CENY TRZODY

adriano

Re: CENY TRZODY

Post autor: adriano »

na internetowej transakcje po 1,38 plus minus. obstawiam jutro plus 5
engie

Post autor: engie »

Wiecie może co oznacza skrót "sanMyc" w statusie zdrowotnym?
F1

Post autor: F1 »

Falco pisze:
brzydal pisze:wszystko ma swój początek i koniec a coś co nie ma sensu (dopłaty) szybko się zkończy
Od 2020 ostre cięcia będą. Jeszcze będziesz za nimi płakał.
Komu służą dopłaty? Bardziej rolnikom, przetwórcom czy zjadaczom tego co produkujemy? Gdyby nie dopłaty, ostatnie dwa lata nie jeden by siał nawóz solniczką. To by oznaczało spadek produkcji i niedobór żywności a w konsekwencji podwyżki cen. Dla konsumentów drożej, dla rolników nie koniecznie lepiej, lepiej byłoby la tych co mieliby możliwość finansowania takiego choćby nawozu z innego źródła dochodów. Nie z kredytu, bo kredyty trzeba spłacić, a co jak po kiepskim roku przyjdzie kolejny kiepski i nie będzie z czego? Gdyby nie było dziś dopłat, zdecydowanie przyspieszył by upadek wielu mniejszych gospodarstw, tzw. rodzinnych a z kolei przybywało by szybciej tak zwanych latyfundiów. Słyszałem o prognozie, która mówiła, że jeżeli nie wydarzą się jakieś klęski, typu historyczna susza w dużej części świata, nie ma widoków na większą poprawę koniunktury w rolnictwie przez najbliższe 3-5lat.
Co chyba żartujesz jakby tak było to by ludzie na przetargach 5 ton pszenicy za ha dzierżaw nie dawali :lol: :lol:
engie

Post autor: engie »

+1 cent dzisiaj.
Kazik

Post autor: Kazik »

prosiaczek pisze:Obstawiam, że jutro na ZMP +4 centy, tj. na 1,33
U Piniego byłaby gwarantowana 1,31 x 4,28 = 5,60

W tym tygodniu 5,70 u Piniego na wolnym rynku, więc cena wyższa niż na kontraktach..
Jeżeli jutro było by +4, to pewnie koło 6,00 by się kręciło..
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

Ozn
engie pisze:Wiecie może co oznacza skrót "sanMyc" w statusie zdrowotnym?

Oznacza ze była mycoplazma.
Jeżeli po zwalczeniu choroby objętej systemem SPF hodowle są poddawane obserwacji, zaznacza się ją poprzez dodanie „+ san” przed skrótem oznaczającym daną chorobę. Status taki jest nadawany, gdy SPF-SuS uzna, że istnieje wystarczające prawdopodobieństwo, iż dana choroba została z powodzeniem zwalczona w hodowli.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

jakie realne ceny za solówkę?
mar

Post autor: mar »

zobaczymy jak jutro Niemcy ale na przełom tyg 4,8 pewnie za skład trzeba będzie wołac
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

mar pisze:zobaczymy jak jutro Niemcy ale na przełom tyg 4,8 pewnie za skład trzeba będzie wołac
:D tak nie lubita Niemców ,a patrzyta na to gełde jak w OBRAZ.
mar

bo nasi też tylko na Niemcy patrzą
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

Hmmm czyli u mnie resztę pasowało by opchnac przed świętami
Dzwoniłem do woznieckiego dzisiaj to 4,7 -2%
Awatar użytkownika
Peron

Fiu fiu....4,7... Nie wezmę tyle jutro....
FarmerB

Post autor: FarmerB »

