FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Chef po co ci mączka, jak soje masz za 1350zł ? czarna soja pewnie kosztowała by okolo 900-1000zł .. jest sens ryzykować bankructwem dla 400zł? poza tym zysk wątpliwy, bo nigdy na tym takiej wydajności nie osiągniesz jak na soi, poneiważ jak coś nie jest uregulowane prawnie i kontrolowane, to staje się polem do nadużyć.. i tak w mączce możesz miec wszystko co choć troche ją przypomina - piasek, zmielone kurze skorupki, torf, krede pastewną, wapno itd. Dasz ją, zaoszczędzisz pare złotych, a zamist 2,8 zeżrą ci 3,0 albo 3,2. Jaki jest sens? dopóki nielegalna, nie kalkuluje sie zupelnie wg. mnie.
900-1000pln?Ulan pisze:Chef po co ci mączka, jak soje masz za 1350zł ? czarna soja pewnie kosztowała by okolo 900-1000zł .. jest sens ryzykować bankructwem dla 400zł? poza tym zysk wątpliwy, bo nigdy na tym takiej wydajności nie osiągniesz jak na soi, poneiważ jak coś nie jest uregulowane prawnie i kontrolowane, to staje się polem do nadużyć.. i tak w mączce możesz miec wszystko co choć troche ją przypomina - piasek, zmielone kurze skorupki, torf, krede pastewną, wapno itd. Dasz ją, zaoszczędzisz pare złotych, a zamist 2,8 zeżrą ci 3,0 albo 3,2. Jaki jest sens? dopóki nielegalna, nie kalkuluje sie zupelnie wg. mnie.
To juz chyba z trzecich rąk
Jak zamawiales całe auto to 450max i wcale nie takie badziewie
moze i 450 .. nie wiem bo nie używałem
ale wiem że inspecja czasem przychodzi na kontrole paszy.. a jak wykryją to tracisz cały rzut i ejszcze płacisz dużą kare.. aa moim zdaniem lepiej żyć skromniej ale spokojniej, bo 10 razy zarobisz a za 11 dostaniesz zawału. Ale każdy sam wybiera oczywiście.
chief, chyba wiem, kogo masz na myśli.
A No wlasnie, świat jest małyPeron pisze:chief, chyba wiem, kogo masz na myśli.
A zasięg w sprzedaży miał duży
Zreszta do dziś dnia handluje auta soji na grabicy
-
turbogrocho49
Mączka jest droga teraz za cale auto bez papieru 1200 zl tona, tak jak pisze Ulan produkt nie standaryzowany, ni jak nie idzie tego zbilansowac, zużycie szybuje grubo po wyzej 3. Więc tak jak kolega pisze zero kalkulacji na czekoladzie
U mnie jest tyle ferm norek że do świń mączki zabrakło. Dawno temu gdy soja była po pond dwa tysie to się kalkulowało, teraz nie bardzo. Gość koło mnie który handlował nieźle sie odbił. Z pateraki niezła farma mleczna powstała.
no po patrzcie ale sie temat polskiej soji rozbujał
Hmmm fermy norek znajomy mi bardzo tematPablo80 pisze:U mnie jest tyle ferm norek że do świń mączki zabrakło. Dawno temu gdy soja była po pond dwa tysie to się kalkulowało, teraz nie bardzo. Gość koło mnie który handlował nieźle sie odbił. Z pateraki niezła farma mleczna powstała.
Zaczynałem prace na wlasnie takiej fermie jako kierowca z pasza, często bywałem w Koźminie a raczej Borku Wlkp oraz Czerniejewie u Gąsiorka
-
turbogrocho49
jest dzisiaj aukcja?
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
29.03.2016 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
masakra na gieldzie !!!!
-
turbogrocho49
gdzie ta masakra 
polowa towaru nie sprzedana i jest -2turbogrocho49 pisze:gdzie ta masakra
to nasi skupnicy zaszaleja odrazu potroja obnizke !
Ostatnio zmieniony wtorek 29 mar 2016, 14:49 przez mat, łącznie zmieniany 1 raz.
turbogrocho49 pisze:jest dzisiaj aukcja?
minus 2
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
29.03.2016 Ceny skupu tuczników i macior: poświąteczne "przetrącenie" na rynku
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... e-na-rynku
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... e-na-rynku
skup ostro w dol z 4.05 na 3.65 netto !!!
w moim terenie 20 groszy w górę szukają świń
U mnie tez poszukiwanie tucznika
I ogłupianie rolnika z cena
Dwóch skupnikow na tyle swiniowatych i widocznie bardzo spragnieni wieprzowiny podkupywalo sobie nawzajem dzisiaj tuczniki, matko Bosko cyrk normalnie
Moze nie jakies olbrzymie ilości bo 70szt ale po 4,8 pojechały, byłem tej całej śmiesznej i zwariowanej sytuacji świadkiem na wadze w składzie węgla
I ogłupianie rolnika z cena
Dwóch skupnikow na tyle swiniowatych i widocznie bardzo spragnieni wieprzowiny podkupywalo sobie nawzajem dzisiaj tuczniki, matko Bosko cyrk normalnie
Moze nie jakies olbrzymie ilości bo 70szt ale po 4,8 pojechały, byłem tej całej śmiesznej i zwariowanej sytuacji świadkiem na wadze w składzie węgla
Chief pisze:U mnie tez poszukiwanie tucznika
I ogłupianie rolnika z cena![]()
4,8 masz na myśli brutto??
