FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
jutro obstawiam przedział obniżki -4 do -6
No to na duńczyku będzie bolało.
warchlak 360 (być może schodzą już tańsze?)
pasza 300
inne 40 (szczepienia,woda,prąd,słoma,amortyzacja,upadki)
-----------------
700zł
4.90 (od jutra podejrzewam) x 130 = 637zł
warchlak 360 (być może schodzą już tańsze?)
pasza 300
inne 40 (szczepienia,woda,prąd,słoma,amortyzacja,upadki)
-----------------
700zł
4.90 (od jutra podejrzewam) x 130 = 637zł
Jacek powiało optymizmem że ch....
Ciekawe co na to panowie którzy wysyłali smsy od dwóch tygodni żeby wstrzymywać bo zdrożeje, czy teraz to potwierdzą !! Do jednego już dzwoniłem i nie odbiera !!
Ciekawe co na to panowie którzy wysyłali smsy od dwóch tygodni żeby wstrzymywać bo zdrożeje, czy teraz to potwierdzą !! Do jednego już dzwoniłem i nie odbiera !!
-
danielski813
W końcu normalna cena a tu większość strączki dostaje . Jeszcze trochę by poplacili a kasa by się w skarpetkach nie mieściła zbóż . kupione w żniwa zapas soi na 3 miesiące kupione po 1440 brutto więc obecna cena nie przeraża puki co a jak mocno stanieją to i kiedyś podrozeją...
-
danielski813
Ja to tym co kupują nigdy nie wierzyłem jak mówili że podrozeją a jeszcze na 2 tygodnie do przodu. Mamy wrzesień czego się spodziewaleś? Jeszcze kiepski październik i może po połowie listopada lekkie odbicie. Ale co do tego to nie ma pewności.chłop pisze:Jacek powiało optymizmem że ch....
pośrednik do sokolowa 4.7 netto od wczoraj to ja kspadnie jeszcze to 4.5 będzie co za ceny dajta spokoj lepiej grzyby zbierac i sprzedawac czysty zysk bez wkładu
Oczywiście że było do przewidzenia że jesień to okres korekt cenowych ale po co ludziom takie bzdety wypisują żeby , pyranie dla kogo grają bo teraz masarnie żniwa mają solidne bo wsklepie za 50zł to trzeba w torbie szukać czy ćoś na spodzie jest.
Owszem jak ktoś gospodarzy długo to wie że takie rzeczy jak obecnie były są i będą no i też to potrzebne bo dawnie rolnik jak się rozwijał to z UMIAREM a teraz z ROZMACHEM.
Jeszcze 10 lat temu ludzie brali kredyty po max 100-150tyś i tucznik też kosztował 5zł a teraz od 1miliona w górę !!!!
Owszem jak ktoś gospodarzy długo to wie że takie rzeczy jak obecnie były są i będą no i też to potrzebne bo dawnie rolnik jak się rozwijał to z UMIAREM a teraz z ROZMACHEM.
Jeszcze 10 lat temu ludzie brali kredyty po max 100-150tyś i tucznik też kosztował 5zł a teraz od 1miliona w górę !!!!
-
turbogrocho49
Pieniądze te same tylko zer więcej 
- mytotoksyna1
Pamiętajta polskie chłopy pańszczyzniane ,że myślenie jest złotem , a gadanie błotem.
...to już tak jest od czasów niejakiego Mieszka I.
...to już tak jest od czasów niejakiego Mieszka I.
to idzie bat na świniarzy
ale ten BAT dosięgnie też duńskiego warchlaka !!!
Bat dosięgnie tez kiedyś takich cwaniaków jak ty i @monikaa0909 pisze:to idzie bat na świniarzy
strzelamy jaka cena dziś ?
Jak się chce psa uderzyć, kij się znajdzie.Metazor pisze:Bat dosięgnie tez kiedyś takich cwaniaków jak ty i @monikaa0909 pisze:to idzie bat na świniarzy
a jak spadać – to z dobrego konia
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 27 wrz 2017, 14:12 przez monikaa, łącznie zmieniany 1 raz.
