FORUM
CENY TRZODY
-
szklanka18
Re: CENY TRZODY
U nas tez próbują w dół
to ile można wyrwać przed świętami jeszcze ??
-
danielski813
Tak sie składa panie Kazik ze na naszym podwórku to krajowi mają mało do gadania a zagraniczni po 1pini po 2sokolow po 3 Animex itd a drobnica sie nie wyrwie....
przed chwila byl u mnie kuzyn tydzien temu skonczyl mu sie mlody rolnik[zobowiazania] wszystkie swinie zlikwidowane .Stan 0 .
danielski813 pisze:Tak sie składa panie Kazik ze na naszym podwórku to krajowi mają mało do gadania a zagraniczni po 1pini po 2sokolow po 3 Animex itd a drobnica sie nie wyrwie....
Też racja.. Włochy, Dania .. i nasze cudowne AgriPlus
Biorą się za wynagrodzenia w spólkach skarbu państwa wezmą się i za Agri innej opcji nie ma 
Wątpię...
Ale obyś miał rację!
Ale obyś miał rację!
-
turbogrocho49
I takich też nam potrzebaStanislaw pisze:przed chwila byl u mnie kuzyn tydzien temu skonczyl mu sie mlody rolnik[zobowiazania] wszystkie swinie zlikwidowane .Stan 0 .
A z 250m od mojej właśnie wykopali fundamenty pod nową...turbogrocho49 pisze:I takich też nam potrzebaStanislaw pisze:przed chwila byl u mnie kuzyn tydzien temu skonczyl mu sie mlody rolnik[zobowiazania] wszystkie swinie zlikwidowane .Stan 0 .
Dziś musiałem troszkę pojexdzić, chyba co czwarta mijana ciężarówka w mojej okolicy to świniobus. Na oko widać że wożą spore sztuki, ale na też nie widziałem chyba żadnej wyładowanej do pełna.
Na Piotrkowie rocznie 15 rolników likwiduje stada od 50 do 100 sztuk a na ich miejsce powstaje 2 chlewnej po 1800 szt tak się likwidują i tak jest wszędzie !!!
Na fakturach z Agri widnieje juz logo Smithfield Foods.....Kazik pisze:danielski813 pisze:Tak sie składa panie Kazik ze na naszym podwórku to krajowi mają mało do gadania a zagraniczni po 1pini po 2sokolow po 3 Animex itd a drobnica sie nie wyrwie....
Też racja.. Włochy, Dania .. i nasze cudowne AgriPlus
Póki co jutro wieczorem albo w sobotę z rana pakuje solówke po 4,6-1%
a u mnie to ZM tak potrzebują tucznika że kierowcy to nawet na zakrętach nie zwalniają żeby się nie spóźnić z towarem 
- Załączniki
-
- Tir.jpg (91.88 KiB) Przejrzano 16215 razy
-
kędzierzawy
kędzierzawy pisze:http://starachowice.naszemiasto.pl/artykul/udaremniona-proba-kradziezy-swini-w-wachocku,3658290,art,t,id,tm.html
Już mógł dać im w łapę równowartość całego kabana a nie 1/3
Pamiętaj kolego że to mogła być twoja świnia którą próbowano ukraść . Potem płacz i lament że to ZM oszukał.Kazik pisze:kędzierzawy pisze:http://starachowice.naszemiasto.pl/artykul/udaremniona-proba-kradziezy-swini-w-wachocku,3658290,art,t,id,tm.html
Widzę tu pełną aprobatę do kradzieży i łapówek.
wozniecki to nie pierwszy i nie ostatni
niespelna tydzien temu tez pod berlinem wywrocili zestaw z warchlakiem :/ troche malo pojecia o jezdzie z zywym towarem i latwoscia przemieszczenie sie ladunku.
kedzierzawy niema sie co smiac bo to chyba man z animexu ktory niejdnoktornie ladowalem u mnie w podworzu
swoja droga zawsze przy kazdej sprzedazy skrupulatnie licze sztuki bo doskonale znamy polskie realia
i rozne przypadki sie zdarzaja....
niespelna tydzien temu tez pod berlinem wywrocili zestaw z warchlakiem :/ troche malo pojecia o jezdzie z zywym towarem i latwoscia przemieszczenie sie ladunku.
kedzierzawy niema sie co smiac bo to chyba man z animexu ktory niejdnoktornie ladowalem u mnie w podworzu
swoja droga zawsze przy kazdej sprzedazy skrupulatnie licze sztuki bo doskonale znamy polskie realia
To był żart kolego..321 pisze:Pamiętaj kolego że to mogła być twoja świnia którą próbowano ukraść . Potem płacz i lament że to ZM oszukał.Kazik pisze:kędzierzawy pisze:http://starachowice.naszemiasto.pl/artykul/udaremniona-proba-kradziezy-swini-w-wachocku,3658290,art,t,id,tm.html
Widzę tu pełną aprobatę do kradzieży i łapówek.