Falco pisze:
brzydal pisze:wszystko ma swój początek i koniec a coś co nie ma sensu (dopłaty) szybko się zkończy
Od 2020 ostre cięcia będą. Jeszcze będziesz za nimi płakał.
Komu służą dopłaty? Bardziej rolnikom, przetwórcom czy zjadaczom tego co produkujemy? Gdyby nie dopłaty, ostatnie dwa lata nie jeden by siał nawóz solniczką. To by oznaczało spadek produkcji i niedobór żywności a w konsekwencji podwyżki cen. Dla konsumentów drożej, dla rolników nie koniecznie lepiej, lepiej byłoby la tych co mieliby możliwość finansowania takiego choćby nawozu z innego źródła dochodów. Nie z kredytu, bo kredyty trzeba spłacić, a co jak po kiepskim roku przyjdzie kolejny kiepski i nie będzie z czego? Gdyby nie było dziś dopłat, zdecydowanie przyspieszył by upadek wielu mniejszych gospodarstw, tzw. rodzinnych a z kolei przybywało by szybciej tak zwanych latyfundiów. Słyszałem o prognozie, która mówiła, że jeżeli nie wydarzą się jakieś klęski, typu historyczna susza w dużej części świata, nie ma widoków na większą poprawę koniunktury w rolnictwie przez najbliższe 3-5lat.
pamiętasz tylko dwa lata wstecz a co 5-8,15 i więcej lat? jakoś nie było dopłat i sobie Polski rolnik radził inwestował, rozwijał, budował czy to chlewnie, oborę(zaraz napiszesz też teraz buduje) ale zastanów się za co? jałmużnę z unii która dostał, a oddaje z nawiązkom za ceny produktów które otrzymuje. Rozejrzyj się dzisiaj i kto z własnych funduszy z wsparcie kredytu z "spółdzielczego" dzisiaj buduje w Twojej okolicy?
Kiedyś wystarczyło sprzedać z 800-1200 tuczników w roku i się dobrze żyło, a teraz wmawiają Tobie ilości!!! jak 3 tys nie sprzedaż to nie warto trzymać propaganda i biurokracja oraz cwaniactwo z pośrednikami którzy zjadają zysk wypracowany w pośrednictwie z gospodarstwie.
Ulan

Post autor: Ulan »

Farmer - masz racje - te dotacje, dopłaty, modernizacje, biurokracje, agencje itd mogli by sobie w dupe wsadzić - to wszystko są tylko kolejne pasożyty podłączone do nas, które ciągną kaske która powinna być w naszej kieszeni .. i dużo lepiej było jak tego wszystkiego nie było - człowiek miał godność- robił co chciał i nikt nic od niego nic nie chciał... i czas był na drzemke w czasie spaceru "w pole".. a teraz nie ma na to czasu, bo jak nie biiurokracja i kontrola, to saletry trzeba siać po 500kg na ha i patrzeć czy zboże się nie położy, bo jak mniej niż 10ton urośnie to się okaże że nie opłacalna produkcja .. a czyż nie lepiej było jak sypało się metr saletry, urosło 3 tony czy deszcz czy susza.. i człowiek się nie martwił bo zarobił tyle że wystarczyło na życie? moj ojciec miał budynek 6x10m w którym stały 2 krowy i pare swin, pozbierał z 4 czy 5 lat i postawił chlewnie 10x25m bez żadnego kredytu ! z 60m2 na 250 czyli 4razy tyle powierzchni. Pokażcie mi teraz kogoś kto zarobi żeby zwiększyć produkcje o 400% bez kredytu.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Chief wyplaci Ci za zywa . bo wyboj u piniego to porazka , waga na gospodarstwie -3% i 75% wybicie totalna porazka .Miesnosc OK .Inna sprawa to to ze urzedasow sie nie pozbedziemy jak nie wydarzy sie cos naprawde tragicznego . NIema takiej opcji aby ich jakis rzad zwolnil .
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

Stanisław ja z tymi debilami nie handluje a jak bym juz musiał to waga odemnie minus 1% plus gotówka na stół i zawsze cwaniaczek mówi mi ze niema takiej opcji to ja grzecznie wtedy do niego: ze jak taka opcja bedzie możliwa to możemy o czymkolwiek rozmawiać
Zadzwoniłem z ciekawości bo widziałem ze u mnie w okolicy ładował sie od niego samochod
brzydal

Post autor: brzydal »

Farmer B w 100% się z tobą zgadzam
kondzio

Post autor: kondzio »

Niemcy + 4
Ulan

kondzio pisze:Niemcy + 4
pięknie :) tak co tydzien jeszcze przez miesiąc i wrocimy do normalności w produkcji ;) przy obecnych kosztach i stratach jakie były przez ostatni czas, świnie powinny być minimum po 5zł za żywą
mar

sprzedam 155 sztuk tucznika w wadze śr. 120-125kg tel. 517413854
danielski813

Post autor: danielski813 »

