FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Niech durnie teraz wstawiaja po 300 zł prosiaka a tucznika sprzedadza po 450. Za dobra jest koniunktura jeszcze ze to idzie dalej .. Skąd ludzie mają na kolejny rzut jak do każdego dokładka..
vicia1223 pisze:Niech durnie teraz wstawiaja po 300 zł prosiaka a tucznika sprzedadza po 450. Za dobra jest koniunktura jeszcze ze to idzie dalej .. Skąd ludzie mają na kolejny rzut jak do każdego dokładka..
A kto Ci powiedział, że do każdego rzutu dokładka?
Skąd wziąłeś tą cenę 450zł/tucznika?
I gdzie kupisz warchlaka za 300 zł?
http://www.warchlaki.phkonrad.pl/index.php/cennik
NA wagrowieckim 4 to dobra cena i niewidze mozliwosci zbilansowania na 0 tucznika nawet w cyklu zamknietym .Jesli kupujacy duna maja inna cene sprzedazy to gdzie do kuzwy nedzy jest ten pieprzony UOKiK.Przeciez to jawny damping.Panie ministrze pobudka , hallo !!!!!
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
01.02.2016 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Stanislaw pisze:NA wagrowieckim 4 to dobra cena i niewidze mozliwosci zbilansowania na 0 tucznika nawet w cyklu zamknietym .
A ja widzę.
Temat ze świńską czy ptasią grypą był już przerabiany, wtedy faktycznie ludzie panikowali i był problem, teraz to nie ma większego znaczenia. Jak zaczął się u nas asf to też paru ludzi uświadamiałem, ż to ludziom nie szkodzi. A byli tacy, co mi tłumaczyli, że wiedzą, jak mięso się ugotuje, usmaży, upiecze, czyli obrobi termicznie to wtedy ludziom nie szkodzi, tylko surowym można się zarazićchłop pisze:No i już się zaczyna na nowo Świńska Grypa nagłośniana coraz mocniej i długo czekać nie trzeba na reakcję konsumenta.
Weź to miastowym wytłumacz jak z każdej strony wpajają im jaka to wieprzowina niezdrowa itp. Nzarazie w telewizji nie widziałem choć jednej reklamy wspierającej spożywanie wieprzowiny a przecież pieniążki z każdej faktury ktoś bierze !!!
sprzedana dzisiaj końcówka 16 szt cena 4.3 netto ważone w lokalnym zakładzie to bez strączki
W tej cenie to też chętnie sprzedam warchlakaKazik pisze:vicia1223 pisze:Niech durnie teraz wstawiaja po 300 zł prosiaka a tucznika sprzedadza po 450. Za dobra jest koniunktura jeszcze ze to idzie dalej .. Skąd ludzie mają na kolejny rzut jak do każdego dokładka..
A kto Ci powiedział, że do każdego rzutu dokładka?
Skąd wziąłeś tą cenę 450zł/tucznika?
I gdzie kupisz warchlaka za 300 zł?
http://www.warchlaki.phkonrad.pl/index.php/cennik
kazik zrob mi uproszczony bilans na 4 zl /kg, wg mnie najprosciej to 4 kg paszy na kg przyrostu z maciorami +leki + budynek +woda + upadki + robota= ?
-
danielski813
A co wy tak się na te liczenie swojej roboty zawzięliście już nikt nie robi tego z pasji
ja to dopiero na koniec roku widzę ile warta była moja praca przez cały rok bo jakbym zaczął doliczać do każdej sztuki to za slaby ze mnie petru 
bedziesz mial moje lata to kazdy worek obejdziesz dwa razy bo moze w ktoryms koncu jest mniej nasypane,pogadamy jak bedziesz w moim wieku czy liczyc prace czy nie?
-
danielski813
a czy ja napisałem ze nie lizcyć tylko nie wiem jak można z góry zakładać że moja praca to 3 5 czy 15 tyś za miesiąc na koniec roku sie okaże a co do wieku to podejrzewam ze na zdrowie sie pan ze mną nie zamieni....
Już tu nie jeden robił takie wyliczenia, ale zrobię je raz jeszcze...Stanislaw pisze:kazik zrob mi uproszczony bilans na 4 zl /kg, wg mnie najprosciej to 4 kg paszy na kg przyrostu z maciorami +leki + budynek +woda + upadki + robota= ?
Warchlak - 250zł/szt
Pasza na 100kg przyrostu (30kg-130kg) przy zużyciu 2,8kg daje nam 280kg/sztukę
280 kg x 0,15% = 42 kg - zużycie koncentratu na 1szt
280 kg - 42kg = 238 kg - zużycie zboża na 1 szt.