-5 niemcy
zamawiać duna jeszcze wiecej
-
danielski813
A co Ty się przejmujesz za kogoś jak chcą to zamówią i bez twojej zachęty niedawno ktoś wyliczać ze z drogiego warchlaka zostało 170 to teraz stać na mniej...
-
prosiaczek
Raczej wątpliwe. Minimum 30% (ok 6ml) tucznika ubijanego w polskich ubojniach pochodzi z warchlaka duńskiego.chłop pisze:ale ten BAT dosięgnie też duńskiego warchlaka !!!
Aby nie wozić z Danii w Polsce musiałoby przybyć ok 200tys loch. Czy to możliwe i kiedy? Nikt dzisiaj nie chce "za .......ć" przy lochach, woli wstawić odchowanego, odkręcić paszociąg, poświęcić ze 2 godzinki dziennie i po 3 miesiącach posprzątać na następny rzut.
A kto wstawi przy cenie tucznika 4,9 warchlaka za 320zł
we wtorek Niemcy nie biją, święto
Coście sie tak wszyscy tego duna uczepili?0909 pisze:-5 niemcy
Myślicie, że jakby w Polsce same krajowe tuczniki były, to cena by stale krązyła wkoło 6 zł/kg?
Ja Wam powiem, jakie teksty by szły, jakby każdy hodowca prowadził hodowle w cyklu zamkniętym
Zamiast "zamawiać duna jeszcze więcej" - wstawiajta jeszcze więcej macior ...
Budujta więcej porodówek ...
... bo przecież to Wasza wina, że chcecie się rozwijać
- mytotoksyna1
...pamiętaj o jednym PATRIOTO ,że dom trzeba budować na własnym gruncie , a nie wynajmować izby i kuchnie i siedzić kontem u kogoś nieznajomego .tomasz086 pisze:Coście sie tak wszyscy tego duna uczepili?0909 pisze:-5 niemcy
zamawiać duna jeszcze wiecej![]()
Myślicie, że jakby w Polsce same krajowe tuczniki były, to cena by stale krązyła wkoło 6 zł/kg?![]()
![]()
![]()
Ja Wam powiem, jakie teksty by szły, jakby każdy hodowca prowadził hodowle w cyklu zamkniętym![]()
Zamiast "zamawiać duna jeszcze więcej" - wstawiajta jeszcze więcej macior ...
Budujta więcej porodówek ...
... bo przecież to Wasza wina, że chcecie się rozwijaćCo nie?
O, gorze mi, gorze!!!
monika ,09 i czesc forumowiczow zyje z nas i nigdy nie bedzie nam po drodze ,oni wola niemiecka gielde , dunskie tuczniki i nas kolowac aby z tego dobrze zyc .To napewno nie sa moi sprzymierzency ."dobroczyncy " normalnie .Moj mlody dobrze wyksztalcony sasiad jak przyjezdzaja przedstawiciele handlowi mowi po prostu "zlodzieje przyjechali"
Ja mówie zamudzacze na nich.
Ja to takich nawet na podwórko nie wpuszczam bez kwarantannnyStanislaw pisze:monika ,09 i czesc forumowiczow zyje z nas i nigdy nie bedzie nam po drodze ,oni wola niemiecka gielde , dunskie tuczniki i nas kolowac aby z tego dobrze zyc .To napewno nie sa moi sprzymierzency ."dobroczyncy " normalnie .Moj mlody dobrze wyksztalcony sasiad jak przyjezdzaja przedstawiciele handlowi mowi po prostu "zlodzieje przyjechali"
Stanisław, a czy Ty i Twój wykształcony sąsiad, znacie powiedzenie - jak się daje, to się kraje?
Wiecie co widzę że wszyscy dla Was to złodzieje a nikt z nas rolników nie zastanowi się czy to co na rynku też nie jest po części nasza wina lu części z nas !!!!
