FORUM
CENY TRZODY
-
danielski813
Re: CENY TRZODY
Racja nie przesadzaj przecież tam kazdy prosi żeby go dymać nikogo na siłe nie biorą...
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
26.06.2017 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
26.06.2017 Ceny skupu tuczników i macior: słabsza złotówka wspiera ceny żywca w kraju, ale podwyżki w środę są raczej wątpliwe
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... j-watpliwe
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... j-watpliwe
10 000 zł miesięcznie x 12 = 120 000 zł / 2000 szt x 3,3 miesiąca tuczu = 18,18/szt BRYNDZA NIEWOLNICTWO!!!!!!!jarekmalina pisze:do 10 000 zł miesięcznie x 3,3 miesiąca tuczu = 33 000 zł / 2000 szt = 16,50/szt
Rewelacja!
2000sz. * 3,3 rzutu na rok = 6600szt *18,18zł = 10000zł/miesiąc
10000zł/30= 333zł/dzień
333zl/24= 13,875zl/ godz.
tak wiec wychodzi niecałe 14zl na godzine pracy dla niewolniczego parobka (ale to jest maxxxx bo może wyjść pewnie i 5 zł )
10000zł/30= 333zł/dzień
tak wiec wychodzi niecałe 14zl na godzine pracy dla niewolniczego parobka (ale to jest maxxxx bo może wyjść pewnie i 5 zł )
Lepszy znam zarobek nic nie robić jadą ludzie np do Szwecji zatrudnia sie popracuje miesiąc i na drugi miesiąc idzie do polskiego lekarza i bierze zwolnienie lekarskie i odsyła do danego państwa i nadstawia tylko nr konta i kasa leci . polak potrafi
Nie zapomnij dodać że klient ma kaganiec na 15 lat w postaci hipoteki ,a to już zabawa w rosyjską ruletkegaceksz13 pisze:2000sz. * 3,3 rzutu na rok = 6600szt *18,18zł = 10000zł/miesiąc
10000zł/30= 333zł/dzień
A ile faktycznie taki parobek będzie miał do roboty?
Wgonić 2000 szt - poprawcie jak źle licze ale według mojego doświadczenia to jakieś 20 roboczogodzin
Wyciągnąc 60szt - z papierologią to z 15 roboczogodzin trzeba liczyć (choc tu pewnie za mało dałem)
Wygonić 1940szt - tu trzeba nieco więcej czasu poświecić na selekcję tak 80 roboczogodzin bym na to liczył
Umyć - jak by tak porządnie ze ścianami i sufitem to ze 30 godzin trza liczyć
Do tego dałbym ze 2 godziny dziennie na kontrole karmików i stanu zdrowia (oczywiście pod warunkiem w miare dobrego statusu)
Do tego jeszcze ze 30 godzin na różne inne zdażenia typu przyjęcie paszy, kontrola wet itd.
podsumowując: 375 godzin na rzut (nie licząc gnojowicy) Czyli 88 zł na godzinę wychodzi
Wgonić 2000 szt - poprawcie jak źle licze ale według mojego doświadczenia to jakieś 20 roboczogodzin
Wyciągnąc 60szt - z papierologią to z 15 roboczogodzin trzeba liczyć (choc tu pewnie za mało dałem)
Wygonić 1940szt - tu trzeba nieco więcej czasu poświecić na selekcję tak 80 roboczogodzin bym na to liczył
Do tego dałbym ze 2 godziny dziennie na kontrole karmików i stanu zdrowia (oczywiście pod warunkiem w miare dobrego statusu)
Do tego jeszcze ze 30 godzin na różne inne zdażenia typu przyjęcie paszy, kontrola wet itd.
podsumowując: 375 godzin na rzut (nie licząc gnojowicy) Czyli 88 zł na godzinę wychodzi
-
danielski813
Na kontrakcie w a+ spokojnie można wyciągnąć w naszym rejonie 57 zeta za sztukę plus lewizna więc chętnych nie brakuje
baraki pisze:A ile faktycznie taki parobek będzie miał do roboty?
Popraw mnie jak zle licze, ale jesli masz chlewnie na 2 tys szt. To mozemy isc do notariusza wydzierzawisz mi ta tuczarnie za np 5 tys na miesiac i POPATRZ masz 5 tys. Na godzine oczywiscie wedlug Twojego liczenia.
- mytotoksyna1
Tak róbta dali.andre pisze:Podczas tegorocznych targów Opolagra firma Gobarto poinformowała o starcie programu „Gobarto 500”. Jest to inicjatywa mająca na celu integrację tuczu trzody chlewnej w naszym kraju.
