CENY TRZODY

Awatar użytkownika
Peron

Re: CENY TRZODY

Post autor: Peron »

magier przybij piątkę!:)
Kazik

Post autor: Kazik »

tukan pisze:
A ja właśnie z moją żonką idę na disco.
Adwent jest :twisted:
tukan

Post autor: tukan »

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:47 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:48 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

5,2 netto za 200 szt
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Moje poszły dziś za 5,25. Co do dzieci. Z racji, że mieszkam poza gospodarstwem moje córy emocjonalnie ze świnkami związane nie są w ogóle także nie mam nawet złudzeń, że któraś przejmie schedę po ojcu. Syna może i bym próbował zachęcić ale córy puszczam w świat :D Za zdolne są małpiska aby na wsi siedzieć :lol: :lol:
turtojs

Post autor: turtojs »

Lukas1982 powiedz jak to jest mieszkać poza gospodarstwem? Czy jest to trudne organizacyjnie dojeżdżać, daleko mieszkasz od niego? Mam okazję wynająć dom ok 5 km od gospodarstwa, na wiosnę będzie dwa lata odkąd żona mieszka u mnie, ale trochę ciasno u mnie, lepiej by było gdzieś na swoim, a i relacje z rodzicami by były lepsze, mniej kłótni w domu, nikt by nikomu nie przeszkadzał itd :roll:
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Lukas, teraz to jest tak, że na wsi powinno się zostawiać najmądrzejszego i najsprytniejszego. Dawniej tak było, że najmniej rozgarnięty zostawał na papadarce. Teraz papadarka to przedsiębiorstwo, i trzeba kogoś łebskiego, żeby to ogarnął. Sam wiesz, że wiedzę trzeba ciągle uaktualniać, a jak masz oprócz produkcji zwierzęcej produkcję roślinną, to i sprzęt ogarnąć trzeba i wiedzę na jego temat jako taką posiadać.
rom19

Post autor: rom19 »

Peron pisze:Lukas, teraz to jest tak, że na wsi powinno się zostawiać najmądrzejszego i najsprytniejszego. Dawniej tak było, że najmniej rozgarnięty zostawał na papadarce. Teraz papadarka to przedsiębiorstwo, i trzeba kogoś łebskiego, żeby to ogarnął. Sam wiesz, że wiedzę trzeba ciągle uaktualniać, a jak masz oprócz produkcji zwierzęcej produkcję roślinną, to i sprzęt ogarnąć trzeba i wiedzę na jego temat jako taką posiadać.
Mądry przy odpowiednim wykształceniu zarobi więcej niż na tym przedsiębiorstwie i rąk sobie nie pobrudzi.
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:48 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Często chodzę po marketach i ostatnio byłem w Tesco przechodząc między regałami zauważyłem reklamowaną szynkę po 8 zł i zastanawiam się do dziś jak to jest możliwe by szynka kosztowała prawie tyle co waga poubojowa.Kto ją produkuje i czy jest to jadalne a wygląda całkiem przyzwoicie i opakowana ładnie.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

BRUTAL pisze:Często chodzę po marketach i ostatnio byłem w Tesco przechodząc między regałami zauważyłem reklamowaną szynkę po 8 zł i zastanawiam się do dziś jak to jest możliwe by szynka kosztowała prawie tyle co waga poubojowa.Kto ją produkuje i czy jest to jadalne a wygląda całkiem przyzwoicie i opakowana ładnie.
2/3 wagi takiej szynki to woda
Ostatnio na tvn style moja małżonka oglądała taki program gdzie pokazywali jak oszukuje sie klientów co dodają do wędlin i czy to jest zdrowe,
Dziaiaj większość zabieganych ludzi chce w pośpiechu dobrze i tanio zjeść nie zważając na resztę albo raczej będąc w nieświadomości kupuje bo okazje.....
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Może i ta szynka była po 8 zł ale nie za kg. tylko 455 gr. :lol: :lol: 8 zł miało wzbudzić zainteresowanie i wzbudziło nawet tu :oops:
chłop

