FORUM
CENY TRZODY
- mytotoksyna1
Re: CENY TRZODY
Urząd Antymonopolowy to łon jeszcze istnieje ? 
i jak strzelacie dziś ?
minusy raczej0909 pisze:i jak strzelacie dziś ?
NIE
Miałem racje
0 - bez zmian wiec podwyzki beda
Miałem racje
Niemcy zero
0909 pisze:NIE
Miałem racje
weź się nie rozsnieszaj do podwyżek jeszcze daleka droga
weź może stoperan sobie
Będzie dobrze. A podwyżki to już są,tylko po co się tym chwalić mają zakłady skoro można pisać jak powyżej.
Do Licha stoperan juz nie dzialamat pisze:0909 pisze:NIE
Miałem racje
weź się nie rozsnieszaj do podwyżek jeszcze daleka droga
weź może stoperan sobie
Ostre szukanie tucznika się zaczęło, jeszcze niestety po 6,2 byłem zmuszony oddać ale podwyżki już czuć w powietrzu.
- mytotoksyna1
..cena tucznika teraz może zwyżkować dopiero w maju ,czerwcu 2018 roku .baraki pisze:Ostre szukanie tucznika się zaczęło, jeszcze niestety po 6,2 byłem zmuszony oddać ale podwyżki już czuć w powietrzu.
Skok nie będzie kolosalny , oscylacja podwyżki będzie w granicach 40-50 groszy na kg , czy to waga żywa ,czy waga tzw. półtusz .
Żeby rozgryźć te zawirowania, to trzeba być niezłym psychologiem. Albo psycholoszką....
- Załączniki
-
- locha.jpg (124.22 KiB) Przejrzano 15260 razy
+10 groszy.
+ 10 gr skup tucznika mało
to kiedy 6 złotych za żywą ?
mowiąc szczerze to w tym roku obstawaiałem że cena będzie ponad 6 zł.. bo warchlak nigdy nie był taki drogi ...a nie była.. wiec może teraz?

Gdy wstawiasz drogie prosię
I chcesz zarobić na nim,
To tucznik będzie drogi
Albo będzie tani.
I chcesz zarobić na nim,
To tucznik będzie drogi
Albo będzie tani.
Drogi prosiak - Tani tucznik
Tani prosiak - Drogi tucznik
Tani prosiak - Drogi tucznik
Oo.. dorzucamy się do tej poezji rynkowej w kontekście nadchodzącej pory roku:
"Była rzeźnia, była zima.
Zima jest, a rzeźni.. ni ma"

"Była rzeźnia, była zima.
Zima jest, a rzeźni.. ni ma"
Rozumiem, że wstawiając ten link, wyrażasz swoje wielkie zdziwienie, że Lewy zamiast inwestować w budowę potężnej fermy trzody, to on inwestuje w jakiś dom mediowy ?0909 pisze:https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/714135/robert-lewandowski-otwiera-dom-mediowy-pomysl-powinien-wypalic-konkurencja-mala-
tak to nie jakis dom tylko to inwestycja która bedzie przynosić zyski ogromne bardzo mądra inwestycja prosze po czytać na ten temat . Dla mnie Lewy to bardzo mądry gość nie tylko dobry piłkarz , ale facet z pomysłem konkurencja mu nie groźnaPracuś pisze:Rozumiem, że wstawiając ten link, wyrażasz swoje wielkie zdziwienie, że Lewy zamiast inwestować w budowę potężnej fermy trzody, to on inwestuje w jakiś dom mediowy ?0909 pisze:https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/714135/robert-lewandowski-otwiera-dom-mediowy-pomysl-powinien-wypalic-konkurencja-mala-Czy co innego miałeś na myśli 0909 ?
- mytotoksyna1
Pewny zysk to tylko jeden jedyny profit - p. Murawa vel Murawski.0909 pisze:https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/714135/robert-lewandowski-otwiera-dom-mediowy-pomysl-powinien-wypalic-konkurencja-mala-
Cena tucznika 4,40 + wycior.
cena u pośrednika 4.3-44 netto super cena na dizsiejsze czasy dobry murarz ma 25-30 zl na godzine policzcie sobie ile ma na miesiąc
Ciekawe że nie zainwestuje w trzodę jak takie zyski przynosi0909 pisze:tak to nie jakis dom tylko to inwestycja która bedzie przynosić zyski ogromne bardzo mądra inwestycja prosze po czytać na ten temat . Dla mnie Lewy to bardzo mądry gość nie tylko dobry piłkarz , ale facet z pomysłem konkurencja mu nie groźnaPracuś pisze:Rozumiem, że wstawiając ten link, wyrażasz swoje wielkie zdziwienie, że Lewy zamiast inwestować w budowę potężnej fermy trzody, to on inwestuje w jakiś dom mediowy ?0909 pisze:https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/714135/robert-lewandowski-otwiera-dom-mediowy-pomysl-powinien-wypalic-konkurencja-mala-Czy co innego miałeś na myśli 0909 ?
https://www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33, ... 80648.html
Taka ciekawostka i głupota hodowcy zarazem. Jeżeli pojawi się więcej takich 'mądrych' hodowców, to media zaczną więcej o tym gadać i pokazywać w tv. Potem typowy konsument, mając wybór w sklepie wybierze inne mięsko niż wieprzowe, bo coś tam w głowie mu świtać będzie o antybiotykach, sterydach i zmutowanych świniach.
