CENY TRZODY

fix

Re: CENY TRZODY

Post autor: fix »

wiki pisze:przykro mi to stwierdzic ale nasi skupujący i przedstawiciele zakładów miesnych to inwalidzi - sa ślepi i głusi cena drugi tydzień rośnie a patrząc na dzisiejsze ceny to tak niemrawie idzie do góry ale jak wojek niemiec w środe zjeżdza z ceny to w cżwartek rano wszyscy zdrowi i ostro w dół moze tak z tydzień wstrzymac sie z odstawami
ameryki nie odkryłeś :(
tukan

Post autor: tukan »

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:12 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:13 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:13 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

arek pisze:wielkie dzięki za oddane glosy na moja siostrę wygrywa tylko jednym glosem gdybyście mogli jeszcze trochę wykrzesać z siebie chęci oddania glosy byłbym bardzo wdzieczny
8) to forum dotyczy ceny świni , a ty swoje partykularne i prywatne interesy wciskasz. 8)
..jak rozchodzi się o głosy -to opędzluj jednego tucznika i za całą kwotę (spieniężnioną) 495 złotych wydzwaniaj :D :D :D
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

mytotoksyna1 . . . Ty masz przebłyski fenomena.Potwierdzam mała giełda +3 na 163.Sprzedano najwięcej partii od 10 notowań.
kaciocha

Post autor: kaciocha »

witam cena z dzisiaj 4,9+ vat bez strączki za 47 sztuk
tukan

.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Wszyscy sprzedaż przesuną bo Ty miałeś dobry sen :lol: :lol: :lol: nie wiem jakie Ty korzyści chcesz osiagnać tym paplaniem o tej giełdzie non stop :lol: :lol: :lol: :lol: być może to objaw chorobowy :oops:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Wy myslita ,że świnia to kombinerki (klapcążki) , że możeta jo ciągle przestawiać i przesuwać. 8)
..a sklepie dzisiaj cena tzw." szynka okopcona w kominie dziadka Janka"------38,44 zł.
rom19

Post autor: rom19 »

tukan pisze:Od wczoraj cisza na forum. Wszyscy chyba żyją andrzejkami albo zastanawiają się, czy nie przesunąć sprzedaży np. na czwartek po kolejnej wycenie VEZG. Ja z poniedziałku przesunąłem na czwartek. Jest szansa, że cena podejdzie, a jak nie to parę kilo więcej - też dobrze. :lol:
Super plan:wszyscy przesuną bo do gory, a jak troszkę będzie w dół to po telefon i sprzedaż na wczoraj potrzebna.
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:14 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:37 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
stan1069@o2.pl

Na cenę to wpływ ma zachowanie hodowców na giełdę , a nie notowania na giełdzie :lol: :lol: :lol: :lol:
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:14 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
F1

Post autor: F1 »

Kolega Baraki mało aktywny ostatnio a tu w Trzodzie chlewnej się dowiaduję że zamierza sprzedać się zachodnim korporacjom i buduje chlewnię na 750loch oczywiście w porozumieniu z największymi graczami na rynku :lol: no jak łatwo w wolnym kraju w niewolę popaść 8)
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:10 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Falco

Post autor: Falco »

Tukan, a mi przełożyli odbiór z 28.11 na 1.12 i nie dają 100% że odbiorą. Włoch też ponoć przekłada, ale niby dlatego, że ludzi do pracy mu brakuje, poprzednia grupa Ukraińców musiała wyjechać a nowi jeszcze nie dojechali. No chyba, że na Ukrainie Ukraińcy się już skończyli ;-)
1963

Post autor: 1963 »

F1 pisze:Kolega Baraki mało aktywny ostatnio a tu w Trzodzie chlewnej się dowiaduję że zamierza sprzedać się zachodnim korporacjom i buduje chlewnię na 750loch oczywiście w porozumieniu z największymi graczami na rynku :lol: no jak łatwo w wolnym kraju w niewolę popaść 8)
Baraki to dobrze poukładany facet i w poddaństwo sie nie pcha a współpraca zdrowa rzecz
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

trzeba mieć jaja, żeby iść w taką inwestycje... Albo skrzynie biletów Narodowego Banku Polskiego.
F1

