CENY TRZODY

Ulan

Re: CENY TRZODY

Post autor: Ulan »

mar pisze:a jak na to wszystko warchlak w dani się dziś zachował?

warchlak w dół o 2 ojro
Ulan

Post autor: Ulan »

Stanislaw pisze:vicia tu jest odpowiedz https://www.youtube.com/watch?v=vWynqrnbnG4 Tukan dlaczego pomor u Niemca to problem dla nas .

ciekawy film .. najlepiej zobaczyć jak u ruskich utylizuje się odpady - z drogi prosto do lasu i gitara :D głupie marnotrastwo, w koncu to nawóz, ale skłądowany wiele lat w jednym miejscu działa toksycznie.
baraki

Post autor: baraki »

Brak rynkowych przesłanek do obniżek, według danych zeszły tydzień = spadek podaży, ubito jedynie nieco ponad 240 tyś! Co niektórzy postanowili wykorzystać psychologiczny efekt "spadku u Niemca" i obniżyć. Ponoć zaraz po niemieckij giełdzie zarzad sokołowa polecił zdjać 20gr z programu! Tak się nagle szybko tuczniki rozmnożyły? Nie dajcie się nabrać, to tylko sztuczne zagrywki żeby wyrwać tańszy surowiec i pospieszyć producentów ze sprzedażą bo nima co bić, a nic tak nie zwiększa podaży żywca jak strach przed spadkiem ceny! :D
arek

Post autor: arek »

kiedyś cie baraki posłuchałem i nie panikowałem suma summarum sprzedałem 80 groszy taniej niż mogłem wyrwać wczesniej
chłop

Post autor: chłop »

Ludzie powyjeżdżali na wczasy a nad morzem i nad jeziorami RYBKA bo każdy ma dość mięcha które jest na co dzień !!!!
No i sezon na warzywa ruszył a byle co się otworzy w internecie to promocja mięsa polega na tym aby go nie jeść tak miastowe paniusie dietki układają !!!!
tukan

Post autor: tukan »

Unia podpisuje umowę o wolnym handlu z Japonią, która jest dużą studzienką na wieprzowinę.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

tukan pisze:Unia podpisuje umowę o wolnym handlu z Japonią, która jest dużą studzienką na wieprzowinę.
To wszystko cacy , ale troche wiorst do Japonii jest.
8)
saszeta

Post autor: saszeta »

jaki macie wybój w Pini w tym tygodniu? A konkretniej sprzed obniżki
brzydal

Post autor: brzydal »

we wtorek rano zadzwoniłem do jednego zakładu porozmawiać o cenie dostałem propozycje 7,5 z haka ale załadunek za 3 godziny wytargowałem jeszcze skromne 5 gr i się zgodziłem a w środę nagle krach i cena 20gr w dół to śmiechu warte tucznika brakuje i jeszcze długo będzie brakować a lipiec i sierpień to miesiące największego zapotrzebowania na wieprzowinę
abcd

Post autor: abcd »

?
Ostatnio zmieniony czwartek 14 gru 2017, 23:12 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
baraki

Post autor: baraki »

arek pisze:kiedyś cie baraki posłuchałem i nie panikowałem suma summarum sprzedałem 80 groszy taniej niż mogłem wyrwać wczesniej
Teraz nie ma potrzeby później bo można wczesniej! Nie wszyscy jeszcze obniżyli a tym co się wyrwali przed szereg trzeba pokazac czerwona kartkę. Np jeden duży zakład cena w duł a odbiór najlepiej na jutro rano o 5 :shock: Stawiam złotówki przeciw żołędziom że w piatek znów będą dzwonic że pilnie chcą kupić świnie :D
tukan

abcd pisze:
tukan pisze:Unia podpisuje umowę o wolnym handlu z Japonią, która jest dużą studzienką na wieprzowinę.
unia czyli kto????????????
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/handel ... owy/gf15rq
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Trzeba uzmysłowić w głowie jedną myśl: kto ma owce ten ma co chce .
..kto ma świnie tego schabowy nie ominie. 8)
0909

Post autor: 0909 »

mat

Post autor: mat »

jak xhesz to sam se zryj !!! to dziadostwo myte ludwikiem !!!
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Ja tam nikogo nie słuchałem ale też kiedyś nie uleganie panice kosztowało mnie parenascie tysi i darmową robotę. Możemy sobie tu opowiadać i chojraków zgrywać ale jak isn da dziś sygnał do dalszych obniżek to będą i w Polsce i to dziś popołudniu.
chłop

Post autor: chłop »

BRAWOOOOO Pablo takie myślenie mi się podoba !!!!

Wiadomym jest że nie jesteśmy jasnowidzami a rynki kierują się swoimi prawami często dla nas nie zrozumiałe ale my nic nie mamy do powiedzenia.
To że jeden przytrzyma bo powie że albo dadzą cenę albo im nie sprzedam nic nie da bo pięciu innych im sprzeda. Oczywiście trzeba znać swoją wartość i nie dać się oszukiwać ale rynek jest rynkiem czy to w owocu ,zbożu, warzywach, bydle, kurach czy świniach.
tukan

chłop pisze:BRAWOOOOO Pablo takie myślenie mi się podoba !!!!

