CENY TRZODY

0909

Re: CENY TRZODY

Post autor: 0909 »

przymiarki do obniżek
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Dzisiaj za dobro świnie 4,5 +kilka butelek piwa. 8)
engie

Post autor: engie »

0909 pisze:przymiarki do obniżek
Buhahahahaha. ..telefon za tucznikiem nie stygnie. Na giełdzie towarek schodzi jak świeże bułeczki. Tylko do góry! !
Ostatnio zmieniony piątek 17 mar 2017, 12:47 przez engie, łącznie zmieniany 1 raz.
tukan

Post autor: tukan »

+4
Załączniki
1448794221-Fc_90Y.jpg
1448794221-Fc_90Y.jpg (124.05 KiB) Przejrzano 16002 razy
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

no wreszcie ktos prawde ....... https://www.youtube.com/watch?v=ffLmCghB4sE
buzka411

Post autor: buzka411 »

to cos znowu drgnie pewnie bo jak ma cos do gory isc to euro zchodzi o 3-4 grosze
mietko75

Post autor: mietko75 »

Akurat mój sąsiad zgłosił agencji ubitą sztuką do wyrejestrowania :? Pan się pyta o papier że półtusze zbadane , i kto zabijał ? Sąsiad powiedział prawdę że sam zabił i mięsa nie badał . Agencja zgłosiła fakt do weterynarii powiatowej . Tak za brak badania dostał karę 50zł i zgłoszenie na policję że bez uprawnień świnię zaszlachtował . Policja wezwała Stasia bo tak ma na imię i przesłuchała . Akta sprawy Policja wysłała do sądu i ten oczekuje na rozprawę na 30 marca termin ustalony :oops: Tłumaczę mu żeby jeszcze jednego teraz przerobił , bo jak go zamkną to będziemy mieli z czego paczki mu zanosić :twisted: Gostek jest niezwykle spokojnym człowiekiem chciałem zaznaczyć :cry:
tukan

Mam nadzieję, że dziś pań na forum nie ma... a jak są to pozdrawiam.
Załączniki
c972a5e796fb41c2afdb31a6c8c170739065.jpg
c972a5e796fb41c2afdb31a6c8c170739065.jpg (41.5 KiB) Przejrzano 15889 razy
1441648624-P_Ih9Q.jpg
1441648624-P_Ih9Q.jpg (109.67 KiB) Przejrzano 15889 razy
tukan

Aukcja w górę, to i humor dopisuje.
baraki

Post autor: baraki »

mietko75 pisze:Akurat mój sąsiad zgłosił agencji ubitą sztuką do wyrejestrowania :? Pan się pyta o papier że półtusze zbadane , i kto zabijał ? Sąsiad powiedział prawdę że sam zabił i mięsa nie badał . Agencja zgłosiła fakt do weterynarii powiatowej . Tak za brak badania dostał karę 50zł i zgłoszenie na policję że bez uprawnień świnię zaszlachtował . Policja wezwała Stasia bo tak ma na imię i przesłuchała . Akta sprawy Policja wysłała do sądu i ten oczekuje na rozprawę na 30 marca termin ustalony :oops: Tłumaczę mu żeby jeszcze jednego teraz przerobił , bo jak go zamkną to będziemy mieli z czego paczki mu zanosić :twisted: Gostek jest niezwykle spokojnym człowiekiem chciałem zaznaczyć :cry:
Mietko to dobrze ze o tym piszesz, trzeba sie zebrac i zaprotestowac przeciwko glupocie. 30 powinno tam pod tym sadem stac minimum kilkaset ludzi i glosno protestowac! Juz dzis latw zgode w urzedzie na manifestacje.
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Jak ktoś wstawił o karanie za zabicie świni to podpowiem że nie tylko on o tym mówi ale mnie bardziej zainteresowała któregoś z tych panów wypowiedź na temat CUDOWNEJ wody brzozowej której mamy darmo pod dostatkiem a my pijemy różne świństwa marketowe.Tak że proszę poczytać o cudotwórczej roli jaką ma sok brzozowy.
tukan

