FORUM
CENY TRZODY
-
Hodowca 155
Re: CENY TRZODY
Na przyszły tydzień (do środy) zakłady proponują za cały skład 6-6.2 netto z haka a po środzie planują dalej w dół.
Już mi się słuchać nie chce tego pier*olenia, że Niemiec tyle w dół, a za tydzień tyle. Przez ich giełdę wszyscy hodowcy w Polsce mają zaraz sraczke. Tu jest Polska, a nie jakieś Niemcy, u nas świń brakuje!!!
Ale mięso z Beligi, Hiszpani Niemiec Danii przychodzi cały czas i to w niskich cenach dlatego nie będzie ceny i wyzywanie się tutaj nic nie da.
W całej europie są spadki !!
Dzisiaj dużo naszych ubojni wozi wołowinę na zachód i na pusto nie wracają !!!
Nie zablokują importu mięsa bo równie dobrze mogliby zablokować import warchlaka i co wtedy ??? I z jednym i z drugim by się zachód usrał ale my wtedy co z chlewniami ??? To jest łańcuch którego nikt nie przerwie !!!!
W całej europie są spadki !!
Dzisiaj dużo naszych ubojni wozi wołowinę na zachód i na pusto nie wracają !!!
Nie zablokują importu mięsa bo równie dobrze mogliby zablokować import warchlaka i co wtedy ??? I z jednym i z drugim by się zachód usrał ale my wtedy co z chlewniami ??? To jest łańcuch którego nikt nie przerwie !!!!
Jak to co z chlewniami? Gdyby takie wysokie ceny jeszcze rok by się utrzymały to pogłowie raz dwa by się odbudowało. Widzę jak jest w mojej okolicy. Każdy macior krył ile wlezie, a tucznik to wykukuje z każdego garażu.
a u mnie jakoś tak nie widzę powrotu do hodowli większość chlewni została przerobiona na obieralnie cebuli
Jeszcze troche i trza bedzie placic i po rekach calowac aby bladynki odebraliHodowca 155 pisze:Na przyszły tydzień (do środy) zakłady proponują za cały skład 6-6.2 netto z haka a po środzie planują dalej w dół.
- mytotoksyna1
...bo zamiast drogi lokalne , wioskowe budować.
..przepusty pod drogami udrażniać i czyścić , studzienki ze szlamu czyścić , dbać o rowy -to wy budujeta chlewy.
..i tak wygospodarzyliśta ,że świnia goni dzika ,a dzik goni świnie ,a za ceną za tucznika goni FARMER {czyli po Polsku rolnik)
..przepusty pod drogami udrażniać i czyścić , studzienki ze szlamu czyścić , dbać o rowy -to wy budujeta chlewy.
..i tak wygospodarzyliśta ,że świnia goni dzika ,a dzik goni świnie ,a za ceną za tucznika goni FARMER {czyli po Polsku rolnik)
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
02.10.2017 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
02.10.2017 Ceny skupu tuczników i macior: Chiny wolą tańsze mięso z Ameryki "tuczone" mączką mięsno-kostną
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... one-maczka
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... one-maczka
- mytotoksyna1
Czy wy nie widzita od trzech lat ,że jest wojna gospodarcza z Rosją .
Czy wy nie widzita ,że Europa jest zalana żarciem i nie wie co z tym zrobić .
Czy wy na jedno oko nie widzita ,a na druge jesteta ślepe !
Czy wy nie widzita ,że Europa jest zalana żarciem i nie wie co z tym zrobić .
Czy wy na jedno oko nie widzita ,a na druge jesteta ślepe !
Wszyscy wiedzą że jest 11mln świń i kiedyś niby było koło 20mln i trzeba do tego dobić a kolejne dziesiątki jak nie setki chlewni rocznie powstają i mają powstawać !!!!
Panowie zakiszacie ziarno kuku w bigbagach?? Jak się to sprawdza??
https://www.topagrar.pl/articles/top-sw ... szczedzac/
"... wydał blisko 3 mln zł na tuczarnię na 1530 tuczników. ...w której stanowisko kosztowało 1760 zł."