Wiadomym jest że nie jesteśmy jasnowidzami a rynki kierują się swoimi prawami często dla nas nie zrozumiałe ale my nic nie mamy do powiedzenia.
To że jeden przytrzyma bo powie że albo dadzą cenę albo im nie sprzedam nic nie da bo pięciu innych im sprzeda. Oczywiście trzeba znać swoją wartość i nie dać się oszukiwać ale rynek jest rynkiem czy to w owocu ,zbożu, warzywach, bydle, kurach czy świniach.
Myślę, że dokładnie tak jest. My jedynie mamy wpływ na to komu sprzedamy i to ma jakiś wpływ na cenę, bo kto mało płaci zasili konkurencję. Popyt musiałby być bardzo wysoki, by cena była wyższa niż niemiecka co się przed laty zdarzało. Puki co tak nie jest.
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

Pracuś

Post autor: Pracuś »

http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 72391.html

Już jest potwierdzenie oficjalne. Ciekawi mnie tylko fakt, że wirus znaleziono tylko u jednej świni z ponad tysiąca ?

Druga sprawa, to jednak bioasekuracja musiała tam występować na dosyć wysokim poziomie. Dobrze by było, gdyby znaleźli drogę lub błąd ludzki, przez których ten ASF tam dotarł, co by było przestrogą dla innych hodowców.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Pracuś pisze:http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/to-juz-pewne-asf-pojawil-sie-na-duzej-fermie-swin,72391.html

Już jest potwierdzenie oficjalne. Ciekawi mnie tylko fakt, że wirus znaleziono tylko u jednej świni z ponad tysiąca ?

Druga sprawa, to jednak bioasekuracja musiała tam występować na dosyć wysokim poziomie. Dobrze by było, gdyby znaleźli drogę lub błąd ludzki, przez których ten ASF tam dotarł, co by było przestrogą dla innych hodowców.
Przypomnijcie mi proszę kiedy czytaliśmy tu na forum: mali muszą zostać zlikwidowania to nie ma przyszłości, tylko duże stada, tam będzie bioasekuracja itd itd... ??? Sczęście od Pana Boga, że to nie są świnie tego rolnika bo by mu supeł został a tak ma pewnie jeszcze "tylko" mały kredycik na głowie z budowy obiektu, ale może sobie poradzi i dopłatami spłacić; daj Boże.
0909

Post autor: 0909 »

kontynuacja obniżek spadnie na 4 zł ?

https://isn-schweineboerse.de/Auktion/Auktionshaus.aspx

minus 1
tukan

0909 pisze:kontynuacja obniżek spadnie na 4 zł ?

minus 1
Pieprzenie.
danielski813

Post autor: danielski813 »

minus 1

Kiedyś spadnie pewnie i na 4 ale jeszcze nie teraz...
tukan

danielski813 pisze:

minus 1

Kiedyś spadnie pewnie i na 4 ale jeszcze nie teraz...
To co, we wtorek równowaga czy odbicie?
abcd

Post autor: abcd »

.
Ostatnio zmieniony czwartek 14 gru 2017, 23:12 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
danielski813

zalecam spokój agrobadziew właśnie podał że drób w ciągu tygodnia podrożał o 85 gr i to niespodziewanie więc albo kaban więcej nie stanieje po niedzieli albo za 2 tygodnie odbije cena...
andre

Post autor: andre »

abcd pisze:Mam nieodparte wrażenie ,iż te obniżki są związane z wczorajszym wydarzeniem politycznym w naszym kraju. Niemiec między innymi za pomocą takiej pseudo-giełdy będzie teraz wprowadzał negatywne nastroje wśród ludności w krajach ościennych zwłaszcza tych co im się zachciewa trój morza,co w efekcie było by początkiem końca euro-kołchozu.
Trój morze czy grupa wyszechgracka alternatywą dla unii ,proszę nie żartuj ,a tak do cen to przed chwilą ładowałem po 5,85 netto
mat

andre pisze:
abcd pisze:Mam nieodparte wrażenie ,iż te obniżki są związane z wczorajszym wydarzeniem politycznym w naszym kraju. Niemiec między innymi za pomocą takiej pseudo-giełdy będzie teraz wprowadzał negatywne nastroje wśród ludności w krajach ościennych zwłaszcza tych co im się zachciewa trój morza,co w efekcie było by początkiem końca euro-kołchozu.
Trój morze czy grupa wyszechgracka alternatywą dla unii ,proszę nie żartuj ,a tak do cen to przed chwilą ładowałem po 5,85 netto

jaka ilość i jaka straczka do bezpozsrednio do masarni czy pośrednik ?
marucha

Post autor: marucha »

MekkaB pisze:
Pracuś pisze:http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/to-juz-pewne-asf-pojawil-sie-na-duzej-fermie-swin,72391.html

