FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
A No nie duza jakies 800szt tygodniowochłop pisze:Pewnie to jakaś ubojnia nie duża i za tyle sztuk i w takiej wadze Ci rzucił bo ogólnie jest dużo towaru i to od 125 do 140kg i ceny 5 -5,15 max za duże ilości .
Dla mnie drugi odbiorca po animeksie
mnie niestety dają tylko w graniach 5-5.1pln -1% przy wadze około 130kgChief pisze:5,2 bez potrącen na jutro
dzisiaj zadzwonił ze potrzeba na gwałt i czy bym cos nie wyczarowal
Ładuje około 50szt, mydle ze tak 120 średnio bedą miały,
Poranek wszystko pokaże
-
krzysieko71
Dziś poszły po 6.2 na WBC
agent dawaj swoje ceny bo u nas ledwo 10 gr w gore na 4,5 zl netto brak jakichs wielkich podwyzek
4,60 skup 1szt
4,70 5szt
4.90 25szt
5.10 solówka
5,15 zestaw
4,70 5szt
4.90 25szt
5.10 solówka
5,15 zestaw
Na 5.15 zestaw dopisz wymogi do 125kg mięsnoś i wybojowość bo dać dają ale jak nie wyjdzie to obetną !!!! Mi tak mówił każdy
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
21.11.2016 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
21.11.2016 Ceny skupu tuczników i macior: praktycznie we wszystkich przedsiębiorstwach z branży cenniki do góry
http://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/r ... ki-do-gory
http://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/r ... ki-do-gory
No ja się niestety w tej kwocie 509,91 zł na wyhodowanie jednego tucznika nie mieszczę...
Przepraszam, że nie w temacie. Na Narodowy jutro ktoś się wybiera? farmer.pl
Peron pisze:No ja się niestety w tej kwocie 509,91 zł na wyhodowanie jednego tucznika nie mieszczę...
jeszcze zależy co rozumieć przez koszt wyhodowania tucznika? czy poza kosztami bezpośrednimi wlicza się też koszty pośrednie, robocizne, amortyzacje, koszt obsługi kredytów, podatki, ubezpieczenia, koszt zamrożenia kapitału itd. Zysk jest dopiero po odjęciu wszystkich kosztów. Tutaj wiele osób myśli zysk z kosztem wyprodukowania (a to tylko jedna pozycja z długiej listy kosztów).
- mytotoksyna1
..czy do kosztów liczyta już kolczyk, kolczykownice i świadectwo? 
-
krzysieko71
Na koncie kasa nie maleje tylko rośnie więc zysk jest 
jak giełdę obstawiacie?
Dzisiaj -1 a jutro 0 obstawiam
Narazie idzie na 0... Bądź delikatny +
Dziś +1 na 1.61 a jutro 0
- mytotoksyna1
..drgnęęłło troche dzisiaj .
..tucznik polski od polskiego chłopa , wieśniaka 4,60 netto.
A na Narodowy ktoś się pofatygował? Czyżby tylko Marucha i ja reprezentowali to forum? Przez prawie 5 godzin mówili o naszych sprawach. W części dotyczącej ASF i polityki (obwinianie poprzedników) było sporo ludzi. Na wystąpienia typowo fachowe (świńskie) została niecała połowa. Najciekawiej było na koniec. Doktor mówił, że np. locha danbren musi dać 32 prosięta w roku, bo inaczej to się nie opłaci. Jest więcej prosiąt, ale:
-potrzebne mamki,
-większe zapotrzebowanie na paszę,
-więcej dni jałowych,
-większa śmiertelność w porodówce,
-krótszy okres użytkowania,
-itd, itp,
-więcej nie pamiętam.
-potrzebne mamki,
-większe zapotrzebowanie na paszę,
-więcej dni jałowych,
-większa śmiertelność w porodówce,
-krótszy okres użytkowania,
-itd, itp,
-więcej nie pamiętam.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:17 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, tylko czytałem gdzieś, że średnia odsadzonych prosiąt od lochy w ciągu roku w Polsce wynosi 15-16 szt
Z tym, że wynika to z dużego rozdrobnienia gospodarstw, gdzie nikt nie słyszał nawet o robieniu grup produkcyjnych.. Już nie mówię o kojcach porodowych, które w dużym stopniu ograniczają straty prosiąt przy lochach.. Kolejna sprawa to żywienie prosiąt i loch... Rolnicy często nie przykładają się do układania dawek i wyniki są gorsze, a co za tym idzie, zamiast 28 dni od urodzenia do odsadzenia, robi się 48.. Te wszystkie czynniki, i wiele innych (higiena, wentylacja, szczepienia, wymiana stada itp.) składa się na tą śmieszną liczbę 15-16 szt/rok.. Wiem coś o tym, bo sam zlikwidowałem swoje stado 30 loch i teraz tylko tuczę od 1,5 roku.. Moje wyniki były lepsze niż te 16 szt, ale do tych 28-29 to jeszcze mi trochę brakowało..
A pocieszające jest to, że te gospodarstwa wykruszają się i za kilka lat podejrzewam, te statystyki będą lepsze.