Program polega na partnerskiej współpracy pomiędzy firmą Gobarto i rolnikiem w zakresie tuczu trzody chlewnej. Kooperacja będzie odbywać się przy wsparciu techniczno-merytorycznym firmy Gobarto. Głównym założenie projektu jest wybudowanie na gruncie rolnika przy współpracy Gobarto, budynku inwentarskiego do 2000 szt. trzody chlewnej. Umowa pomiędzy firmą i rolnikiem obejmie 15 lat i zagwarantuje wysokie wynagrodzenie, do 10 tys. zł miesięcznie oraz kwotę niezbędną do spłaty kredytu i bieżące funkcjonowanie tuczarni. Hodowca, który zdecyduje się na współpracę nie ponosi ryzyka w związku z sytuacją cenową na rynku trzody. Firma Gobarto zagwarantuje również opiekę weterynaryjną oraz wsparcie zootechniczne w czasie całego cyklu produkcyjnego.
Program skierowany jest zarówno do doświadczonych rolników, jak i do rolników którzy nie zajmowali się dotychczas tą tematyką. W ramach Gobarto 500 firma uruchomi Akademię Rolnika, w ramach której hodowcy mogą uzyskać wiedze zarówno teoretyczną jak i praktyczną dotyczącą nowoczesnej produkcji trzody chlewnej.
Do obowiązków Gobarto będą również należały m.in. dostawy paszy. Prawidłowe żywienie zwierząt w Programie zapewni firma Cedrob Pasze. Co za świetlana przyszłośćNic tylko w to wchodzić
Doprowadzita do tego ,że kominiorz będzie tuczył świnie ,ale wiedzta ,że będzie sadza w kominie.
Możecie się śmiać ale sam coraz częściej o tym myślę.
Trza by poczytać co w przypadku różnych zdarzeń losowych ale coś czuję, że bezpiecznej mi byłoby z taką firmą jedną lub drugą
w przypadku jak ASF się rozejdzie po całym kraju. Jak zostanę na swoim to NIKT mi nie pomoże, tego jednego mogę być pewny.
Trza by poczytać co w przypadku różnych zdarzeń losowych ale coś czuję, że bezpiecznej mi byłoby z taką firmą jedną lub drugą
w przypadku jak ASF się rozejdzie po całym kraju. Jak zostanę na swoim to NIKT mi nie pomoże, tego jednego mogę być pewny.
.
Ostatnio zmieniony środa 28 cze 2017, 21:59 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Nauka różnicuje czynniki produkcji na: pracę, ziemię, kapitał. W przypadku wydzierżawienia o którym piszesz nie pracuje ja ale moja ziemia i kapitał, nie można więc mówić że mam ileś tam za godzine pracy gdyż jej nie wykonuję. Można mowic tu jedynie o %zysku z kapitału/ziemi. No ale taki parobek o którym tu mowa nie posiada kapitału (ten zapewnia firma i bank) a i ziemi tez nie bo oddana jako zastaw pod kapitał który zresztą tez nie jegogaceksz13 pisze:baraki pisze:A ile faktycznie taki parobek będzie miał do roboty?
Popraw mnie jak zle licze, ale jesli masz chlewnie na 2 tys szt. To mozemy isc do notariusza wydzierzawisz mi ta tuczarnie za np 5 tys na miesiac i POPATRZ masz 5 tys. Na godzine oczywiscie wedlug Twojego liczenia.
Tam nie pomyslał! Jasne ze pomyślał ale to już chyba kazdy z nas wie z czym się wiąże taka praca. To zresztą nie wyjątek, taki lekarz tez musi byc pod tel 24 godziny na dobę a często za mniejsza stawkę zasuwa.nemezis pisze: baraki -liczy tylko kosz pracy fizycznej , nie pomyślał iż pilnowanie tego biznesu i bycie w gotowości 24 godz. na dobę to też koszt.
- mytotoksyna1
..podsumowanie dysputy z dnia 26 czerwca 2017 na forum ceny trzody.
Ul pszczół , kto tam rządzi pytam ?
..kto tam pracuje pytam ?
...dziękuję .
DOBRANOC.

Ul pszczół , kto tam rządzi pytam ?
..kto tam pracuje pytam ?
...dziękuję .
DOBRANOC.
ciekawe czy w razie większego kryzysu firma też będzie wstawiać rolnikom warchlaki i dokładać do ich produkcji płacąc jeszcze im wynagrodzenia za pracę ? koszty tuczu w kontraktach są dużo wyższe niż w cyklu zamkniętym a co za tym idzie kontrakt jest obarczony większym ryzykiem niż cykl zamknięty
baraki pisze:Tam nie pomyslał! Jasne ze pomyślał ale to już chyba kazdy z nas wie z czym się wiąże taka praca. To zresztą nie wyjątek, taki lekarz tez musi byc pod tel 24 godziny na dobę a często za mniejsza stawkę zasuwa.nemezis pisze: baraki -liczy tylko kosz pracy fizycznej , nie pomyślał iż pilnowanie tego biznesu i bycie w gotowości 24 godz. na dobę to też koszt.
jeśli chodzi o lekarz-kontrakt to tu akurat uwierz nie maja zlej stawki, choć nie żałuje im tych pieniędzy
hg
Ostatnio zmieniony środa 28 cze 2017, 21:58 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
POMÓR U CZECHA!
a ma Czech do Polski?? niech maja pomor zobaczą jak to jestmonikaa pisze:POMÓR U CZECHA!
