CENY TRZODY

robert0169

Re: CENY TRZODY

Post autor: robert0169 »

NO jak nie jak tak :?: https://youtu.be/fkzdKPYuKVI
Kazik

Post autor: Kazik »

Stanislaw pisze:mat ma racje pamietam jak w Biedronce za stowe byl pelny kosz a dzis trzeba na kosz 3-4 stowy .Z tego co slysze z rozmow rolnikow to bedzie masowa likwidacja swin [loch] Za 4 zl nikt nie jest w stanie zbilansowac hodowli i nie cwaniaczcie bo niema takiej mozliwosci .
Likwidacja masowa loch to już się zaczęła conajmniej w zeszłym roku.. Ja też zlikwidowałem swoje stado podstawowe, bo nie widziałem w tym zysku.. Po obserwacji stanu konta widzę, że była to dobra decyzja.
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Żont daje na lochy piniądze , żont chce płacić do sztuki , tak łatwiej niż zadbać o godziwe ceny świni żywej a nie tylko przerobionej bądź w kawałkach. Inaczej mi się widzi jak nie dołożę do biznesu niż jak dołożę ale żont mi wyrówna... do kupy gównaa
brzydal

Post autor: brzydal »

obniżka u hitlera podobno tylko chwilowa http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... iewskazana u nas świnie pilnie poszukiwane
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

vicia1223 pisze:Żont daje na lochy piniądze , żont chce płacić do sztuki , tak łatwiej niż zadbać o godziwe ceny świni żywej a nie tylko przerobionej bądź w kawałkach. Inaczej mi się widzi jak nie dołożę do biznesu niż jak dołożę ale żont mi wyrówna... do kupy gównaa
zond przy osesku świni powinien pokręcić nozdrzami .
.grosz do prosiaka zgłoszonego w ARIMR zakołuje odbudowę polskiej czteronogiej istotki z ryjkiem.
fix

Post autor: fix »

a mi się marzy sytuacja w której pozostaną już tylko kontrakty, a kiełbasa najtańsza będzie po 30
ale co tu się dziwić przecież to było wiadomo jak będzie wyglądało polskie rolnictwo jak wpuszczali do nas smitfielda, mądry polak...
a miało być tak pięknie
- uregulowanie sprawy hotelarzy ( a jak na razie to jeszcze im dołożyli z naszych pieniędzy )
- zbadanie zmowy cenowej przez UOKIK
- zbadanie jakości mięsa sprowadzanego do Polski
- ktoś miał dziki odstrzelić
mija drugi miesiąc od tych wszystkich rewelacji i cisza :?
jak jeszcze trochę potrwa ta cisza to mogą się już w ogóle nie odzywać
waldus11

Post autor: waldus11 »

Panowie jakiej firmy wziąść śrutownik ssąco-tłoczący 22kw?
Ulan

Post autor: Ulan »

waldus11 pisze:Panowie jakiej firmy wziąść śrutownik ssąco-tłoczący 22kw?
polecam dosamech ! moim zdaniem najlepszy na rynku a i cena dobra w stosunku do konkurencji. Sam właśnie zamonowałem 18,5kW i chodzi idealnie, cicho, równo, i szybko - tona paszy na sicie 1,8mm 35min (na 22kW pewnie pójdzie w 20min), choć moim zdaniem za gruba jest, bo wcześniej mialem sito 1,2mm. A Wy na jakich wielkościach mielicie i jak to wpływa na zużycie paszy ?? ??
Ostatnio zmieniony czwartek 25 lut 2016, 01:35 przez Ulan, łącznie zmieniany 1 raz.
Ulan

a jeśli chodzi i dzisiejsze -7, to mam wiadomość prosto z Niemiec :

http://memytutaj.pl/co-tu-sie-odpierdala-132120

:lol: :lol: :lol:
danielski813

Post autor: danielski813 »

