FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
to nasi pewnie będą chcieli przebić kolegów z Niemiec i też zastosują cenę z tamtego tygodnia minus tyle, co w tym wzrosło... a co im szkodzi. Boże Ciało minęło, pogoda co chwilę deszczowa... a co tam...
Na Piotrkowie właśnie5,3 i 5,40 się pojawiło .....
-
stan1069@o2.pl
Tylko pytanie dla kogo się pojawiło te 5,4 ???????????Siwy pisze:Na Piotrkowie właśnie5,3 i 5,40 się pojawiło .....
mniejsi hodowcy zlikwidowali albo nadal 4,4 , a więksi albo na kontraktach albo innych umowach śmieciowych
z tego co tu czytam to tylko Mytotoksyna utrzymał statut właściciela stada i cenę rynkowa ma wpływ na Jego zyski
Dla kogoś się pojawiło. 5.10 5,2 nie problem to i 10 gr ktoś Jeszcze dorzucił.
Może warto podać kto po ile sprzedał tylko wtedy kiedy napiszemy komu???
Może warto podać kto po ile sprzedał tylko wtedy kiedy napiszemy komu???
[quote="stan1069@o2.pl"][quote="Siwy"]Na Piotrkowie właśnie5,3 i 5,40 się pojawiło .....[/quote] Tylko pytanie dla kogo się pojawiło te 5,4 ???????????
mniejsi hodowcy zlikwidowali albo nadal 4,4 , a więksi albo na kontraktach albo innych umowach śmieciowych
z tego co tu czytam to tylko Mytotoksyna utrzymał statut właściciela stada i cenę rynkowa ma wpływ na Jego zyski
[/quote
Chyba nie znany jest temat produkcji trzody w okolicach Piotrkowa .... Tu większość ma duże ilości . Jeżeli ktoś podpisał umowę to tylko jakieś jednostki. Większość sama decyduje do kogo i po ile sprzedaje. Mniejsi - to tacy którzy wózkami jadą do okolicznych zakładzików lub na skupy i tam po 4,50 na początku tyg dostawali . A odbiorcy w tych cenach o których pisałem to jeden prywatny z południa 5,40 a drugi ze świętokrzyskiego 5,30
Chyba nie znany jest temat produkcji trzody w okolicach Piotrkowa .... Tu większość ma duże ilości . Jeżeli ktoś podpisał umowę to tylko jakieś jednostki. Większość sama decyduje do kogo i po ile sprzedaje. Mniejsi - to tacy którzy wózkami jadą do okolicznych zakładzików lub na skupy i tam po 4,50 na początku tyg dostawali . A odbiorcy w tych cenach o których pisałem to jeden prywatny z południa 5,40 a drugi ze świętokrzyskiego 5,30
-
stan1069@o2.pl
Siwy większość to sama decyduje ale kiedy puścić bąka

5,20 solówka.
Jak warchlak na giełdzie?
Potwierdzam.Siwy pisze:stan1069@o2.pl pisze:Tylko pytanie dla kogo się pojawiło te 5,4 ???????????Siwy pisze:Na Piotrkowie właśnie5,3 i 5,40 się pojawiło .....
mniejsi hodowcy zlikwidowali albo nadal 4,4 , a więksi albo na kontraktach albo innych umowach śmieciowych![]()
![]()
![]()
z tego co tu czytam to tylko Mytotoksyna utrzymał statut właściciela stada i cenę rynkowa ma wpływ na Jego zyski![]()
[/quote
Jędrzejewski tak tam szaleje czy szczerba?Siwy pisze:stan1069@o2.pl pisze:Tylko pytanie dla kogo się pojawiło te 5,4 ???????????Siwy pisze:Na Piotrkowie właśnie5,3 i 5,40 się pojawiło .....
mniejsi hodowcy zlikwidowali albo nadal 4,4 , a więksi albo na kontraktach albo innych umowach śmieciowych![]()
![]()
![]()
z tego co tu czytam to tylko Mytotoksyna utrzymał statut właściciela stada i cenę rynkowa ma wpływ na Jego zyski![]()
[/quote
Inni z moich stron dosyć ostrożni i skąpi chyba ze sie mylę
Ten tyle płaci,który skupuje zielonym Manem

Jaka cena na WBC u pośredników do piniego ?
Dziękivicia1223 pisze:Warchlak BZ.