Przypomnijcie mi proszę kiedy czytaliśmy tu na forum: mali muszą zostać zlikwidowania to nie ma przyszłości, tylko duże stada, tam będzie bioasekuracja itd itd... ??? Sczęście od Pana Boga, że to nie są świnie tego rolnika bo by mu supeł został a tak ma pewnie jeszcze "tylko" mały kredycik na głowie z budowy obiektu, ale może sobie poradzi i dopłatami spłacić; daj Boże.
to są raczej właśnie świnie tego rolnika
danielski813

A+ świnie i powiedzieli że nie wstawia ponownie...
andre

Post autor: andre »

Pytanie za 100 punktów jak tam ASF się dostał ,bo przecież zanim choroba dała o sobie zanać to minęło przynajmniej kilka dni ,a w tym czasie min. pasze przywiezli ,czy inne rzeczy działy się co sprzyjało dalszemu :( rozwleczeniu ustrojstwa
Hodowca 155

Post autor: Hodowca 155 »

Witam, mam pytanie a mianowicie, zostałem objęty teraz żółtą strefą i czy przy sprzedaży tuczników ile gr. mogę mieć cenę niższą niż za tuczniki spoza strefy i czy przy ich sprzedaży do żeźnii wystarczy swiad. zdrowia czy jest pobierana również krew do badań ???
danielski813

Świadectwo i wystarczy a jak ktoś Ci w żółtej zaproponuje niższą cenę to kopa w jaja i niech gdzie indziej szuka jeleni... Nie ma podstaw żeby w żółtej płacić mniej
danielski813

andre pisze:Pytanie za 100 punktów jak tam ASF się dostał ,bo przecież zanim choroba dała o sobie zanać to minęło przynajmniej kilka dni ,a w tym czasie min. pasze przywiezli ,czy inne rzeczy działy się co sprzyjało dalszemu :( rozwleczeniu ustrojstwa
Pytanie za 100 punktów to czy tam faktycznie był asf???
Hodowca 155

Post autor: Hodowca 155 »

Dzięki za info.
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Który zakład kupuje z nowej 200 kilometrowej strefy?.Słyszałem że rolnicy wkoło zakładów mają strefę a zakłady nie.
danielski813

a o co chodzi z kolorem ełku na nowej mapce???????
ligambrazil

Post autor: ligambrazil »

andre pisze:Pytanie za 100 punktów jak tam ASF się dostał ,bo przecież zanim choroba dała o sobie zanać to minęło przynajmniej kilka dni ,a w tym czasie min. pasze przywiezli ,czy inne rzeczy działy się co sprzyjało dalszemu :( rozwleczeniu ustrojstwa
Tam było 2 tys. świń, ale cześć została sprzedana w ostatnich tygodniach. Nie wiadomo gdzie później te auta jechały.....
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Chodzi mi o strefę Włodawa,Łuków,Sokołów poszerzoną wczoraj.Kto to odbierze jak tu są setki tysięcy tuczników?.
Krzysi3k

Post autor: Krzysi3k »

BRUTAL pisze:Chodzi mi o strefę Włodawa,Łuków,Sokołów poszerzoną wczoraj.Kto to odbierze jak tu są setki tysięcy tuczników?.
Z tucznikami pochodzącymi ze strefy ochronnej nie powinieneś mieć problemów ze sprzedażą. Oczywiście cena powinna być identyczna jak poza strefami w takim przypadku.
Nowy123

Post autor: Nowy123 »

Krzysi3k pisze:
BRUTAL pisze:Chodzi mi o strefę Włodawa,Łuków,Sokołów poszerzoną wczoraj.Kto to odbierze jak tu są setki tysięcy tuczników?.
Z tucznikami pochodzącymi ze strefy ochronnej nie powinieneś mieć problemów ze sprzedażą. Oczywiście cena powinna być identyczna jak poza strefami w takim przypadku.
Włodawa bierze z żółtej. Sokołów wozi do Jarosławia a Łuków nie brał ze strefy żółtej
Skantos

Post autor: Skantos »

Ped znowu zaczyna straszyć tym razem Kanada
https://www.agweb.com/article/canada-re ... lems-blmg/
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Róbta tak dali , budujta duże obory , owczarnie , kurniki , chlewy to daleko ujdzieta : jeden krok wprzód cztery do tyłu i tak masło maślane z tego wyjdzie.
Prawdopodobieństwo chorób w takich skupiskach zwierzyny to pół na pół.
Małe hodowle zarzucita prześcieradłem ..................
...a w dużych skupiskach będzieta zgrzytać zębami !! 8)
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Awatar użytkownika
monikaa

Minus
mat

monikaa pisze:Minus
co minus ?
Awatar użytkownika
monikaa

mat pisze:
monikaa pisze:Minus
co minus ?
nadciąga minus
prosiaq

Post autor: prosiaq »

mat pisze:nadciąga minus
mrozy w lipcu???
Aaaaaa

Post autor: Aaaaaa »

Sytuacja chwilowa czy tendencja długotrwała??
Chiny przestały odbierać??
ODPOWIEDZ