CENY TRZODY

danielski813

Re: CENY TRZODY

Post autor: danielski813 »

Te 48 to ma być do uboju tzn świnie od chwili wystawienia mają być ubite nie później niż 48 godzin
Z dwojga złego wolę kolczyk 80gr sztuka trochę szkoda ale sekunda i ręce czyste a tatuowanie w uchu to męka dużo czasu zajmzajmuje i brudzi....
Falco

Post autor: Falco »

Danielski, widać nigdy takiej tatuownicy nie używałeś? Kolczyk zawsze można usunąć i założyć z innym numerem, z tatuażem nie tak łatwo
Falco

Jak się okazuje robią już takie na 10 cyfr. Tą poduszkę co pewien czas polewasz tuszem i trzask. Ja kastruję trzeciego, czwartego dnia od urodzenia, łatwiej by mi było zrobić taki tatuaż niż zakładać kolczyk. No i na dłuższą metę taniej.
Obrazek
danielski813

Post autor: danielski813 »

10 znaków to o 1 za mało a ciekawe czy używasz jej osobiosobiście czy wiedzę opierasz na opisie?
Falco

U siebie nie, ale miałem okazję używać, za dobrze nie pamiętam co to były za numery, czy jeden na pół, czy dwa różne. Jeden w lewe ucho drugi w prawe. Przy kastracji, ale kastrowane prosięta miały około dwa tygodnie i nie wszystkie były kastrowane, bo to były zwierzęta hodowlane. Na początku to trochę szło niezdarnie, ale i robiły to dwie osoby. Nie wiem jak wyglądały te co zrobiłem osobiście, ale u innych dużych sztuk były czytelne
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

8) Paczta i czytajta : do każdej karty (płatniczej, kredytowej, przedpłaconej, e-karty) nie ważne czy Visa, Mastercard, Maestro, American Express itp. kod PIN ma 4 cyfry.

...widzita, cztery cyfry starczo !!!

..a na chłopskim grzbiecie wybijata cyfrów ,a cyfruf. 8)
321

Post autor: 321 »

Skoro kolczyk jest taki niezawodny to należy dokonać zmian i skasować nr VIN w pojazdach skoro wystarczyłyby tabliczki znamionowe uprościłoby to funkcjonowanie złodziejom zmienialiby tabliczki zamiast przebijania numerów.
Sam stosowałem tatuaż i gdyby ktoś chciał zaj.... kabana i legalnie sprzedać miałby problem pod warunkiem uczciwości pozostałych w ogniwie machiny.
Tak poza konkursem jutro okaże się jak sprawa dojazdu przy wystawianiu świadectw będzie wyglądała czy będzie refundowany z budżetu. Zebranie wetów w Gostyniu Godz 9 00
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

jaki dojazd ,wprowadzic obowiazek wpisywania godz wystawienia i kara 5 lat wiezienia za poswiadczenie nieprawdy .Nie ma fizycznej mozliwosci dojazdu do kazdej sprzedazy swin a pozatym Ci urzednicy ktorzy ten wymog wprowadzaja sami wydaja tym swiadectwo swojego profesjonalizmu lub jego braku.Od oceny ich postepowania bedziemy my za trzy lata , raz moglismy dac mandat zaufania ale drugi raz tak nie musi byc .Dzis ogladalem w TV Trwam "wies to tez Polska"i rano "tydzien" i uwazam ze ministerstwo rolnictwa nie panuje nad rolnictwem w Polsce , albo celowo robi "krecia robote "
arek

Post autor: arek »

Stasiu tyle tylko ze jak nie masz świadectwa to i sprzedać nie możesz wet ma to gdzieś ze ty jutro sprzedać chcesz zgłoś wcześniej albo grzecznie czekaj jak będziesz taki upierdliwy co do godziny wystawienia świadectwa
0909

Post autor: 0909 »

Dziś od rana kolejki u lekarzy weterynarii po świadectwa i podobno brakło kolczyków ktoś zarobi na tym :) :) :) :) ale jaja
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Aujeszki się kończy, BSE też, to dla wetów nowa choroba jak znalazł. Do tego się nadają, do pisania świadectw i badania mięsa w zakładach. Zadzwoń, że masz chorego psa, to każdy jest poza terenem. To ile u Was kasują od ryja za świadectwo?
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

0909 pisze:Dziś od rana kolejki u lekarzy weterynarii po świadectwa i podobno brakło kolczyków ktoś zarobi na tym :) :) :) :) ale jaja
Jaja to będą jak się okaże, że Polska świnią stoi!!! Zamiast tych prognozowanych przez GUS 10 mln ze 30 się znajdzie :twisted:
Awatar użytkownika
Peron

Mekka czytasz w moich myślach:)
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

jaja to są w Gostyńskim. Odbiory wstrzymane bo w weterynarii jeszcze druków nie mają! Niby mają być dziś po południu. Szopka.
Awatar użytkownika
Peron

wg informacji z PIW koszt świadectw na 100szt jednorazowo wynosi 55zł.
mat

Post autor: mat »