Post autor: chłop »

No to mamy H5N8 no Niemcy i Francuzi nie mogli pozwolić na samotne przejście z tą chorobą wkońcu Święta idą. Czekamy jakie sankcje będą dla Polski a jakie dla innych !!!
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Chief pisze:
BRUTAL pisze:Często chodzę po marketach i ostatnio byłem w Tesco przechodząc między regałami zauważyłem reklamowaną szynkę po 8 zł i zastanawiam się do dziś jak to jest możliwe by szynka kosztowała prawie tyle co waga poubojowa.Kto ją produkuje i czy jest to jadalne a wygląda całkiem przyzwoicie i opakowana ładnie.
2/3 wagi takiej szynki to woda
Ostatnio na tvn style moja małżonka oglądała taki program gdzie pokazywali jak oszukuje sie klientów co dodają do wędlin i czy to jest zdrowe,
Dziaiaj większość zabieganych ludzi chce w pośpiechu dobrze i tanio zjeść nie zważając na resztę albo raczej będąc w nieświadomości kupuje bo okazje.....

...na obiad postny w ostatni piątek pozwoliliśmy sobie kupić 1 kilogram Pangi (ryba) mrożonej (filet).
...otóż po rozmrożeniu okazało się ,że waga wynosi 0,60 kilograma.
...są rezerwy gastronomiczne ? Są!! :cry: :(
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

chłop pisze:No to mamy H5N8 no Niemcy i Francuzi nie mogli pozwolić na samotne przejście z tą chorobą wkońcu Święta idą. Czekamy jakie sankcje będą dla Polski a jakie dla innych !!!
Prawda , dziwne ,bo już dawno wszystkie ptaki odfrunęły gdzie miały odfrunąć kilka tygodni temu. 8)
..czyżby powodem była zmasowana , duża hodowla? 8)
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

z tą grypą to nieprzelewki
Falco

Post autor: Falco »

Chief pisze: 2/3 wagi takiej szynki to woda
U dorosłych ssaków mięso mięśni (tzn. chude) składa się z około:
woda 75%
białko 16–21%[1][2]
tłuszcz śródmięśniowy 2,5%
węglowodany 1,2%
inne substancje niebiałkowe 2,3%
Skład zmienia się w zależności od rodzaju mięsa, na przykład zawartość białka w świeżym mięsie wynosi[3]:
schab wieprzowy – 16,8% (67,2% suchej masy)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Tak ,Wielkopolska ma rację ssak (człowiek) ---75 % wody w organizmie .
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Pisząc ostatni post o cenie szynki miałem namyśli czym to jest spowodowane że to jest tak tanie.Czy to jest dumping,czy to jest utylizacja po angielsku.Ja osobiście myślę że jest to produkt trujący,nie nadający się w danym kraju do spożycia.Kto ma nad tym kontrolę?.Jak tak dalej będzie to padną zakłady a za nimi dalsi niewolnicy swojej profesji.Nie może tak być że ktoś oferuje tysiące ton szynki po 7.50 skoro produkcja jej jest kilkakrotnie razy większa.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

0909

Post autor: 0909 »

CBŚ w kutnie w B dużej ubojni
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Awatar użytkownika
lukas1982

Ulala, to nie wróży dobrze naszym interesom.
Awatar użytkownika
lukas1982

turtojs pisze:Lukas1982 powiedz jak to jest mieszkać poza gospodarstwem? Czy jest to trudne organizacyjnie dojeżdżać, daleko mieszkasz od niego? Mam okazję wynająć dom ok 5 km od gospodarstwa, na wiosnę będzie dwa lata odkąd żona mieszka u mnie, ale trochę ciasno u mnie, lepiej by było gdzieś na swoim, a i relacje z rodzicami by były lepsze, mniej kłótni w domu, nikt by nikomu nie przeszkadzał itd :roll:

Ja mam 17km do gospodarstwa. Przy krowach by się nie udało ale przy maciorach nie ma problemu. A tak to jestem chłop ze wsi, który ma miastowe dzieci hehe. Wszystko jest do ogarnięcia. Dla bezpieczeństwa centralka alarmowa ma połączenie z telefonem.
0909