A świnia to towarem deficytowym była już zimą... Ale niewiedzielim o tym...
https://www.youtube.com/watch?v=IzMK29-objM
https://www.youtube.com/watch?v=IzMK29-objM
pewnie okolo 6,4 netto za e co nie ???Emil144 pisze:Jaka cena na WBC u pośredników do piniego ?
- mytotoksyna1
Gdzie so ministry od żywności ?
trzeba zbić cenę tucznika do poziomu 4,00.
..bo znów będzie trza tańcować oberka !
Nawet 6,5...mat pisze:pewnie okolo 6,4 netto za e co nie ???Emil144 pisze:Jaka cena na WBC u pośredników do piniego ?
Taka cena powinna być średnio całym rokiem.. Mówię o cenie rynkowej w tej chwili, a nie o cenie z Twoich marzeń..mytotoksyna1 pisze:Gdzie so ministry od żywności ?
Słuchaliście dziś agrobiznesu? Prawie 1,5gr/litr mleka dofinansowania potrafili wyliczyć z dziewięćdziesięciu kilku tysięcy złożonych wniosków, a nam nie potrafią wyliczyć ile do sztuki, chociaż nas złożyło wniosków o 1/3 mniej niż krowiarzy... Żenada!
Kazik bo zostało malutko kasiorki i nie bardzo wiedzą komu i ile dać
,a czytaliście w top agrar o gościu co ma 15ha i wali na kontrakcie 16500 tys. sztuk ,od łba ma 20-30 złociszy i wszystko stawia za swoje? Amy tu podniete robimy bo w końcu choć przez chwile kalkulator nie pokazuje nam minusa? 
Tak czytałem.. Sąsiad był na otwarciu i ponoć szału ni ma... Ale i cena za jaką wybudował tuczarnię na 1500 szt też nie powala..
Ogólnie okolice Żuromina przekształcają się powoli w drugi Piotrków, z tym że wszyscy walą na kontrakt.. A na Piotrkowie istnieje jeszcze wolny rynek.. W mojej okolicy też robi sie drugi Żuromin.. Zarówno pod względem produkcji brojlera, jak i tucznika
Ogólnie okolice Żuromina przekształcają się powoli w drugi Piotrków, z tym że wszyscy walą na kontrakt.. A na Piotrkowie istnieje jeszcze wolny rynek.. W mojej okolicy też robi sie drugi Żuromin.. Zarówno pod względem produkcji brojlera, jak i tucznika
Aaa to solówka z Jędrzejowaczesio pisze:Ten tyle płaci,który skupuje zielonym Manem![]()
Chociaż płaci w terminie ?
-
kędzierzawy
taaa, piotrków to specyficzny region, ale po za tym w łódzkim sporo jest już kontraktowców
od dziś już 5,5 na grabicy wołali
od dziś już 5,5 na grabicy wołali
A Jam myślał ze od płocka w górę i dalej na wschód to tylko mleczorze i bydlorzeKazik pisze:Tak czytałem.. Sąsiad był na otwarciu i ponoć szału ni ma... Ale i cena za jaką wybudował tuczarnię na 1500 szt też nie powala..
Tos ty Kaziu gdzieś od okolic sierpca? Moze załapiemy sie na jakie pifko bo jutro ładuje tam w mleczarni
Pozdrów Agacińskiego:)
z Lubowidza ?Peron pisze:Pozdrów Agacińskiego:)
Niestety mogę potwierdzić że w okolicach Żuromina robi się drugi Piotrków
Buduje się tu na potęgę zarówno chlewnia ( większość na kontrakt) jak i kurniki.
Nie długo nie będzie czym oddychać.
A ten gościu co ma 15 ha i 165000 świń to też z okolic Żuromina ?
100km od Sierpca na wschód mieszkamChief pisze:A Jam myślał ze od płocka w górę i dalej na wschód to tylko mleczorze i bydlorzeKazik pisze:Tak czytałem.. Sąsiad był na otwarciu i ponoć szału ni ma... Ale i cena za jaką wybudował tuczarnię na 1500 szt też nie powala..