Zawsze można "upuścić krew konającej na zawał" i nigdzie nie zgłaszać. Też kiedyś pytałem powiatowego jak stuknąć wieprzka i potwierdzam. Kiler z papierami i zgłoszenie do agencji oraz inspekcji (tu przed ubojem). Powiatowy wie, że mięsko kupuję w sklepie i mam w dupie chore wytyczne.
robert0169

Post autor: robert0169 »

wam brakuje tylko zoltych papierow :D https://youtu.be/2h5puR8Z_5k
danielski813

Post autor: danielski813 »

Najprościej jak świnka zdechnie. A to dlatego że żadne papiery nie potrzebne a firma każda wyrejestruje z agencji. Swoją drogą na kontraktach całkiem dużo zdycha na papier :twisted:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Roberto -specjalna nutka , krótka dla ciebie :roll:
https://youtu.be/MEe6HgqF-A8
robert0169

Post autor: robert0169 »

:wink: wodzu postaraj sie https://youtu.be/z1oAJobeMYA
Chrumii

Post autor: Chrumii »

baraki pisze:
mietko75 pisze:Akurat mój sąsiad zgłosił agencji ubitą sztuką do wyrejestrowania :? Pan się pyta o papier że półtusze zbadane , i kto zabijał ? Sąsiad powiedział prawdę że sam zabił i mięsa nie badał . Agencja zgłosiła fakt do weterynarii powiatowej . Tak za brak badania dostał karę 50zł i zgłoszenie na policję że bez uprawnień świnię zaszlachtował . Policja wezwała Stasia bo tak ma na imię i przesłuchała . Akta sprawy Policja wysłała do sądu i ten oczekuje na rozprawę na 30 marca termin ustalony :oops: Tłumaczę mu żeby jeszcze jednego teraz przerobił , bo jak go zamkną to będziemy mieli z czego paczki mu zanosić :twisted: Gostek jest niezwykle spokojnym człowiekiem chciałem zaznaczyć :cry:
Mietko to dobrze ze o tym piszesz, trzeba sie zebrac i zaprotestowac przeciwko glupocie. 30 powinno tam pod tym sadem stac minimum kilkaset ludzi i glosno protestowac! Juz dzis latw zgode w urzedzie na manifestacje.
Za brak badania pwinien dostać 5000 kary ,a jagby sąsiad poczęstował twoje dzieći a świnia miała by włośnice ?
mietko75

Sam nie wiem co o tym uboju przez rolników myśleć :idea: Dawniejsze pokolenie nie miało nawet komu zlecić takiego uboju , bo za czasów naszych dziadków to może w całym kraju było tyle ubojni co teraz w jednym województwie . Nowe pokolenie to może nawet nie potrafić ogłuszyć wieprza , a co dopiero podciąć w dobrym miejscu gardło . To tak jak obsługa konia w pracy . Podejrzewam że ci z tego forum co mają mniej jak 45 lat nie potrafiło by do woza konia zaprząż i na pole do pracy jechać . Ja bym sobie poradził , bo mój ojciec to zagorzały koniarz :idea: Ale z drugiej strony w ostatnim czasie tych zakładów mocno ubyło na rzecz np;Pini Polonia .
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Ja konia parę razy na oczy widział a Ty mnie mówisz i przygotowaniu go do pola :D :D
danielski813

no pini w perspektywie zakład na wągrowcu i do tego cedrob coś wymyśli i pozamiatają małe ubojnie a wtedy zostanie tylko kontrakt i 500 loch wzwyż w zamkniętym niestety...
Chrumii

Ciekawe jak długo zakład w Kutnie będzie się nazywał Pini i jak długo jego pośrednicy będą przerabiać wybicia?
baraki

Post autor: baraki »