Ja mam 2 sztuki zuptora znajomy ma dozamech i jak przyjeżdża czasem a ja srutuje to rzuca czapką o ziemie czemu poskąpił tych kilku stówek dla kuzyna poleciłem bi im sie zuzyl stary niemicki to mi taką flachę postawil aż mio bez problemu pociągnie z 10 cx15 metrow bez straty wydajności polecam wersję wzmacnianą ma elementy typu bieżnia glowica z węglika lepiej raz zapłacić więcej i mieć spokój na lata
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

jak nasze ZM i pośrednicy zareagowali na obniżki? Od razu na równe 3 zjechali, czy okazali miłosierdzie?
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Ulan pisze:
polecam dosamech ! moim zdaniem najlepszy na rynku a i cena dobra w stosunku do konkurencji. Sam właśnie zamonowałem 18,5kW i chodzi idealnie, cicho, równo, i szybko - tona paszy na sicie 1,8mm 35min (na 22kW pewnie pójdzie w 20min), choć moim zdaniem za gruba jest, bo wcześniej mialem sito 1,2mm. A Wy na jakich wielkościach mielicie i jak to wpływa na zużycie paszy ?? ??
Jakie masz zabezpieczenia? Ja mam silnik 11kW i przy obciążeniu 20 A wywala mi bezpieczniki, jak bym taki 18kW założył to by chyba transformator na wsi poszedł. Sita mam 1 strzemionowe, 2 z otworami 4 mm a śrutuje ok 90 min tonę, szlak mnie trafia.
Kazik

Post autor: Kazik »

Tu sa ceny trzody, a nie wydajnosci srutownikow.
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

5.3hak
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

We Włoszech jest taki dzień - obrzucają się pomarańczami.
W Hiszpanii jest taki dzień -obrzucają się pomidorami .
Majorka -winogrono fruwa po gębach.
Zróbmy w Polsce dzień rzucania mięsem !
..będzie się działo...
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Ulan pisze:a jeśli chodzi i dzisiejsze -7, to mam wiadomość prosto z Niemiec :

http://memytutaj.pl/co-tu-sie-odpierdala-132120

:lol: :lol: :lol:
Mam fajną odpowiedź!!!
tu się.jpg
tu się.jpg (12.83 KiB) Przejrzano 16582 razy
Ulan

MekkaB pisze:
Jakie masz zabezpieczenia? Ja mam silnik 11kW i przy obciążeniu 20 A wywala mi bezpieczniki, jak bym taki 18kW założył to by chyba transformator na wsi poszedł. Sita mam 1 strzemionowe, 2 z otworami 4 mm a śrutuje ok 90 min tonę, szlak mnie trafia.
zabezpieczenie mam 40A, wcześniej mialem 11kW z BINa to przy 20A też wywalało korki co chwile i musialem zmienić na 40, 1t mielił okolo 70-80min, ale jak się zapchał,a ja poszedlem coś innego robic i się "zapomnialem" to potrafil i 3 h chodzić ;) teraz nic nie zmienialem w zabezpieczeniu i jest ok.. co ciekawe na 11kW pobór mocy był 15-16kW aa na 18,5 kW wynosi 17,5kW.. jak to możliwe ?

danielski813 a jeśli chodzi o zuptora, to ma bardzo dobry sprzęt oczywiscie, ale konstrukcyjnie bardzo podobny do dosamechu.. poza tym na czym ta różnica polegała? bo wg mnie dosamech pracuje idealnie, można rozmawiać stojąc przy nim no i mieli ekstra, wiec w czym może być lepszy zuptor? a cena to wcale nie kilka stówek... bo 18,5 kw kosztowal 8000zł z dosamechu brutto, a z zuptora netto.. Ale z ciekawości jak będe wymieniał ten ktory teraz kupilem za 10 lat, wezme z zuptora, i wtedy jeśli teraz się myle, to odszczekam :D

Tak w ogole to teraz zaczynają wracać do łask śrutowniki zasypywane, ktore mają prawie dwukrotnie większa wydajność w porownaniu do ssąco tłoczących.
Ostatnio zmieniony czwartek 25 lut 2016, 12:48 przez Ulan, łącznie zmieniany 2 razy.
baraki

Post autor: baraki »

Wczoraj ładowalem 5,40 na haku.
Co do śrutowników to zuptor ok. ale skioldem tej samej mocy na tych samych sitach idzie 1/3 szybciej.
Jak masz 40A to zapomnij o 22kw, ja mam 65A i jeszcze wywala jak dobrze przycisnać i pod warunkiem ze nic więcej nie korzysta z sieci. 22kw ciągnie tak 65-70A według cegowego.
DRIPOL

