FORUM
CENY TRZODY
-
danielski813
Re: CENY TRZODY
podejżewam że ci co kupują warchlaka bez gwarancji ceny to na stoperanie jadą. A swoją droga niektórzy na tym forum to mają ciekawe zagrywki...
prosiaq pisze:mrozy w lipcu???mat pisze:nadciąga minus
dobra riposta
-
turbogrocho49
Prognoza, czy pobożne życzenia 
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
10.07.2017 Ceny skupu tuczników i macior: dość niespodziewana obniżka za Odrą
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ka-za-odra
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ka-za-odra
5,80 + VAT za 35 szt.
Czy to prawda że dzisiaj wyjściowa cena na ISW jest 1,68 bo rano sprawdzałem i było jeszcze 1,74 ???
chłop pisze:Czy to prawda że dzisiaj wyjściowa cena na ISW jest 1,68 bo rano sprawdzałem i było jeszcze 1,74 ???
1,68
Słabo to wygląda na isn, będzie jutro masakra
-----8 kuźwa mać !!!
smieszne to jest te cale aukcje niech tak robia a swinie polikwiduja i zobaczą tyle co swinia niebo
Chyba o to chodzi ,chociaz nikt glosno tego nie mowi .https://www.youtube.com/watch?v=O7sc4pegfeM .W moim gospodarstwie trzebaby zainwestowac z kilkaset tysiecy aby spelnic nowe wymogi i wyremontowac budynki z modernizacja .Za 5zl/kg nieda sie tego zrobic a kredytu brac nie bedziemy [ryzyko zbyt duze ] .Bedziemy tak kulac jak dlugo sie da .Perspektywa jest taka jak pisze mat .W mojej wsi swinek juz nikt oprocz nas nie trzyma .
-
danielski813
na dziś 5 zeta w zamknietym to bardzo dobra cena więc nie wiem po co ten lament???
Danielski mądrze to ująłeś.
I teraz kolejni przejdą na tucze nakładcze ze strachu i CEDROB będzie miał chętnych na stawianie nowych chlewni !!!
Pamiętajcie jedno w jakimkolwiek biznesie czy to świnie czy gwoździe czy transport itp itd nie liczy się kwartału do zysków tylko minimum rok powtarzam minimum rok !!!
Jak ktoś na rzucie czy dwóch chce się dorobić albo kredyty pospłacać to nie powinien brać się za cokolwiek !!!
Kilku na kilka tysięcy to się uda ale tylko kilku !!!
I teraz kolejni przejdą na tucze nakładcze ze strachu i CEDROB będzie miał chętnych na stawianie nowych chlewni !!!
Pamiętajcie jedno w jakimkolwiek biznesie czy to świnie czy gwoździe czy transport itp itd nie liczy się kwartału do zysków tylko minimum rok powtarzam minimum rok !!!
Jak ktoś na rzucie czy dwóch chce się dorobić albo kredyty pospłacać to nie powinien brać się za cokolwiek !!!
Kilku na kilka tysięcy to się uda ale tylko kilku !!!
-
danielski813
tylko niech uważają z tym nakładczym żeby asf za blisko nie szalał bo zostaną z pieknymi pustymi budynkami jak im wstawić nie zechcą albo co gorsza misnister zabroni w danym powiecie hodowli a plotka głosi ze już są gminy namaszczone do takiego experymentu...
tuczników braknie ?
nigdy jeden likwiduje na 1000 a sąsiad stawia na 5000
tak by u mnie jest
nigdy jeden likwiduje na 1000 a sąsiad stawia na 5000
tak by u mnie jest
Patrząc w archiwum cen widać, że od 13.04 warchlak duński osiągnął cenę 360zł. Teraz nadchodzi pora sprzedaży.
Widzę że ta moja wakacyjna pauza to był nie najgorszy pomysł. No 400 stówki prosiak brutto kosztował, będzie bolało za 5,3 sprzedać.
A za chwilę się okaże że nie ma co bić.
Pisałem o obniżkach to był świech to teraz musi być smutek a na skupach juz 4 z przodu
i po co było znowu na mnie psioczyć?Ulan pisze:prosiaq pisze:mrozy w lipcu???mat pisze:nadciąga minus
dobra ripostamrozów w lipcu dawno nie było
![]()
poczekajmy do środy bo zaraz okaże się że tuczników brak a kilka osob więcej się zgłosiło do sprzedaży bo cena drgnęła, wyprzedadzą i zaczną się braki
spadki sa tam a nie u nas, swin mamy mało w Polsce !0909 pisze:Pisałem o obniżkach to był świech to teraz musi być smutek a na skupach juz 4 z przodu
To myślisz że jak mało świń to mięsa nie przywiozą !!! Idź do Biedr... i z tyłu poczytaj skąd to pochodzi !!!
