FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Czasami coś z sensem napiszesz!mytotoksyna1 pisze:Musita dopłacać do prosiaka polskiego zgłoszonego do ARiMR , bo w innym przypadku przepadnie polska świnia.
Wczorajsza sprzedaż 35 szt. 4,8 netto.
u nas kukurydza 40 zł do 42 plus vat za mokrą 30 %
- Muchozolali
tylko mało kto ma 30%
4,1 -3% netto ,dzisiejsza sprzedaz
Mozecie polecic jakis dobry zakład z warmi i mazur lub jakichs dobrych posrednikow z dobra cena i normalnymi terminami płatnosci? Lub takie ktore kupuja na tym terenie?
Apropos polskiego prosiaka, w aktywnych ofertach kupna na https://dograne.pl zapotrzebowanie na prosięta z dostawą na teraz wynosi: 755 sztuk.mytotoksyna1 pisze:Musita dopłacać do prosiaka polskiego zgłoszonego do ARiMR , bo w innym przypadku przepadnie polska świnia.
Aha, okazja! Dziś w nocy system działa o godzinę dłużej
-
danielski813
rozmawiałem dzis z gościem co pracuje w sporym zakładzie wędliniarskim gdzie 90 procent surowca to importowane elementy i mówił że ten badziew ostro zaczyna drożeć...
- mytotoksyna1
Jak tak będzieta robić dali jak pisze danielski to w niedalekiej przyszłości jak nie daj .......e wybuchnie jakaś zawierucha europejska , światowa to zostaniem z pustą polską spiżarnią.danielski813 pisze:rozmawiałem dzis z gościem co pracuje w sporym zakładzie wędliniarskim gdzie 90 procent surowca to importowane elementy i mówił że ten badziew ostro zaczyna drożeć...
Przysłowie mówi :
"Polak głodny to Polak zły".
- Muchozolali
w marketach są promocje to niech skorzystająmytotoksyna1 pisze:Jak tak będzieta robić dali jak pisze danielski to w niedalekiej przyszłości jak nie daj .......e wybuchnie jakaś zawierucha europejska , światowa to zostaniem z pustą polską spiżarnią.danielski813 pisze:rozmawiałem dzis z gościem co pracuje w sporym zakładzie wędliniarskim gdzie 90 procent surowca to importowane elementy i mówił że ten badziew ostro zaczyna drożeć...
Przysłowie mówi :
"Polak głodny to Polak zły".
ile to już przez weekend spadlo ?0909 pisze:4 plus vat jutro
-
Immortaldzk
Witam.
Ma może ktoś informacje na temat obowiązku grodzenia gospodarstw, bo obiło mi się o uszy że mają przesunąć termin z 31 grudnia na maj ??
Ma może ktoś informacje na temat obowiązku grodzenia gospodarstw, bo obiło mi się o uszy że mają przesunąć termin z 31 grudnia na maj ??
-
turbogrocho49
Ja składałem wniosek na bioadekuracje
o co chodzi,są jakieś programy na to?turbogrocho49 pisze:Ja składałem wniosek na bioadekuracje
-
turbogrocho49
Tak w strefach jest program na ogrodzenie i nicke dezynfekcyjna do 100 tys netto inwestycji 80% zwrotu kosztów kwalifikowanych
turbogrocho49 pisze:Ha ja wczoraj wywiozlem 35 po 420, skad masz takie ceny?baraki pisze:Kukurydza aktualnie po 350 za 30% a mokrzejsza prawie darmo![]()
kukurydza 0.8 x 350 = 280
soja 0.17x 1450= 246
MPU 150/t
Razem 676 + koszt mielenia i mieszania. Zboże po 600 niech lezy i czeka na 700
nie wiem czy jest się czym podniecać ? proszę zauważyć że qq ma 30-40 % wody w sobie.. a zboże o 20% mniej.. Jak się to przekalkuluje. DO qq doda koszt pierd*olenia z nią, to wyjdzie nawet drożej niż to zboże po 700
w mojej okolicy wiekszośc kolb biała w środku od pleśni
-
turbogrocho49
Co do kukurydzy to ja mam swoja suszarnie nawet, i wogole przy tych cenach mokrej nie oplaca jej się dawać, ja całość wywoze na mokro na kurniki po 450 brutto za 32% i tak jak pisze kolega kolorowo to nie wyglada przy skarmianiu swininiakani
-
jarekmalina
turbo dlaczego nie jest kolorowo przy kiszonej kukurydzy? Ile ton na dobę wysuszysz na swojej suszarni?