Chrumii pisze:
baraki pisze:
Za brak badania pwinien dostać 5000 kary ,a jagby sąsiad poczęstował twoje dzieći a świnia miała by włośnice ?
Chyba czesciej trafia sie 6 w totka niz wlosnica u swin wiec bardziej bym sie bal ze je poczestuje jakims g...... z marketu niz nie zbadanym miesem. Jak ktos ma dzieci to powinien wiedziec ze zkuteczniejsza od kar jest edukacja, kto ma ubic i tak ubije po kryjomu i nawet nie bedzie mial mozliwosci zbadania wiec nie zbada na 100%.
Chrumii

Osobiście znam trzech ludzi z włośnicą każdy w innych okolicznościach,totalizatorby się niewypłacił.A zbabać morzna u kilku tysięcy weternaży,którz niewnikają kto ubił kabana.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Baraki !! a niby po co tych 500 ludzi miałoby się zebrać pod sądem ??????????????? i skąd 500 debili poszukać :lol: :lol: :lol: ubój gospodarczy jest legalny , trzeba spełnić kilka warunków to fakt , ale niestety za głupotę trzeba płacić :lol: :lol: :lol:

Może jako prezes lepiej wytłumaczyć jak to zrobić , niż organizować pucz :lol: :lol: :lol: :lol:

Z tego co mi wiadomo to trzeba zgłosić do inspekcji weterynaryjnej 24 godz przed ubojem , zamęczyć gada po wcześniejszym zdobyciu uprawnień , mięso zbadać i zjeść :lol: :lol: :lol: :lol: i to wszystko służy temu co zeżre :lol: :lol: a nie urzędnikowi :D :D :D i po co protestować ???????????? no chyba że się coś ostatnio zmieniło o czym nie wiem :twisted:
Stanislaw

stan sprawa nie polega na spelnieniu pewnych warunkow tylko na wspolmiernosci czynu do kary i hipokryzji ustawodawcy , uboj rytualny vs uboj gospodarczy .https://www.youtube.com/watch?v=ca3_JWyRY5k
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Co wam powiem ,to wam powiem .
Te trzy lata więzienia za ubój świni to bardzo dobry zamysł i pomysł.
Pi razy oko około 30 % rolników skorzysta z tego udogodnienia (czytaj wybawienia) , chociaż będą mieli wikt i opierunek darmowy ! 8)
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Sprostowanie na wniosek użytkownika forum
Właściciel zwierzęcia nie musi mieć ponoć żadnych uprawnień :D
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

znajomy od kilku lat zgłasza i ubija. Nie ma uprawnień żadnych. Mówił mi, że jeszcze nikt się nie przyczepił do niego o to. Jest ze świętokrzyskiego.
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Wiecie jakie jest zalecenie nie Polskich mediów a nadal wierzycie w to co usłyszycie wiadomo gdzie.W dzisiejszych czasach wiadomości trzeba sprawdzać w kilku źródłach!!!
Ministerstwo Sprawiedliwości uspokaja wszystkich, którzy uwierzyli publikacjom wprowadzającym czytelników w błąd. Nie ma żadnego pomysłu, który wprowadzałby karę 3 lat pozbawienia wolności za „ubicie świni bez zezwolenia”. Jak dodają, obecnie grozi za niezgłoszenie faktu uboju grozi wyłącznie kara pieniężna i nic się tutaj nie zmienia. Co więcej, ustawa o ochronie zwierząt nie ma zastosowania w przypadku uboju świni, nawet w przypadku braku zgłoszenia uboju.

