FORUM
CENY TRZODY
-
jarekmalina
Re: CENY TRZODY
O kurde, w takiej wadze to jeszcze dunów nie sprzedawałem..saszeta pisze: 113 kg. Przyrost normalny 1100. Bez gonienia. Większych nie trzymam
gonione wcześniejsze 1250
Opłaca Ci się takie małe sprzedawać?
410 brutto płaciłem 19 kwietnia. Zeszły w zeszły poniedziałek po 7,40 netto[/quote][/quote]
podaj wyliczenie ile ci zostao z tych swin 113 kg ? bo chyba raczej na waciki tylko
podaj wyliczenie ile ci zostao z tych swin 113 kg ? bo chyba raczej na waciki tylko
A kto powiedział że ISN musi być wyższy niż rynkowa? Weż pod uwagę że pies z kulawą nogą na ISN kupował i prawie wszystko się na ostatnich dwóch aukcjach zostało. Były nawet partie na 1,68 wylicytowane. Nas ratuje że jakiś wielkich nadmiarów nie ma, ale troche kolejki, częściowo sztuczne się porobiły.tukan pisze:Co, spodziewałeś się większego spadku? Ja w sumie też, bo różnica między VEZG i ISN tylko 0,01. Wygląda na to, że na aukcji kombinują, bo rynkowa niemiecka wcale tak nie spadła.0909 pisze:minus 6
dzisiaj by miały po 125kg a cena 40 groszy niższajarekmalina pisze:O kurde, w takiej wadze to jeszcze dunów nie sprzedawałem..saszeta pisze: 113 kg. Przyrost normalny 1100. Bez gonienia. Większych nie trzymam
gonione wcześniejsze 1250
Opłaca Ci się takie małe sprzedawać?
[/quote]mat pisze:410 brutto płaciłem 19 kwietnia. Zeszły w zeszły poniedziałek po 7,40 netto
podaj wyliczenie ile ci zostao z tych swin 113 kg ? bo chyba raczej na waciki tylko[/quote]
zostało nieźle. Sporo więcej jak na kontraktowym ze wszystkim premiami
podaj wyliczenie ile ci zostao z tych swin 113 kg ? bo chyba raczej na waciki tylko[/quote]saszeta pisze:mat pisze:410 brutto płaciłem 19 kwietnia. Zeszły w zeszły poniedziałek po 7,40 netto
zostało nieźle. Sporo więcej jak na kontraktowym ze wszystkim premiami[/quote]
warchlak 410 brutto za tucznika 113 kg wzial 113x.8 = 90,4 x7.4= 669 zl netto -380 netto warchlak= 289 plus koszty paszy200 zl plus woda plus jakies inne dodatki to pewnie z 40 zl się zostało czy warto za takei pieniądze robic ?????
-
danielski813
Jakby nie liczyć jakoś powalająco dużo nie zostało ale biorąc pod uwage ostatnie obniżki to chyba nie ma sie czemu smucić .
zostało nieźle. Sporo więcej jak na kontraktowym ze wszystkim premiami[/quote]mat pisze:podaj wyliczenie ile ci zostao z tych swin 113 kg ? bo chyba raczej na waciki tylkosaszeta pisze:mat pisze:410 brutto płaciłem 19 kwietnia. Zeszły w zeszły poniedziałek po 7,40 netto
warchlak 410 brutto za tucznika 113 kg wzial 113x.8 = 90,4 x7.4= 669 zl netto -380 netto warchlak= 289 plus koszty paszy200 zl plus woda plus jakies inne dodatki to pewnie z 40 zl się zostało czy warto za takei pieniądze robic ?????[/quote]
Koszt paszy 173zl. Ja liczę wszystko brutto. Nie jestem na vacie. Spożycie 2,55
Dzień dobry,
szukam ciężkiego tucznika 150 kg+
odbiór wtorek lub środa w przyszłym tygodniu.
Ilość 140-150 szt.
