FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Jakby Tobie placili tyle co im to tez bys tak mowil . To tak jakbys ufal przedstawicielowi handlowemu bez wiedzy wlasnej .Mam sasiada mgr inz z 15 letnia praktyka jak dzwonia albo przyjezdzaja to mowi "zlodzieje "
Niech budują uchodźcy będą mieć za darmochłop pisze:Ludzie poszaleli z zazdrości i ścigają się z kurnikami, oborami i tuczarniami jak szczury mało i mało i mało. Mają po 2 tyś sztuk to na syna, córkę, żonę itp walą następne i tacy krzyczą najwięcej bo w jednym pokoleniu chcą odrobić rodziców, ustwić siebie, ustawić dzieci i są tacy co już dla wnuczków na przyszłość stawiają !!!! Czy to przejecie ? Czy całe życie na banki chcecie robić ? Czy chcecie w tym smrodzie tkwić ? Dla kogo to , wyższość nad sąsiadem , rodziną czy resztą wsi ??? Ja jestem rolnikiem ale na żaden strajk już nigdy nie pójdę bo najpierw nabiorą kredytów bez namysłu później jadą na strajk drzeć gęby bo BIDA do garnka nie ma co włożyć a ze strajków powroty przez karczmy i J.Walker się leje bo tańsza to wstyd Ot i takie to czasy dla Pseudo byznesmenów Szejków polskich !!!!!
Jeśli ktoś mnie tu zjedzie to tylko ten co ma powyżej 1000 szt i kredytów bo znam takich co mają teraz po 3 tyś ale dochodzili do tego przez 25 lat za swoje i dzisiaj bez kredytów w górkach i dołkach nie narzekają !!!!
U nas tak było teście inwestowali ostro i z przepracowania umarli w młodym wieku 50 lat a następczyni tzn synowa wszystko sprzedała i wyjechała z mężem do stanów . A na teściach niema kto zapalić świeczki
podstawowe prawo ekonomii brzmi: Jeśli umiesz liczyć, to licz na siebie...
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:04 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
stan1069@o2.pl
Pewnie razem z Mietkiem słuchacie tych samych ekonomistówlukas1982 pisze:Ekonomiści mówią, że nie warto inwestować ze swoich środków. Te niech leżą a inwestycje z kredytów. Głupie to nie jest choć moje zaufanie do ekonomistów mocno spadło po popisach pięknego Rysia![]()
![]()
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:59 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
- Muchozolali
Bilans:
koszty: 519,87 zł/szt.
sprzedaż: 566,676 zł/szt.
Różnica: 46,80 zł/szt.
koszty: 519,87 zł/szt.
sprzedaż: 566,676 zł/szt.
Różnica: 46,80 zł/szt.
Hmm no wyliczenia w miarę pasują, ale z tej sprzedaży wynika że wazyly ok 105 kg licząc po 5 +VAT, ale jakbyś potrzymal ok 17-18 dni dłużej wazyly by 125 kg, powiedzmy niech zjedzą po 3,3 kg/ 1kg przyrostu w takiej wadze to jest 3,3x0,75 pasza x 20 kg = 49,50 zł/szt, czyli 20 kg x 5,35 z vatem = 107 zł - 49,50 zl = 57,50 zł więcej zysku co daje łącznie z twoim kwotę 104,30 zl/szt
Myślę że dla dwukrotnie większego zysku warto potrzymac 17-18 dni dłużej, czyli napewno zamiast 4 rzutów do roku zrobić porządne trzy i wyjdzie to samo albo lepiej i mniej pracy przy 3 niż 4 rzutach
Myślę że dla dwukrotnie większego zysku warto potrzymac 17-18 dni dłużej, czyli napewno zamiast 4 rzutów do roku zrobić porządne trzy i wyjdzie to samo albo lepiej i mniej pracy przy 3 niż 4 rzutach
Bardzo mądre wyliczenie gratuluje, nawet niech cena spadła by z 20 groszy to też pasujeturtojs pisze:Hmm no wyliczenia w miarę pasują, ale z tej sprzedaży wynika że wazyly ok 105 kg licząc po 5 +VAT, ale jakbyś potrzymal ok 17-18 dni dłużej wazyly by 125 kg, powiedzmy niech zjedzą po 3,3 kg/ 1kg przyrostu w takiej wadze to jest 3,3x0,75 pasza x 20 kg = 49,50 zł/szt, czyli 20 kg x 5,35 z vatem = 107 zł - 49,50 zl = 57,50 zł więcej zysku co daje łącznie z twoim kwotę 104,30 zl/szt
sprzedawac tylko ciężkie i po cholere 4 rzuty jak trzy wystarczą
Luk85 co w Niemczech ?