Skupy w naszej okolicy + 0,05 zł ceny od 5.25 .
-
danielski813
5.8 netto 100 sztuk
- mytotoksyna1
...no to teraz browar płynie wartkim strumieniem w gardziołko.danielski813 pisze:5.8 netto 100 sztuk
- mytotoksyna1
monikaa pisze:POMÓR U CZECHA!
..nie wierze w to , czyżby należyty bioasekuracji nie zachowali turysty wracający z Sardynii .
Moje też dziś pojechały po 5,8 netto tylko trochę mniejdanielski813 pisze:5.8 netto 100 sztuk
Moje oddane w piatek 180 szt. Wyszly w przeliczeniu na wz 5,94 bez skitki z mojej wagi
- mytotoksyna1
W Czechach też jest myślistwo głęboko zakorzenione to z dzikami będą postępować jak z jajkiem (nie pozwolą stłuc) 
-
danielski813
A gdzie się podział Kazik????. Ostatnio coś nie widuje jego wpisów.
- mytotoksyna1
To mnie też zastanawia .danielski813 pisze:A gdzie się podział Kazik????. Ostatnio coś nie widuje jego wpisów.
...ale gdzie roberto ?
..ten filmik co rozchodzi sie o godzine w asyście osiołka to MAJSTERSZTYK.
Kazik chlewik przerabiał. Tak mu się spodobała praca budowlańca, że rzucił świnie i w budowlance siedzi.
Jak po burzy ?
bo u nas nie wesoło
bo u nas nie wesoło
jak notowania warchlaka dk?
- mytotoksyna1
Jak zbierzem 20 milionów ton ziarna jako kraj to możemy ręce składać w kierunku niebios.0909 pisze:Jak po burzy ?
bo u nas nie wesoło
..ale wichura napyrkała biedy !
U nas od 2 godz.pada rzęsisty deszcz ,na szczęście obyło się bez nawałnic
u mnie w czerwcu 110 mm opadów w tym 2 x po 45 mm w ciągu nocy, a od marca już prawie 300 mm
dawno nie pamiętam żeby tak ładnie było z wilgocią w glebie w sezonie wegetacyjnym. Gdyby nie grzyb to pewnie plony były by rekordowe, ale pomimo 2 krotnego fungicydu, liści flagowych już nie ma, szczegolnie na życie. A ile do wzięcia za kabana na ten moment ? 
pelny deszczomierz po nocy i ciagle pada
A u mnie w ciągu ostatnich kilku dni spadło łącznie ok. 3 litrów na metr. Wszystkich ekspertów od produkcji roślinnej zapraszam w celu wykazania się:)
6 zł netto za 100 szt.Ulan pisze:u mnie w czerwcu 110 mm opadów w tym 2 x po 45 mm w ciągu nocy, a od marca już prawie 300 mmdawno nie pamiętam żeby tak ładnie było z wilgocią w glebie w sezonie wegetacyjnym. Gdyby nie grzyb to pewnie plony były by rekordowe, ale pomimo 2 krotnego fungicydu, liści flagowych już nie ma, szczegolnie na życie. A ile do wzięcia za kabana na ten moment ?
Peron ja z północy łódzkiego i u mnie w ciągu ostatnich 48h 70l/m w polu bagno wiatr kukurydze które miały po 1,5 pokładł ze mają teraz 30cm jęczmienie tez w 70% leżą. Ogólnie czerwiec zapisuje się 145l/m gdzie poprzednie dwa sezony wiosenne dały taki opad ale w ciągu 5 miesięcy.
Nie chcą mięsa ?
https://isn-schweineboerse.de/Auktion/Auktionshaus.aspx
Na Polskim rynko cienkooooooooooooooooo minusowo
teraz już te opady to tylko dla kukurydzy się przydadzą no i na uzupełnienie wód gruntowych, zboża raczej już nie potrzebują, bo powoli kończą wegetacje.
ISN minus 1
0909 pisze:Nie chcą mięsa ?
bzdury gadasz skup na poniedziałek z 5.4 na 5.5 netto za spedowke plus dokladka za jakies większe ilości i lepszy towar swin mało
- mytotoksyna1
Prawdziwa polska świnia kosztuje obecnie 5 ,40 + napiwek. 
u agenciny pewnie już po 4.5 sa hehehehe
- mytotoksyna1
..sąsiad właśnie wrócił z miasta i powiada ,że w dużym sklepie szynka tzw. opalona drewnem 33,90 złotego . 
toksyna jak zwykle z głową w chmurach