42kg x 2,05 zł = 86,1 zł - koszt koncentratu na 1 szt
238kg x 0,6zł = 142,8 zł - koszt zboża na 1 szt
Upadki 3% - 10zł/szt
Pozostałe koszty (leki, prąd, woda) - 30zł
Suma: 250zł + 86,1zł + 142,8zł + 10 zł + 30 zł = 518,90 zł/sztukę netto
518,9zł / 130kg = 3,99zł netto - wyzerowanie kosztów bez amortyzacji i pracy własnej.
Oczywiście stosuję w tuczu CCM + niekiedy odpady piekarnicze, a w niedalekiej przyszłości także odpady z młynów, więc koszt 600zł/tonę netto w obliczeniach jest wygórowany.
Tak to wygląda u mnie.
Strefa ochronna rozszerzona (ASF)
http://fakty.interia.pl/polska/news-afr ... Id,2138198
http://fakty.interia.pl/polska/news-afr ... Id,2138198
-
danielski813
nie moja sprawa kazik ale pod chmurką trzymasz?
No to dolicz te 10zł/szt na amortyzację to wyjdzie wyzerowanie 4,07 zł.
-
robert0169
- mytotoksyna1
robert0169 pisze:https://youtu.be/4g3ThL4TpA8
..jak głupotki podszyte wiatrem to ROBERTO stoi w pierwszym szeregu .
Mozesz trzymac duzo swin u mnie jest troche inaczej Mlodym paszociagi poszly ostatnio trzeba dyche szykowac .Zrobilem im dwie zmijki do przesypywania zboza piatka poszla i widze ze pare nowych pasnikow by sie przydalo .Nowy dosatron kupili ,taki troche lepszy i znowu trojka .Ogarnijcie sie troche wszyscy fanatycy hodowli sami siebie mozecie oszukiwac ale ja wiem jak to wszystko wyglada.Paszociag zrobili bardzo nowoczesny HEYA TAKA sie nazywa i narazie nic innego nie kupia bo za co .O BUDYNKU NAWET NIE WSPOMINAM.Ostatnio u sasiada sie ruszta zarwaly , o nastepstwach nawet nie powiem . Zycze powodzenia panie Kaziu.
- mytotoksyna1
Kazmierz , wszystko się zgadza ,ale nie wliczasz w koszty walki z gryzoniami !
..i koszty porad lekarskich , wizyt rolnika u specjalisty (kręgosłup ,rwa kulszowa , korzonki itp.....
..zsumuj to i podaj wiarygodną diagnozę cenową.
..i koszty porad lekarskich , wizyt rolnika u specjalisty (kręgosłup ,rwa kulszowa , korzonki itp.....
..zsumuj to i podaj wiarygodną diagnozę cenową.
co do ruszt to z mojego punktu widzenia 12 letnie betonowe raczej nadają się do wymiany bo u mnie przy tubomatach pół grubości straciły, ktoś orientuje się ile jeszcze potrzymają?Stanislaw pisze:Mozesz trzymac duzo swin u mnie jest troche inaczej Mlodym paszociagi poszly ostatnio trzeba dyche szykowac .Zrobilem im dwie zmijki do przesypywania zboza piatka poszla i widze ze pare nowych pasnikow by sie przydalo .Nowy dosatron kupili ,taki troche lepszy i znowu trojka .Ogarnijcie sie troche wszyscy fanatycy hodowli sami siebie mozecie oszukiwac ale ja wiem jak to wszystko wyglada.Paszociag zrobili bardzo nowoczesny HEYA TAKA sie nazywa i narazie nic innego nie kupia bo za co .O BUDYNKU NAWET NIE WSPOMINAM.Ostatnio u sasiada sie ruszta zarwaly , o nastepstwach nawet nie powiem . Zycze powodzenia panie Kaziu.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
01.02.2016 Ceny skupu tuczników i macior: delikatnie do góry lub bez zmian, ubojnie narzekają na kiepski handel mięsem
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... del-miesem
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... del-miesem
Dziękuję.Stanislaw pisze: Zycze powodzenia panie Kaziu.
startpreis 1.24 euro. Będzie odwrót?
bo przy rusztach trzeba robić pełne ruszta bez dziurek. Ja mam 5 rok ruszta i przy automatach już dziury zę ręke można włożyć .. wiec nie chce myśleć jak wyglądają po 12mrpaulo pisze:
co do ruszt to z mojego punktu widzenia 12 letnie betonowe raczej nadają się do wymiany bo u mnie przy tubomatach pół grubości straciły, ktoś orientuje się ile jeszcze potrzymają?
schodzą ostatnie tucznik z wmiare regularnych wstawień ale za moment będzie przerwa jak nie wierzycie to zapytajcie importerów warchlaka powiedzą wam kiedy urwały się wstawienia wg. mnie za tydzień dwa zaczną się braki
Bardzo mozliwe, liczba ubojów zaczyna spadać z tyg na tydzień.