Tos ty Kaziu gdzieś od okolic sierpca? Moze załapiemy sie na jakie pifko bo jutro ładuje tam w mleczarni
Mleczorze to jeszcze trochę wyżej do góry na mapie trzeba spojrzeć
Dziś ma 20 -30 za rok dwa będzie 10 -15 taka prawdaandre pisze:Kazik bo zostało malutko kasiorki i nie bardzo wiedzą komu i ile dać,a czytaliście w top agrar o gościu co ma 15ha i wali na kontrakcie 16500 tys. sztuk ,od łba ma 20-30 złociszy i wszystko stawia za swoje? Amy tu podniete robimy bo w końcu choć przez chwile kalkulator nie pokazuje nam minusa?
powalać nie musi, trochę kosztów pociął, ale już chlewnia stoi i pieniądz kręci,Kazik pisze:Tak czytałem.. Sąsiad był na otwarciu i ponoć szału ni ma... Ale i cena za jaką wybudował tuczarnię na 1500 szt też nie powala..
wspominają w artykule że następną planuje, i dojdzie do 20 tyś, a my tu się czaimy o trochę cena podeszła, powiało optymizmem, ale jak się utrzyma z 2-3 miesiące i później znów może być jazda bez trzymanki, bo zboże tanie, ludzie na wstawiali itd.
Troche to dziwne, od 2000 tucznika obowiązuje juz pozwolenie zintegrowane i tam jest wymóg posiadania 75% gruntów do zagospodarowania gnojowicy. 16500 to juz trzeba mieć kilkaset ha własnych lub dzierzawionych gruntów i żadne umowy na odbiór gnojowicy nie wchodza wgrę.andre pisze:Kazik bo zostało malutko kasiorki i nie bardzo wiedzą komu i ile dać,a czytaliście w top agrar o gościu co ma 15ha i wali na kontrakcie 16500 tys. sztuk ,od łba ma 20-30 złociszy i wszystko stawia za swoje? Amy tu podniete robimy bo w końcu choć przez chwile kalkulator nie pokazuje nam minusa?
- mytotoksyna1
Jak ktoś ma kilkaset ha. to nie prowadzi żadnej hodowli !(chyba ,że nie rozgarnięty i na głowę upadł.) 
To jakim cudem dostal pozwolenie na budowę? I jak tu przeszedł raport srodowiskowy?baraki pisze:Troche to dziwne, od 2000 tucznika obowiązuje juz pozwolenie zintegrowane i tam jest wymóg posiadania 75% gruntów do zagospodarowania gnojowicy. 16500 to juz trzeba mieć kilkaset ha własnych lub dzierzawionych gruntów i żadne umowy na odbiór gnojowicy nie wchodza wgrę.andre pisze:Kazik bo zostało malutko kasiorki i nie bardzo wiedzą komu i ile dać,a czytaliście w top agrar o gościu co ma 15ha i wali na kontrakcie 16500 tys. sztuk ,od łba ma 20-30 złociszy i wszystko stawia za swoje? Amy tu podniete robimy bo w końcu choć przez chwile kalkulator nie pokazuje nam minusa?
Chyba ze agri macalo brudne paluchy i zalatwili chlopu wszystkie papiery byleby tylko dla nich tuczyl...
I tak moglo byc.
może ktoś wrzucić link lub skan z tego artykułu ?
Pozwolenie na budowę mógł dostać, do tego zintegrowane nie jest potrzebne ale do rozpoczęcia produkcji juz tak.
Zeby dostać pozwolenie na budowę, musisz mieć decyzję środowiskową, którą otrzymasz gdy RDOŚ i Sanepid zatwierdzi Ci raport środowiskowy (mówię o większych inwestycjach.. Przy mniejszych wystarczy karta informacyjna przedsięwzięcia).. A w raporcie musisz określić ilość DJP w budowanym budynku + DJP które już posiadasz w momencie starania się o wydanie decyzji środowiskowej.. Więc sumując wszystko wyjdzie już zintegrowana produkcja..
Ja tak robiłem, ale być może można inaczej, od d*py strony
Ja tak robiłem, ale być może można inaczej, od d*py strony
Ostatnio zmieniony piątek 03 cze 2016, 12:46 przez Kazik, łącznie zmieniany 2 razy.
fix pisze:może ktoś wrzucić link lub skan z tego artykułu ?
http://www.topagrar.pl/articles/top-swi ... tys-sztuk/
W gazecie jest więcej opisane. Wyposażał Terraexim Agroimpex.
My tu gadu gadu, a niemiec -3
Czyżby koniec podwyżek?
Ja dziś się na szczęście wyczyściłem z tucznika..
artykuł się zgadza ale ci goście mają teraz 4000 a nie 16500 chyba że mówicie o dwóch różnych osobachKazik pisze:fix pisze:może ktoś wrzucić link lub skan z tego artykułu ?
http://www.topagrar.pl/articles/top-swi ... tys-sztuk/
W gazecie jest więcej opisane. Wyposażał Terraexim Agroimpex.