Post autor: 0909 »

Jest nie dobrze są zatrzymania
Awatar użytkownika
lukas1982

jarek84

Post autor: jarek84 »

lukas1982 pisze:
turtojs pisze:Lukas1982 powiedz jak to jest mieszkać poza gospodarstwem? Czy jest to trudne organizacyjnie dojeżdżać, daleko mieszkasz od niego? Mam okazję wynająć dom ok 5 km od gospodarstwa, na wiosnę będzie dwa lata odkąd żona mieszka u mnie, ale trochę ciasno u mnie, lepiej by było gdzieś na swoim, a i relacje z rodzicami by były lepsze, mniej kłótni w domu, nikt by nikomu nie przeszkadzał itd :roll:

Ja mam 17km do gospodarstwa. Przy krowach by się nie udało ale przy maciorach nie ma problemu. A tak to jestem chłop ze wsi, który ma miastowe dzieci hehe. Wszystko jest do ogarnięcia. Dla bezpieczeństwa centralka alarmowa ma połączenie z telefonem.
też mieszkam w mieście (Bełchatowie), mam 14 km do gospodarstwa, żona z miasta i wieś, świnki nie podobają się, dzieci (dwoje i jak Bóg da trzecie w drodze) też wsi nie widzą, ot takie mamy czasy
mat

Post autor: mat »

0909 pisze:Jest nie dobrze są zatrzymania

to co Piniego zamkna ????
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

lukas1982 pisze:

a jak w takich gospodarstwach radzicie sobie z nocnymi porodami, bo takie też sie zdarzaja? ja mam 30 metrów do porodówki i w nocy nie chce się chodzić...
jacekgg

Post autor: jacekgg »

200 funkcjonariuszy? to autobusami ich przywieźli.

agent byłeś na akcji? :lol:
Awatar użytkownika
lukas1982

U mnie nigdy się porodów nie pilnowalo także nie mam z tym problemu. :D Nawet w dzień wyproszen wejdę kilka razy z doskoku i tyle.
F1

Post autor: F1 »

lukas1982 pisze:Moje poszły dziś za 5,25. Co do dzieci. Z racji, że mieszkam poza gospodarstwem moje córy emocjonalnie ze świnkami związane nie są w ogóle także nie mam nawet złudzeń, że któraś przejmie schedę po ojcu. Syna może i bym próbował zachęcić ale córy puszczam w świat :D Za zdolne są małpiska aby na wsi siedzieć :lol: :lol:
Nie szkoda Ci że nię będzie komu dorobku pokoleń zostawić? A jak zięć z gospodarstwem Ci się trafi to co pogonisz? :wink:
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

lukas1982 pisze:U mnie nigdy się porodów nie pilnowalo także nie mam z tym problemu. :D Nawet w dzień wyproszen wejdę kilka razy z doskoku i tyle.
i nie masz dużo przygnieceń lub wyziębnięć ? kojce wyposażone w maty grzewcze tak?
turtojs

Post autor: turtojs »

Lukas no to mnie zaskoczyles z ta odległościa. Powiedz mi a mieszka ktoś na tym gospodarstwie, np rodzice? Bo ja to bym się obawiał kradzieży i pierswsze co to ogrodzenie konkretne bym zrobił a drugie to kamery.
Duża masz produkcję wogole z ciekawości zapytam?
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:46 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
tukan

.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 20:41 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

05.12.2016 Ceny skupu tuczników i macior - kontynuacja podwyżek cen żywca wieprzowego

http://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/r ... ieprzowego
Awatar użytkownika
lukas1982

krzysieko71 pisze:
lukas1982 pisze:U mnie nigdy się porodów nie pilnowalo także nie mam z tym problemu. :D Nawet w dzień wyproszen wejdę kilka razy z doskoku i tyle.
i nie masz dużo przygnieceń lub wyziębnięć ? kojce wyposażone w maty grzewcze tak?
Podłogówka grzeje, do tego przez kilka dni lampy świecą. Lochy picki u mnie są bardzo grzeczne. Lochy przez ostatnie kilka dni porcje głodowe, do tego LP do porodu.