Post autor: DRIPOL »

kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

bin nie robi śrutowników, biorą chyba z dozamechu- tak mnie sie bynajmniej wydaje
co do cen to 3,4- 4,2 zalezy od ilości, jakości i znajomości
tzn. od wczoraj 30 gr niżej
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

Ulan to cos słabo ci to idzie
Ja mam 11kW sita szczelinowe i tonę łyka mi w niespełna 45minut
Awatar użytkownika
czesio

Post autor: czesio »

jakie zboze w takim czasie???
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Juz niedlugo te cuda beda staly na OLX i nikt tego nie kupi .Jestem przerazony brakiem jakiejkolwiek reakcji rzadu przez 100 dni .
bizon

Post autor: bizon »

już są sam ostatnio kupiłem zestaw zuptora za 45% ceny sprzęt prawie nie uzywany.
danielski813

Pan Stanisław to sie powinien cieszyć z tych 100 dni ze nic nie zjebali bo ja jestem pewien ze jak już coś zechcą porawić to nam się dopiero po jajach dostanie obnizka z 4 na 4,1 netto
brzydal

Post autor: brzydal »

ja mam 11kw z dozamechu i 18,5 z zuptora zuptor ma cieńsze i mniejsze bijaki za to jest ich więcej (bliżej siebie) i bijaki w zuptorze są bliżej sit, jak śrutuje owies to dozamech potrafi sie zapchać a zuptorem idzie płynnie, po zuptorze w śrucie jest za to wiecej mąki jakby bardziej niszczył śrutowane zboża, ogólnie wydaje mi się że bijakowe śrytownik są jak demokracja póki co nic lepszego nie ma ale do ideału i duuuużo brakuje
Chief
Kontakt:

czesio pisze:jakie zboze w takim czasie???
Bazuje na pszenicy i jęczmieniu
W późniejszym okresie pszenzyto żyto i owies
Przy owsie około 70/1000 max poślizgu to 5-10minut
Mieszalnik jak i srutownik z 1998roku OKONEK wszystko od nowości konserwowane i na bierzaco wymieniane w razie awarii
Przepustowość w moim gospodarstwie to około 250t/rok
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Chief pisze:
czesio pisze:jakie zboze w takim czasie???
Bazuje na pszenicy i jęczmieniu
W późniejszym okresie pszenzyto żyto i owies
Przy owsie około 70/1000 max poślizgu to 5-10minut
Mieszalnik jak i srutownik z 1998roku OKONEK wszystko od nowości konserwowane i na bierzaco wymieniane w razie awarii
Przepustowość w moim gospodarstwie to około 250t/rok

Chief moze pszenica psie żyto czy żyto to pujdzie ale owies w okonku to dobrze jak 2 godziny tonę zrobi wiem co posze bo ojciec mial to cudo ponad 15 lat i jak robiliśmy LL to byl dramat poza tym w mieszalniku powyżej 30% owsa konczylo sie mieszanie że o wybieraniu nie wspomne
Chief
Kontakt:

Toksyna; tam gdzie idzie Cargill w tym momencie to osobny budynek poza moim miejscem zamieszkania całkowicie osobna działka i testowałem grupę 350szt chłopie czytaj że ze zrozumieniem
Co do owsa to ja nie wale świniom 300kg tylko max 70 albo 60 bo puchnie w mieszalniku po drugie jak dupę go na kosz to przesypując naprzemiennie z przenica zeby silnik mi nie wył a zarazem zeby czas był opcjonalny
vicia1223

Chief ja dodaje 100-120 owsa do tego 750 pszenzyto na finiszer.owies muli caly uklad od bijaka do tubomatu.
Nowy123

Post autor: Nowy123 »

