FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
a wydawało się że że to co jest to jest rekordowa cena... niedługo może warchlak po 500zł, a tucznik po 1000?konrado pisze:Tak. I to nie koniec....turtojs pisze:Warchlak też plus 2 blue, reszta plus 2,60
Sam się puknij i zobacz co się dzieje np na rynku cukru podobnie będzie ze świńmi przy tej polityce to i30 tysięcy będzie mało wykupią mniejsze zakłady by nie mieć konkurencji awtedy zobaczysz jakie będą ceny w sklepach oczywiście koncentracja tonic dobregozarówno dla producenta jak i konsumentabuzka411 pisze:muchozoli pierd jak potłuczony co krok to prorok ten ma najwiecej problemu nad tym co sie dzieje na rynku co nic nie chowa jak jestes taki prorok to to masz dobry przykład łaczenia sił rolnikow w grupy producenckie nastepne sadownikow tek samo tylko dlatego zeby miec miec wieksza siłe przebicia nastepne mleczarnie od 10 lat łacza siły dlaczego? i t3ez sa gorki i dołki w mleku mlekowita ile mleczarni pożarła i pożera? i co cene dyktuje? nie daje jeszcze wiecej o pare groszy niż pozostali bo ma dobre rynki zbytu i moce przerobowe ,prawo rynku zadzi i tyle az te twoje gadanie to sa bzdury bez pokrycia dziadek twoj moj kedys chował 3 krowy i 2 maciory i rodziny wielo dzietne zyły a dzis 30 krow mało 300 swin mało 3000 tys mało by sie utrzymac na rynku i takim to sposobem masz odpowiedz na twoje dociekliwe i problemowe pytanie
a co sie dzieje na rynku cukru?buraki kto siał sieje i siac bedzie ja tez jestem plantatorem i jakos nie widze zeby cos sie działo ee cukrownie ktore od 15 lat sa zamkniete to nic sie nie zmieniło do chwili obecnej
Ulan założę się, że nikt o zdrowych zmysłach nie kupi wachlaka, który niech będzie że podejdzie pod 400 brutto za 30 kg, gdy cena tucznika będzie się kręcić koło 5,50 netto jak teraz. Wtedy tucznik musiałby kosztować min 6 netto, czy to realne? Wątpię
Pamiętaj że BANK nie pozwoli by chlewnia pusta stała !!! Jest zasada że ty możesz nie kupić a inni muszą niezależnie od ceny !!!!
Nie kupi sam wejdzie w kontrakt i koło zamknięte !!!
Nie kupi sam wejdzie w kontrakt i koło zamknięte !!!
W USA po ogromnej katastrofie ekologicznej zabroniono tego https://www.youtube.com/watch?v=ayGJ1YSfDXs .W ubieglym roku po nawozeniach jesiennych gnojowica i dwudniowych opadach do jeziora rowami plynela brunatna smierdzaca substancja .Jestem pewny ze i u nas tego zabronia .Kwestia czasu .
Ostatnio zmieniony piątek 31 mar 2017, 10:26 przez Stanislaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak by go nikt nie kupował to by pod 400 nie podchodził, cena wynika z popytu!
https://isn-schweineboerse.de/Auktion/Auktionshaus.aspx idziemy w kierunku 8 zł ?
Ale idzieeee 
1,78? Nie jest źle...no i oczywiście na zielono.
Ostatnio zmieniony piątek 31 mar 2017, 11:37 przez engie, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnia licytacja: 1,79
Tak Stanislaw wkrotce zabronia! Jest juz przygotowywany unijny zakaz stosowania gnojowicy i obornika bezposrednio na pola i tylko patrzec jak zacznie obowiazywac, dlatego juz mi rysuja biogazownieStanislaw pisze:W USA po ogromnej katastrofie ekologicznej zabroniono tego https://www.youtube.com/watch?v=ayGJ1YSfDXs .W ubieglym roku po nawozeniach jesiennych gnojowica i dwudniowych opadach do jeziora rowami plynela brunatna smierdzaca substancja .Jestem pewny ze i u nas tego zabronia .Kwestia czasu .