Swinie powinny byc po 3 zlote bo jak skocza na 5 to kasy na budowę nowych tuczarni zabraknie
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

jestem ciekaw jak sie to potoczy , mniejsi mowia ze za darmo robic nie beda a nieliczni biora pare baniek kredytu i hoduja swinki ,ale ogolnie poglowie spada .Wozniecki zaplaci 4,2 zl za zywa a poubojowo wyszlo 74 % wybicie i 58 miesnosc .Nie ma mowy o uczciwosci na poubojowke .
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

U mnie w powiecie koleś postawił budynki w cyklu zamkniętym na 350 loch. Wszystko nowe.
Od murarzy wiem, że koszt inwestycji to 5,5mln całość z banku. Żywienie na sucho.
Organizacyjnie tygodniówka 16x21.
Przy dobrych wynikach 9000 rocznie czyli ok 175 tygodniowo.
Wracając do kredytu
5,5mln na 20 lat tj 275tys rocznie samego kapitału. Doliczając odsetki 3,8% (niżej nie dostał raczej napewno) daje nam 210tys odsetek w pierwszym roku.
275+210 = 485 tys rocznie.
350 loszek których jeszcze nie ma to dodatkowo 350 tysięcy.
Przy 9000 tucznika wychodzi 54zł na tucznika nie licząc loszek :shock: .
Emil144

Post autor: Emil144 »

Ile na WBC można dostać za duńczyka ilości całosamochodowe ?
danielski813

Nie wiem lukas jak jest na dzien dzisiejszy ale jeszcze niedawno okres kredytowania nie mogl przekroczyć 15 lat ale skoro oplaca sie budowac tuczarnie pod kontrakt to czemu ma sir w zamkniętym nie splacic i to w tej skali
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

lukas1982 pisze:U mnie w powiecie koleś postawił budynki w cyklu zamkniętym na 350 loch. Wszystko nowe.
Od murarzy wiem, że koszt inwestycji to 5,5mln całość z banku. Żywienie na sucho.
Wracając do kredytu
5,5mln na 20 lat tj 275tys rocznie samego kapitału. Doliczając odsetki 3,8% (niżej nie dostał raczej napewno) daje nam 210tys odsetek w pierwszym roku.
54 pierwszym rokiem. Da radę. Pod warunkiem ze nic sie nie sp...li i wyniki beda na wysokim poziomie
Awatar użytkownika
Peron

W kalifacie niemieckim cena drugi tydzień do góry, a u nas się już chlewnie budują w myślach i marzeniach. Daj wam Boże!!!
Kazik

turbogrocho49 pisze:
lukas1982 pisze:U mnie w powiecie koleś postawił budynki w cyklu zamkniętym na 350 loch. Wszystko nowe.
Wracając do kredytu
54 pierwszym rokiem. Da radę. Pod warunkiem ze nic sie nie sp...li i wyniki beda na wysokim poziomie
Co tydzień zestaw kabana do sprzedania.. W zamkniętym wyciągnie powyżej 54zł, więc będzie na plusie.. Później już tylko lepiej..
Ale zanim coś sprzeda, to od wstawienia loch trzeba poczekać z 10 miesięcy :shock:
danielski813

no październik listopad grudzien i styczen na pewno na plusie nie wiem jakie to gospodarstwo i co miał do tej pory ale potrzebna solidna paszarnia wyposażenie jej i sprzęt do gnojowicy ale do odważnych świat należy a ja myśle ze małą łyzką też da sie najeść ....
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Wracając do kredytu

...kto naprzód liczy , ten dwa razy liczy.
mar

Panowie jakie ceny za większe ilości można uzyskac?
turbogrocho49

Chyba podchodzac do inwestycji, trzeba skalkulowac kilka wariantów. 5,5 mln to i tak musial mieć porządne zabezpieczenie
baraki

Post autor: baraki »

Przy tej skali produkcji to juz raczej pozwolenie zintegrowane, żeby uzyskać musiął miec w posiadaniu minimum 100 ha pola dla zagospodarowania gnojowicy a to juz jest troche warte.
marucha

Post autor: marucha »

zintegrowane to powyżej 750 stanowisk dla macior i, lub, powyżej 2000 stanowisk tuczu powyżej 30 kg. Przy tej skali raczej się wyrobi bez. Najwyżej trochę warchlaka puści do sprzedaży.
robert0169