Mi wychodzi zużycie paszy ok. 2,7-2,8kg przy udziale 60-70% ccmu w dawce. Nie wiem ile to będzie w suchej masie, ale na samym suchym zbożu miałem takie same zużycie paszy..
Mi wychodzi zużycie paszy ok. 2,7-2,8kg przy udziale 60-70% ccmu w dawce. Nie wiem ile to będzie w suchej masie, ale na samym suchym zbożu miałem takie same zużycie paszy..
No niestety taki rok. Ogólnie z moich obserwacji to powinno się zebrać kuku do połowy października. Wtedy jest zdrowa, a i pszenice ze spokojem zasiejesz. Wiem, że łatwiej jest to zrobić w płd-zach Polsce niż w północnej ale coś za coś. Co do kosztów::
Nigdy bym nie wszedł w żywienie kukurydzą gdybym miał ją kupować po 400netto. No bo nie bardzo się to opłaca (po doliczeniu pracy własnej, która jest rzeczą bardzo cenną). Ale co innego jeśli ją siejesz na własnym polu. Koszty tej uprawy są najmniejsze, idealnie wpasowuje się w płodozmian (poplony), przerabia bardzo duże ilości gnojowicy, no i odwdzięcza się plonem.
Następna sprawa, nawet jeśli siejesz ją u siebie a do świń masz wiaderkami nosić i ręcznie mieszać (lub ręcznie wrzucać do mieszalnika) zastanów się czy warto? Czy nie lepiej sprzedać po 400 i kupić pszenżyta bo narobić się jak wół to nie sztuka.
Nigdy bym nie wszedł w żywienie kukurydzą gdybym miał ją kupować po 400netto. No bo nie bardzo się to opłaca (po doliczeniu pracy własnej, która jest rzeczą bardzo cenną). Ale co innego jeśli ją siejesz na własnym polu. Koszty tej uprawy są najmniejsze, idealnie wpasowuje się w płodozmian (poplony), przerabia bardzo duże ilości gnojowicy, no i odwdzięcza się plonem.
Następna sprawa, nawet jeśli siejesz ją u siebie a do świń masz wiaderkami nosić i ręcznie mieszać (lub ręcznie wrzucać do mieszalnika) zastanów się czy warto? Czy nie lepiej sprzedać po 400 i kupić pszenżyta bo narobić się jak wół to nie sztuka.
Mówiliście o kosztach własnych pasz i jednemu ok 900 a innemu 600 za tonę wychodzi. Oprócz pracy przy mieszaniu nikt nie wspomina ile pracy, problemów i kosztów ponosi na czyszczenie kanałów po swojej paszy.
Co do cen 6 na haku na ten tydzień za skład.
Co do cen 6 na haku na ten tydzień za skład.
-
turbogrocho49
40-50 t na dobę przy tych wilgotnościach co w tym roku to pewnie i 35 na dobę, suszarnie mam na olej opałowy po 2,9 za litr w tym roku nie licząc swojej robocizny tylko same koszty, gdzie mokra sprzedam po 420-450 zl to sucha mnie wychodzi po 650, za pszenzyto place po 540 i miele i mam w.. nejarekmalina pisze:turbo dlaczego nie jest kolorowo przy kiszonej kukurydzy? Ile ton na dobę wysuszysz na swojej suszarni?
-
zenekzkition
Kukurydzy skarmiac sie nie oplaca otrab to juz wogole to po co firmy paszowe kupuja mln ton tego i tego?
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
30.10.2017 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
A niby co kupią ? Czy firmy paszowe robią tylko mieszanki dla trzody ? Co dadzą kurom nioskom ???zenekzkition pisze:Kukurydzy skarmiac sie nie oplaca otrab to juz wogole to po co firmy paszowe kupuja mln ton tego i tego?