-
stan1069@o2.pl
Wy tu Mochozola nie pouczajcie co ma robić !! on chyba wie co dla niego lepsze , za dwa tygodnie to może i o 2 zł spaść cena i nie każdy jest w stanie żyć o 2 tygodnie dłużej

napis na budynku w Łodzi: ŁKS sprzedaje 100 kilogramowe tuczniki.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:00 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli 5,20 za auto musi być !!!
kolego tukan już w ubiegłym tygodniu pośrednicy w pinim oferowali na wolnym rynku to co na kontrakcie czyli 6,62 lub 5,15
dziś już skorygowali propozycje w góre także ponegocjuj ok 20-25groszy
dziś już skorygowali propozycje w góre także ponegocjuj ok 20-25groszy
Póki co 5,25 za solo. Może jeszcze wychaczę więcej.
mat co tak ucichłeś ?
zatkały ceny cię ?
zatkały ceny cię ?
nie martw się jak poszlo w gore to i spadnie niedługo
tylko, że jak zacznie spadać, to 0909 na forum nie ujrzysz...
5,4 - 2% to dobra cena waszym zdaniem? Bo sam juz niewiem...
- mytotoksyna1
Do końca roku cena nie spadnie, wiadro zimny wody na grzbiet hodowcy wylejo jak będzie przybywać dnia o barani skok . 
Marek, co Cię taka strączką obrażają? Na mokre przeszedles?
Pewnie Pan "L" taką strączkę dajębaraki pisze:5,4 - 2% to dobra cena waszym zdaniem? Bo sam juz niewiem...
Skupujemy maciory i knury na terenie całego kraju! oferujemy atrakcyjne ceny waga elektroniczna dojazd do klienta 725791046 lub 532105475
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:57 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:58 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
gorke przy 800 tys macior to my mamy na zachodzie [Niemcy , Dania] a tam jest obecnie znacznie drozej [paliwo , euro , gielda ] .tukan Ty mi cos tu nie pasujesz jako rolnik , robisz jakies dziwne wyprawy wychwalajac Bog wie kogo tylko nie rolnika .Predzej pasujesz moi jako oddelegowany na forum urzednik .Jest tu was kilku ale przez ta wasza filozofie forum jest bardziej barwne .Chlopka na plewy juz nie nabierzecie widze ze wielu mlodych rolnikow nie jest tak naiwnych jak Wam sie wydaje .W moim regionie ludzie masowo rezygnuja z tuczu nakladczego
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:59 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
turbogrocho49
Ci co nie zapinali, leżą pod przyczepą 
Jeśli ktoś ma odiorcę jak Tukan to super sprawa i jeśli zarabia i jest zadowolony ze współpracy to tylko się cieszyć a nie jak widzę Stanisław już go boli że nie zdziera z odiorcy skóry bo tak robi 80 % rolników którzy nie mają kontraktów a KIJ MA DWA KOŃCE i późnie telefony Panie odbierz już ile dasz tylko przyjedź. Policzyć średnią cene sprzedaży Tukana i Stanisława daję rękę że Tukan ma parę groszy wyżej i święty spokój a Stanisław sraczkę . Też mam stałego odbiorcę i kilka lat jest ok oby tak dalej .
- mytotoksyna1
Stanisław masz intuicję !
Tu na tym forum jest dużo nierobów ,cwaniaków i szpiegów ,ich głównym celem jest prawdziwego chłopa wpuścić w agrest i zostawić w krótkich spodenkach bez kieszeni , spodenki zapiąć szelkami żeby nie spadły z czterech liter.
Tu na tym forum jest dużo nierobów ,cwaniaków i szpiegów ,ich głównym celem jest prawdziwego chłopa wpuścić w agrest i zostawić w krótkich spodenkach bez kieszeni , spodenki zapiąć szelkami żeby nie spadły z czterech liter.
myto, chyba Ci się loginy pomyliły, coś ze składem napisałeś i bez bełkotu jako myto. Ja też mam stałego odbiorcę, bez umowy. Jak jest dołek, to zaciska zęby i płaci, a jak górka to tnie, jak każdy. Nigdy odbioru nie przełożył.