Cena 5,30- 5,50 minus 2% ( w zależności od wagi)
Płatność; 3-5 dni
Poza tym poszukuję macior i knurów.
szukam ciężkiego tucznika 150 kg+
odbiór wtorek lub środa w przyszłym tygodniu.
Ilość 140-150 szt.
Cena 5,30- 5,50 minus 2% ( w zależności od wagi)
Płatność; 3-5 dni
Poza tym poszukuję macior i knurów.
Ostatnio zmieniony czwartek 13 lip 2017, 10:19 przez monikaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Mat a co niby trzeba robić jak sie dostaje 30kg warchlaka? Odchowanego, zaszczepionego, zakolczykowanego itd..Cała robota już została zrobiona zanim przyjechał do tuczarni, a nagonienie do kojca i wygonienie za 3 miesiące to ile ta robota warta?
a woda a sloma jak ktoś nie ma rusztow a praca wlasna a jakies upadki ???? a amortyzacja budynkow wyposażenia ?
-
jarekmalina
Szału nie ma, ale saszeta zrobi 4 rzuty w roku, zamiast 3, więc mimo że zostanie mu mniej ze sztuki, to czwarty rzut w roku pozwoli mu zniwelować tą różnicę w zysku między kabanem 113kg a 125kg.
Ja podalem ile u mnie zostalo a nie u kogos. Koszt pracy na tucznika od wstawienia do wstawienia( mycie, wywoz gnojowicy, produkcja paszy, codzienny obchod czyli czas spedzony przy swiniach) u mnie to 4zl na sztukę
- mytotoksyna1
Róbta te rzuty tak dali to ostatni rzut zrobita na murawe. 
-
jarekmalina
1. Nagonienie do kojcabaraki pisze:Mat a co niby trzeba robić jak sie dostaje 30kg warchlaka? Odchowanego, zaszczepionego, zakolczykowanego itd..Cała robota już została zrobiona zanim przyjechał do tuczarni, a nagonienie do kojca i wygonienie za 3 miesiące to ile ta robota warta?
2. Szczepienie na różycę
3. Robienie paszy
4. Antybiotyki w iniekcji (Kulawizny, biegunka itp.)
5. Aplikacja antybiotyków (Amoxy, Doxy itp.)
6. Codzienny przegląd stada
7. Ewentualne awarie smoczków itp.
8.Wygonienie z kojca
9. Mycie, dezynfekcja
10. Wywóz gnojowicy
Trochę tego jest mimo wszystko Marku.
A Niemiec sobie liczy po 18 Euro/godzinę pracy przy świnkach
-
stan1069@o2.pl
Zamiast jechać na kolonie , albo w się piasku pobawić to farmera próbujesz z przedszkolaka zrobićsaszeta pisze:Ja podalem ile u mnie zostalo a nie u kogos. Koszt pracy na tucznika od wstawienia do wstawienia( mycie, wywoz gnojowicy, produkcja paszy, codzienny obchod czyli czas spedzony przy swiniach) u mnie to 4zl na sztukę
Dania minusujeeeeeeeeeeee
stan1069@o2.pl pisze:Zamiast jechać na kolonie , albo w się piasku pobawić to farmera próbujesz z przedszkolaka zrobićsaszeta pisze:Ja podalem ile u mnie zostalo a nie u kogos. Koszt pracy na tucznika od wstawienia do wstawienia( mycie, wywoz gnojowicy, produkcja paszy, codzienny obchod czyli czas spedzony przy swiniach) u mnie to 4zl na sztukę![]()
![]()
![]()
z tych Twoich obliczeń by wynikało że aby zarobić na kolonie pracując przy świniach to trzeba zrobić 3 rzuty po 500 sztuk
![]()
![]()
:lol:to lepsze rozumowanie miał syn marnotrawny
![]()
- Załączniki
-
- Stan.jpg (113.6 KiB) Przejrzano 15478 razy
Przy automatyzacji 1-2 h dziennie. Przy pracy z widłami dnia braknie.jarekmalina pisze:1. Nagonienie do kojcabaraki pisze:Mat a co niby trzeba robić jak sie dostaje 30kg warchlaka? Odchowanego, zaszczepionego, zakolczykowanego itd..Cała robota już została zrobiona zanim przyjechał do tuczarni, a nagonienie do kojca i wygonienie za 3 miesiące to ile ta robota warta?