Nie jest prawdą, że Ministerstwo Sprawiedliwości chce wprowadzić karę 3 lat pozbawienia wolności za „ubicie świni bez zezwolenia”. Niespełnienie wymogu zgłoszenia uboju zwierząt w odpowiednim terminie podlega administracyjnej karze pieniężnej. Przepisy karne z ustawy o ochronie zwierząt nie mają obecnie zastosowania w takich sytuacjach i Ministerstwo Sprawiedliwości nie planuje zmiany przepisów w tym zakresie. – uspokaja ministerstwo.
http://wmeritum.pl/ministerstwo-sprawie ... olenia/174
Piter112

Post autor: Piter112 »

Czy to prawda ze pini zaniża mięsność i wybicie o 2-3% orientuje się może ktoś?
mar

Post autor: mar »

może nie aż tyle ale zaniża
buzka411

jake macie wybicie po dobie głodowki w innych zakładach?
Piter112

Post autor: Piter112 »

Handlowałem z jednym zakładem trochę czasu i miałem zawsze mięsność od 58 do 59 a wybicie 79-80 ostatnio sprzedałem do pini i mięsność spadła na 55,6 a wybicie 78
buzka411

ja miełem u piniego 2 tyg temu miesnosc srednia 58,5 a wybicie 78,3 po dobie głodowki a teraz w srode tez do niego odstawiłem to miesnosc 57,6 a wybicie 79,3 tez po dobie głodowki
mietko75

Może musicie się lepiej postarać :?: :?:
https://www.youtube.com/watch?v=LRP8d7hhpoQ
Stanislaw

niema nad tym zadnej kontroli i kazdy robi jak uwaza .W tej dziedzinie nasze panstwo" istnieje teoretycznie " i ministerstwu nawet spojrzec sie na to niechce .Najgorzej jest u posrednikow .
saszeta

Post autor: saszeta »

A jak jest w Pini na kontrakcie? Teoretyczie powinno byc lepiej. A w praktyce jak to wychodzi? Bo znajomy na wyboj placze. U mnie zawsze wyboj 78.5-79.5. Bez glodowki ale dosyc dlugo jada. Miesnosc 57,3-57,6. Wydruk zawsze mam z Pini a nie od posrednika
buzka411

no ja tak z ta wybojowoscia to mam troche do zyczenia bo troche przy tym ingeroja na bank tak jak z miesnoscia tez tak macie ze te co maja powyzej 60 pr miesnosci to sa ostatnie pod rzad na wydruku?
danielski813

buzka411 pisze:jake macie wybicie po dobie głodowki w innych zakładach?
a po co głodzić kilo swini droższe niz 3 kg finiszeru a na wyboju i tak zrobią co zechcą.
danielski813

Stanislaw pisze:niema nad tym zadnej kontroli i kazdy robi jak uwaza .W tej dziedzinie nasze panstwo" istnieje teoretycznie " i ministerstwu nawet spojrzec sie na to niechce .Najgorzej jest u posrednikow .
Ale z ciebie Stanisław państwowiec jak każdy by sie na państwo oglądał to by głodem przymierał. Ja od 11 lat nie sprzedałem nic na wbc i śmiem twierdzić ze nie straciłem. A do tego mam pewność że nikt mi nie przyciął na parametrach cena za żywą i własna waga i nie trzeba się niczego domyślać. Skoro moloch płacą i tak mniej niż niemcy a do tego walą na wadze mięsności i wybiciu ti po co z nimi gadacie . Ciekawe jest tez to jak agri+ tnie swoich niewolników na wadze . Tyle że zaden sie nie chce pochwalić 8) 8)
buzka411

a kedy on ci urosnie te kilo jak z 2-3 godz je bendziesz przebierał i wyganiał ze skojcow potem iles godz jada do zakłady i stoja w kolejce takze wyjdzie na to ze tego kila on ci nie przyrosnie a finiszer zjedzony nie przetrawiony
Stanislaw

ciekawe kiedy to zdementuja ,Glupota goni glupote w ministerstwie rolnictwa .http://agrobiznes.money.pl/artykul/ewid ... 82172.html
buzka411

stanisław a ty orietujesz sie może jake u was sa ceny gotowych pasz dla nytkow?
bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