1963 pisze:
F1 pisze:Kolega Baraki mało aktywny ostatnio a tu w Trzodzie chlewnej się dowiaduję że zamierza sprzedać się zachodnim korporacjom i buduje chlewnię na 750loch oczywiście w porozumieniu z największymi graczami na rynku :lol: no jak łatwo w wolnym kraju w niewolę popaść 8)
Baraki to dobrze poukładany facet i w poddaństwo sie nie pcha a współpraca zdrowa rzecz
Być może tyle że te warchlaki będą na tyle polskie co niemiecka wieprzowina sprzedawana w Lidlu przez Polską ekspedientkę :lol: :lol: :lol: wszystkie fermy które dziś powstają są wyposażane przez zachodnie firmy zasiedlane zachodnią genetyką kredytowane przez zachodnie banki więc nie ma znaczenia czy te warchlaki przyjadą z zagranicy czy tu je wyprodukujemy 8)
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:11 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
1963

Post autor: 1963 »

F1 pisze:
1963 pisze:
Być może tyle że te warchlaki będą na tyle polskie co niemiecka wieprzowina sprzedawana w Lidlu przez Polską ekspedientkę :lol: :lol: :lol: wszystkie fermy które dziś powstają są wyposażane przez zachodnie firmy zasiedlane zachodnią genetyką kredytowane przez zachodnie banki więc nie ma znaczenia czy te warchlaki przyjadą z zagranicy czy tu je wyprodukujemy 8)
niestety kolego ale tak sie odbywa TRZECIA WOJNA ŚWIATOWA ,bez jedneo wystrzału !!!
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Nastepna czesc "Wojny nowoczesnej Europy" Widzieliscie jakie sa nowe stawki ubezpieczeniowe OC na samochody i ciagniki rolnicze ,niema sie co dziwic mala stluczka dwoch zielonych traktorkow i kilkadziesiat tysiecy naprawa jednego przodu traktorka .Fakt z sasiedztwa . Jak myslicie kto na tym skorzysta ? Prowiza za ubezpieczenie i koszt czesci poszly za granice Polski .
F1

A gdzie są te nowe stawki? bo podwyżki rzędu30-50 zł to chyba nie dużo?
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Oc rośnie ze względu na roszczenia cywilne do firm ubezpieczeniowych, dzisiaj jest mnóstwo firm które trudnia się walka o ubezpieczenie, jeden podpis i grają i dostajesz pozniej za zlamany palec w wypadku 50 tys. Wiem z obdukcji wypadek, a na sor juz lapiduchy proponują współpracę
arek

Post autor: arek »

niby 50 zeta to niewiele ale jak płaciłem 79 zeta a teraz 139 to wychodzi ponad 50% a to już jest roznica
Ulan

Post autor: Ulan »

troche abstrachując od tematu- u Was też zboże jest kiepskiej jakości? dziś zajrzałem do silosu, bo coś słabo z przenośnika wylatuje.. a tam przy ścianach pod sufitem silosu zboże skiełkowało i to na 10 cm (mimo iż było wielkotrotnie wietrzone z nagrzewnicą), a sufit i tak cały mokry.. przyznam szczerze że takiego czegoś w silosie to jeszcze nigdy nie miałem (na szczęście tylko z 10 t zostało takiego wilgotniejszczego) i zastanawiam się co z tym zrobić żeby zwierząt nie potruć. tzn wiem co- wywalić to spleśniałe i zakwitniete, a to w miare skarmić z dodatkiem środka na mykotoksyny. Też tak macie?
Ulan