Ja też mam stałych odbiorców, ale trzech. Co więcej, Oni wiedzą o sobie
Ale dzięki temu, że jest ich trzech to śr te 10 groszy któryś da więcej. A te 10gr to 2000zł za zestaw. Pozdrawiam.
euro 4,45 . Hodowla to nie koncert zyczen , zdarzaja sie choroby , padniecia ,maciora sie nieraz ocieli albo ma 3-4 szt a coniektorzy pisza o 28- 30 szt od lochy
.Mam kolege co hodowal najwiecej w naszej okolicy w cyklu zamknietym i jakie on wtedy wizje roztaczal 30 to byla norma [harmonizacja rui, wyproszen ,autoszczepionki] , jak zrezygnowal z produkcji to przy kielichu wyznal ze do swin nigdy nie wroci i zostal z ogromnym kredytem za swinki. Poradzil sobie z kredytem poniewaz ma troche ha i do tego zalozyl firme transportowa [nastepne 3 mln kredytu] ale idzie mu niezle i obecnie jest na czysto .Musze zerknac na ceny rolnicze ciekawe czy od dzis jest 30 gr do gory .
euro 4,46 , posrednik do Pini 4,9 .Da ktos wiecej .Parametry ,srednia pow 56, waga 100-140 , ilos zalezna od ceny.Oferty mozna na forum i na priv .Chwila prawdy .Firmy ktorych nie znam platnosc przy odbiorze ,moze byc na konto .
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:55 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
stan1069@o2.pl
Ci co tak dużo zarabiali na świniach , a nie mieli areału już się wyleczyli z tego zarabiania
teraz na siłe próbują udowodnić zarobek ci co pierwsze wstawienia zrobili
Nie twierdzę że na świniach się nie da zarobić , bo jak są budynki gorsze ziemie i jakie takie pojęcie to i można zarobić , bo tańsze nawożenie to + dla produkcji roślinnej , a zbyt tego co urośnie na słabszej ziemi zapewniają świnie do tego jeszcze jak by dodać jakie takie pojęcie o hodowli to powodów do narzekań nie powinno być
No ale żeby wybudować chlewnię na kredyt i wstawić do niej warchlaka po 300 , kupowac mu pszenżyta i otrab po 600 , namawiac kogos na gnojowicę i jeszcze oczekiwać zarobku to lekka przesada

Nie twierdzę że na świniach się nie da zarobić , bo jak są budynki gorsze ziemie i jakie takie pojęcie to i można zarobić , bo tańsze nawożenie to + dla produkcji roślinnej , a zbyt tego co urośnie na słabszej ziemi zapewniają świnie do tego jeszcze jak by dodać jakie takie pojęcie o hodowli to powodów do narzekań nie powinno być
No ale żeby wybudować chlewnię na kredyt i wstawić do niej warchlaka po 300 , kupowac mu pszenżyta i otrab po 600 , namawiac kogos na gnojowicę i jeszcze oczekiwać zarobku to lekka przesada
tukan pini ma limit do 115kg bez potrąceń tylko trzeba ostro gadac z pośrednikami a nie dawac im po 20 gr zarabiac oprócz ich stałej marży
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:55 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:39 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Przy średniej 56 wbc to porażka bo tak i U będzie sporo i R raczej tez i cena leci w dół. To się opłaca jak masz około 60% średnią, a tak to tylko żywa albo hak.
Tak przy okazji ponoć w Hiszpanii ponad 90% tuczników rozlicza się według wagi zywej! Mozna?
A u nas ciągle dominuje oszukańcze WBC...
Tak przy okazji ponoć w Hiszpanii ponad 90% tuczników rozlicza się według wagi zywej! Mozna?
A u nas ciągle dominuje oszukańcze WBC...
I tak powinno być: waga żywa i tyle w temacie. Jeszcze strączkę powinni skasować, chociaż 1% idzie przeżyć. Jak kupuję pomarańcze w sklepie to w sumie tez bym się mógł domagać strączki, bo mnie skórka nie interesuje.
-
stan1069@o2.pl
Płatność wbc to najsprawiedliwsze rozliczenie , zakładając że większość sprzedaje pośrednikowi bo pomysłowość handlarzy nie zna granic , trochę to ze świniami problem większy , ale wlać w krowę 200 litrów to dla handlarza nie problem
jak w tej Hiszpanii rozliczają się na wagę żywą to pewnie wazą na fermie albo mają zaufanie jedni do drugich , a towar mają jednolity to problemu nie ma .
Sam sposób ważenia to pikuś
widełki w wadze i mięsności to sposób na ceniącego się rolnika

jak w tej Hiszpanii rozliczają się na wagę żywą to pewnie wazą na fermie albo mają zaufanie jedni do drugich , a towar mają jednolity to problemu nie ma .
Sam sposób ważenia to pikuś
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:56 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:56 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
stan1069@o2.pl
Tukan Ty mi na ludzika pośrednika pasujesz i próbujesz wiedzieć mniej
, albo myjesz auta skupnikom i udajesz że wiesz dużo bo cos ci dzwoni tylko nie wiesz w którym kościele