My tu gadu gadu, a niemiec -3![]()
Czyżby koniec podwyżek?
Ja dziś się na szczęście wyczyściłem z tucznika..
jest u nas facet co stawia właśnie pod kontrakt ale on ma w różnych miejscowościach po dwie, trzy chlewnie i teraz ma coś koło 10000 szt
i na pewno nie ma tyle ziemi
obstawiam że na zagospodarowanie gnojowicy ma albo umowy z okolicznymi rolnikami albo z biogazownią
a tak w ogóle Rosja zaczyna wymiękać znosi embargo, szkoda że nie na wieprzowinę
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... 39739,4199
16,5 tys w skali roku..
-
prosiaczek
Dzisiejsza giełda na minus i cena z gwiazdką ze środy źle wróży na następny tydzień. Ciekawe jak się zachowa giełda we wtorek. Jeżeli nie powróci do poprzedniej ceny to w środę minus tylko jaki?
Ponoć PINI na dzisiaj odwołał ubój, bo nie chciał płacić cen rynkowych. Czy ktoś z Was potwierdzi?
Ponoć PINI na dzisiaj odwołał ubój, bo nie chciał płacić cen rynkowych. Czy ktoś z Was potwierdzi?
Rosja znosi EmbaRGO
- mytotoksyna1
..no to można pofatygować się do piwnicy i garnuszkiem sięgnąć samogonu z beczki.0909 pisze:Rosja znosi EmbaRGO
..i duszkiem wypić.
Potwierdzam.prosiaczek pisze:Dzisiejsza giełda na minus i cena z gwiazdką ze środy źle wróży na następny tydzień. Ciekawe jak się zachowa giełda we wtorek. Jeżeli nie powróci do poprzedniej ceny to w środę minus tylko jaki?
Pini nie kupował bo miał bardzo mało tucznika było niespełna 10 tys
Rolnicy już panikują i na poniedziałek wszystkie samochody są zarezerwowane u pośredników to jest nasza stała mentalność , a Jak by Niemcy w środę podnieśli to braknie tucznika
w poniedziałek w Agrobiznesie powiedzą: "Drogo było, ale się skończyło". I okaże się, że handel mięsem zamarł, bo minęły komunie, bo się ochłodziło, bo polało i wielu osobom deszcz grille zgasił i się zdenerwowali i nie będą przed długi czas grillować itp...
Wysokość wsparcia w sektorze świń!
Drukuj
Na podstawie § 10 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 22 stycznia 2016 r. w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowej nadzwyczajnej pomocy dla rolników w sektorach hodowlanych (Dz. U. z 2016 r., poz. 141) Prezes Agencji Rynku Rolnego informuje, że wysokość wsparcia przysługującego na sztukę świni wynosi 20,10879 zł.
Zgodnie z § 7.2 ww. rozporządzenia wysokość wsparcia przysługującego do świń o numerze identyfikacyjnym , który jest numerem siedziby stada producenta świń ubiegającego się o wsparcie lub którego gospodarstwo zostało objęte w posiadanie zgodnie z zapisami § 7.2 pkt 2 (a, b) wynosi 40,21758 zł na sztukę świni.
Drukuj
Na podstawie § 10 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 22 stycznia 2016 r. w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowej nadzwyczajnej pomocy dla rolników w sektorach hodowlanych (Dz. U. z 2016 r., poz. 141) Prezes Agencji Rynku Rolnego informuje, że wysokość wsparcia przysługującego na sztukę świni wynosi 20,10879 zł.
Zgodnie z § 7.2 ww. rozporządzenia wysokość wsparcia przysługującego do świń o numerze identyfikacyjnym , który jest numerem siedziby stada producenta świń ubiegającego się o wsparcie lub którego gospodarstwo zostało objęte w posiadanie zgodnie z zapisami § 7.2 pkt 2 (a, b) wynosi 40,21758 zł na sztukę świni.
mogli to udostepnic w nocy z soboty na niedziele mozeby nikt nie przyuwazyl .Dziady i tyle w temacie ,Kombinuja[machlacza] jak za komuny z nawozami w GS ie.
-
andrzej19570
Przecież kwota była stała,jak dużo było świń w 4 kwartale sprzedanych to tyle wyszło na sztukę.Miało być więcej ale objęli dopłatami nie tylko cykl zamknięty.Podobnie będzie z dopłatami do materiału siewnego.