Co do przygnieceń, zdarzy się coś ale na ogół prosiąt jest na tyle dużo, że nie ma co rozpaczać :D
Awatar użytkownika
lukas1982

turtojs pisze:Lukas no to mnie zaskoczyles z ta odległościa. Powiedz mi a mieszka ktoś na tym gospodarstwie, np rodzice? Bo ja to bym się obawiał kradzieży i pierswsze co to ogrodzenie konkretne bym zrobił a drugie to kamery.
Duża masz produkcję wogole z ciekawości zapytam?
Ogrodzenie niedługo będzie także u Ciebie :D :D :D Kamery są w planach hehe.
andre

Post autor: andre »

Czytając wpisy co niektórych kolegów to tylko pozazdrościć ,jakoś nie mam macior wariatów ,porodówki też dosyć dobrze doposażone i jakoś nie wyobrażam sobie nie pilnować porodów z uwagi na wiele elementów z których najważniejsze to, to że nie można wszytkiego przewidzieć i zaplanować . Sam stosuje 2 promienniki ,jeden w gnieżdzie ,drugi za maciorą żeby nie było np. wyziębnięć a i tak pamiętam jedno zdarzenie ,kiedy to pilnowałem do 5 rano i mając 15 urodzonych stwierdziłem że pójdę się trochę przespać i jakie moje było przykre zdziwienie jak przyszlislmy rano do odpasu ,a maciora zapisana w karcie jako spokojna i troskliwa spała sobie spokojnie na połowie miotu :(
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Papier wszystko przyjmie :lol: :lol: :lol: :lol: a i bajkę się dobrze czyta :oops: :oops:
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Pierro podobno siedzi i wcale nie tylko o Ukraincow a i o inne sprawy .Poczytajcie co ludzie pisza na portalach .Bedzie sie dzialo .
baraki

Post autor: baraki »

Ja również w nocy nie pilnuje a w dzień zaglądam przelotem, owszem czasem się zdarza jakies wieksze straty że wydusi połowe ale to się zdarza bardzo rzadko żeby w czasie samego porodu były takie straty, nawet jak śa mniej uwazne lochy to dusza dopiero w trakcie laktacji a nie przy porodzie, zreszta jak jest grupa to nawet jak by 1 wszystkie wydusiła to i tak w sumie jest tyle że po 12-13 kazda ma jak się porozkłada i jeszcze dla psów zostanie :D. Oczywiscie jak by siedziął i pilnowął to pewnie by jeszcze troche uratował, potem z kolei trzeba by mamki albo inkubatory i to ma sens ale w duzych stadach, przy kilkudzieisciu lochach moim zdaniem gra nie warta swieczki.
baraki

Post autor: baraki »

Anonimowo to można rozmaite bzdury wypisywac ale ile z tego jest prawda to pewnie nawet ci co pisza nie wiedzą.
arek

Post autor: arek »

przy dużej liczbie loch proszących się w jednym terminie warto zatrudnić człowieka i płacić premie od sztuki poza limitem uwierzcie mi warto
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

pierro miał dawać prace polakom na co brał dotacje a zatrudnił ukraińców
niech teraz cofną dofinansowanie to pini leży i kwiczy
cena na jakiś czas też
brzydal

Post autor: brzydal »

ja tez nie pilnuje w nocy. W moim stadzie nic to nie dawało nie było różnicy w ilości odsadzonych, danbredy są bardzo opiekuńcze przeważnie przez cały czas porodu leżą spokojnie, wystarcza że jest w porodówce temperatura 20stopni i ciepła mata dodatkowo jak zauważę że się prosi zapalam nad matą żarówkę a jak nie zauważę to zapalam po porodzie i tez jest ok
zzoorroo

Post autor: zzoorroo »

jak pini nie bedzie bił o bedzie ktos inny rynek nie lubi pustki
ODPOWIEDZ