Taka ciekawostka i głupota hodowcy zarazem. Jeżeli pojawi się więcej takich 'mądrych' hodowców, to media zaczną więcej o tym gadać i pokazywać w tv. Potem typowy konsument, mając wybór w sklepie wybierze inne mięsko niż wieprzowe, bo coś tam w głowie mu świtać będzie o antybiotykach, sterydach i zmutowanych świniach.
Cześć jaka cena teraz na Piotrkowie za zestaw? I jeszxcze jedno małe pytanie handlował ktoś z takimi zakladami jak KABANOSPOL i HAM jak u nich z płatnościami i cenami ?Z gory dziekuje za odpowiedz 
-
kędzierzawy
4,8 max 4,9 do dziś, tera dostały antybiotyk i stop sprzedaż 
U mnie kaszana 4,2-4,3 żywa 5,95 do 6,25 wbc na dziś. Dobry miesiąc temu za żywą było prawie tyle. Dwa tygodnie temu ludzie sprzedawali smoki po blisko 150kg, teraz dużo jedzie takich co ledwo stówkę mają na wadze. Moje przy średniej wadze ok 111 to były nawet spore sztuki. Sprzedają ostatnio małe bo a)ceny lecą, b)bo miejsc w kojcach brakuje c)inny powód ???
Inny powód bo miały prawie 125 kg i do tego sporo się nie zmieniło w limicie wagowy na WBC, skubana zachciało się rosnąć ponad 1.2 kg dzienne średnio.
Masz rację. Jedni przetrzymali, a inni wypychają ile się da. Ja ostatnio pchnąłem 2 razy po 180 szt. Pierwsze miały 114, drugie 111 kg żywej i ceny odpowiednio 6,45 i 6,15. Uznałem, że jeśli cena satysfakcjonuje to lepszy wróbel w garści. Wszystko wskazuje na to, że cena chyba się zacznie odbijać. Muszę trzy tygodnie poczekać na kolejne. Z reguły tyle nie sprzedaję ale cóż, kumulacja tucznika przypadła na spadek ceny.Falco pisze:U mnie kaszana 4,2-4,3 żywa 5,95 do 6,25 wbc na dziś. Dobry miesiąc temu za żywą było prawie tyle. Dwa tygodnie temu ludzie sprzedawali smoki po blisko 150kg, teraz dużo jedzie takich co ledwo stówkę mają na wadze. Moje przy średniej wadze ok 111 to były nawet spore sztuki. Sprzedają ostatnio małe bo a)ceny lecą, b)bo miejsc w kojcach brakuje c)inny powód ???
Jak euro tak będzie spadać to Masarnie chyba będą w Marketach się zaopatrywać w mięso to z promocji bo import jest coraz bardziej opłacalny.
Niestety, złotówka się umacnia i wraz z tańszym warchlakiem będzie napływało więcej towaru do sieci handlowych.
giełda plus uje na początku
zadaje pytanie jaka jest ustalona cena kontraktu
bo mi wiadomo że 7,10 prosze potwierdzić lub zaprzeczyć
Widzę, że od kilku dni mówisz ludzkim głosem. Pewnie i samopoczucie masz lepsze. Zawsze musimy pamiętać, że wszyscy jedziemy na jednym wózku i wyzbycie się uszczypliwości, a u niektórych zazdrości i zawiści byłoby wskazane. Wszystkich nas to się tyczy. Każdy też hoduje lub inwestuje na własny rachunek. Najwyżej jak się jeden z drugim przeliczy to popłynie i wszystko. Jedno jest pewne. Każdy chce dla siebie i swojej rodziny jak najlepiej, tyle że jedni ryzykują, a inni są bardziej zachowawczy i innym nic do tego.0909 pisze:giełda plus uje na początku
bo mi wiadomo że 7,10
0909 pisze:giełda plus uje na początku
to jest cena z kontraktów lipcowych ? bo na styczeń raczej nikt niedostanie takiej ceny
7,10 na listopad -grudzień
giełda plus 3
giełda plus 3
25-ego października w Piotrkowie Trybunalskim odbędzie się bezpłatne szkolenie organizowane przez Łódzki Ośrodek Doradztwa nt. "Nowości w produkcji trzody chlewnej". Zgłoszenia do ŁODR (a.lichman@lodr-bratoszewice.pl). My też będziemy ze szczegółowym pokazem giełdy
, ale przede wszystkim dla rozmowy o rynku i nowych technikach działania na nim. Komu niedaleko, zapraszamy!