Stanislaw pisze:ciekawe kiedy to zdementuja ,Glupota goni glupote w ministerstwie rolnictwa .http://agrobiznes.money.pl/artykul/ewid ... 82172.html
Mój znajomy z PIW mówi, że "nowych zadań" co rusz im przybywa, stanowisk pracy również, tylko pensje do przodu na równi z przepisami nowymi nie prą :lol:
Ktoś te idiotyzmy kontrolować będzie musiał, a w skali kraju, to już kilka nowych miejsc pracy będzie. Bezrobocie dzięki temu coraz mniejsze i co nie mniej istotne, wśród dobrze wykształconych spadać będzie.
Co do samych głupotą trącących przepisów...nie wiem jak jest u Was (biorąc pod uwagę fakt z antybiotykami w paszy), ale u mnie, wymagany był codzienny monitoring wilgotności i temperatury w pomieszczeniach na pasze i mpu, jak również, pomimo iż faktury były, ewidencja zakupu pasz i mpu, rejestr monitoringu stacji deratyzacyjnych, rejestr mycia i/lub dezynfekcji, a tuż przed zakończeniem przeze mnie hodowlanej kariery, doszedł jeszcze rejestr zagospodarowania obornika :lol: Pani która z PIW na kontrole do mnie przyjeżdżała, "po znajomości" doradziła mi, cobym nigdy przypadkiem gryzonia martwego w stacji, czy na terenie gospodarstwa nie znalazł, ponieważ na te okoliczność, protokół z czynności pogrzebowych sporządzić podobno trzeba :lol:

Co do samych rejestrów...raz w miesiącu pół godziny poświęcić trzeba i wszystkie "na bieżąco" są prowadzone...a i bezrobocie dzięki chłopu spada :roll: :wink:
Stanislaw

co panowie jest z tym" Was", jeszcze jakies sugerowanie antybiotykow w paszy . Kiedys moze tak bywalo .Czy zyjemy w innych krajach ,bo tak mi sie wydaje .
Chrumii

Piter112 pisze:Czy to prawda ze pini zaniża mięsność i wybicie o 2-3% orientuje się może ktoś?
Wyjdą 79% ,Pini zetnie ci na 78% a pośrednik przedrukuje na 76% i wszyscy są zabowoleni łącznie z tobą bo sprzedałeś do Pini o 10 gr. drożej niż u konkuręcji. Najgorsze jest ATH , zachłannoś Pani Edyty niezna granic.
buzka411

czrumi a kto to jest te ATH?
Chrumii

saszeta pisze:A jak jest w Pini na kontrakcie? Teoretyczie powinno byc lepiej. A w praktyce jak to wychodzi? Bo znajomy na wyboj placze. U mnie zawsze wyboj 78.5-79.5. Bez glodowki ale dosyc dlugo jada. Miesnosc 57,3-57,6. Wydruk zawsze mam z Pini a nie od posrednika
Wydruk od Piniego,to najpierw miał u siebie pośrednik.Niesłyszałem by Pini komuś dał bespośrednio jego wybicie.Pośrednik ma wolną ręke na którą pozwala Pini i rolnik mu sprzedając.
Chrumii

Stanislaw pisze:niema nad tym zadnej kontroli i kazdy robi jak uwaza .W tej dziedzinie nasze panstwo" istnieje teoretycznie " i ministerstwu nawet spojrzec sie na to niechce .Najgorzej jest u posrednikow .
Puki ten co bada mięsnoś , będzie pracownikiem ubojni zawsze tak będzie.W Danii pracownik badający jes opłacany przez związek hodowców,i tam wydruk jest święty nikt go niekwskionuje.
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

buzka411 pisze:czrumi a kto to jest te ATH?
Agrotranshandel
Chrumii pisze: Wyjdą 79% ,Pini zetnie ci na 78% a pośrednik przedrukuje na 76% i wszyscy są zabowoleni łącznie z tobą bo sprzedałeś do Pini o 10 gr. drożej niż u konkuręcji. Najgorsze jest ATH , zachłannoś Pani Edyty niezna granic.
Co prawda, to prawda...
ODPOWIEDZ