FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Proszę zwrócić uwagę na to, że wszystkie dzisiejsze ofert na świnie były z odbiorem zwierząt od poniedziałku do środy, a więc oparte jeszcze na aktualnym zpm.chłop pisze:Mała chyba bez zmian ale jak pamiętam to bywało mała +4 a środa nic.
- mytotoksyna1
Wiersz Jana Brzechwy "Chrząszcz"
W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie
I Szczebrzeszyn z tego słynie.
Wół go pyta: ''Panie chrząszczu,
Po co pan tak brzęczy w gąszczu?''
''Jak to - po co? To jest praca,
Każda praca się opłaca.''
''A cóż za to Pan dostaje?''
''Też pytanie! Wszystkie gaje,
Wszystkie trzciny po wsze czasy,
Łąki, pola oraz lasy,
Nawet rzeczki, nawet zdroje,
Wszystko to jest właśnie moje!''
Wół pomyślał: ''Znakomicie,
Też rozpocznę takie życie.''
Wrócił do dom i wesoło
Zaczął brzęczeć pod stodołą
Po wolemu, tęgim basem.
A tu Maciek szedł tymczasem.
Jak nie wrzaśnie: ''Cóż to znaczy?
Czemu to się wół próżniaczy?!''
''Jak to? Czyż ja nic nie robię?
Przecież właśnie brzęczę sobie!''
''Ja ci tu pobrzęczę, wole,
Dosyć tego! Jazda w pole!''
I dał taką mu robotę,
Że się wół oblewał potem.
Po robocie pobiegł w gąszcze.
''Już ja to na chrząszczu pomszczę!''
Lecz nie zastał chrząszcza w trzcinie,
Bo chrząszcz właśnie brzęczał w Pszczynie.
...to temat do przemyśleń dotyczących chowu tzw. nakładczego!
W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie
I Szczebrzeszyn z tego słynie.
Wół go pyta: ''Panie chrząszczu,
Po co pan tak brzęczy w gąszczu?''
''Jak to - po co? To jest praca,
Każda praca się opłaca.''
''A cóż za to Pan dostaje?''
''Też pytanie! Wszystkie gaje,
Wszystkie trzciny po wsze czasy,
Łąki, pola oraz lasy,
Nawet rzeczki, nawet zdroje,
Wszystko to jest właśnie moje!''
Wół pomyślał: ''Znakomicie,
Też rozpocznę takie życie.''
Wrócił do dom i wesoło
Zaczął brzęczeć pod stodołą
Po wolemu, tęgim basem.
A tu Maciek szedł tymczasem.
Jak nie wrzaśnie: ''Cóż to znaczy?
Czemu to się wół próżniaczy?!''
''Jak to? Czyż ja nic nie robię?
Przecież właśnie brzęczę sobie!''
''Ja ci tu pobrzęczę, wole,
Dosyć tego! Jazda w pole!''
I dał taką mu robotę,
Że się wół oblewał potem.
Po robocie pobiegł w gąszcze.
''Już ja to na chrząszczu pomszczę!''
Lecz nie zastał chrząszcza w trzcinie,
Bo chrząszcz właśnie brzęczał w Pszczynie.
...to temat do przemyśleń dotyczących chowu tzw. nakładczego!
Wiersz w skrucie:
Animex od poniedziałku -10gr czyli 6,95 wbc
Duda -15gr
Czyli na żywca 5,55 zł max
Cały wiersz w skrucie i tak jak Monika pisała od środy - min 4 ecenty
Od vzwartku 5,40 max
Duda -15gr
Od vzwartku 5,40 max
To juz niemoga sie doczekac co bedzie w srode .Honor to jest dotrzymywanie zobowiazan .Zapomnialem ze niektorzy niemaja zdolnosci honorowej .Ci ludzie sa chorzy na pieniadze .
No to mi się chyba dzisiaj jeszcze smyknęło bo poszły po 5,7 netto
prognozy są zawsze mile widziane, aczkolwiek lepiej były by widziane te pozytywne niż negatywne. No i jak to prognozy- zawsze mogą się nie sprawdzić. Tak samo niedawno wszyscy prognozowali wzrosty, a było 0
handlarze na forum coś knują, w jasnowidza się bawią a towaru do handlowania i tak mało......
- mytotoksyna1
jarek84 pisze:handlarze na forum coś knują, w jasnowidza się bawią a towaru do handlowania i tak mało......
....teraz tak sie zrobiło w rolnictwie ,że nawet jasnowidz nic nie przewidzi naprzód !
..normalnie ciuciubabka.
- mytotoksyna1
Podobno niejakie alpaki obecnie są w centrum uwagi ekonomicznej , ekonomiczno-rolniczej. 
