FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
.
Ostatnio zmieniony czwartek 22 gru 2016, 17:55 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Ulan to byl mój trzeci rzut i jak narazie rekordowy pod względem zysków. Dodając pracę do kosztów to masz na tyle dużo świń żeby sobie na pracownika pozwolić czy liczysz swoją pracę? Bo jak swoją to nie rozumiem co tu liczyć, jak pracowałem zawodowo to poświęcalem czas tamtej pracy i za to miałem płacone, teraz czas poświęcam świniom i ich obsłudze wiadomo i za to dostaje wynagrodzenie, to jakbym to miał do kosztów doliczyć? jedynie tylko tak fikcyjnie dla parady 
a mi się udało kupić ON po 3.55zł za litr.
jak akcyzę albo VAT odliczysz to po tyle kupisz
z fakturą, z dowozem, ze wszystkim. Ale to było prawie rok temu. Tak mi się jakoś na miłe wspomnienia zebrało czytając posty, jak to dobrze kiedyś było...
turtojs pisze:Ulan to byl mój trzeci rzut i jak narazie rekordowy pod względem zysków. Dodając pracę do kosztów to masz na tyle dużo świń żeby sobie na pracownika pozwolić czy liczysz swoją pracę? Bo jak swoją to nie rozumiem co tu liczyć, jak pracowałem zawodowo to poświęcalem czas tamtej pracy i za to miałem płacone, teraz czas poświęcam świniom i ich obsłudze wiadomo i za to dostaje wynagrodzenie, to jakbym to miał do kosztów doliczyć? jedynie tylko tak fikcyjnie dla parady
turtojs - każdy liczy jak chce, ale ZYSK to jest to co Ci zostanie po odjęciu wszystkich kosztów, czyli robocizny też. Wiadomo że pracujesz sam dla siebie, wiec pensje sobie wypłacasz, warto to uwzględnić w obliczeniach, żeby były poprawne, bo być może kiedyś będziesz chciał zatrudnić kogoś.. i co jeśli się okaże że z "zysków" nawet na pracownika nie starczy? to tak samo jak by do obliczeń przyjmować że zboże masz za darmo- w końcu i tak leży w silosie, czy tam gdzieś w garażu -wtedy to pewnie i ze 300zł dało by się na świni wyciągnąć
Koledzy- nie wracajmy już do czasów kiedy z rolnictwa się nie żyło- tylko walczyło o przetrwanie i wegetowało, a jedyną płynność finansową uzyskowało się poprzez wyzysk siebie i własnej rodziny. Niech teraz gospodarstwo rolne działa jak firma, która osiąga zyski, a gospodarz jest jej szefem, prezesem, menagerem itd, kimkolwiek zechce.. ale nie parobkiem.
-
marcin80wlkp
Dziś kupuję 2 tys l. po 4,3/lPeron pisze:a mi się udało kupić ON po 3.55zł za litr.
6,15 hak 
Na sam koniec roku musieli popsuć humor...
Miejmy nadzieję, że Nowy Rok przyniesie lepsze ceny..
Na sam koniec roku musieli popsuć humor...
Miejmy nadzieję, że Nowy Rok przyniesie lepsze ceny..
I bęc cena katastrofa nie chce psuć nerwów ale to chore
no i bec katastrofa czyli ile 3 zyla już jest ???0909 pisze:I bęc cena katastrofa nie chce psuć nerwów ale to chore
0909 Spokojnie!,Zawsze tak było że na koniec roku są duże uboje.Po Nowym Roku wszystko wróci do normy.
Jak nie boisz sie wracać bez papiera na ON ze Szczecinamarcin80wlkp pisze:Dziś kupuję 2 tys l. po 4,3/lPeron pisze:a mi się udało kupić ON po 3.55zł za litr.
- mytotoksyna1
..zapewne kraszona =opałówka +woda + olej roślinny.Chief pisze:Jak nie boisz sie wracać bez papiera na ON ze Szczecinamarcin80wlkp pisze:Dziś kupuję 2 tys l. po 4,3/lPeron pisze:a mi się udało kupić ON po 3.55zł za litr.to mam 1000l po 3,5pln
chef ty jestes dobry macher.
-
danielski813
Agentom i innym mącicielom szczególnie polecam maść na ból dupy

Jutro ostatni strzał w tym roku i cena padaka 6.1 za E
Na chwilę obecną stoimy nad przepaścią, ale coś mi mówi, że z Nowym Rokiem zrobimy duży krok naprzód! 
na ruskiej giełdzie oooostro w górę
zgodnie z trendami swiatecznymi musza podrozec okolo 10 stycznia aby biznesmeni nakupili warchlaka na swieta wielkanocne .
Stanisław... Brawo TY!!!:)
-
stan1069@o2.pl
Po 6 ściu królach się poprawiPeron pisze:Na chwilę obecną stoimy nad przepaścią, ale coś mi mówi, że z Nowym Rokiem zrobimy duży krok naprzód!
Dlatego ja pasuję ze sprzedażą co najmniej do 6 stycznia..
