CENY TRZODY

Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Re: CENY TRZODY

Post autor: mytotoksyna1 »

turbogrocho49 pisze:Takie życie, jak szachy raz posuwasz krolewne, raz bijesz konia :D
Co prawda to prawda .
-królewna to warchlak duński.
-koń to chłop polski pańszczyzniany. 8) :D
saszeta

Post autor: saszeta »

0909 pisze:Bardzo ładne i dodałbym import Duńczyków który zalewa Polskę 400 zł był płacony warchlak a teraz gosc sprzedawał i brał 520 zł za tego tucznika plus wyszedł 120 zł w tym pasza i koszty daj boże żeby tucznika spadła cena zeby polacy nigdy nie tykali importu tylko polskie .Ciekawe ilu będzie chciało mnie pogryźć
gość chyba musi branżę zmienić. Żeby tak długo(400 to było pół roku temu) tego drogiego prosiaka tuczyć.
arek

Post autor: arek »

jeszcze chwilkę i co niektórzy będą musieli przeprosić 0909 za cenę z 3 z przodu u nas skupy na jutro 4 zeta plus vat małe zakłady w mojej okolicy nie wychylają się i tez tyle płaca
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

saszeta nie widzi problemu bo warchlak potanial i juz ma zysk :lol: Moze znow tucznik stanieje aby niektorzy cokolwiek zrozumieli ,chociaz caly czas jestesmy importerem tucznika .
Metazor

Post autor: Metazor »

A u mnie jutro 4,90 +vat
Awatar użytkownika
czesio

Post autor: czesio »

po niedzieli się zacznie
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

zacznie się nowy tydzień...
Awatar użytkownika
czesio

no właśnie
arek

Post autor: arek »

metazor kto tyle płaci
Stanislaw

Putin :lol:
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Ida podwyżki
Awatar użytkownika
czesio

oczywiście,że tak premiksów,energii itd itp
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Nawozów...
0909

Post autor: 0909 »

to od jutra 3,90 ?
u nas jeszcze 4
andre

Post autor: andre »

0909 pisze:to od jutra 3,90 ?
u nas jeszcze 4
Zaczynacie się na wzajem licytować kto da mniej?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Pamiętajta ,że w handlu chodzi o to ,żeby jak najtaniej kupić i jak najdrożej sprzedać towar.
..my chłopy pańszczyzniane robim na odwrót; produkty do produkcji rolnej płacim strasznie wygurowane ceny ,a sprzedajem nasze wyprodukowane produkty strasznie tanio ..... 8)
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Idzie następna fala kasacji kilkumaciorowców jeśli takowi się jeszcze ostali.
0909

Ja uważam że świat likwiduje tuczniki . Ile państw na świecie jada wieprzowinę ?
Wieprzowina była przejściówką białka a teraz zastępuje ją drób
Wiem że państwu to sie nie spodoba , ale ile jest gnojowicy z kurnika ?
a od tucznika ? ile beczek lejecie na hektar ?
i gdzie ta gnojowica w pływa ?
do studni. Daj wam boże cene nawet 10 zł kg żywca , ale to jest tylko życzenie wieprzowina idzie do lamusa
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

0909 pisze:Ja uważam że świat likwiduje tuczniki . Ile państw na świecie jada wieprzowinę ?
do studni

Jak jest słoma na podorędziu to gnojuwy ni ma.
Nie skromnie dodam ,że lepsza od drobiu jest młoda baraninka.
Czosnek , pieprz ,sól , cebulka + baraninka .........listek laurowy. 8)
F1

Post autor: F1 »

lukas1982 pisze:Idzie następna fala kasacji kilkumaciorowców jeśli takowi się jeszcze ostali.
Czy ja wiem ja mam kilkanaście macior i na opłacalność nie narzekam myślę nawet o rozwoju likwidują z tego co widzę Ci co ok1000 tucznika trzymają z kupnego warchlka 8) jeśli bank nie zmusza do trzymania 8)
chłop

Post autor: chłop »

Skupnik na jutro odwołał skup bo mięso słabo idzie a co poniedziałek ok 100szt kupował. Powiedział znajomemu że mięso z zachodu nas zalewa a szczegulnie Belgia.
Ulan

Post autor: Ulan »