2. Szczepienie na różycę
3. Robienie paszy
8.Wygonienie z kojca
9. Mycie, dezynfekcja
10. Wywóz gnojowicy
- mytotoksyna1
lukas1982 pisze:Przy automatyzacji 1-2 h dziennie. Przy pracy z widłami dnia braknie.jarekmalina pisze:1. Nagonienie do kojcabaraki pisze:Mat a co niby trzeba robić jak sie dostaje 30kg warchlaka? Odchowanego, zaszczepionego, zakolczykowanego itd..Cała robota już została zrobiona zanim przyjechał do tuczarni, a nagonienie do kojca i wygonienie za 3 miesiące to ile ta robota warta?
2. Szczepienie na różycę
3. Robienie paszy
8.Wygonienie z kojca
9. Mycie, dezynfekcja
10. Wywóz gnojowicy
Automatyzacja = dziesiątki tysięcy złotych.
Widły - 25 złotych.
-
jarekmalina
...Problemy z kręgosłupem do końca życia.. Bezcenne
jak dziś spadła cena warchlaka dk?
dk bla ble około - 17zł 
160 sztuk 6,95 netto z haka.
Cena spada, ale dziś telefon jutro załadunek.
Cena spada, ale dziś telefon jutro załadunek.
- mytotoksyna1
Kaszanka gryczana w dużym sklepie , podobno wypełniona kaszą gryczaną - półkilogramowe opakowanie próżniowe 8,99 złotego. 
https://www.topagrar.pl/articles/aktual ... trefy-asf/
AKT DESPERACJI. !!! Trzeba im pomóc I ich zrozumieć
AKT DESPERACJI. !!! Trzeba im pomóc I ich zrozumieć
-
turbogrocho49
Byłem wczoraj na spotkaniu w sprawie asf. Z tematem nie robi się nic, tylko mydli oczy i każe rolnikom okopy i ogrodzenia stawiac, zaraz pewnie jakieś bunkry, paranoja wiek emerytalny potrafią podnies paliwo o 25,gr też potrafią podnieść, a z takimi dzikami nie mogą wydać rozporządzenia
- mytotoksyna1
turbogrocho49 pisze:Byłem wczoraj na spotkaniu w sprawie asf. Z tematem nie robi się nic, tylko mydli oczy i każe rolnikom okopy i ogrodzenia stawiac, zaraz pewnie jakieś bunkry, paranoja wiek emerytalny potrafią podnies paliwo o 25,gr też potrafią podnieść, a z takimi dzikami nie mogą wydać rozporządzenia
..to ni ma obecnie mocy sprawczej , która , by wyrządziła krzywdę dziką ?
- mytotoksyna1
Rozmawiamy z sąsiadami i widzimy ,że przędza owcza już nie taka , rwie się . 