No niby popyt tworzy też te ceny na warchlaka, ale myślę że nasi dostawcy też swoje do tego dorzucaja i wykorzystują sytuację. Ktoś tam pisał że muszą osoby, które mają kredyt ma chlewnie wpuścić, ale też są jakieś granicę tego i jak ktoś ma raty co pół roku rozłożone może zaryzykować kilka miesięcy bez wstawienia, być Może Ci co mają pole na okres żniw dają sobie spokój z wystawieniem i spokojnie pozniwuja i potem pomyślą co dalej, być może spadnie cena, bo nie jeden się zastanowi Cy warto ryzykować, czy lepiej zboże sprzedać
na lipiec gwarantowana 7,1 wbc
tylko ??? to mało przy tych kosztach warchlaka pasza tania tez nie jest powinno być 8,1 za Ebuzka411 pisze:na lipiec gwarantowana 7,1 wbc
-
krzysieko71
O czym Ty mówisz, święta idą, a Ty grzeszysz. Oby to 7,1 utrzymalo się jak najdłużej i gitara.mat pisze:tylko ??? to mało przy tych kosztach warchlaka pasza tania tez nie jest powinno być 8,1 za Ebuzka411 pisze:na lipiec gwarantowana 7,1 wbc
A i jeszcze nie zapomnij by Ci wyrysowali 40 % na pełnym ruszcie bo po 2020 roku będzie zakaz na rusztchbaraki pisze:Tak Stanislaw wkrotce zabronia! Jest juz przygotowywany unijny zakaz stosowania gnojowicy i obornika bezposrednio na pola i tylko patrzec jak zacznie obowiazywac, dlatego juz mi rysuja biogazownieStanislaw pisze:W USA po ogromnej katastrofie ekologicznej zabroniono tego https://www.youtube.com/watch?v=ayGJ1YSfDXs .W ubieglym roku po nawozeniach jesiennych gnojowica i dwudniowych opadach do jeziora rowami plynela brunatna smierdzaca substancja .Jestem pewny ze i u nas tego zabronia .Kwestia czasu .
- mytotoksyna1
Buziabuzka411 pisze:na lipiec gwarantowana 7,1 wbc
-
tomek 1975
jak pini upadnie to będziecie mieć gwarancje
nie bylo piniego i bylo 22 mln polskich tucznikow jest pini i jest 5-6 mln polskiego tucznika .a i jeszcze smithfield[ juz chinski]
-
tomek 1975
nie o to mi chodziło. Chodziło że nie będzie miał kto płacić gwarancji. A to co ty piszesz to zmiana struktury.Stanislaw pisze:nie bylo piniego i bylo 22 mln polskich tucznikow jest pini i jest 5-6 mln polskiego tucznika .a i jeszcze smithfield[ juz chinski]
nie tylko pini jest na rynku panie tomku to ze ty patrzysztylko na jednego odbiorce to nie znaczy ze odbiorca patrzy tylko na piniego bo z tego co wiem to sa pozabezpieczani na take wrazie wu i dajo wzedzie po trochu bynajmniej moj odbiorca tak robi
W nocy ładowane po 8 NETTO żywa. Miały iść po niedzieli, ale brak tucznika i Szef zakładu prosił, żeby okazać miłosierdzie i sprzedać wcześniej.
