FORUM
CENY TRZODY
-
krzysieko71
Re: CENY TRZODY
A Ty zachowujesz się jak stary dziad w przesciganiu, ktory więcej dołoży.Peron pisze:nawet jakby cena spadła na 3.5, jak w końcu 2015, to i tak niektórzy by się zarzekali, że i tak zarabiają. Trochę więcej pokory Panowie, bo niektórzy zachowują się jak przedszkolaki, którzy dochodza się, który dalej siknie...
Jeśli lisyCi Ci się przedostają to nie masz żadnych wymogów bioasekuracji więc sam widzisz żee cały ten pomysł z grodzeniem chlewni jest bez sensu zagrożeniem wcale nie są małe chodowle a dzik trzeba to uświadomić decydentomtukan pisze:Ja też mam murek pod siatką i przęsłami. Niektórzy mówią, że lis potrafi przejść po siatce, osobiście nie widziałem. Co jakiś czas wynoszę zwłoki, bo wilki liskowi nie odpuszczą. Ja muszę mieć prąd, bo wokół dużo zwierzyny (las). Zdarzało się, że psy wyszarpały dziurę żeby zapolować. Nic w tym złego że polatają za sarenkami, ale są bardzo cięte na obcych. Obcym dzieciom krzywdy nie zrobią ale dorosłych by zjadły. Mam tego świadomość dlatego teraz pies do płotu nie podejdzie, bo wie że boli.krzysieko71 pisze:Ja mam ogrodzone siatką, pod nią murek, żadnego pradu, na noc psa wypuszczam i zadnych zwierząt z zewnątrz nie wpusi i sam na szczęście też nie ucieka.
Tak troche filozoficznie, nigdy nie powiedzialbym o gospodarstwie ktore kupowali ,budowali moi przodkowie , na ktorym pracuje moja rodzina ,"moje gospodarstwo " chociaz prawnie byloby tak .Jak Oni pomysleliby sobie o mnie ? Troche szacunku bo tez tego dozyjecie ,prawdopodobnie .
Czy ktos potrafi wskazac link do przepisow wykonawczych o "sprzedazy bezposredniej "
Mnie też się wydawało że gospodarstwo rodzinne to takie z dziada , pradziada , a nie takie kupione od dziada
Tukan to te Twoje wilki są wyjątkowo wybiórcze , bo dorosłego człowieka by zagryzły a dziecka nie dotknie
Są w ogóle takie
Gdyby lis po dzika odchodach przebiegł i zaraz za Twoją siatkę się wybrał , to te wilki by Ci asf po obejściu rozniosły przyjacielu . Jeszcze nie wiadomo czy Ty sam do lasu na grzyby nie chodzisz ? Bo jeśli tak , to sam na butach możesz to przynieś . Wypadałoby abyś miał zakaz wstępu do lasu aby asfu nie zawlecz do obejścia
Tukan to te Twoje wilki są wyjątkowo wybiórcze , bo dorosłego człowieka by zagryzły a dziecka nie dotknie
Gdyby lis po dzika odchodach przebiegł i zaraz za Twoją siatkę się wybrał , to te wilki by Ci asf po obejściu rozniosły przyjacielu . Jeszcze nie wiadomo czy Ty sam do lasu na grzyby nie chodzisz ? Bo jeśli tak , to sam na butach możesz to przynieś . Wypadałoby abyś miał zakaz wstępu do lasu aby asfu nie zawlecz do obejścia
Może są z PO albo Nowoczesnej że tak wybiórczo atakują 
Masz rację. Jak widać ciężko jest zabezpieczyć gospodarstwo w 100%. Niestety słoma z pola to też zagrożenie, powiatowy stwierdził, że po 2 mies. od zebrania można wyścielać. Na grzyby nie chodzę. Moje owczarki niemieckie od szczeniaka rozpieszczane były przez dzieci. Do dziś tak jest. To bardzo mądre psy. Cięte są na obcych dorosłych ale pewnie nikogo by nie zjadły - tak tylko zażartowałem.mietko75 pisze:Mnie też się wydawało że gospodarstwo rodzinne to takie z dziada , pradziada , a nie takie kupione od dziada![]()
![]()
Tukan to te Twoje wilki są wyjątkowo wybiórcze , bo dorosłego człowieka by zagryzły a dziecka nie dotknie![]()
![]()
Są w ogóle takie
![]()
![]()
-
szklanka18
Jak tam ceny u nas po wczorajszej giełdzie ?
Dzwonią za świnkami. Dziś z Animex Ełk.