Nikt nikomu nie zabrania zlecić sobie wykonanie premiksów wtedy nie kupujemy od pośredników, nikt nikomu nie zabrania wyprodukować swojego warchlaka omijając duńczyków itp itd:
Jeśli się stawia ogromne chlewnie na kredyt , bierze warchlaka na kredyt i paszę na kredyt to pytam do kogo pretensje i kogo nazywać złodziejem jeśli się nie wykłada własnej złotówki kto z nas ma wpływ na to co dzieje się w gospodarce światowej NIKT.
Nikt nikomu nie zabrania zlecić sobie wykonanie premiksów wtedy nie kupujemy od pośredników, nikt nikomu nie zabrania wyprodukować swojego warchlaka omijając duńczyków itp itd:
Jeśli się stawia ogromne chlewnie na kredyt , bierze warchlaka na kredyt i paszę na kredyt to pytam do kogo pretensje i kogo nazywać złodziejem jeśli się nie wykłada własnej złotówki kto z nas ma wpływ na to co dzieje się w gospodarce światowej NIKT.
Fakt, nie miałam jeszcze przyjemności przekroczyć Pana wysokich progówF1 pisze:Ja to takich nawet na podwórko nie wpuszczam bez kwarantannnyStanislaw pisze:monika ,09 i czesc forumowiczow zyje z nas i nigdy nie bedzie nam po drodze ,oni wola niemiecka gielde , dunskie tuczniki i nas kolowac aby z tego dobrze zyc .To napewno nie sa moi sprzymierzency ."dobroczyncy " normalnie .Moj mlody dobrze wyksztalcony sasiad jak przyjezdzaja przedstawiciele handlowi mowi po prostu "zlodzieje przyjechali"
-
stan1069@o2.pl
Pani warchlakiem handlujeStanislaw pisze:monika ,09 i czesc forumowiczow zyje z nas i nigdy nie bedzie nam po drodze ,oni wola niemiecka gielde , dunskie tuczniki i nas kolowac aby z tego dobrze zyc .To napewno nie sa moi sprzymierzency ."dobroczyncy " normalnie .Moj mlody dobrze wyksztalcony sasiad jak przyjezdzaja przedstawiciele handlowi mowi po prostu "zlodzieje przyjechali"
0909 go rozładowuje
a chłop go skupuje jak urośnie
Dania robi promocje minusową 10
09 i Monika i to też wedle niektórych pewnie wasza wina że w Danii spadki. 
tucznik skupowy 4,5
Te ich 10,00 koron jak wyliczyli profesjonaliści to 5,80 za E . Ostatnio się chwalili że skutecznie działa u nich program '' szczęśliwa świnia " czy jakoś tak ( maciory na ściółce , całe ogony u tuczników itp ) czyli nasze skupowe powinny być w podobnej cenie oni mają premię od ustalonej ceny w górę a my za ekologiczne mamy premię minus i to do kwadratu0909 pisze:Dania robi promocje minusową 10
Trąci hipokryzją jak diablimytotoksyna1 pisze: ...pamiętaj o jednym PATRIOTO ,że dom trzeba budować na własnym gruncie , a nie wynajmować izby i kuchnie i siedzić kontem u kogoś nieznajomego .![]()
W dzisiejszych czasach, tzw. integracji państw, chciał nie chciał kupujesz towary spełniające twoje oczekiwania
To niekoniecznie są towary rodzimej produkcji.
Ja nie uważam siebie za 100% patriotę bo i skarpetki zdarzy się kupić made in china
Huśtawki cen to norma, jaką serwuje nam tzw. niewidzialna ręka rynku (nie będę wam tłumaczył, pewnie sami doskonale wiecie o co chodzi).
Budują chlewnie na 1000-2000 sztuk, niech budują co wam do tego? Za wasze to robią???
Są na kontrakcie, ich sprawa. Zyskają dobrze, stracą tez dobrze, nie wasz interes.