Stan, twoim problemem jest chyba to, że gdy pomyślisz dziesięć razy to w tym tylko raz logicznie. Zamiast drwić odwróć te proporcje i wtedy zrozumiesz dlaczego to co napisałem jest całkowicie sensowne.stan1069@o2.pl pisze:Takie ilosci upchac to rzeczywiscie musi byc ssanie
Polskie ubojnie od dzisiaj obniżyły ceny macior o 40 gr/kg wagi żywej
Koledze też jedna ubojnia przełożyła odbiór 2 aut z dzisiaj na środę bo mięso im słabiej schodzi ale nie obawia się bo cenę mają ustaloną i to stały odbiorca od kilku lat i pewny.
chłop pisze:Wiersz w skrucie:
Duda -15gr
Od vzwartku 5,40 max
Niesiej propagandy ,podając nieprawde,interes w tym masz?Prawda jest taka:Animex 7.10,Gobarto (Duda) 7.10+0.20 premia=7.30, Skiba 7.20 .Wszystko sprawdziłem osobiście,a z ciebie taki chłop jak z sakaleśnego zakonica.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
11.09.2017 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
11.09.2017 Ceny skupu tuczników i macior: zakłady ograniczają uboje
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... zaja-uboje
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... zaja-uboje
- mytotoksyna1
Kaszanka przed wojną była tania jak barszcz , a obecnie 10,55 złotego , co to ma być ?

widocznie barszcz zdrozal
Widzimy na forum, jak bardzo potrzebny jest polski, własny, referencyjny system giełdowy, choćby dla wykładnika obrotu np. prosiętami między rolnikami. Chcemy o tym poważnie pogadać i są dwa pomysły.
Z jednym ze stowarzyszeń udało nam się już nawiązać kontakt (pozdrawiamy
. Dajcie znać privem, mailem lub na naszym fb, czy spotkamy się w Bednarach lub u was. Myślę, że warto, bo jesteśmy blisko tego, by wzbogacić polski rynek trzody (zwłaszcza ten rolnik-do-rolnika) porządnym systemem giełdowym - nie tam tablicami ogłoszeń, czy powielaniem cen z innych źródeł.
- Pierwszy, spotkajmy się podczas Agro Show, na naszym stoisku (B377), albo na naszym pokazie (o 13.00 pt., 13.00 sob. i 11.00 niedz.) przy pasie.
- Drugi pomysł, to chcemy wpaść do was (jak zaprosicie
) np. do stowarzyszenia, związku itd.
ile jutro do góry ?
0909 pisze:ile jutro do góry ?
Na razie nic się nie sprzedało
https://isn-schweineboerse.de/Auktion/Auktionshaus.aspx
I żeby nie było, że nie mówiłam

https://isn-schweineboerse.de/Auktion/Auktionshaus.aspx
I żeby nie było, że nie mówiłam
Moniko, bije pokłony
- mytotoksyna1
...pamiętać trzeba o jednym .
..te wszystkie giełdy to wytwór globalizacji gospodarki , jak im pasuje tak "fifty , fifty".
..te wszystkie giełdy to wytwór globalizacji gospodarki , jak im pasuje tak "fifty , fifty".
Jakie prognozy na dziś ?
-------------- 8 minus
to teraz bedzie wymiotowanie po zakupie duna
to teraz bedzie wymiotowanie po zakupie duna
Ile???
162 a była 170
budować chlewnie panowie i zapier...............................kredyty brać i na plecach napisać sobie NIEWOLNIK
budować chlewnie panowie i zapier...............................kredyty brać i na plecach napisać sobie NIEWOLNIK
prawdopodobnie to początek tego
Czyli 5,20 od jutra ?
Też słyszałem że coś jeszcze może spaść
nie pogrążaj się CHOPIEchłop pisze:Czyli 5,20 od jutra ?
Jak Monika pisała o spadku to nikt jej nie wierzył i co ??? Dla mnie też to przykra informacja ale co mam zrobić ???
Ja mam jeszcze 100 do sprzedania i mam teraz płakać no nie trzymam dalej bo z tego dobrze mi się żyje a raz jest tak a raz inaczej i nikt z nas nie ma na to wpływu !!!
Ja mam jeszcze 100 do sprzedania i mam teraz płakać no nie trzymam dalej bo z tego dobrze mi się żyje a raz jest tak a raz inaczej i nikt z nas nie ma na to wpływu !!!
- mytotoksyna1
...gdzie mój piniąc jest , który łoże na promocję polskiego mięsa wieprzowego.
...pytom sie grzecznie !
...pytom sie grzecznie !
Caly czas powtarzam ze polskich swin mamy 10 mln , co niewystarcza na samozaopatrzenie .To co robia Niemcy w Polsce zmierza do zaglady polskiej hodowli. Fundusz promocji, kolczyki ,swiadectwa ,bioasekuracja . Degradacja wsi .
zzaraz z 10 mln będzie 5 mln swin i male zakłady padna z braku surowcaStanislaw pisze:Caly czas powtarzam ze polskich swin mamy 10 mln , co niewystarcza na samozaopatrzenie .To co robia Niemcy w Polsce zmierza do zaglady polskiej hodowli. Fundusz promocji, kolczyki ,swiadectwa ,bioasekuracja . Degradacja wsi .