Chyba we wtorek wyjściowa była 1,68 ? tak coś kojażę. Mi się wydaje że zostanie albo max -2
Średnia cena na aukcji 1,71 sprzedane wszystkie świnie 10 parti 1470 szt
Ja też tam byłem ale o tym co piszesz nie było mowy ?turbogrocho49 pisze:Byłem wczoraj na spotkaniu w sprawie asf. Z tematem nie robi się nic, tylko mydli oczy i każe rolnikom okopy i ogrodzenia stawiac, zaraz pewnie jakieś bunkry, paranoja wiek emerytalny potrafią podnies paliwo o 25,gr też potrafią podnieść, a z takimi dzikami nie mogą wydać rozporządzenia
-
prosiaczek
Jeżeli we wtorek cena na aukcji nie wzrośnie to pewnie w środę znowu minus 3-4 centy. Zawsze jest tak, że cena związkowa VZG jest o około 5 centów niższa od giełdowej, a teraz różnicy jest tylko 1 cent. Rosło powoli alej jak zaczęło spadać to progresja podwójna.rafall pisze:Średnia cena na aukcji 1,71 sprzedane wszystkie świnie 10 parti 1470 szt
Masz racje tak byłoprosiaczek pisze:Jeżeli we wtorek cena na aukcji nie wzrośnie to pewnie w środę znowu minus 3-4 centy. Zawsze jest tak, że cena związkowa VZG jest o około 5 centów niższa od giełdowej, a teraz różnicy jest tylko 1 cent. Rosło powoli alej jak zaczęło spadać to progresja podwójna.rafall pisze:Średnia cena na aukcji 1,71 sprzedane wszystkie świnie 10 parti 1470 szt
Mówisz że paranoja że podnoszą wiek emerytalny 67 lat było a teraz jest 60 i 65 lat to jest więcej? chyba że ci chodzi o renty strukturalne ale to już wcześniej to skończyli czyli niema o czym gadać.
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 72541.html
Czesi to jednak całkiem mądry naród. Szybka decyzja. Można ?
Brawo Czesi!Pracuś pisze:http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/czechy-zarzadzono-intensywny-odstrzal-dzikow,72541.html
W związku z tym, że cena do dupy taka mała ciekawostka z kart historii;-)
- Załączniki
-
- No i Pani gospodyni hodowczyni z zamiłowania :-)
- skmbt-22317071213010_2.jpg (87.16 KiB) Przejrzano 15970 razy
-
- nowoczesne żywienie jak na lata 50
- skmbt-22317071213000.jpg (122.9 KiB) Przejrzano 15986 razy
- mytotoksyna1
Widać ,że świnie na tym zdjęciu tryskają zdrowiem i dobrą kondycją .
Wolny swobodny wybieg na świeżym powietrzu rodzi zdrowie , a w korycie naturalne żarcie .
...nie tam jakieś suplementy diety i .........

Wolny swobodny wybieg na świeżym powietrzu rodzi zdrowie , a w korycie naturalne żarcie .
...nie tam jakieś suplementy diety i .........
-
danielski813
no patrzcie a nam ciemniakom kutafony wciskały kit że jak zaczną strzelać do dzików to sie UE na nas pogniea no cóż jak to mawia muj kolega wszyscy nasi politycy miękkih ch...m robieni a wioska i tak na nich zagłosuje.... ciekawie się zaraz zrobi po polskiej stronie od pepików bo sporo dzikusów do nas spierniczy przed odstrzałem żeby żyć krótko (bo z asf) ale w luksusach...
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
17.07.2017 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
17.07.2017 Ceny skupu tuczników i macior: świnie mocno tanieją, deficyt pracowników w branży ubojowej dodatkowo wspiera spadki
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... era-spadki
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... era-spadki
Woźniecki na skupach po 4,8 zł za kg, spadek o 40 groszy
-
danielski813
Nikt nie każe sprzedawać jutro ładuje po 5.7 netto
Ha Ha Ha gratuluje i daj namiary to z kolegami za te pieniądze 10 zestawów im zawieziemy na miejsce !!!
sprzedawaliście do firm z tych ogłoszeń https://gielda-rolna.com/ogloszenia/rol ... da-chlewna z rozmowy sprawiają dobre wrażenie i jedna z tych firm deklaruje płatność następnego dnia.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 cze 2018, 00:12 przez u33adam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
danielski813
Mała ubojnia 10 zestawów nie pojmie współpraca od 11 lat na dobre i na złe...chłop pisze:Ha Ha Ha gratuluje i daj namiary to z kolegami za te pieniądze 10 zestawów im zawieziemy na miejsce !!!
- mytotoksyna1
danielskidanielski813 pisze:Nikt nie każe sprzedawać jutro ładuje po 5.7 netto
..widzę ,że z Ciebie pan na zagrodzie równy wojewodzie !
Taka cena na ścianie wschodniej ?