Post autor: robert0169 »

lepszy wrobel w garsci niz potem nucic https://youtu.be/7-ArAXh9iZQ :idea:
0909

Post autor: 0909 »

skup 4,30 plus vat
a tu tylko do góry
http://www.isn-schweineboerse.de/Auktio ... talog.aspx
LukaszBONQ

Post autor: LukaszBONQ »

cena spada
turbogrocho49

Taa spada
brzydal

chyba że kupującym ciśnienie w gaciach spada
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

Czy potwierdzi ktoś, że coś się przegrzewa, bo nawet co niektórzy odmawiają mówiąc, że mają dość towaru, a i z ceną lecą w dół.
brzydal

dziwne bo domnie wyjątkowo dużo telefonów za tucznikiem
kondzio

Post autor: kondzio »

Jedzie do ceny ok 5,6-5,7
mat

Post autor: mat »

po swietach spadnie jak zwykle teraz troszke wiecej towaru szukaja bo swieta beda zaraz. a pozniej jak poleci t oz 40 gr odrazu zobaczycie
turbogrocho49

Trele morele, niemiec bije do gory, i u nas będzie identycznie. Pini nie ma co bic
turbogrocho49

Święta. Miesiąc temu pelne magazyny mialo starczyc na Wielkanoc i Boże Narodzenie. A tu cena do góry. Po swietach dopiero będzie malo tucznika. Otwarty na poswietach będzie pusty
wojce

Post autor: wojce »

Mnie akurat mój odbiorca przełożył odbiór po świetach ,aż sie trochę zdziwiłem ,że już nie potrzebują przed świętami na szyneczkę ,coś czuję ,że niektórzy będą próbować cenę zbijać po świetach
turbogrocho49

Kolo fortuny sie toczy
Ulan

Panowie- póki co ten tydzien i pół nastepnego do środowego notowania- tylko w góre, jest czwartek a wy już pierdzielicie jak babcie pod sklepem że jest kiepsko - narazie cena rośnie i oby rosła jak najdłużej. Krakaniem napewno nie pomożecie. Wg mnie cena nie spadnie, bo warchalak w grudniu był tanszy niż ten kupowany w styczniu - a teraz wchodzą na rynek te co były wstawiane tuż przed świętami i do sylwestra. Śmiem zauważyć że potem warchlak zdrożał o ponad 60zł.. wiec i cena tucznika powinna zachować się podobnie.. i tak też raczej będzie- ponieważ ci co wstawili w grudniu, teraz sprzedadzą, aa potem znowu nie będzie towaru na rynku, a jak brak towaru to i cena w góre.
danielski813

Ośmielę się stwierdzić że kolega Ulan przecenia udział kupnego warchlaka w rynku po pierwsze a po drugie ZM w dupie maja jakie rolnik ponosi producent zywca bo to ich zysk jest priorytetem a nie chłopski a dopuki sami chłopi nie zaczną się szanować to będzie lipa...
Kazik

Ulan pisze:Panowie- póki co ten tydzien i pół nastepnego do środowego notowania- tylko w góre, jest czwartek a wy już pierdzielicie jak babcie pod sklepem że jest kiepsko - narazie cena rośnie i oby rosła jak najdłużej. Krakaniem napewno nie pomożecie. Wg mnie cena nie spadnie, bo warchalak w grudniu był tanszy niż ten kupowany w styczniu - a teraz wchodzą na rynek te co były wstawiane tuż przed świętami i do sylwestra. Śmiem zauważyć że potem warchlak zdrożał o ponad 60zł.. wiec i cena tucznika powinna zachować się podobnie.. i tak też raczej będzie- ponieważ ci co wstawili w grudniu, teraz sprzedadzą, aa potem znowu nie będzie towaru na rynku, a jak brak towaru to i cena w góre.
Niemcy w środę +4 a zakłady b/z lub delikatnie na minus...
Jak cena spada do u nas x2 leci na dół, a jak rośnie na zachodzie, to nagle zakłady oślepły i ogłuchły na podwyżki zachodnie.
Smutne to, ale prawdziwe..
Wprawdzie tu jest Polska, ale nikt mi nie powie, że zachód nie ma nic do gadania na naszym podwórku..
ODPOWIEDZ