- mytotoksyna1
Kazmierz ;widzisz, nawet teraz nie można pożartować , a żart to asumpt do życia przecie ...
- mytotoksyna1
Aktualna cena stoi stabilnie 4 +r
W kwietniu ; mały spadek , maj jako tako ,czerwiec tako jako ,lipiec ,sierpień ,wrzesień rewelki nie będzie ,październik ,listopad , grudzień -wiadomo 4 kwartał !
..trzeba kupić opał itd. itp. opłaty itd. itp. klient więcej za pożywieniem jarsko -wegetariańskim rzuci oczyma .
W kwietniu ; mały spadek , maj jako tako ,czerwiec tako jako ,lipiec ,sierpień ,wrzesień rewelki nie będzie ,październik ,listopad , grudzień -wiadomo 4 kwartał !
..trzeba kupić opał itd. itp. opłaty itd. itp. klient więcej za pożywieniem jarsko -wegetariańskim rzuci oczyma .
mytotoksyna1 pisze:Aktualna cena stoi stabilnie 4 +r
a co agent 0909 przewiduje co bedzie zdradzisz nam ten sekret ???
to by oznaczało stabilizację...
A potem chcą to zasiedlić jednym kolczykiem a do tego trzeba stada loch 3000+, a wiec juz na etapie kreślenia projektów tych tuczarni Polski warchlak nie wchodzi w rachubę.chłop pisze:Na Piotrkowie rocznie 15 rolników likwiduje stada od 50 do 100 sztuk a na ich miejsce powstaje 2 chlewnej po 1800 szt tak się likwidują i tak jest wszędzie !!!
A ja się będę upierał przy tym, że jesteśmy skazani na bycie tuczarnią Europy....
nie jesteśmy na nic zkazani tylko trzeba trochę głową ruszyć a nie łykać wszysto co nam wciskają różnej maści osobniki
- mytotoksyna1
...polski hodowca świń - na podwórzu stoi silos z paszą dowożoną z mieszalni , na podwórzu stoi właściciel , który jest wyposażony w chlewnię , na podwórzu stoi chłop , na podwórze dostarcza firma warchlaki z zagranicy podwórza oddalonego o kilkaset wiorst z zachodu.
..polski hodowca podciąga spodnie na podwórzu -machinalnie i bez przerwy !
..polski hodowca podciąga spodnie na podwórzu -machinalnie i bez przerwy !
Co do piwa skoro golonka szkodzi ?
http://www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33,m ... 28565.html
http://www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33,m ... 28565.html
coś się dzieje od trzech dni słysze w radiu reklamę polskiej wieprzowiny
Też to zauważyłem
- mytotoksyna1
..fundusz promocji mięsa wieprzowego gdzie usadowił się ?
-
Wielkopolanin
UzasadnijPeron pisze:A ja się będę upierał przy tym, że jesteśmy skazani na bycie tuczarnią Europy....
Moim zdaniem może tuczarnią nie musimy być, ale fakt,ze produkcja świń rozjeżdza się coraz bardziej na tucz i produkcje prosiąt. Po prostu aby dojść w cyklu zamkniętym do takiej skali produkcji jak w tuczu to już musi być mega gospodarstwo. Trzymanie loch w ilości kilkadziesiąt sztuk nie będzie miało sensu ekonomicznego, a poza tym szkoda życia na chodzenie cały dzień przy takiej liczbie loch
-
danielski813
Ale zawsze to chodzenia na swoim nie sztuka walnąć kilkaset loch a potm tzw wspólnika szukać bo inaczej bankrut ale nik nie zabroni biednemu bogato żyć w jedny pelna zgoda dla malych czas minął i teraz powoli sie będą wykrwawiać przyczyna prosta ogromne molochy które na przetwazanoniu i produkcji syfu zarabiają krocie
wszystko zalezy od rzadu , jakie prawo wprowadzi i wyegzekwuje .Zostalo w UE wprowadzone prawo uzywania antybiotykow zapobiegawczo, po wyegzekwowaniu leza wszystkie molochy.