No chyba normalne że jak ktoś chce kupić to musi zadzwonić i zapytać czy masz . Jak kupujesz auto to ten co sprzedaje dzwoni do Ciebie czy Ty chcesz kupić i szukasz.
Ceny za pełny zestaw 180 szt 4,90 - 4,95 zł
Ceny za pełny zestaw 180 szt 4,90 - 4,95 zł
- mytotoksyna1
Teraz cena swiń nie drgnie ,bo ludziska ptactwo wyprzedają gdzie sie da i jak sie da ,bo wiosna blisko i choróbska.
co z tego ze dzwonią jak wiecej jak 6.20 nie dadzą..
Mój piesek wabi się Kapsel
tylko że on nie jest wybiórczy i już nie jednego pogryzł , mimo że posesja dokładnie ogrodzona . Tylko że to właśnie chlewnia od wschodu zamyka podwórko , a za chlewnią żadnego płotu nigdy nie było . Jeśli asf do mnie dojdzie to ani jednej złotówki nie dostanę . Postawić tam płot to też byłoby wyzwanie , bo prawie do miedzy beton grubości 15cm i na dodatek zbrojony .
Szczerze mówiąc ja boję się małych kąsicieli. Nie można się czasem we wsi obgonić i lepiej alarmują szczekaniem.mietko75 pisze:Mój piesek wabi się Kapseltylko że on nie jest wybiórczy i już nie jednego pogryzł , mimo że posesja dokładnie ogrodzona . Tylko że to właśnie chlewnia od wschodu zamyka podwórko , a za chlewnią żadnego płotu nigdy nie było . Jeśli asf do mnie dojdzie to ani jednej złotówki nie dostanę . Postawić tam płot to też byłoby wyzwanie , bo prawie do miedzy beton grubości 15cm i na dodatek zbrojony .
Ja na szczęście mam wszystko ogrodzone i wierzę w maty przed wejściem do pomieszczeń. Zawsze to jakieś minimalizowanie zagrożenia. Co do mniejszych rolników miałem na myśli handelek nieoznakowanymi i pod tym względem się poprawiło.
Ja nigdy do Ełku nie sprzedawałem, dlatego podzieliłem się tą informacją sugerując, że niektóre zakłady chyba szukają. W samej rzeczy to już dobrze rokuje.
-
danielski813
Przecież to jest bardzo dobra cena. Oby nie była tylko wspomnieniem za kilka miesiecyBobo pisze:co z tego ze dzwonią jak wiecej jak 6.20 nie dadzą..
.Swinki na gospodarstwie wazyly 2500 kg
- Załączniki
-
- img161.jpg (21.46 KiB) Przejrzano 17061 razy
Stanisław...piszesz, że ważyły 2500kg. na zamieszczonym obrazku napisane jest "Nasza waga" i poniżej 2425.Stanislaw pisze:.Swinki na gospodarstwie wazyly 2500 kg
Jeśli więc Twoja waga wskazała 2500, zakładowa 2379, to czyja jest "Nasza waga"?
-
danielski813
Stanisław musi pasze tańsze zacząć stosować bo na tej z jego kalkulacji to i miesnosc nie ciekawa
po potraceniu .Prosilem go zeby przyslal wydruk z ubojni "nie da rady " Wyboj z mojej wagi wyszedl 75 % Miesnosc tez nie tak .. cena koncowa po -3 % 4,7 .Sprzedane w poniedzialek . Tukan i turtojs jaki biznes .
Stanisław trzeba nazwać rzeczy po imieniu. Po prostu Cię oje.bali. Po choinkę sprzedajesz jeszcze na WBC?. Moje poszły po 5.20 w tym tygodniu dla porównania.
a ja produkuję takie tuczniki.Stanislaw pisze:.Swinki na gospodarstwie wazyly 2500 kg
http://www.gr-parcewo.pl/images/stories/ferma.pdf
Mają być bezkonkurencyjne. Strefa czerwona i żółta do czegoś zobowiązuje.
Taaaak..."ojebali"...
Stanisław, skàd się wzięło -3/? To na żywą sprzedawane te świnie, czy na wbc?
Stanisław, skàd się wzięło -3/? To na żywą sprzedawane te świnie, czy na wbc?
- Wróż Maciej
czary mary, smoka pazury prosiaczek w dani znowu do góry!
Pierd...cie tu o jakiś 25 sztukach ze słabą jakością i z ubojnią która dyma a o warchlaku że poszedł kolejne 12 zł nikt nie napisze !!!!!!