Nie patrzcie tylko na swoje wioski i otoczenie bo biznes kieruje się innymi prawami.
Nie patrzcie tylko na swoje wioski i otoczenie bo biznes kieruje się innymi prawami.
Jak ktoś uważa że w Polsce jest mało tucznika to proponuje zatrudnić sie jako np kierowca i niech pojeździ po Polsce zwożąc tuczniki od rolnika to zmieni zdanie pekają chlewnie gdzie niema to już tam nie bedzie , ale rozbudywuje sie cały czas . Albo jak ktoś ma znajomości w ARiMR to tam powiedzą jak sytuacja jest
410 brutto płaciłem 19 kwietnia. Zeszły w zeszły poniedziałek po 7,40 nettolukas1982 pisze:Patrząc w archiwum cen widać, że od 13.04 warchlak duński osiągnął cenę 360zł. Teraz nadchodzi pora sprzedaży.
ja czekałem tydzień na odbiór bo Pini ograniczyło uboje z powodu braku tucznika0909 pisze:Jak ktoś uważa że w Polsce jest mało tucznika to proponuje zatrudnić sie jako np kierowca i niech pojeździ po Polsce zwożąc tuczniki od rolnika to zmieni zdanie pekają chlewnie gdzie niema to już tam nie bedzie , ale rozbudywuje sie cały czas . Albo jak ktoś ma znajomości w ARiMR to tam powiedzą jak sytuacja jest
Pisałeś również, że zmierzamy do 8 na wbc. Ten optymistyczny nastrój też swego czasu mi się udzielił. Co myślisz o tych spadkach ale tak uczciwie.0909 pisze:Pisałem o obniżkach to był świech to teraz musi być smutek a na skupach juz 4 z przodu
i po co było znowu na mnie psioczyć?
[/quote]
nie miałem na celu na Ciebie "psioczyć" Monika, tylko rozbawiło mnie jak prosiaq z inteligentnym humorem zinterpertował Twojego posta - w koncu troche optymizmu nie zaszkodzi, nawet w obliczu obniżek. Dlatego nie bierz tego do siebie.
aaczkolwiek moim zdaniem i tak każda korekta jest tylko chwilowa, a tucznik na drogim warchalaku musi też swoje kosztować, bo jak by był tanszy od warchalaka to raczej niemożliwe
(aczkolwiek kiedyś tak samo myślałem o tym że ON nigdy nie będzie droższy od beznyzny a jednak miało to miejsce nie tak dawno, wiec jak widać wszystko się może zdażyć
)
nie miałem na celu na Ciebie "psioczyć" Monika, tylko rozbawiło mnie jak prosiaq z inteligentnym humorem zinterpertował Twojego posta - w koncu troche optymizmu nie zaszkodzi, nawet w obliczu obniżek. Dlatego nie bierz tego do siebie.
aaczkolwiek moim zdaniem i tak każda korekta jest tylko chwilowa, a tucznik na drogim warchalaku musi też swoje kosztować, bo jak by był tanszy od warchalaka to raczej niemożliwe
- mytotoksyna1
...sołtys dzisiaj był w mieście na targowisku i teraz leży z okładem lodowym na czole , Genia trzyma go cały czas za rękę i siedzi przy łożu.
Chłop nie może zrozumieć ,że kartofle (podstawa w żywieniu człowieka) są prawie za darmo 35 groszy kilogram ,a czereśnie 15 złotych kilogram.
Co rano z nim będzie ?
..chyba wydobrzeje !
Chłop nie może zrozumieć ,że kartofle (podstawa w żywieniu człowieka) są prawie za darmo 35 groszy kilogram ,a czereśnie 15 złotych kilogram.
Co rano z nim będzie ?
..chyba wydobrzeje !
jak dotrze do niego, co można zrobić z tanich kartofli, to mu się polepszy. A jak żyto po żniwach będzie równie tanie, to w ogóle nie będzie ziemi tykał.
-
danielski813
Ciekawie może być bo Ukraina ma dostać sporo większy kontyngent na UE bez cła ...
- mytotoksyna1
Cena tucznika troszeczkę skoczy jak żniwa opóżnione i nie ciekawe będą ..........!

To jakie przymiarki do ceny na przyszły tydzień w naszym pięknym kraju?
5,50 - 5,60 max zależy co Hitlerownia zrobi bo u nich spada ostro to mięso do marketów będą upychać
Skup 5,50 na 5,30 + vat
-
jarekmalina
saszeta pisze:410 brutto płaciłem 19 kwietnia. Zeszły w zeszły poniedziałek po 7,40 nettolukas1982 pisze:Patrząc w archiwum cen widać, że od 13.04 warchlak duński osiągnął cenę 360zł. Teraz nadchodzi pora sprzedaży.
Pytanie w jakiej średniej wadze zeszły?