pewnie tak albo z hakaUlan pisze:Chief pisze:U mnie tez poszukiwanie tucznika
I ogłupianie rolnika z cena![]()
4,8 masz na myśli brutto??
jak by było netto to by było osiągnięcie dopiero .. mozna by powiedizeć że zdrowa konkurencja wywindowała cene.. ale jeśli brutto, to wychodzi 4,45 netto, wiec już nie taki szał.. Powinna być teraz cena 4,8 conajmniej. Ostatnio kiedy prosiaka mialem w takiej cenie jak teraz, tuczniki poszły średnio po 4,7 netto
Nigdy na tym forum nie podałem ceny brutto...
I tak tez jest w tym wypadku
I tak tez jest w tym wypadku
-
turbogrocho49
4,4 netto bez straczki za 50 szt
ile minus mozesz mowic jasniej jak zwykle ciezko piszesz -2-3 a moze -5 centow ?????0909 pisze:Niemcy minus
-
turbogrocho49
To se pogadacie chlopaki

-3 centymat pisze:ile minus mozesz mowic jasniej jak zwykle ciezko piszesz -2-3 a moze -5 centow ?????0909 pisze:Niemcy minus
jaka aktualna cena w niemcowni? bo nie moge sie doliczyc
1.33 chyba teraz jest
waldus11 pisze:jaka aktualna cena w niemcowni? bo nie moge sie doliczyc
1,28
prognozy na czerwiec 4.2-4.5 zl
wydaje mnie sie, że 4.6 max... I to optymistyczna wersja jest...
-
andrzej19570
Na czerwiec ale którego roku????
4,4 netto szału ni ma 
Chyba wszyscy w polu ze taka cisza 
mi został jeszcze 1 ha do zasiania na jutro, potem wracam i biore się za robienie ceny na żywiec na poziomie 5,0 
Daj przepis na zrobienie tej ceny... Chętnie skorzystam...
ja znam 
pierwszy:
zaprzestanie hodowli minimum na 0,5 roku czekanie na ruch ZM
opcję są dwie:
- małe i średnie ZM się zamkną z powodu braku żywca
- albo zastanowią się co zrobić żeby nakłonić tego głupiego chłopa do powrotu do hodowli tuczników
drugi:
zakaz podpisywania jakichkolwiek kontraktów bo przez to nie ma wolnego rynku,
duży nazbiera kontraktów i wie ile musi dokupić towaru z wolnego rynku i wtedy ma duże pole do popisu z ceną, a małe i średnie ZM wzorują swoją cenę na tym dużym i tak wszyscy nas dobijają
a nie przepraszam łaskawie dali nam zarobić przed świętami
pierwszy:
zaprzestanie hodowli minimum na 0,5 roku czekanie na ruch ZM
opcję są dwie:
- małe i średnie ZM się zamkną z powodu braku żywca
- albo zastanowią się co zrobić żeby nakłonić tego głupiego chłopa do powrotu do hodowli tuczników
drugi:
zakaz podpisywania jakichkolwiek kontraktów bo przez to nie ma wolnego rynku,
duży nazbiera kontraktów i wie ile musi dokupić towaru z wolnego rynku i wtedy ma duże pole do popisu z ceną, a małe i średnie ZM wzorują swoją cenę na tym dużym i tak wszyscy nas dobijają
a nie przepraszam łaskawie dali nam zarobić przed świętami
-
danielski813
Niby masz racje fix i są to jakieś rozwiązania ale zwróć uwagę na to ze umowy są bardzo mocno lobbowane przez ministra a dzięki temu i arimr a tucz kontraktowy jako taki z nazwy odszedł do lamusa i teraz przybiera formę umowy dosyć ciekawie to wygląda ale juz nikt się do tego nie czepnie...
https://www.youtube.com/watch?v=zJx78gAuGGYdanielski813 pisze:Niby masz racje fix i są to jakieś rozwiązania ale zwróć uwagę na to ze umowy są bardzo mocno lobbowane przez ministra a dzięki temu i arimr a tucz kontraktowy jako taki z nazwy odszedł do lamusa i teraz przybiera formę umowy dosyć ciekawie to wygląda ale juz nikt się do tego nie czepnie...
- mytotoksyna1
Aktualna cena 6,20 złotego +r
Nastąpił chroniczny brak tucznika !!!!
Cena tyczy wagi żywej w małych ilościach (do 5 sztuk)
Nastąpił chroniczny brak tucznika !!!!
Cena tyczy wagi żywej w małych ilościach (do 5 sztuk)
a co to jest +r?
plus w ryj?
plus w ryj?
Na Piotrkowie powstała pierwsza w Polsce okrągła chlewnia

.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 maja 2016, 19:59 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 maja 2016, 19:59 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
turbogrocho49
Gielda rewelacja + 6 centów