Tu jest tytuł ceny a nie wyniki ubojowe !!!!!
-
Marcin1606
chłop pisze:Pierd...cie tu o jakiś 25 sztukach ze słabą jakością i z ubojnią która dyma a o warchlaku że poszedł kolejne 12 zł nikt nie napisze !!!!!!
Chyba 8 zł w w górę warchlak ciekawe czy będą chętni wiadomo ze zarobku nie będzie tylko strata............
- mytotoksyna1
Wróż Maciej pisze:czary mary, smoka pazury prosiaczek w dani znowu do góry!
Mary czary , do kaduka !
..co ten prosiak duński za sztuka ?
Marucha gdybyśmy mieli Twoją skalę też byśmy mieli takiemarucha pisze:a ja produkuję takie tuczniki.Stanislaw pisze:.Swinki na gospodarstwie wazyly 2500 kg
-
andrzej19570
Chłop wkurzony bo ciamajdan nie wyszedł!!!chłop pisze:Pierd...cie tu o jakiś 25 sztukach ze słabą jakością i z ubojnią która dyma a o warchlaku że poszedł kolejne 12 zł nikt nie napisze !!!!!!
prosieta swoje to pewnie ze 150 zl na szt zostalo
bylo nie bylo 625 zl szt 
a ja produkuję takie tuczniki.
Mają być bezkonkurencyjne. Strefa czerwona i żółta do czegoś zobowiązuje.[/quote] jak nie wiadomo ile wazyły na gospodarstwie to nic nie wiadomo bo miesność przy tak niskiej wadze to standart
Mają być bezkonkurencyjne. Strefa czerwona i żółta do czegoś zobowiązuje.[/quote] jak nie wiadomo ile wazyły na gospodarstwie to nic nie wiadomo bo miesność przy tak niskiej wadze to standart
Ostatnio zmieniony czwartek 12 sty 2017, 18:32 przez 1963, łącznie zmieniany 1 raz.
Stasiu takiego kupca to pyta i wąskie drzwiStanislaw pisze:.Swinki na gospodarstwie wazyly 2500 kg
Kasa dobra, tylko szkoda tych paru złociszy ale czasem mnie też rąbnęli i nie miałem na to wpływu.Stanislaw pisze:prosieta swoje to pewnie ze 150 zl na szt zostalobylo nie bylo 625 zl szt
Na po niedzieli 6,30 hak.
no to ciekawie zaczyna się robić, warchlak górę tucznik troche w dół..
-
danielski813
To po co dawać się rąbać jak towar dobry to moja waga cena za żywą i nikt nie wydyma. WBC jest po to żeby zm-y miały możliwość kantu.
Masz rację ale w moich stronach cena na żywą to rozbój w biały dzień. Większe zakłady chcą na wbc, a gdy obcy dałby dobrą cenę na żywą to strach oddać.danielski813 pisze:To po co dawać się rąbać jak towar dobry to moja waga cena za żywą i nikt nie wydyma. WBC jest po to żeby zm-y miały możliwość kantu.
A jak im nie damy tym większym na wbc to co zrobią? Narysuja wieprze zaczarowanym ołówkiem? Oczywiście jak jeden się wyrwie i postawi warunki to nic z tego nie wyniknie ale w porozumieniu, działajac zbiorowo można taki a nie inny sposób wymusić. Jak juz kiedys pisałem w Hiszpanii ponad 90% żywca jest rozliczane na wagę żywą.
Odnośnie cen to patrząc na dane historyczne przy tych obrotach jaki sa na obecną chwile powinno byc juz 7 z przodu na wbc lub 6 jesli ktos preferuje na zywą. Przed świetami zm biły 350 tyś tyg, od kilku tyg jada poniżej 220tyś to jest patrząc na dane historyczne naprawde nisko, jesli tucznik nie drożeje to najwidoczniej przetwórcy jada na mrożonkach albo ciągna skadś tanie okrawki.
Zreszta niska podaz tucznika tłumaczyła by podwyzki warchlaka, jak mamy dużo pustych tuczarni to i popyt na wsad jest duży.
Odnośnie cen to patrząc na dane historyczne przy tych obrotach jaki sa na obecną chwile powinno byc juz 7 z przodu na wbc lub 6 jesli ktos preferuje na zywą. Przed świetami zm biły 350 tyś tyg, od kilku tyg jada poniżej 220tyś to jest patrząc na dane historyczne naprawde nisko, jesli tucznik nie drożeje to najwidoczniej przetwórcy jada na mrożonkach albo ciągna skadś tanie okrawki.