Panowie zauważyliście że miała byc u niemca aukcja dzisiaj ale została odwołana. Jest napisane ze termin kolejnej nie jest znany. Czyżby Niemcy wstrzymuja sie ze sprzedaża czy brakuje towaru?
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Chief pisze:Ulan to cos słabo ci to idzie
Ja mam 11kW sita szczelinowe i tonę łyka mi w niespełna 45minut
Chief zapodaj przy czasie zdjęcia sit, jakie masz w tym śrutowniku.
Co do owsa, to jest totalna masakra 2 godziny pełen mieszalnik czyli wychodzi ok 700 kg, mąki przy tym tyle, że worki od powietrza muszę w połowie śrutowania otrzepać, no i trzeba przy tym siedzieć bo owies się zwiesza. Testowałem walcowy, idzie pięknie 3 t/ha ale po pierwsze; weź to zasyp w czasie, po drugie za ostry śrut dla młodzieży się nie nadaje.
Chłopaki nie wqrwiac się, że tu są ceny itd. Ceny ni ma to i ni ma o czym pisać :mrgreen:
vicia1223

Skoro dzisiaj nie ma tzn ze bedzie drozej we wtorek bo jakby mialo byc tanij to dzis by byla?? Nie wiadomo co ten wehrmacht wymysli . u nas tez nie ma towaru "pragna tucznika" nawet na smsy odpisuja po ile daja :D
Nowy123

vicia1223 pisze:Skoro dzisiaj nie ma tzn ze bedzie drozej we wtorek bo jakby mialo byc tanij to dzis by byla?? Nie wiadomo co ten wehrmacht wymysli . u nas tez nie ma towaru "pragna tucznika" nawet na smsy odpisuja po ile daja :D

albo we wtorek doładuja tyle towaru ze beda dalej obnizki. Albo juz helmuty sie wkuzyły i bojkotuja. Napewno pani Monika wie co sie stało.
mat

Post autor: mat »

jak by to agent powiedzial nikt nei chce miesa ludzie na wegetarianizm sie przestawili kotlety sojowe i jajka jedza, pewnie kupujacy odwolali i we wtorej dowala obnizke z -10 centow stoperan sie przyda panowie
Nowy123

Nie kupujący odwołali tylko nikt nie wstawił swin na sprzedaż
Awatar użytkownika
Peron

pewnie tak, poza tym idzie wiosna, niedługo pojawi się świeży szczaw i mirabelki...
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

U mnie śnieg dzisiaj pada od rana, wiosny nie widać :(
A jak wczorajsze notowania prosiaka w dk, optymistów nadal wielu kupuje i cene podbijają.
magier

Post autor: magier »

Aukcja za 45min sie zaczyna , 10 wystawionych. U mnie swin szukaja i jeden duzy zaklad ma na przyszly tydzien tylko polowe zgloszen:)
Awatar użytkownika
Peron

to się jednak gebelsownia nie postawiła...
mat

czyli jednak spadki ............
fix

Post autor: fix »

giełda 1,28
trzeba to giełdę niemiecką to chyba wyłączyć bo to służy aby do nabijania kasy zm
mat

czyli ile juz spadlo 8 centow razem ?
rolnik sam w dolinie

Post autor: rolnik sam w dolinie »

prosiaka brać kupować zakładom nie żałować :D
mat

rolnik sam w dolinie pisze:prosiaka brać kupować zakładom nie żałować :D

a pozniej placz i lament ze tani tucznik
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Ulan pisze:
Srutując na sitach 1.2mm wychodzi przecież praktycznie mąka, której świnie raczej tak chętnie nie pobierają. Ja zazwyczaj śrutuje na sicie 5mm. Pszenica, pszenżyto i jęczmień. 1,5 tony paszy swoim ssąco- tłoczącym robię z zegarkiem w ręku 52 minuty.
gaceksz13
Kontakt:

Post autor: gaceksz13 »

Robisz pasze na sicie o szczelinie 5 mm (0,5 cm)? to przecież nie ma co mielić bo ziarno ma często mniej niż 0,5 cm grubości.
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

gaceksz13 pisze:Robisz pasze na sicie o szczelinie 5 mm (0,5 cm)? to przecież nie ma co mielić bo ziarno ma często mniej niż 0,5 cm grubości.
na sicie oczkowym o średnicy oczka 5mm
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Ja tez na 5 mm oczku jadę, wcześniej robiłem na 4 mm ale raz padlo sito i byla tylko 5 mm na składzie wiec zmuszony bylem wziąć, przelecial jeden rzut zużycie sie nie podniosło, a jednak trochę szybciej sie srutuje
ODPOWIEDZ