Bo żeby w 2,5 miesiąca skończyć rzut w ładnej wadze, to trzeba je dobrze gonić cały rzut różnymi specyfikami..
pewnie 34 u niego
To ile dzisiaj będzie u niemców ? -6 chyba dołożą
Co, spodziewałeś się większego spadku? Ja w sumie też, bo różnica między VEZG i ISN tylko 0,01. Wygląda na to, że na aukcji kombinują, bo rynkowa niemiecka wcale tak nie spadła.0909 pisze:minus 6
0909 zgasił światło...0909 pisze:minus 6
0909 nie ustala cen !!! PINI przez dwa tygodnie ograniczył uboje o 5tyś dziennie czyli 10dni x 5tyś = 50000szt zostaje czyli przyszły tydzień dopiero zrobi się kibel.
Ustalone mam do stałego odbiorcy na poniedziałek 5,40 za auto.
Zadzwoniłem sobie tak dla zaspokojenia do dwóch zakładów co mi chceli stałą współpracę zagwarantować w okresie świątecznym to zapisy i cena na poniedziałek 5,30 a co będzie dalej nic nie obiecuje bo mięso słabo schodzi bo ludzie na wczasach 500plus
Zadzwoniłem sobie tak dla zaspokojenia do dwóch zakładów co mi chceli stałą współpracę zagwarantować w okresie świątecznym to zapisy i cena na poniedziałek 5,30 a co będzie dalej nic nie obiecuje bo mięso słabo schodzi bo ludzie na wczasach 500plus
chłop pisze:0909 nie ustala cen !!! PINI przez dwa tygodnie ograniczył uboje o 5tyś dziennie czyli 10dni x 5tyś = 50000szt zostaje czyli przyszły tydzień dopiero zrobi się kibel.
do stałego czyli do uboni czy pośrednika ?
113 kg. Przyrost normalny 1100. Bez gonienia. Większych nie trzymamjarekmalina pisze:saszeta pisze:410 brutto płaciłem 19 kwietnia. Zeszły w zeszły poniedziałek po 7,40 nettolukas1982 pisze:Patrząc w archiwum cen widać, że od 13.04 warchlak duński osiągnął cenę 360zł. Teraz nadchodzi pora sprzedaży.
Pytanie w jakiej średniej wadze zeszły?
Bo żeby w 2,5 miesiąca skończyć rzut w ładnej wadze, to trzeba je dobrze gonić cały rzut różnymi specyfikami..
gonione wcześniejsze 1250
Jeśli chodzi o stałego to pośrednik ale zawsze gramy w otwarte karty i się szanujemy w różnych sytuacjach rynkowych.
było 6 zł/kg netto przy całym aucie, cena spadła na dwóch ostatnich giełdach 0,11 euro, 0,11*4,2=46gr, czyli cena powinna wynosić obecnie 5,55- 5,5 zł/kg żywca netto. Mięso nie schodzi? to ludzie jeść przestali ? nie sądzę wiec głowy do góry i zaraz będzie odbicie, tym bardziej że zapowiadają upały 
Tak jest. Zbyt długo u nas i u nich pogoda bardziej barowa niż grillowa.Ulan pisze:było 6 zł/kg netto przy całym aucie, cena spadła na dwóch ostatnich giełdach 0,11 euro, 0,11*4,2=46gr, czyli cena powinna wynosić obecnie 5,55- 5,5 zł/kg żywca netto. Mięso nie schodzi? to ludzie jeść przestali ? nie sądzę wiec głowy do góry i zaraz będzie odbicie, tym bardziej że zapowiadają upały
- mytotoksyna1
Zobaczyta odbicie ceny .
Chyba jak spojrzyta do studni i zobaczyta w lustrze wody swoją facjatę (gębę).

Chyba jak spojrzyta do studni i zobaczyta w lustrze wody swoją facjatę (gębę).
-
danielski813
Jak se czytam większość wypocin toksyny to sie zastanawiam gdzie to sie taki MLUN ULUNGŁ
Ulan te 0,11euro to jest cena wbc a nie żywa czyli 46 groszy razy wybicie
- mytotoksyna1
danielski .
Podlasie to piękna kraina , mała Ojczyzna płynąca mlekiem i miodem .
Łąki ,zieleń wszem i wobec , ule pszczół wszędobylskie .
Pełno krów ,śmietankowy zapach mleka roznosi się dookoła .
Bogactwo lasów , zwierzyny leśnej , czysty tlen dominuje w atmosferze ...........
Podlasie to piękna kraina , mała Ojczyzna płynąca mlekiem i miodem .
Łąki ,zieleń wszem i wobec , ule pszczół wszędobylskie .
Pełno krów ,śmietankowy zapach mleka roznosi się dookoła .
Bogactwo lasów , zwierzyny leśnej , czysty tlen dominuje w atmosferze ...........