Przecież w gotowych granulatach dla tuczników macie 10-20% otrąb. Spójrzcie na poziom włókna w tych paszach. Znajomy miał 5,4

Ile można wziąć za takiego Maciusia?
- Załączniki
-
- 20171030_105954.jpg (85.26 KiB) Przejrzano 15672 razy
A wykorzystanie paszy pewnie powyżej 2,8/kg a obecnie w tuczu można zejść i na 2,5 kg na kilogram przyrostu.lukas1982 pisze:Przecież w gotowych granulatach dla tuczników macie 10-20% otrąb. Spójrzcie na poziom włókna w tych paszach. Znajomy miał 5,4![]()
Niemcy:
giełda internetowa 03.11
Giełda Zmp dopiero 8.11
giełda internetowa 03.11
Giełda Zmp dopiero 8.11
-
jarekmalina
Masz rację, do połowy października najlepiej jest skończyć kukurydzę, ale wyszło jak wyszło.. Ja skończyłem 24 października, a właściwie już był 25 jak okrywałem foliąlukas1982 pisze:No niestety taki rok. Ogólnie z moich obserwacji to powinno się zebrać kuku do połowy października. Wtedy jest zdrowa, a i pszenice ze spokojem zasiejesz. Wiem, że łatwiej jest to zrobić w płd-zach Polsce niż w północnej ale coś za coś. Co do kosztów::
Czy warto, każdy musi odpowiedzieć sobie sam.. Ale ja wiem jedno, dopóki moja kukurydza nie zakiśnie w silosach, to w magazynie zbożowym strasznie szybko robi się pusto
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
30.10.2017 Ceny skupu tuczników i macior: Niemcy wbili kolejnego ćwieka w plecy polskich hodowców
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... h-hodowcow
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... h-hodowcow
Suszenie kukurydzy dla świń to nieporozumienie zwłaszcza przy takich wligotnościach jak w tym rokuturbogrocho49 pisze:40-50 t na dobę przy tych wilgotnościach co w tym roku to pewnie i 35 na dobę, suszarnie mam na olej opałowy po 2,9 za litr w tym roku nie licząc swojej robocizny tylko same koszty, gdzie mokra sprzedam po 420-450 zl to sucha mnie wychodzi po 650, za pszenzyto place po 540 i miele i mam w.. nejarekmalina pisze:turbo dlaczego nie jest kolorowo przy kiszonej kukurydzy? Ile ton na dobę wysuszysz na swojej suszarni?
-
stan1069@o2.pl
Jeszcze napisz co do 70 % kiszonki dosypujesz i jaką ma wilgotność ???? a co dosypujesz do suchego ziarna ?? i jak to cenowo wychodzi ??? bo kiszona kuku może byc nie dużo mokrzejsza od zbożajarekmalina pisze:turbo dlaczego nie jest kolorowo przy kiszonej kukurydzy? Ile ton na dobę wysuszysz na swojej suszarni?
Swoje suszarnie macie i suszyć się niby nie opłaca , a kupcy się dobijają za mokrą
Pieprzenie o Szopenie jest źle !!! Kutno ponoć stoi od rana i 60 aut do rozładunku od południa i wszystkie odbiory na jutro przekładane czy ktoś coś potwierdzi ???? Kto tym ku...twem steruje że tak jest taka obecna sytuacja ??!!!!
I to jest informacja...
-
jarekmalina
A po co tyle pytań?stan1069@o2.pl pisze:Jeszcze napisz co do 70 % kiszonki dosypujesz i jaką ma wilgotność ???? a co dosypujesz do suchego ziarna ?? i jak to cenowo wychodzi ??? bo kiszona kuku może byc nie dużo mokrzejsza od zbożajarekmalina pisze:turbo dlaczego nie jest kolorowo przy kiszonej kukurydzy? Ile ton na dobę wysuszysz na swojej suszarni?