E tam peron słaba cena ja sprzedałem po 9 waga żywa
Znowu dałem się podejść. Mogłem poczekać do rana...
peron i bizon tylko nie piszcie jake zakłady bo te bękarty zaraz dopytywac jaki zakład itp
Jutro o swicie ladunek 30 szt po 10 zl netto na zywa wage do małego zakładu nie maja swin to taka cena

-
tomek 1975
a gdzie napisałem że handluje tylko z jednym dostawcą i tylko z pinim? handluje z kilkoma ale jak najdalej od włochabuzka411 pisze:nie tylko pini jest na rynku panie tomku to ze ty patrzysztylko na jednego odbiorce to nie znaczy ze odbiorca patrzy tylko na piniego bo z tego co wiem to sa pozabezpieczani na take wrazie wu i dajo wzedzie po trochu bynajmniej moj odbiorca tak robi
10 netto. Wszyscy walą na spęd.mat pisze:Jutro o swicie ladunek 30 szt po 10 zl netto na zywa wage do małego zakładu nie maja swin to taka cena![]()
![]()
- Załączniki
-
- -obrazky4eversk--prasa-1023579.jpg (20.62 KiB) Przejrzano 13342 razy
Mój odbiorca przywiózł 3 walizki pieniędzy, każda z innym nominalem i pytał, w jakim nominale sobie życzę zapłatę.
bierz walizke z dolcami i wyjezdzaj do ameryki tam zarobisz na czyms innym więcej niż u nas na tych świniachPeron pisze:Mój odbiorca przywiózł 3 walizki pieniędzy, każda z innym nominalem i pytał, w jakim nominale sobie życzę zapłatę.
1 kwietnia widzę że dopisuje
a tak na serio to co z tego że są inne zakłady niż pinii i smietifeld, jak reszta patrzy na ich cenę ?
jak myślicie po takim połączeniu kiedy się skończy wolny rynek i zostanie tylko kontrakt ?
a tak na serio to co z tego że są inne zakłady niż pinii i smietifeld, jak reszta patrzy na ich cenę ?
jak myślicie po takim połączeniu kiedy się skończy wolny rynek i zostanie tylko kontrakt ?
-
jarekmalina
Nawet w USA gdzie dominuje tucz kontraktowy, istnieje wolny rynek takze fix nigdy to nie nastąpi.
Ubojni Pini nie sprzedał. Wiec narazie bym sobie głowy tym nie zwracał.fix pisze:1 kwietnia widzę że dopisuje![]()
ja miałem litość dla mojego odbiorcy i aby nie upadł po 3,50 oddalem tak nawiasem pisząc to teraz przy cenie 6 zyla to 4 setki na kabanie zostaje
-
andrzej19570
To raczej nie prima aprilis bo artykuł z 26 marca!
http://www.tygodnik-rolniczy.pl/article ... lion-swin/Firma Cedrob chce przenieść wzorce, które świetnie sprawdziły się na krajowym rynku drobiu, do produkcji tuczników. Zamierza zrealizować plan, dzięki któremu w najbliższych latach powstanie co najmniej 500 chlewni na 2 tys. tuczników każda. Obiekty będą budowane w indywidualnych rodzinnych gospodarstwach i gwarantować będą solidny dochód ich właścicielom.
Tak tymi setkami się nie podniecajcie bo od nowego roku podatkowego w rolnictwie będzie podatek DOCHODOWY info pojawi się oficjalnie w ciągu dwóch tygodniarek pisze:ja miałem litość dla mojego odbiorcy i aby nie upadł po 3,50 oddalem tak nawiasem pisząc to teraz przy cenie 6 zyla to 4 setki na kabanie zostaje
u Vatowcow mozliwe a ryczaltowych zlikwiduja ? czy jak ?
-
andrzej19570
Andre,bo jeszcze ktoś uwierzy , zawału dostanie i będziesz miał na sumieniu. O jeden już uwierzył

- mytotoksyna1
Co ?
Znów od dzisiaj szara rzeczywistość , zwykły przeciętny dzień , cena świni 4, 70 -ziwa.
Znów od dzisiaj szara rzeczywistość , zwykły przeciętny dzień , cena świni 4, 70 -ziwa.