Peron pisze:wg informacji z PIW koszt świadectw na 100szt jednorazowo wynosi 55zł.
co z tego jak za dojazd se policzy drugie tyle i wychodzi 100 zl
Don

Post autor: Don »

Nasz oddział arimr przyjął ze do 18 listopada, można jeszcze na zgłoszeniu przemieszczenia -sprzedawac swinie z numerami kolczyków z którymi się je kupiło np. dk xxxxx, po tej dacie sprzedaz swin już tylko ze swoim numerem.
Oczywiście system nieprzygotowany i będzie wszystko niespójne, warchlaki z obcymi numerami będą zalegać na stanie a tuczniki z własnym numerem gopsodarstwa będą na minusie
engie

Post autor: engie »

Afrykański pomór świń - zasady ochrony świń przed chorobą Z. Pejsak

https://www.youtube.com/watch?v=F-MMSD7CCC4
mateuszkonrad
Kontakt:

07.11.2016 Ceny skupu tuczników i macior - ceny stabilne, ale w skupach "dziki Meksyk" za sprawą świadectw zdrowia

http://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/r ... tw-zdrowia
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

w ten sposob udowadnia sie nam hodowcom ze walczy sie z ASF .JAKIE TO POLSKIE . Dali chlopkom sporo nowych obowiazkow to moze nie beda miel za duzo czasu na dyskusje czy RZAD cos robi w sprawie ASF .Za kumuny tak nierozsadnie sie nie postepowalo .Poprostu sam nie wierze patrzac na to co dzieje sie od 27 lat .
Awatar użytkownika
Peron

Ja też nie wierzę.... U nas dziki to za chwilę donicę z kwiatkami pod domostwami zryją... Nie ma mowy o uprawie kukurydzy, Dobrze, że się nie dałem kilka lat temu na taką uprawę namówić, jak nawet łąki i miedze zryte... A myśliwi mają w dupie, ostatnio na kaczki widziałem strzelali. Z pieskami. Pieskowie mięli dobrą zabawę, myśliwy też. Nawet jednego policja zawinęła, bo wypadek spowodował po polowaniu.
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

u mnie jest podobnie, jeszcze wczoraj żaden wet nie wiedział jak wyglądają nowe świadectwa.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Nikt nic nie wie. Rolnik przed wejściem w życie nowych zasad powinien być o wszystkim poinformowany, najlepiej po spotkaniu. Powinien wiedzieć kto wystawia świadectwa, na jakich zasadach i ile to kosztuje. A nie wie nic. Jeśli chodzi o resort rolnictwa to pomału to wygląda jak parodia dobrej zmiany.
andre

Post autor: andre »

No to i ja z moich dzisiejszych doświadczeniach mam młyn w głowie ,bo niby bez świadectwa nie można sprzedać a żaden wet . do którego dzwoniłem nie miał jeszcze druków,pow. rawicki niby ma je mieć jutro. A zdrętwiałem jak się dowiedziałem że zrobili regionalizacje i wet. który obsluguje moje gosp. prowadzi swoją działalność w innym powiecie (kilka km. ode mnie :lol: )i dlatego mimo że ma pełną wiedzę na temat mojego stada nie może mi takiego świadectwa wypisać ,tylko jeden z lekarzy z mojego powiatu, powiedzieć że ręce opadają to mało!
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Świadectw niby jeszcze nie ma, to jakim cudem dzisiaj były odbiory świń do uboju.
Awatar użytkownika
Peron

Wygląda na to, że rząd to się aktami zgonów ofiar katastrofy smoleńskiej zajmuje, a nie jakimiś przyziemnymi sprawami, tym bardziej związanymi z rolnictwem...
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Jak mata w głowach trele morele to mata plon, zbierata teraz obfity plon ,widzita ,że dobrobyt wsi i bochen chleba na stole w chacie to tylko PSL zagwarantuje.
8)
beniu33

Post autor: beniu33 »

U mnie w piątek wet wystawił świadectwo sygnowane przez PIW, tyle ,że numeracja dokumentu była wpisywana ręcznie, a nie tak jak kiedyś -numer był drukowany w drukarni, a-i musiał podkładać kalkę bo papier nie był samokopiujący. Za 50 szt zaliczył 45 zeta
yaro_1