0909 przez weekend chyba za dużo zielska wypaliłeś. Aktualnie wieprzowina jest miesem nr 1 na świecie.( Wieprzowina jest najczęściej wybieranym mięsem na świecie. Aż 40,1% spożywanego globalnie mięsa stanowi właśnie wieprzowina, na drugim miejscu z wynikiem 34,1% plasuje się mięso drobiowe, a na trzecim wołowina – 21%. Pozostałe 4,7% stanowią mięsa z innych gatunków zwierząt wg artykułu: https://www.topagrar.pl/articles/top-sw ... a-swiecie/ ). I tak też pozostanie. Jesli lubisz jeść drób to nikt nie broni, nikomu- ale nie da się za długo jeść wszystkiego tylko z drobiu. Najlepsza jest różnorodność. Wiec czasem dobrze zjeść udko z kfc, czasem kiełbaskę z grilla, czasem burgera z wołowiny a kababa z baraniny- każdy je to co lubi. To że na patelnie dużo ludzi wybiera drób, to nie znaczy że jego spożycie przewyższy kiedykolwiek wieprzowinę. A napewno nigdy nie dojdzie do tego żeby ta produkcja została zmarginalizowana. Gdyby kazdy chciał jeść to co najlepsze to powinno się jeść wołowinę - bo jest najzdrowsza, najmniej nafaszerowana itd. A akurat drób jest praktycznie cały swój żywot na antybiotykach i innych używkach..
Falco

Post autor: Falco »

Najzdrowsze to są pokrzywy, tylko nie te piękne, wyrośnięte nad brzegami naszych rzek i rowów bo tam płyną ścieki, jest dużo azotu i dlatego tak piękne wyrosły, ale te z nad górskich, czystych potoków, tyle że tam nie chcą rosnąć....
Nie tak dawno jak zeżarłeś masło to po dwóch tygodniach miałeś sklerozę, nie dalej jak po pół roku byłeś martwy. Najzdrowsza to była margaryna, Kwiczoł jadł tylko margarynę Kama dlatego wszystko pamiętał i serce mioł jak dzwon. Dziś margaryna to chemicznie utwardzane świństwo, jedz a po pół roku będziesz martwy. Tylko masło naturalne jest zdrowe. Okrasa kiedyś do każdej potrawy lał oliwę z oliwek, bo najzdrowsza, jak mu zapłacili nasi, to do wszystkiego leje olej rzepakowy bo najzdrowszy, ma ze wszystkich olejów najkorzystniejszy dla ludzi skład kwasów tłuszczowych. Kiedyś przekonywali sławni dietetycy, że schab to złowrogi tłuszcz nasycony, zawał zbliża się z każdym kęsem, nie to co udko z kurczaka, potem okazało się, że w udku dwa razy tyle tłuszczu co w schabie, a ta skórka to samo zło. Najzdrowsza wołowina. Krowy chodzą po pastwisku i jedzą naturalną trawę, tyle że to nie bardzo prawda, bo w koryta im sypano paszę z bydlęcej padliny i jak zjesz surową to ci w mózgu gąbka powstanie. Najzdrowsze są ryby, no ale te w hodowlach, żeby urosły to jakimś świństwem karmią...... itd.
Nasz chłop 0909, wszystko na to wskazuje, ostatnio trochę przewalił na prosiakach z duńskiego targu i szlag go trafia, bo niebawem znów sprzedaje i może wtopić jeszcze bardziej. Pewnie dlatego uważa, że jak teraz będzie panika to wszyscy wysprzedają towar i gdy przyjdzie jego kolej to się unormuje? Trzeba by wróżbity Macieja zapytać co to będzie. Ja tam twierdzę, że powoli cena się normuje. Ale jakichś większych odbić chyba nie będzie. Ale najbliższe 10mcy raczej wesołe nie będą. A miało być tak pięknie....
Statki z Chin nie mogą przypłynąć przez sztormy na oceanie indyjskim
https://www.youtube.com/watch?v=Vyzj2tKv0Ng
https://www.youtube.com/watch?v=PmlTk_3NN_g
https://www.youtube.com/watch?v=IncRG_JeIlE
Kontenery z trzodą porozwalało
https://www.youtube.com/watch?v=IpKd29ZCU_4
Powypadały do wody, ale jak wiadomo świnia pływać umie, dopłynęły do brzegu ku uciesze miejscowych..
https://www.youtube.com/watch?v=e8iMJC9tQYg
saszeta

Post autor: saszeta »

Stanislaw pisze:saszeta nie widzi problemu bo warchlak potanial i juz ma zysk :lol: Moze znow tucznik stanieje aby niektorzy cokolwiek zrozumieli ,chociaz caly czas jestesmy importerem tucznika .
ja widzę problem. Wolałbym cały czas stabilnie zarobić niż raz na grubo a raz na zero albo dokładka( chociaż jeszcze nigdy nie dołożyłem).