Mi wychodzi zużycie paszy ok. 2,7-2,8kg przy udziale 60-70% ccmu w dawce. Nie wiem ile to będzie w suchej masie, ale na samym suchym zbożu miałem takie same zużycie paszy..![]()
![]()
Swoje suszarnie macie i suszyć się niby nie opłaca , a kupcy się dobijają za mokrą![]()
![]()
to albo kiepskie są te suszarki
![]()
a może mieszalnie albo więksi hodowcy drobiu robią pasze z mokrego ziarna bez kiszenia i bez suszenia
no ale to musi być odpowiednia linia do paszy i ilość
![]()
a nie kilkadziesiąt tucznika i bełtać kiszonką w szafliku aż pasza wyschnie
![]()
Jak ktoś chce, to niech sobie liczy.
Potwierdzam informację. Ale z tego co słyszałam to wątpię żeby do czwartku ruszyli ze skupem.chłop pisze:Pieprzenie o Szopenie jest źle !!! Kutno ponoć stoi od rana i 60 aut do rozładunku od południa i wszystkie odbiory na jutro przekładane czy ktoś coś potwierdzi ???? Kto tym ku...twem steruje że tak jest taka obecna sytuacja ??!!!!
-
stan1069@o2.pl
Po to tyle pytań żeby się cos mądrego zainteresowani dowiedzieli
bo np. świnie mozna uchować prawie samymi pomyjami
z dodatkiem 3 % paszy
podobnie pewnie z tą receptura z kiszonym ziarnem wyjdzie
https://www.youtube.com/watch?v=BAam7YWm43s
mam wolną grupę warchlaków 200szt na sprzedaż około 10 listopada
To co z tym Pini za akcja?
To proste, za sznurki pociąga Strikte Observanz.chłop pisze:Pieprzenie o Szopenie jest źle !!! Kutno ponoć stoi od rana i 60 aut do rozładunku od południa i wszystkie odbiory na jutro przekładane czy ktoś coś potwierdzi ???? Kto tym ku...twem steruje że tak jest taka obecna sytuacja ??!!!!
-
jarekmalina
Jak tu na tym forum jeden mądrzejszy od drugiegostan1069@o2.pl pisze:Po to tyle pytań żeby się cos mądrego zainteresowani dowiedzieli![]()
![]()
bo np. świnie mozna uchować prawie samymi pomyjami
![]()
z dodatkiem 3 % paszy
![]()
podobnie pewnie z tą receptura z kiszonym ziarnem wyjdzie
![]()
![]()
Nie widzę sensu podawania tu jakiejkolwiek kalkulacji kosztów mojej paszy.
4 - 4,40 plus vat taka cena obowiązuje na 02-11-2017 dziś skupu brak
takie ceny uzyskiwalem w 1997 helmuty zrobily sobie 2 tygodnie przerwy jednoczesnie obnizajac cene teraz bacznie patrza czy rowno puchnie jak bedzie slabo to kolejne 5 czy10 centow obniza wszystko zalerzy od stopnia wielkosci paniki na rynku0909 pisze:4 - 4,40 plus vat taka cena obowiązuje na 02-11-2017 dziś skupu brak
-
turbogrocho49
Schaize
MARTECH pisze:takie ceny uzyskiwalem w 1997 helmuty zrobily sobie 2 tygodnie przerwy jednoczesnie obnizajac cene teraz bacznie patrza czy rowno puchnie jak bedzie slabo to kolejne 5 czy10 centow obniza wszystko zalerzy od stopnia wielkosci paniki na rynku0909 pisze:4 - 4,40 plus vat taka cena obowiązuje na 02-11-2017 dziś skupu brak
żadnej paniki nie bedzie bo przez 2 tygodnie kto miał sprzedać ten sprzeda- nikt nie przetrzyma świń dłużej. Wiec miejmy nadzieje że z poczatkiem listopada zmniejszy się ilośc dostępnych świń a zacznie ssanie na mięso, bo to co teraz jest woła o pomstę do nieba (nic dziwnego że co chwile orkany, potopy itd
- mytotoksyna1
Wełniane skarpety , skórzane z świński skóry rękawice i filcowe gumiaki mogą być potrzebne od zaraz.
Coś ta pogoda .....?
psika figle. 
Coś ta pogoda .....?
-
danielski813
125 sztuk 113kg Średni a z mojej wagi bez strączki poszły dziś po 4.7 netto
-
kędzierzawy
na Piotrkowie mnogo świń 130+
zmasowany atak świnowozów wyładowanych po brzegi od zachodniej granicy