Post autor: yaro_1 »

psl to już miał dwa lata żeby się zająć ASF i nic nie zrobił,
a w zasadzie to wynikiem ich działania to są obecne kolorki niebieski i czerwony

mogli to załatwić w zarodku a teraz to już będzie tylko gorzej
arek

świadectwa są i to dwa rodzaje inne jest na skup do pośrednika a inne na skup bezpośrednio do rzeźni prawie niczym się nierożni tylko do rzeźni jest potrzebny numer piw ten co nadawali przy odbiorze paszarni jak zgłaszaliśmy kilka lat wstecz
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

yaro_1 pisze:psl to już miał dwa lata żeby się zająć ASF i nic nie zrobił,
a w zasadzie to wynikiem ich działania to są obecne kolorki niebieski i czerwony

mogli to załatwić w zarodku a teraz to już będzie tylko gorzej
...co nic nie zrobiuł , minister wyleciał ze stołka ,pokazali, dobro kraju jest wyższe niż stołki gabinetowe. 8)
Awatar użytkownika
Bugsik

Post autor: Bugsik »

u nas jeden juz wystawia choc w piatek nie widzial swiadectw na oczy, koszt dojazdu 18 zl i 1 zl za sztuke...
zdzierstwo i nic wiecej, a co nie ktorym jeszcze sie dobra zmiana podoba...
zzoorroo

Post autor: zzoorroo »

z tymi swiadectwami chodzi tylko o kase dzis był wet.i mówił ze srednio z piatku i poniedziałku wypisuje swiadectwa za 500zł z czego wiekszosc musi oddac do PIW mnozac to razy xxxx weterynarzy w całym kraju daje taka sume ze głowa boli.
arek

to taka trochę druga składka na fundusz promocji weterynarii chyba kraj ma problemy z asf a mi brali próbki pasz na zawartość miedzi z rozmowy wynikało ze jeszcze nie mieli przypadku aby ktos przekroczył normy
daniel0

Post autor: daniel0 »

W skali kraju parenaście baniek za świadectwa drugie tyle na kolczyki a dzik jak urzędnik nie do ruszenia! Tragedia!!!
Co do cen to świadectwo za 140 sztuk u mnie stówa!
Jutro ładuję po 6,4 na haku
Ulan

Post autor: Ulan »

jak by się tak szybko dziakimi zajeli jak tymi swiadectwami, to by już dawno problemu z asf nie było, widać że jak chcą to potrafią.. nawet w 2 tygodnie wprowadzić coś w życie.. a dziki od 2 lat hasają sobie przy wschodniej granicy i wirusa roznoszą..
mateuszkonrad
Kontakt:

55 złotych za świadectwo dla 100 świń, czyli kolejne pieniądze hodowców w gnój

http://www.cenyrolnicze.pl/index.php/po ... cow-w-gnoj
mietko75

Post autor: mietko75 »

MekkaB pisze:
0909 pisze:Dziś od rana kolejki u lekarzy weterynarii po świadectwa i podobno brakło kolczyków ktoś zarobi na tym :) :) :) :) ale jaja
Jaja to będą jak się okaże, że Polska świnią stoi!!! Zamiast tych prognozowanych przez GUS 10 mln ze 30 się znajdzie :twisted:
Jeśli za przyczyną tych nowych wymogów Mekki wizja by się ziściła , to czyja by była zasługa takiej sytuacji , też tej nielubianej nowej zmiany :?: :?: :?: :?: :?: Pewnie sam Kaczor byłby o to przez poprzedników oskarżany
0909

giełda początek jest ok zobaczymy co dalej
mat

0909 pisze:giełda początek jest ok zobaczymy co dalej
bez rewelacji agencino raczej bedzie bez zmian
0909

mat pisze:
ty to jestes chyba chory
zamiast cieszyć sie i z tego że nie spada ! bo mogło by spaśc
bez odpisywania !
mat

0909 pisze:
mat pisze:
ty to jestes chyba chory
zamiast cieszyć sie i z tego że nie spada ! bo mogło by
chory to ty jestes i to na glowe !
raczej ty zawsze sie cieszysz jak spada nie ja !!!
nie podniecaj sie tak agencinko !
turtojs

Post autor: turtojs »

Musicie wrzucić na luz :wink: jest Oki, nie spada, czyli stabilizacja może tak będzie jakiś czas a potem może w górę jak dobrze pójdzie, zobaczymy czy będzie duża podaż tucznikow w grudniu :shock:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Żywy dąży do chleba, a umarły do nieba. 8)
turtojs

Post autor: turtojs »

I co w związku z tym Mytotoksyna?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

...to ,że każdy spotka się z panią/panem Murawskim/ą
...bo nie wiem ,czy kostucha to chłop ,czy baba. 8)
...takie tam przemyślenia podwórkowe ... :roll:
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Cena bez zmian,4.80 netto czyli jak w ub tyg.Swiadectwo do 10 szt 17 zł później od 10 do 20 szt 1 zł od sztuki.powyżej 20 szt 0.75 gr
0909

Dobrze że Trump wygrał wybory bo złotówka traci wartosć
http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wa ... ?wlid=2430
mat

0909 pisze:Dobrze że Trump wygrał wybory bo złotówka traci wartosć
http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wa ... ?wlid=2430
zaraz emocje opadna i waluty sie unormuja.
ODPOWIEDZ