-
danielski813
No jak fachowcy z Odr-u zaczną szkolić hodowców to nie jeden w depresję wpadnie
ODR tylko koordynujedanielski813 pisze:No jak fachowcy z Odr-u zaczną szkolić hodowców to nie jeden w depresję wpadnie
O matyldo tylko chwilę człowieka nie było a tu nagle zryw . Pewnie w Niemczech + bo w polscece euro spada i Markiety więcej minsa zamówiły do promocji. Nie podniecajcie się tym +3 bo jak było kiedyś piątek +4 wtorek +4 a środa bez zmian . Co ma być to będzie. Jakbyśmy wszyscy wszystko wiedzieli to kasa by po rowach latała. Słyszałem od kumpla że Piptrków jutro tańczy na jakimś Hubertusie i ma być ostry GAZ w szyję. Koledzy rolnicy bawić się i pić z umiarem 
W Hiszpanii znowu ----- w tym tygodniu a to największy producent w europie !!! I w Biedronce mięsko od nich !!!
W Hiszpanii znowu ----- w tym tygodniu a to największy producent w europie !!! I w Biedronce mięsko od nich !!!
Argentyna +
Brazylia b/z
Kanada +
Kolumbia +
Meksyk +
USA +
Polska b/z
Niemcy b/z
A były minusy i odwróciło się
Brazylia b/z
Kanada +
Kolumbia +
Meksyk +
USA +
Polska b/z
Niemcy b/z
A dopiero 09 pytałeś czy mokro w majtach mamy i że świat na 3 leci. Co ma być to będzie uuuuoooo
A umowy na gwaranta na grudzięń to 6,70 do 6,80 piali !!!
A umowy na gwaranta na grudzięń to 6,70 do 6,80 piali !!!
09 czy słyszałeś o nowych certyfikatach które chciały wprowadzić Chiny na import wieprzowiny od dnia 01.10.2017r. Niby jednak zostało zastosowane moratorium na kolejne 2 lata. Mogłoby to tłumaczyć nagłe podwyżki w USA. Jeśli to jest prawda (bo unia nie była dostosowana) można tłumaczyć spadki cen w unii. Co o tym myślisz?0909 pisze:Argentyna +
Brazylia b/z
Kanada +
Kolumbia +
Meksyk +
USA +
Polska b/z
Niemcy b/z
Poczekajta co Chiny mogą zaraz zrobić !!! Wiem że zaraz będzie nie strasz bo się ..... ale to świerza sprawa
http://m.interia.pl/biznes/news,2540912,4199
Możesz mieć racje nie wiem, wiem tylko jedno że cena pikowała ostro w dół w USA a TERAZ jest odwrotnie Ja myślę że to są zagrywki aby utrzymywac produkcje tucznika na odpowiednim poziomie zwali sie nadwyżki tucznika z rynku i sprzeda i wymyśla sie coś żeby cena wystartowała do góry aby rolnicy nakupili prosiąttukan pisze:09 czy słyszałeś o nowych certyfikatach które chciały wprowadzić Chiny na import wieprzowiny od dnia 01.10.2017r. Niby jednak zostało zastosowane moratorium na kolejne 2 lata. Mogłoby to tłumaczyć nagłe podwyżki w USA. Jeśli to jest prawda (bo unia nie była dostosowana) można tłumaczyć spadki cen w unii. Co o tym myślisz?0909 pisze:Argentyna +
Brazylia b/z
Kanada +
Kolumbia +
Meksyk +
USA +
Polska b/z
Niemcy b/z
W Kanadzie tucznik zdrożał dziś 6 %
Dzięki 09. Faktem jest, że jeszcze przed chwilą ceny w Stanach były bardzo niskie, tłumaczone rekordowym pogłowiem. Pytam, czemu tak mocno poszły do góry? Czuję, że podwyżki staną się faktem. Większość moich kolegów kupiło drogiego warchlaka i smutek mnie bierze jak z nimi rozmawiam. Dla niektórych jest to być albo nie być.
Myślę, że Chiny z tym nic nie zrobią. I tak przecież drugi raz rynku nie mogą nam zamknąć. Dostaną po gaciach ci, co szmuglowali.chłop pisze:Poczekajta co Chiny mogą zaraz zrobić !!! Wiem że zaraz będzie nie strasz bo się ..... ale to świerza sprawa
-
turbogrocho49
Polskie mieso dla chin to jak szczypta soli do zupy dla nas, nie musimy tsm sprzedawac wystarczy ze hiszpan pusci swoj towar