- mytotoksyna1
Przecież Niemcy by chcieli od nas świnie , gęsi gęgawy. indory w nieskończonych ilościach , ale jest jeden malutki szkopułek , problemik.
Oni cały czas mają na myśli te zwierzęta i ptaki z lat siedemdziesiątych , osiemdziesiątych , które dziobały i żarły naturalny pokarm ,a nie suplementy diety.

Oni cały czas mają na myśli te zwierzęta i ptaki z lat siedemdziesiątych , osiemdziesiątych , które dziobały i żarły naturalny pokarm ,a nie suplementy diety.
do czasu jak jestesmy pod "opieka " Niemcow to dostarcza ochlapy typu MOM a polskie ZM zrobia kielbaske ze WOW !!!!!!
'
'
- mytotoksyna1
Smalec od świni futrowanej kartoflami , zielonką i śrutem owsiano-jęczmiennym to poezja kosmków smakowych ,niebo w gębie. 
z 5,3 na 4,9 - deutschland deutschland über alles ...
to jeszcze spadna może na 4.0?MekkaB pisze:z 5,3 na 4,9 - deutschland deutschland über alles ...
To nieźle ktoś zaszalał w naszej okolicy ''jedynie" 25 groszy mniej , a tucznika brakujeMekkaB pisze:z 5,3 na 4,9 - deutschland deutschland über alles ...
W USA tuczniki staniały w ciągu miesiąca z 77,01USD / cwt na 55,88USD / cwt to jest bardzo duża obniżka która może zawitać do polski więc podwyżek nie widać tylko minusy
tucznika nie brakuje tylko rolnicy wstrzymali sie licząc na powrót ceny , której nie bedzie na razieManiu pisze:To nieźle ktoś zaszalał w naszej okolicy ''jedynie" 25 groszy mniej , a tucznika brakujeMekkaB pisze:z 5,3 na 4,9 - deutschland deutschland über alles ...
Różnie mówią o tej cenie to to ma jej nie być0909 pisze: tucznika nie brakuje tylko rolnicy wstrzymali sie licząc na powrót ceny , której nie bedzie na razie
09 ma racje wszyscy się teraz wstrzymują a większe ubojnie odbierają meile i telefony z niemcowni z ofertami żywego tucznika z dostawą do polski dużych ilość !!! Więc niemcy coś czują bo już dwa tygodnie temu kolega widział niemieckie auta z tucznikami.
Małe ubojnie nie wezmą tucznika od niemca więc chwilowo mogą mieć problem bo rolnicy się wstrzymują
Małe ubojnie nie wezmą tucznika od niemca więc chwilowo mogą mieć problem bo rolnicy się wstrzymują
Jest nadprodukcja mięsa .ZARAZ mnie tu zwrócą uwagę .Czemu zboże jest w cenie ?przecież cena interwencji uni jest niska , a kiedy unia interweniowała na rynku zboża ?
ZBOŻE było za bezcen jak tuczników brakowało
mnie nie dziwi obniżka
pytanie do chłopa ile fundamentów wykopano w twoich stronach pod chlewnie ?
Na strefie ASF likwiduje sie tuczniki a rolnicy z centrum polski w kosmicznym tempie budują nowe chlewnie Aby zapełnić lukę
ZBOŻE było za bezcen jak tuczników brakowało
mnie nie dziwi obniżka
pytanie do chłopa ile fundamentów wykopano w twoich stronach pod chlewnie ?
Na strefie ASF likwiduje sie tuczniki a rolnicy z centrum polski w kosmicznym tempie budują nowe chlewnie Aby zapełnić lukę
09 głowa by cię zabolała gdybym podał ci iloś nowych chlewni a z tego co wiem gdyby nie przepisy i czas pozwoleń to tylko w tym roku powstałoby jeszcze ok 30 takich po 3tyś szt.
Mam znajomego z okolic Grabicy to tam co rusz nowe powstają !!!
Gadu gadu idę resztę 100szt po 5,28zł na -1% ładować bo auto jedzie
Mam znajomego z okolic Grabicy to tam co rusz nowe powstają !!!
Gadu gadu idę resztę 100szt po 5,28zł na -1% ładować bo auto jedzie
nie zaboli mnie głowa bo znam tych ludzi ale nie bede pisałchłop pisze:09 głowa by cię zabolała gdybym podał ci iloś nowych chlewni a z tego co wiem gdyby nie przepisy i czas pozwoleń to tylko w tym roku powstałoby jeszcze ok 30 takich po 3tyś szt.
po nazwisku hi
Kochani mięsa nie braknie przez 10 lat aby miał kto to zjeść
obniżki w Niemczech to są planowane , nie dziwi was fakt że obniżka od środy a w poniedziałek juz wiedziano o promocji łopatki w biedronce 7,49 zł . kto daje promocje ?
ROLNIK