0909 i Monikaa typowi nabijacze kabzy (swojej rzecz jasna)
Pytanie mam do 0909, premiujesz min 20 gr/kg tucznika rodzimego (cykl zamknięty) więcej niż duńskiego???
Odkąd mam do czynienia z hodowlą, to najwięcej dokładają do duńskiego tucznika
Więc jak wyżej, trąci hipokryzją
Nie uważacie?
- mytotoksyna1
tomasz ,czy ty wiesz kto to był Matuzalem !
.on nie jedno widział i z nie jednego garnka zupę jadł .
.on nie jedno widział i z nie jednego garnka zupę jadł .
skad biora takich prezesow jak pan M "rodzinne chlewiki" https://www.topagrar.pl/articles/top-sw ... ska-gorka/
a kogo Wy tam cytujecie Stanisławie?
Temat ''naszej'' krzywdy wraca jak bumerang zawsze jak siada cena ,czyli co należy rozumiec że pośrednicy żerują na as tylko jak cena jest do bani?
Tomasz dobrze napisał nikt nikomu nie zabroni
-
turbogrocho49
Spokojnie, nie cena decyduje o zarobku na swiniach, tylko koszty, nie jest powiedziane że przy 4,5 nie będzie lepszego zarobku niz przy 5,5 a że raz może przyjdzie utopić to się utopi
powoli robi się nieciekawie z ceną. 3 tygodnie spadków to już jest lipa. Dawno nie spotykana... bo prawie cały rok 2017 cena była wyjątkowo stabilna, tzn osiągała pewien poziom i długo go trzymała. Jedyne co mnie zastanawia to czemu warchlak tanieje dopiero jak tucznik idzie w dół? powinien tanieć 3 miesiące temu, bo ci co wstawili dajmy na to 3-4 tygodnie temu po baardzo wysokiej cenie (jeszcze przed spadkami) - za tucznika wezmą cene już po spadakach.. i będzie bolało 
A mnie zastanawia czy jak warchlak będzie drożał dopiero jak tucznik pójdzie w górę a nie odpowiednio z wyprzedzeniem to tez się będziesz nad tym zastanawiał 
- mytotoksyna1
O co tu chodzi ?turbogrocho49 pisze:Spokojnie, nie cena decyduje o zarobku na swiniach, tylko koszty, nie jest powiedziane że przy 4,5 nie będzie lepszego zarobku niz przy 5,5 a że raz może przyjdzie utopić to się utopi
..jak dostaniesz za sprzedany produkt więcej talarów to oznacza , że jesteś biedniejszy ?
Ty musisz zacząć wykładać ekonomie na uni... Sorbonie ,albo Harvardzie.
dzisiaj kolejna -2 na małej A niech to ch....
znowu minusy w gaciach mokro ?
ech cena idzie w dół jak dzik w kukurydzę , coraz mniej tuczników wystawiają na tej giełdzie a cena jest jaka jest - szykuje się jakaś nowa afera z dioksynami czy innym zakazanymi dodatkami bo raczej normalne nie jest by w 4 tygodnie cena spadła o 20 centów czy ubojnie liczą na słynny program dopłat do przechowywania by mieć tanie mięso z dopłatą akurat na święta , idę rozpalać grilla by zwiększyć popyt na wieprzowinę oczywiście tą polskąchłop pisze:dzisiaj kolejna -2 na małej A niech to ch....
Ja puki co nie narzekam. Zastanawia mnie jednak fakt jakim ty musisz być człowiekiem, że cieszy cię zmartwienie innych. Przy takim podejściu do ludzi podejrzewam, że własna kobieta ci nie daje, a wtedy ulewasz w czasie snu. I kto tu ma mokro w gaciach? Oj ty brzydki...0909 pisze:znowu minusy w gaciach mokro ?
- mytotoksyna1
Dumping -to mówi Wam cosik ?jędrek pisze:http://twoja-gazetka.pl/biedronka-gazetka-21903-120-2