Mam 120 tyś brojlera a kurczaka jem góra 2 razy w miesiącu
Awatar użytkownika
Wróż Maciej

Post autor: Wróż Maciej »

Falco jestem do Twojej dyspozycji
0909

to jak jutro giełda obniży to duniczyk z 3 z przodu ?
Lukasz25

Post autor: Lukasz25 »

@Monika masz jakies info co jutro moze sie wydazyc na gielgdzie? Na dol czy raczej bez zmian? A moze wkoncu jakies obicie?
0909

Rosja zapowiada wybicie Niemcom z głowy tucznika a Polakom kurczaka juz eksportują mięso do arabi a chcą wejść na te dwa rynki z tucznikiem do Niemiec a Polski kurczakiem , A już jeden zakład Niemiecki działa w Rosji
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Tam to cuda minister opowiada, on mówi że wieprzowe beda do krajów arabskich wysylac :D
Stanislaw

Polski rzad to caly czas istnieje teoretycznie a Jurgiel to gorszy niz ASF TU JEST CALY NASZ PROBLEM .Ktora branza wytrzymalaby spadek cen o 25% .
0909

Stanislaw pisze:Polski rzad to caly czas istnieje teoretycznie a Jurgiel to gorszy niz ASF TU JEST CALY NASZ PROBLEM .Ktora branza wytrzymalaby spadek cen o 25% .
Polski rząd ?
a czy coś takiego jest ?to są chłopcy i dziewczynki do brania kasy przez biednych podatników zapłaconych.
Nie którzy to są nawet profesorami i na prywatnych uczelniach uczą głupot , a biedne społeczeństwo jeszcze im płaci za studia głupoty
Ale rodzice cieszą sie iż córka otrzyma mgr lepiej by kupiła sobie ten tytuł na bazarku , bo i tak bedzie z mgr sprzątać w Irlandii
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Stanislaw pisze:Polski rzad to caly czas istnieje teoretycznie a Jurgiel to gorszy niz ASF TU JEST CALY NASZ PROBLEM .Ktora branza wytrzymalaby spadek cen o 25% .
To teraz głośno odpowiedz rolniku jeden z drugim, gdzie widzicie niezadowolonych rolników ?
Górnik niezadowolony jest widoczny, pielęgniarka, lekarz, transportowiec też jest widoczny. Gdzie w takim razie jest niezadowolony rolnik?!?!
W dupie u prezesa banku ? :twisted: - tak myślę.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Awatar użytkownika
mytotoksyna1

turbogrocho49 pisze:Tam to cuda minister opowiada, on mówi że wieprzowe beda do krajów arabskich wysylac :D
Arab jeden z drugim na pewno zasmakowałby się w dobrze zrobionej szynce wieprzowej (bekon) w konserwie ,albo tzw. przysmaku furmana w słoiku .
Te dwie pozycje w menu 88% ludności globu ziemskiego by zadowoliło. 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

MekkaB pisze:
To teraz głośno odpowiedz rolniku jeden z drugim, gdzie widzicie niezadowolonych rolników ?
Górnik niezadowolony jest widoczny, pielęgniarka, lekarz, transportowiec też jest widoczny. Gdzie w takim razie jest niezadowolony rolnik?!?!
W dupie u prezesa banku ? :twisted: - tak myślę.

Nie umielista i nie umita od wieków budować rolnictwa na polskiej wsi.
...obecnie wioska jest rozbita i ni ma księcia co by na białej szkapie przybył. 8)
kondzio

Post autor: kondzio »

Coś mi pachnie Armagedonem we środę, obym się mylił , ale same złe wieści docierają od hodowców.
0909

kondzio pisze:Coś mi pachnie Armagedonem we środę, obym się mylił , ale same złe wieści docierają od hodowców.
To będzie pogrzeb
mat

Post autor: mat »