-
kędzierzawy
Chief pisze:Jak nie boisz sie wracać bez papiera na ON ze Szczecinamarcin80wlkp pisze:Dziś kupuję 2 tys l. po 4,3/lPeron pisze:a mi się udało kupić ON po 3.55zł za litr.to mam 1000l po 3,5pln
Chief
pewnie ze trzy tygodnie nie zjeżdżałeś ? że aż tyle "przyoszczędziłeś?
mam coś co było by zbawienne dla co niektórych :
http://bibsy.pl/RsJc5M0L/znany-od-wielu ... wa-formula
niezbędne w każdym szanującym się gospodarstwie
swietny pomysl może zrobimy zbiorke po 50 gr od każdego z forum kupimy i wyślemy agentowi 0909 ???? może w końcu będzie gadal normalnieUlan pisze:mam coś co było by zbawienne dla co niektórych :
U mnie nie da rady nawet 100ml ściągnąć wszystko popodpinanekędzierzawy pisze:Chief pisze:marcin80wlkp pisze:
Chief
pewnie ze trzy tygodnie nie zjeżdżałeś ? że aż tyle "przyoszczędziłeś?
Paliwo portowe
A po drugie wyjazdy mam na max 10dni stałe kolka, nie koczuje miesiącami
Ja nie wiem gdzie sprzedają rolnicy z Piotrkowskiego i za ile bo tam biedy nie widać i chlewnie nadal się budują i to nie na 100szt !!!
Moim zdaniem jeżeli tucz w otwartym to jedynie ze swoim zbożem.
Cykl zamknięty poradzi i na paszy z zakupu.
Kto nie daje rady znaczy że jest coś nie tak.
Z roku na rok pętla się zaciska.
Cykl zamknięty poradzi i na paszy z zakupu.
Kto nie daje rady znaczy że jest coś nie tak.
Z roku na rok pętla się zaciska.
-
kędzierzawy
a ja wiem gdzie sprzedają- wszędziechłop pisze:Ja nie wiem gdzie sprzedają rolnicy z Piotrkowskiego i za ile bo tam biedy nie widać i chlewnie nadal się budują i to nie na 100szt !!!
a te chlewnie wcale nie pod kontrakt budują
-
LukaszBONQ
sprzedają tam gdzie lepiej płacą
a ja cenie sobie stała współpracę, chociaż nieraz wiele nerwów kosztuje...
Ja też cenię stałą współpracę. Ale podziwiam odwagę tych którzy kierują się tylko ceną. Może jakiś faktoring mają i pomimo prowizji faktora i tak im się opłaca.
Dzisiejsza sprzedaż 36 sztuk 4,90 na żywą.
Dzisiejsza sprzedaż 36 sztuk 4,90 na żywą.
No ja również cenię stałą współpracę z... kilkoma odbiorcami. 
- mytotoksyna1
Ja tyż cenie współpracę z odbiorcami , tylko kruca fuks zawsze so zmuwione i majo to samo cene. 
Ja współpracuje z dwoma, czasami trzema, choć ostatnie dwa rzuty do tego samego szły, różnice 10-20 gr są między nimi także na ilości się nazbiera mamony 
- mytotoksyna1
turtojs pisze:Ja współpracuje z dwoma, czasami trzema, choć ostatnie dwa rzuty do tego samego szły, różnice 10-20 gr są między nimi także na ilości się nazbiera mamony
..chyba omamy ?
A u mnie nie ma w okolicy kogoś poważnego, z kim mógłbym współpracować, więc praktycznie wsio idzie na Ełk... I też sobie chwalę...
Cena normalna, rynkowa... Ale tolerują przerosty i mięsność min. 56%, a to mi odpowiada..
Cena normalna, rynkowa... Ale tolerują przerosty i mięsność min. 56%, a to mi odpowiada..
- mytotoksyna1
..tak podchodzta do tematu i wylądujeta z cholesterolem .Kazik pisze:A u mnie nie ma w okolicy kogoś poważnego, z kim mógłbym współpracować, więc praktycznie wsio idzie na Ełk... I też sobie chwalę...
..i potem zioła ,zioła ,zioła.
Bez słoniny myto te kabany przerośnięte 
- mytotoksyna1
..jak świnia ni ma słoniny to już jest mutant. 
... i tak źle i tak nie dobrze
i weź tu Ci dogodź takiemu delikwentowi....
i weź tu Ci dogodź takiemu delikwentowi....
Mi w ełku dziwnie kg nie pasowały. Wybojowość 77-78 z wagi zakładowej.
Sokołow jakoś lepiej wybija i nie obcina tak perfidnie jak oni. Chociaż też bywa różnie.
Gdybym miał możliwość sprzedaży na wagę żywą do dobrego odbiorcy z chęcią bym tak sprzedawał bo że poubojowo lepiej rolnikowi wychodzi to między bajki można włożyć.
Sokołow jakoś lepiej wybija i nie obcina tak perfidnie jak oni. Chociaż też bywa różnie.
Gdybym miał możliwość sprzedaży na wagę żywą do dobrego odbiorcy z chęcią bym tak sprzedawał bo że poubojowo lepiej rolnikowi wychodzi to między bajki można włożyć.
w temacie cen to w środę jadą po 6,10
a w temacie świąt:
Życzę Wszystkim Spokojnych,
Zdrowych i Rodzinnych
Świąt Bożego Narodzenia
a w temacie świąt:
Życzę Wszystkim Spokojnych,
Zdrowych i Rodzinnych
Świąt Bożego Narodzenia
Ja również przyłączam się do życzeń, i życzę Wszystkim Zdrowych, Spokojnych, Pogodnych i Wesołych Świąt..
A ja o Was nie zapomniałem. Życzę WSZYSTKIM zdrowych i radosnych świąt. Pozdrawiam.
przyklepał ktoś cenę na ten tydzień?
Mój pośrednik do środy 6,03. W piątek propozycja z Animex Szczecin na jutro 6,20.
- mytotoksyna1
Wesołych świąt i bogatego Mikołaja !!
- Załączniki
-
- mmmm.jpg (9.46 KiB) Przejrzano 17260 razy