Niektórzy to na prawdę z głową mają coś nie w porządku, nie wiedzą gdzie sufit a gdzie podłoga podczas podpisywania umowy kredytowej, albo to jakaś pomyłka
"... wydał blisko 3 mln zł na tuczarnię na 1530 tuczników. ...w której stanowisko kosztowało 1760 zł."
Niektórzy to na prawdę z głową mają coś nie w porządku, nie wiedzą gdzie sufit a gdzie podłoga podczas podpisywania umowy kredytowej, albo to jakaś pomyłka
-
jarekmalina
To nie pomyłka Miami.
Jest to precyzyjny system dozowania paszy do każdego tubomatu, czyli krótko mówiąc można na każdy kojec zrobić inną paszę w zależności np. od wagi czy kondycji zwierząt. Pasza robi się na bierząco w każdy karmnik oddzielnie.
Pomysł dobry, ale poza komponentami suchymi nic innego nie pójdzie, bo się będzie zawieszać w tubomacie.. Dlatego oszczędności nie będą aż tak duże, jakby np. wstawić tam na miejsce tych karmników, automaty do ccmu, a w miejsce jednego silosu paszowego podajnik do ccmu, to można by zaoszczędzić kolejne kilkadziesiąt złotych na wyżywieniu każdej sztuki. Ale to tylko moja opinia.
Jest to precyzyjny system dozowania paszy do każdego tubomatu, czyli krótko mówiąc można na każdy kojec zrobić inną paszę w zależności np. od wagi czy kondycji zwierząt. Pasza robi się na bierząco w każdy karmnik oddzielnie.
Pomysł dobry, ale poza komponentami suchymi nic innego nie pójdzie, bo się będzie zawieszać w tubomacie.. Dlatego oszczędności nie będą aż tak duże, jakby np. wstawić tam na miejsce tych karmników, automaty do ccmu, a w miejsce jednego silosu paszowego podajnik do ccmu, to można by zaoszczędzić kolejne kilkadziesiąt złotych na wyżywieniu każdej sztuki. Ale to tylko moja opinia.
Najlepsze automaty do CCMU to dziki, które w mojej okolicy w kukurydzy poczynają sobie całkiem dobrze.
poda ktoś link do tej giełdy?
- mytotoksyna1
...nie siej herezji i nie wpuszczaj starych majstrów od świni w maliny.jarekmalina pisze:To nie pomyłka Miami.
-
jarekmalina
- mytotoksyna1
...wy z tymi nowymi chlewami to tak wpadnieta w łapice jak te klienty z tego banku w Trójmieście ! 
jak sie naucze to wstawie wam zdjęcia mojej kuku. Bez ściemy ale kawałek 2,3 ha i kombajna tam wpuszczał już nie będePeron pisze:Najlepsze automaty do CCMU to dziki, które w mojej okolicy w kukurydzy poczynają sobie całkiem dobrze.
To jeszcze masz dziki na polu???.Na wschodzie wyzdychały całymi stadami na czerwonkę (obecny ASF) i pusto już na polach.
Jesteś ze wschodu że tak mówisz??
Jestem z prawdziwego Podlasia nie z naturalizowanego na jakim mieszkasz
Niemcy podali już cenę na maciory od jutra
i znowu - 8
i znowu - 8
0909 jakieś przecieki z zachodu ???
czy czekamy ???
bo od jutra w jakimś markecie żona widziała bilbord: promocja na szynkę Polską z chyba 14zł na 8,95zł za 1kg !!!!
czy czekamy ???
bo od jutra w jakimś markecie żona widziała bilbord: promocja na szynkę Polską z chyba 14zł na 8,95zł za 1kg !!!!
-3 niby ale czekamychłop pisze:0909 jakieś przecieki z zachodu ???
czy czekamy ???
eeeeeeeeeeeeeeeeeech kiedy to się chociaż zatrzyma !!!!