Tylko co dunczycy zrobili z tymi warchlakami czyżby je kupili niemcy
moze utylizacja ?????pio pisze:Tylko co dunczycy zrobili z tymi warchlakami czyżby je kupili niemcy
może mieć to związek z imigrantami?mat pisze:moze utylizacja ?????pio pisze:Tylko co dunczycy zrobili z tymi warchlakami czyżby je kupili niemcy
startpreis podniesiona na 1.28 euro, świń sporo. No zobaczymy.
niska cena na warchlaka importowanego zaczęła rosnąc w okolicach końca listopada początek grudnia
tucznik w Polsce gwałtownie taniec w okolicach końca listopada .
Ludzie normalnie myślący widzieli co się zaczyna dziać wstrzymali się z zakupami
tucznik w Polsce gwałtownie taniec w okolicach końca listopada .
Ludzie normalnie myślący widzieli co się zaczyna dziać wstrzymali się z zakupami
tylko, że od jakiegoś czasu to normalne myślenie i planowanie jakoś w naszej dziedzinie się nie chce sprawdzić i zyskują ci, którzy grają va banque. Swoimi pieniędzmi oczywiście.
Ile do wzięcia na WBC za ilości całosamochodowe duńczyka ? Co się dzieję aktualnie z ceną ?
no ladnie bez zmian czyli stabilizacja
-
danielski813
Już dawno nie oglądałem agrobajzla dzis z racji kontuzji oglądam a tam jakieś scierwo mówi że swinie e PL podrożały bardzo mocno bo cale 21gr a to jest bardzo dużo
p.s. a co sądzicie o 47 bankach dla torunia ktoś już policzyl ze to 1800ton ośmiorniczek
p.s. a co sądzicie o 47 bankach dla torunia ktoś już policzyl ze to 1800ton ośmiorniczek
No co Ty, przecież łojciec dyrektor ich nie chcedanielski813 pisze:Już dawno nie oglądałem agrobajzla dzis z racji kontuzji oglądam a tam jakieś scierwo mówi że swinie e PL podrożały bardzo mocno bo cale 21gr a to jest bardzo dużo
Na wody niech dadzą woda do podstawa a wieprzowina jest be
teraz ileś tam substancji do ochrony roślin chcą wycofać to do wędlin będą musieli z 10 dołożyć
żeby zdrowe były 
-
andrzej19570
Ja słyszałem o 20 mln dla Rydzyka ale jak Tusk dał 300 baniek na muzeum żydów to te 20 czy 47 mały pryszcz!!
No musiał o rodzinę zadbać 
-
stan1069@o2.pl
Jak zwykle najgorliwsi uczniowie Jarosława nie zaspali

-
andrzej19570
Nie wytłumaczyłeś jeszcze dlaczego szmaciarzami jesteśmy!!
-
stan1069@o2.pl
Przeczytaj sobie kilka postów do tyłu to opowiedz znajdzieszandrzej19570 pisze:Nie wytłumaczyłeś jeszcze dlaczego szmaciarzami jesteśmy!!
-
andrzej19570
Tam gdzie nas wyzwałeś,tam zadałem pytanie i tam jak jesteś poważny powinna być odpowiedź!!Brak ci argumentów że wstawiasz tyle tych emotów???
Stan nie może się pogodzić że 500+ się nie łapie oj Stanisław nie trzeba było siedzieć tyle pod przyczepą ale może jeszcze nie wszzystko stracone 
Ostrzegam wszystkich przed ubojnią w Mościszkach-Wielkopolska wychodzi mniejsza mięsność jak w innych zakładach.
-
andrzej19570
Hehe dziecko można i pod przyczepą zrobić tylko trzeba tam samemu nie leżeć!!Na życie z tworzyć życie!!!F1 pisze:Stan nie może się pogodzić że 500+ się nie łapie oj Stanisław nie trzeba było siedzieć tyle pod przyczepą ale może jeszcze nie wszzystko stracone
- mytotoksyna1
Na rynku trzody chlewnej widać ,że wyłania się ręka ministra Jurgiela .
Cena na jutro za świnie bez antybiotyków 3,60 +mamrot.
Cena na jutro za świnie bez antybiotyków 3,60 +mamrot.
- mytotoksyna1
..bez antybiotyków mówiąc , mam na myśli cały cykl chowu wieprzka.
.to taka mała dygresja .
.to taka mała dygresja .