- Załączniki
-
- ppppppp.jpg (37.46 KiB) Przejrzano 14653 razy
Dobrze że te zakłady z dala odemnie ciekawe jak to takie opłacalneże sami sobie tych tuczarni nie zbudująandrzej19570 pisze:To raczej nie prima aprilis bo artykuł z 26 marca!http://www.tygodnik-rolniczy.pl/article ... lion-swin/Firma Cedrob chce przenieść wzorce, które świetnie sprawdziły się na krajowym rynku drobiu, do produkcji tuczników. Zamierza zrealizować plan, dzięki któremu w najbliższych latach powstanie co najmniej 500 chlewni na 2 tys. tuczników każda. Obiekty będą budowane w indywidualnych rodzinnych gospodarstwach i gwarantować będą solidny dochód ich właścicielom.
-
andrzej19570
No opłacalność jest tam wyliczona w artykule.Gdyby sami wybudowali to by mieli wiekszy problem np.z gnojowicą,a rolnik z hektarami jakoś sobie poradzi.A czy daleko od Ciebie to nie takie pewne,możesz się zdziwić.W mojej gminie 10 km ode mnie podobno koleś buduje taką na 2 tyś tuczników,nie wiem czy to dla cedrobu czy nie.
To wyliczenie to o kant d...y potluc .Wazne sa szczegoly umowy ale to poznaja tylko nieliczni . Odczuja rowniez.Jak cedrob jest taki szczery i dobroczynny to niech wrzuci tresc calej umowy , z aneksami .

- mytotoksyna1
Teraz jak kraje wysoko rozwinięte umysłowo odchodzą od tych złych praktyk (elektrownie atomowe , uprzemysłowione fermy ..) to to my jak te papugi wchodzimy w to !!
...a mielim tako dobro , zdrowo żywność , która mogła zrobić furorę i renomę Polsce.
...a mielim tako dobro , zdrowo żywność , która mogła zrobić furorę i renomę Polsce.
- Muchozolali
mięso drożeje o 4-5zł
tylko jedną ? Macie wy dobrze. Tylko u mnie w w wiosce powstaje aktualnie 4 po 2 tyś na kontrakt tylko nie wiem dla kogo, a dodatkowo z 6 po 2 tyś już stoi. Oczywiście różni właściciele. I to raczej nie koniec. Jak czytam w artykule ze gnojowica wartość dodana to o mnie śmiech ogarnia. Niech znajdą na Zurominie ziemię nie skażona gnjowica. Jak patrzę ile oni tego leją na ha to się dziwię że coś tam jeszcze rośnie. Chyba że Cedrob zacznie stawiać biogazownie.andrzej19570 pisze:No opłacalność jest tam wyliczona w artykule.Gdyby sami wybudowali to by mieli wiekszy problem np.z gnojowicą,a rolnik z hektarami jakoś sobie poradzi.A czy daleko od Ciebie to nie takie pewne,możesz się zdziwić.W mojej gminie 10 km ode mnie podobno koleś buduje taką na 2 tyś tuczników,nie wiem czy to dla cedrobu czy nie.
Co racja, to racja.Stanislaw pisze:To wyliczenie to o kant d...y potluc .Wazne sa szczegoly umowy ale to poznaja tylko nieliczni . Odczuja rowniez.Jak cedrob jest taki szczery i dobroczynny to niech wrzuci tresc calej umowy , z aneksami .![]()
![]()
![]()
![]()
Lata temu Schmitfield w USA również zachęcał farmerów do budowy obiektów. Tysiące się pozapożyczało, a potem były przejęcia i farmer robił to samo, tyle że farma nie była już jego. U nas to się nazywa Agri Plus, a teraz Cedrob robi to samo. Lepiej mniej i na własny rachunek niż stracić dorobek czasem wielu pokoleń. Jak z jakiegoś powodu ( np. polityka, antybiotyki w mięsie ) pieprznie eksport do Chin nie liczcie na to, że hojną ręką Cedrob da zarobić. A odsetki lecą. Piękne wizje można sobie w buty wsadzić, ale każdy jest kowalem swego losu. Na zwykłym nakładczym wielu się przejechało.