Post autor: Ulan »

a jesli chodzi o rosnące opłaty za auta, to OC to i tak pikuś w porównaniu z akcyzą - jak wprowadzą ta podwyżke to skoncza się używane samochody w Polsce i każdy będzie jeżdził Pandą w najtanszej wersji ale grunt że nową ;)
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

akcyza mnie nie interesuje[jesli wogole zwieksza] ale ubezpieczen to zaplace wiecej okolo 2 tys zl
F1

Ulan pisze:troche abstrachując od tematu- u Was też zboże jest kiepskiej jakości? dziś zajrzałem do silosu, bo coś słabo z przenośnika wylatuje.. a tam przy ścianach pod sufitem silosu zboże skiełkowało i to na 10 cm (mimo iż było wielkotrotnie wietrzone z nagrzewnicą), a sufit i tak cały mokry.. przyznam szczerze że takiego czegoś w silosie to jeszcze nigdy nie miałem (na szczęście tylko z 10 t zostało takiego wilgotniejszczego) i zastanawiam się co z tym zrobić żeby zwierząt nie potruć. tzn wiem co- wywalić to spleśniałe i zakwitniete, a to w miare skarmić z dodatkiem środka na mykotoksyny. Też tak macie?
Poczekaj aż przyjdą mrozy i rozsyp gdzieś pod wiatą cienką warstwą mróz najlepiej niszczy mykotoksyny niż te wynalazki 8) Zauważyłem że silosy nie bardzo się sprawdzają do zboża coraz więcej ludzi stawia płaskie magazyny :roll:
Kazik

Post autor: Kazik »

Parę milionów w banku trzeba mieć żeby to wybudować, a kolejnych kilka żeby to zasiedlić, wyżywić itp. Już nie mówię o takich pierdołach jak prąd i woda, chociaż i tak rachunki za prąd będą zapewne po kilkadziesiąt tys zł/miesiąc :shock: A co najważniejsze klienta na wachlaka, bo jak dobrze liczę w rytmie trzytygodniowym co 3 tygodnie 1500 szt do sprzedaży...

Peron ma rację, trzeba mieć jaja...
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Jaja jak jaja ale takie inwestycje to się robi pod następce albo zaraz na początku gospodarzenia bo mnie by się nie uśmiechało do emerytury robić na spłatę. Ale idzie z tym żyć oczywiście.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

A co do kosztów, kiedyś liczono jedno stanowisko dla lochy na ok 10000zł. Myślę, że dużo się nie zmieniło w tym zakresie.
brzydal

Post autor: brzydal »

mi się wydaje że najlepszy zawsze będzie cykl zamknięty, jak już się wyprodukuje warchlaka do 30 kg i to zdrowego mięsnego z dobrymi przyrostami to najlepszym interesem będzie jak zostanie on w swojej tuczarni
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Ulan pisze:troche abstrachując od tematu- u Was też zboże jest kiepskiej jakości? dziś zajrzałem do silosu, bo coś słabo z przenośnika wylatuje.. a tam przy ścianach pod sufitem silosu zboże skiełkowało i to na 10 cm (mimo iż było wielkotrotnie wietrzone z nagrzewnicą), a sufit i tak cały mokry.. przyznam szczerze że takiego czegoś w silosie to jeszcze nigdy nie miałem (na szczęście tylko z 10 t zostało takiego wilgotniejszczego) i zastanawiam się co z tym zrobić żeby zwierząt nie potruć. tzn wiem co- wywalić to spleśniałe i zakwitniete, a to w miare skarmić z dodatkiem środka na mykotoksyny. Też tak macie?
U mnie jest podobnie, w jednym z 4 silosów tak paruje. Wybrałem to pokielkowane i dodaje po trochu do pasz i negatywnych skutków jak narazie nie widać. Fakt, że do tego silosu poszła mocno wilgotna mieszanka, ok 17% wilgotności.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