0909 pisze:
kondzio pisze:Coś mi pachnie Armagedonem we środę, obym się mylił , ale same złe wieści docierają od hodowców.
To będzie pogrzeb

a c oz tymi 7 zl na wbc ??? co gadales a szykuje się 5 zl na wbc
0909

Ja nie twierdziłem że zdrożeją na 7 zł , tylko zadawałem pytanie o kontrakty 7,05 WBC bo takich informacji sprzedali rolnikom osoby które rozprowadzają duniczyka warchlaka po co ?żeby w d---e ich uderzyć ? A gdzie mieli rozum rolnicy i kupowali duna ? wiec cena niech spada na 2 zł szkoda mi tylko cyklu zamknietego tych rolników
Awatar użytkownika
lukas1982

0909 pisze:Ja uważam że świat likwiduje tuczniki . Ile państw na świecie jada wieprzowinę ?
do studni. Daj wam boże cene nawet 10 zł kg żywca , ale to jest tylko życzenie wieprzowina idzie do lamusa

W kraju rośnie spożycie mięsa wieprzowego, spada drobiowego i wołowego
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 66635.html

Wieprzowina: Numer jeden na świecie
https://www.topagrar.pl/articles/top-sw ... a-swiecie/

Czasem pomyśl, to naprawdę nie boli.
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

Ostatnio troche jezdzilem z warchlakiem. Wszyscy buduja pod kontraktowy i to potezne obiekty jak tak dalej pojdzie to zabraknie w dani towaru.
0909

lukas1982 pisze:

W kraju rośnie spożycie mięsa wieprzowego, spada drobiowego i wołowego
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 66635.html
Masz racje że przeczytaj z którego roku jest info chiny potrzebowały , ale to archiwum
Wieprzowina: Numer jeden na świecie
https://www.topagrar.pl/articles/top-sw ... a-swiecie/

Czasem pomyśl, to naprawdę nie boli.
Masz racje wiec sprawdź z którego masz info

W tym czasie w chinach były braki i tucznik był chyba z 3 zł drozszy niż teraz
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

Lukasz25 pisze:@Monika masz jakies info co jutro moze sie wydazyc na gielgdzie? Na dol czy raczej bez zmian? A moze wkoncu jakies obicie?
różnie mówią, od 0 do -5
0909

to pięknie tym razem będzie gorącą Rosja dała embargo wiec uciekliśmy do chin a teraz gdzie uciekniecie ?
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

Awatar użytkownika
lukas1982

09 info z 2016. Przez rok się ludziom odmieniło? ☺️
kondzio

Post autor: kondzio »

Jak cena zjedzie w okolice 4 PLN tak z dwa lata to kontrakty będą pękać .Zacznie się polityka oszczędności na macieżakach i mieszalniach pasz ,przyjedzie słabe prosie i słaba pasza , i co wtedy z tymi upadkami 2,5 i zużciem 2,8 ?. 50 PLN przy tej cenie za h... nie da się wyciągnąć . Przy niskiej cenie największe szanse ostania się w tej branży mają duże gospodarstwa rodzinne, najlepiej zamknięte ze swoim zbożem . Ale niestety takich do wykarmienia świata jest zbyt mało więc najprawdopodobniej będzie miejsce i dla paproków i kontraktów przynajmniej na tą chwilę.
Awatar użytkownika
lukas1982

Z tymi kontraktami różnie może być. Tucze otwarte bez zobowiązań kontrakty mogą mieć w tyłku i albo sprzedadzą zboże albo wpuszcza prosiaka (koniunktura będzie decydować ).
Dużo gorzej będzie z budowami na kredytach. Tam prosiaka kupić musisz a dwa rzuty wtopisz i jedynym wyjściem kontrakt + renegocjacja spłaty kredytu. Czyli zamiast 15lat zakladnikiem kredytu będziesz 25lat. Idealny klient banku.
Awatar użytkownika
lukas1982

Inaczej się ma sytuacja w cyklu zamkniętym (jeszcze!) gdzie póki co zarobek mniejszy bo mniejszy ale jest. Tutaj ilość ma przełożenie pozytywne szczególnie przy własnej bazie paszowej ale też do czasu. Przy trójce z przodu kłopoty będzie miała cała branża.
FarmerB

Post autor: FarmerB »

no dokładnie Stanisław, tylko pośrednicy, masarnie przetwórnie mają surowiec tańszy o 25%, a produktów nie obniżyli jakoś o te 25% tylko kasę nabijają.
ODPOWIEDZ