Zreszta niska podaz tucznika tłumaczyła by podwyzki warchlaka, jak mamy dużo pustych tuczarni to i popyt na wsad jest duży.
- mytotoksyna1
..widze ,że robisz czarno robote w GUS-ie.baraki pisze:A jak im nie damy tym większym na wbc to co zrobią? Narysuja wieprze zaczarowanym ołówkiem? Oczywiście jak jeden się wyrwie i postawi warunki to nic z tego nie wyniknie ale w porozumieniu, działajac zbiorowo można taki a nie inny sposób wymusić. Jak juz kiedys pisałem w Hiszpanii ponad 90% żywca jest rozliczane na wagę żywą.
jak nie wiadomo ile wazyły na gospodarstwie to nic nie wiadomo bo miesność przy tak niskiej wadze to standart[/quote]1963 pisze:a ja produkuję takie tuczniki.
1963
żeby to był ktoś inny to bym napisał że świni z bliska nie widział.
weź sobie kilka świń z zestawienia powyżej 100 kilo wbc i policz średnią mięsność, zrób zestawienie grup wagowych w przedziałach co 5 kilo i wylicz ich średnią mięsność. Różnice są niewielkie. Smoki to nie były, to fakt. Mięsność to jest genetyka i karmienie. Każdy może ją mieć jeśli ma genetykę i karmienie. Jest tylko pytanie czy warto, czy ktoś za to zapłaci. Jeśli płacą od 56 procent na haku to robienie 59 procent jest bez sensu. To kosztuje, samo z nieba nie spada.
Na lokalnym rynku z dobra mięsnością łatwiej się sprzedać ale u dużych to faktycznie ponad 56 niema co się wysilać.
-
szklanka18
u nas skupy -20g ale o towar podpytują
dzisiejszy tel. za tucznikiem 6,3 WBC, podobno od wczoraj o 20 gr spadlo, na szczescie narazie nic nie ma do sprzedazy...
-
krzysieko71
Czy na szczęście to się okaże jak Twoje dorosną, bo wtedy cena może być jeszcze niższaBugsik pisze:dzisiejszy tel. za tucznikiem 6,3 WBC, podobno od wczoraj o 20 gr spadlo, na szczescie narazie nic nie ma do sprzedazy...
1963marucha pisze:jak nie wiadomo ile wazyły na gospodarstwie to nic nie wiadomo bo miesność przy tak niskiej wadze to standart1963 pisze:a ja produkuję takie tuczniki.
żeby to był ktoś inny to bym napisał że świni z bliska nie widział.
weź sobie kilka świń z zestawienia powyżej 100 kilo wbc i policz średnią mięsność, zrób zestawienie grup wagowych w przedziałach co 5 kilo i wylicz ich średnią mięsność. Różnice są niewielkie. Smoki to nie były, to fakt. Mięsność to jest genetyka i karmienie. Każdy może ją mieć jeśli ma genetykę i karmienie. Jest tylko pytanie czy warto, czy ktoś za to zapłaci. Jeśli płacą od 56 procent na haku to robienie 59 procent jest bez sensu. To kosztuje, samo z nieba nie spada.[/quote] Mariusz troche sie nie zrozumieliśmy ,podaj wagę zywą u siebie ,chce znać % ubojowości
Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla 
-
krzysieko71
113 kg ważyły na WBC już po uboju?Kazik pisze:Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla
oczywiscie, ze moze, ten biznes to loteria, ale trzeba byc dobrej myslikrzysieko71 pisze:Czy na szczęście to się okaże jak Twoje dorosną, bo wtedy cena może być jeszcze niższaBugsik pisze:dzisiejszy tel. za tucznikiem 6,3 WBC, podobno od wczoraj o 20 gr spadlo, na szczescie narazie nic nie ma do sprzedazy...
Takkrzysieko71 pisze:113 kg ważyły na WBC już po uboju?Kazik pisze:Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla
Mięsność jak na loszkach przy dawkowanym żywieniu. Super wynik przy żywieniu do woli jak sądzę. Ja się cieszyłem, że na WBP-ie miałem 58,7 ale tylko 91 kg po wybiciu.Kazik pisze:Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla
-
krzysieko71
To straszne potracenia musiałeś mieć za przerosty jeśli poszły tam, gdzie zawsze?Kazik pisze:Takkrzysieko71 pisze:113 kg ważyły na WBC już po uboju?Kazik pisze:Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla
Ok 20 groszy od umówionej ceny.