz. Poprosimy o komentarz do dzisiejszej aukcji.
andre

dzieki zorro
danielski813

a po co likwidować izby jak to chyba na dzień dzisiejszy jedyna organizacja faktycznie stojąca po stronie rolnika i pewnie dlatego ministry im finanse ograniczają ja to gdybym miał coś likwidować to bym zaczął od ODR-ów bo to co tam sie wyczynia to dopiero jest sztuka a znam to z autopsji...
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Stanislaw pisze:dokladnie zlikwidowac wszystkie stanowiska, preziow, fundacje,wspomagane z budzetu , oraz czesc urzedow polaczyc [weterynaria sanepid, PIH]do jednego gara pod starostwo.Ja juz czasem sie nie orientuje gdzie z czym i w ktore miejsce w Wagrowcu trzeba isc. Co drugi budynek jakis URZAD, pamietam lata osiemdziesiate a teraz wszystkie zaklady pracy zamieniono w urzedy i supermarkety .W Wagrowcu jest kilkanascie marketow. W niektorych nie bylem nigdy.
https://www.youtube.com/watch?v=qr21S2RUfrI
ODPOWIEDZ