Handlarze w akcji. monikaa zaraz z tych -3 wyjdzie +3. W moich stronach brakuje już tucznika i są chętni płacić 5 zeta na rękę nie patrząc na żaden standard.
tylko się cieszyć jeśli jest tak jak Pan pisze.BRUTAL pisze:Handlarze w akcji. monikaa zaraz z tych -3 wyjdzie +3. W moich stronach brakuje już tucznika i są chętni płacić 5 zeta na rękę nie patrząc na żaden standard.
-
danielski813
To ja nie wiem gdzie ty na Podlasiu nie masz dzików a może po prostu nie chcesz ich widzieć.BRUTAL pisze:Jestem z prawdziwego Podlasia nie z naturalizowanego na jakim mieszkasz
5 zeta netto to w tym tygodniu standard lecz obawiam sie ze po niedzieli moze sie nie utrzymać...
-
danielski813
NIe wiem kto sprzedaja do pani czy do 09 ale jak płacicie mniej to srzedają wam idioci ...monikaa pisze:tylko się cieszyć jeśli jest tak jak Pan pisze.BRUTAL pisze:Handlarze w akcji. monikaa zaraz z tych -3 wyjdzie +3. W moich stronach brakuje już tucznika i są chętni płacić 5 zeta na rękę nie patrząc na żaden standard.
Ja kupuję tylko ciężkie powyżej 150 kgdanielski813 pisze:NIe wiem kto sprzedaja do pani czy do 09 ale jak płacicie mniej to srzedają wam idioci ...monikaa pisze:tylko się cieszyć jeśli jest tak jak Pan pisze.BRUTAL pisze:Handlarze w akcji. monikaa zaraz z tych -3 wyjdzie +3. W moich stronach brakuje już tucznika i są chętni płacić 5 zeta na rękę nie patrząc na żaden standard.
-
danielski813
skoro ktoś choduje do 150+ po to zeby sprzedać tanie to musi być geniusz.....
całkowicie bezprzedmiotowa dyskusja, nie napisałam ile płacę a jedynie co to odniosłam się do wypowiedzi poprzednika, że u niego na rejonie zaczyna brakować świńdanielski813 pisze:skoro ktoś choduje do 150+ po to zeby sprzedać tanie to musi być geniusz.....
Sprzedane dziś po 5,1 netto
podobno 3 z przodu ma pokazać sie u tucznika
-
turbogrocho49
To u prosiecia 1 z przodu
to ciekaw ile zarobią na dunach po 350 zl za szt0909 pisze:podobno 3 z przodu ma pokazać sie u tucznika
Jak ktoś się bawi w hodowlę dłużej to wie że różne okresy przeżywaliśmy.Był holender po 80zł i tucznik po 3zł. Były górki i dołki mniejsze , większe tylko nie było takiego rozpędu z inwestycjami. Każdy chciał się jakoś rozwijać ale na mniejszą skalę i z własnych środków lub dużo mniejsze kredyty.
https://www.3trzy3.pl/rynki_i_ceny/europe
https://www.3trzy3.pl/rynki_i_ceny/europe
W kierunku świat 3 zł
to co w lipcu wzięte teraz bedzie oddane
to co w lipcu wzięte teraz bedzie oddane
nie strasz nie strasz bo się .... . Wszelkie prognozy cen żywca tak się sprawdzają jak prognoza pogody na pół roku może będzie 3 może być tez 4 a może nawet 5,5 a kto to wie jak 09 obstawi bliżej 3zł a ja bliżej 4 to na pewno któryś z nas lepiej przewidzi
i jak gorąco ?
cena juz wiadoma
proszę strzelać
cena juz wiadoma
proszę strzelać
09 dawaj bo mam sraczke bo za 2 tygodnie planuję sprzedaż
Trafiony zatopionymonikaa pisze:-3 niby ale czekamychłop pisze:0909 jakieś przecieki z zachodu ???
czy czekamy ???
Jaka cena bazowa? Bo pomylić się już można od tych rabatów.