stan1069@o2.pl

Jak się psuje od spodu to znaczy że deszcz się dostaje pod podłogę , a jak od góry to znaczy że wsypałeś mokre i wilgoć próbuje się wydostać z silosa tylko nie ma jak :lol: :lol: :lol:
to ze go wietrzyłeś i w dodatku z nagrzewnicą , by własnie wskazywało na to że tej wilgoci właśnie napchałes w zboze tym wietrzeniem :lol: :lol: :lol: :lol: wietrzenie jest wskazane ale musi być przeprowadzone w odpowiednich warunkach atmosferycznych bo może przynieść odwrotny skutek od zamierzonego :oops: :oops:
stan1069@o2.pl

lukas1982 pisze:Jaja jak jaja ale takie inwestycje to się robi pod następce albo zaraz na początku gospodarzenia bo mnie by się nie uśmiechało do emerytury robić na spłatę. Ale idzie z tym żyć oczywiście.
Jaja to będą jak będziemy u prezesa na otwarciu chlewni :lol: :lol:
https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/37/f2/58 ... 1480086419
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:09 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kazik

Taką skalę to praktycznie Baraki pewnie już ma, i widocznie kokosów z tego nie ma, skoro myśli nad powiększeniem stada do 750 loch..
A co to jest te 900 tys zł dotacji z Modernizacji, skoro inwestycja podejrzewam pod 10 mln zł będzie wynosiła... Prawie milion to trzeba mieć wkładu własnego, bo banki chcą przynajmniej 10%...
staś76

Post autor: staś76 »

Barakiego zawsze pchało w kierunku wielkotowarowego gospodarstwa ... może wreszcie się dowartościuje 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Budujta dali te chlewy i futrujata to kiszono kukurydzo maciory - to daleko zajedzieta ! 8)
arek

Post autor: arek »

Kazik znajomy próbuje budować na 100 loch tylko prosiaki to wyliczyli mu na 3,5 mln zeta tak ze na 750 loch to pewnie coś kolo 20 mln trzeba ciekawe czym zabezpieczyc taki kredyt
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

budynkiem
F1

Kazik pisze:Taką skalę to praktycznie Baraki pewnie już ma, i widocznie kokosów z tego nie ma, skoro myśli nad powiększeniem stada do 750 loch..
A co to jest te 900 tys zł dotacji z Modernizacji, skoro inwestycja podejrzewam pod 10 mln zł będzie wynosiła... Prawie milion to trzeba mieć wkładu własnego, bo banki chcą przynajmniej 10%...
Jak kokosów nie masz ze sto loch to inwestując cudze pieniądze z 750 też nie będziesz miał jakby to było takie proste to każdy by taką chlewnię postawił dużo gospodarstw już popłynęło przez takie inwestycje :roll: przyjdzie załamanie na rynku warchlaka i Cię nie ma tracisz płynność finansową i po ptakach :?
F1

turbogrocho49 pisze:budynkiem
Nie żartuj jak to sobie wyobrażasz przyjdzie do banku zbiznesplanem i powie jestem Wesoły Romek i potrzebuję 10 baksów na chlewnię :P :P banki dokonale wiedzą jaka jest opłacalność i gwarantuję Ci że kredytu nie dadzą
Kazik

arek pisze:Kazik znajomy próbuje budować na 100 loch tylko prosiaki to wyliczyli mu na 3,5 mln zeta tak ze na 750 loch to pewnie coś kolo 20 mln trzeba ciekawe czym zabezpieczyc taki kredyt
Dużo weźmie sama ekipa budowlana, bo pod dotacje unijne musisz budować z firmą budowlaną..
Mi prostą tuczarnię na 1000 szt firma wyceniła na 170 000 zł netto i to bez konstrukcji dachowej i pokrycia dachowego... A takiego molocha to z pół bańki jak nic weźmą za robociznę za stan surowy..
0909

Post autor: 0909 »

Budować panowie ile sie da nawet na 1000 loch
Katastralny wszystko wyleczy
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

28.11.2016 Ceny skupu tuczników i macior - słaby handel mięsem wstrzymuje silniejsze wzrosty cen w skupach

http://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/r ... -w-skupach
ODPOWIEDZ