-
turbogrocho49
Są pewne trendy panowie na rynku, którym żadne prawo się nie oprze. A mianowicie na całym świecie jest trend na cięcie kosztów, nie da sie produkować tanio z 30 loch w cyklu zamkniętym, i zaklinanie rzeczywistośći nic nie da. Konsument kupuje portfelem, i kupi tansze, chociaz pojawia sie nisza na dobre produkty, i tu jest szansa dla małych producentów, ale sami muszą się zająć dystrybucją, przerobem i marketingiem. Ale tak nie bedzie ze jest prawo i kazdy ma miec 30 loch i robic super towar, bo mój sasiad Janek i tak ma to w nosie i dalej bedzie miał 10 loch i nikt mu nie nakaze miec 30. Tak samo jest z tuczarniami dopóki jest z tego zarobek nikt tego nie zatrzyma, zatrzyma tylko brak opłacalności i zatrzyma wszystkich, a Janek i tak bedzie miał dalej 10 loch
-
Wielkopolanin
Janek może będzie miał, ale jego syn pewnie będzie mądrzejszy i pójdzie do pracy i jako "parobek" będzie sobie dobrze żył. My możemy sobie pisać,że fajnie byłoby mieć 30 loch i sobie spokojnie z tego żyć, ja jestem za. Ale niestety realia są inne i to są trendy światowe. 500 lat temu prawie każdy człowiek trzymał jakieś zwierze, 50 lat temu ludzi którzy chowali świnie było kilka razy więcej niż dziś, większość naszych następców wieprzowine będzie znała tylko ze sklepu. Ale czy to źle, czy będą przez to mieli gorsze życie?
-
turbogrocho49
Chodzi mi o to że niektórzy z forum, proponują daleko idący socjalizm, masz mieć tyle i tyle, produkować tak i tak. A ja mówię wolny rynek, umiesz pracować i masz z tego pieniądze, pracuj i się bogać. Nie umiesz, to po prostu to żuć w p..u
Też jestem za żadnego wsparcia do loch czy tuczników żadnego na maszyny bo to tylko szerzy biedę na wsi dopłaty do ha jednakowe jak do paliwa naliczane przez gminy środki które idą na ARiMR przeznaczyć na wsparcie przetwórstwa ale w rękach rolników amen
-
turbogrocho49
F1 taw się nie stanie, bo po drodze trzeba nakarmić stada urzędników. Wcześniej z PO i PSL. , teraz tych z PiS
-
danielski813
Widzę że jeszcze niektórzy bujają w oblokach u nas na przetwórstwo w rękach rolników szczególnie w sektorze wieprzowiny jest przynajmniej o 20 lat za puzno a konkurować z molochami nie mamy szans bo ich stać na to żeby nas nie bylo stać na tworzenie konkurencji bo skoro skutecznie lobbują przeciw bezpośredniej to jakie szanse na szersza skalę
Budować kurniki.. W tym sektorze jesteśmy potęgą w Europie..
Jakie ceny po niedzieli realnie do wzięcia??????
Hmmm w piątek handlowałem po 4,6-1% a na jutro mówi ze 4,5 ciekawie sie robi
A boje sie przetrzymac po świętach bo zrobią sie byki nooo
A boje sie przetrzymac po świętach bo zrobią sie byki nooo
Tym bardziej nie ma sensu pchać się w lochy czy tucz za kredyt bo tak będziemy na straconej pozycjidanielski813 pisze:Widzę że jeszcze niektórzy bujają w oblokach u nas na przetwórstwo w rękach rolników szczególnie w sektorze wieprzowiny jest przynajmniej o 20 lat za puzno a konkurować z molochami nie mamy szans bo ich stać na to żeby nas nie bylo stać na tworzenie konkurencji bo skoro skutecznie lobbują przeciw bezpośredniej to jakie szanse na szersza skalę
- mytotoksyna1
..powyższe wypowiedzi świadczą , że jeta za dużo cukru , konserwowanych specyjałów - jednym słowem mata już miażdzyce .
uważajta z solą !
..cena 4,00+r ,ale tyczy dobrego towaru.
uważajta z solą !
..cena 4,00+r ,ale tyczy dobrego towaru.
-
danielski813
wiesz pan co panie myto cukier cukrem ale za normalnu\y towar 4,5 netto bez problemu to po co dory chodować
Na jutro skup 4,10+vat
dzięki za info 
-
robert0169
NA TEN CZAS NIC LEPSZEGO https://youtu.be/3n7WmzfYy00
Danielski czytając Twoje wypowiedzi stwierdzam że twardo stąpasz po ziemi