Z tym, że wynika to z dużego rozdrobnienia gospodarstw, gdzie nikt nie słyszał nawet o robieniu grup produkcyjnych.. Już nie mówię o kojcach porodowych, które w dużym stopniu ograniczają straty prosiąt przy lochach.. Kolejna sprawa to żywienie prosiąt i loch... Rolnicy często nie przykładają się do układania dawek i wyniki są gorsze, a co za tym idzie, zamiast 28 dni od urodzenia do odsadzenia, robi się 48.. Te wszystkie czynniki, i wiele innych (higiena, wentylacja, szczepienia, wymiana stada itp.) składa się na tą śmieszną liczbę 15-16 szt/rok.. Wiem coś o tym, bo sam zlikwidowałem swoje stado 30 loch i teraz tylko tuczę od 1,5 roku.. Moje wyniki były lepsze niż te 16 szt, ale do tych 28-29 to jeszcze mi trochę brakowało..
A pocieszające jest to, że te gospodarstwa wykruszają się i za kilka lat podejrzewam, te statystyki będą lepsze.
a ty kolego nie jestes wiesniakiem??????????mytotoksyna1 pisze:..drgnęęłło troche dzisiaj .
teraz po zmianie przepisów to już wszystkie są polskie, nawet duńskie dostają polski numer gosp z którego wyjeżdżają jako tucznik i nie ma znaczenia pochodzenie, bo na świadectwie weterynarii widnieje tylko numer PLmytotoksyna1 pisze:..drgnęęłło troche dzisiaj .
Pewnie to chodzi o to że jak coś wybuchnie to wszystkie komisje stwierdzą że to w Polsce i na Polskich świniach ewentualnie że wszystkie produkty w sklepie wyłącznie z polskiej świni ha ha ha !!!!
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:17 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
.
-
szklanka18
Czyli ile ? ( 1,62 )
Czyli 1,56 EUR, no mile sie zaskoczylem jak dostałem smsa że dwa centy w górę, myślałem że zero będzie
no to teraz u mnie okolice 5 plus VAT za około 50 szt
Ps. Moze się sprawdza słowa 0909, który coś tam wspomniał o cenie 5,50 w grudniu
Ps. Moze się sprawdza słowa 0909, który coś tam wspomniał o cenie 5,50 w grudniu
Witam. Panowie zmobilizujmy siły. Mam prośbę, moją siostra walczy o tytuł Położnej Roku w plebiscycie Wielkopolski, chętnych proszę o SMS pod nr 72355 o treści POL.60 Koszt jednego SMSa: 2,46 zł z VAT. Dodam, że na obecną chwilę zajmuje 2 miejsce
Myślę, że wysyłając SMSka nie zbankrutujecie
Z góry dziękuję 
toż to pół kilo świni za esemesa:)
-
turbogrocho49
Ale netto 
co tam wrzucisz w koszty gospodarstwa
na jutro umówione 194 szt po 4,95 - 1,5% troche malo wydaje mi sie ale i tak po długich negcocjacjach
- mytotoksyna1
--------------------------turtojs pisze:Czyli 1,56 EUR, no mile sie zaskoczylem jak dostałem smsa że dwa centy w górę, myślałem że zero będzieno to teraz u mnie okolice 5 plus VAT za około 50 szt
![]()
..tylko to tyczy się grudnia 2025 roku.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:15 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
5,10 -2% za 70szt
5,1 bez strączki + vat bez łachy!!
6.50 E na poniedziałek za solowke
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:15 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:36 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakie prognozy na najbliższy miesiąc?
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:16 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:16 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Tukan, na Twoją prognozę składają się co najmniej 3 składowe: popyt na tucznika, kurs EUR/PLN, podaż... Ciężko, żeby wszystkie składowe zagrały tak, jak się chce w określonym czasie. Więc pozostaje pytanie: to prognoza, czy pobożne życzenie? 
Poza tym na tych wykresach widać, że w tym okresie grudniowym ceny raczej spadały, a nie rosły...
I jeszcze jedno: czy wysoka cena na przełomie sierpnia i września była spowodowana brakiem tucznika na rynku? Też tak przez dłuższy czas uważałem, ale biorąc to na logikę, to wydaje mi się, że ta cena miała być gwarantem wstawień, które zaczną wychodzić w najbliższych tygodniach, czyli na święta towar zapewniony. Czy rolnicy dostaną za niego grubą kasę? Wydaje mi się, że nie, ale życzę sobie, żebym się grubo pomylił.
Poza tym na tych wykresach widać, że w tym okresie grudniowym ceny raczej spadały, a nie rosły...
I jeszcze jedno: czy wysoka cena na przełomie sierpnia i września była spowodowana brakiem tucznika na rynku? Też tak przez dłuższy czas uważałem, ale biorąc to na logikę, to wydaje mi się, że ta cena miała być gwarantem wstawień, które zaczną wychodzić w najbliższych tygodniach, czyli na święta towar zapewniony. Czy rolnicy dostaną za niego grubą kasę? Wydaje mi się, że nie, ale życzę sobie, żebym się grubo pomylił.
wielkie dzięki za oddane glosy na moja siostrę wygrywa tylko jednym glosem gdybyście mogli jeszcze trochę wykrzesać z siebie chęci oddania glosy byłbym bardzo wdzieczny
przykro mi to stwierdzic ale nasi skupujący i przedstawiciele zakładów miesnych to inwalidzi - sa ślepi i głusi cena drugi tydzień rośnie a patrząc na dzisiejsze ceny to tak niemrawie idzie do góry ale jak wojek niemiec w środe zjeżdza z ceny to w cżwartek rano wszyscy zdrowi i ostro w dół moze tak z tydzień wstrzymac sie z odstawami