FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
5,95 z haka netto za zestaw w tym tygodniu.
Doradzcie czy warto komory na sciulce przersbiac na ruszt
miałeś w tym roku?AR-TUR pisze:Zastanawiam się czy podpisywać umowę na przyszły rok z Pinim poprzez Dontex.Może coś podpowiecie.
Moja ostatnia sprzedaż do Pini szła już po przejęciu firmy. Wybój podskoczył o 2 oczka a mięsność o 1,5. Widziałem część listy uboju z tamtego dnia i średnia mięsność wyszła prawie 59% (2900 sztuk). Więc albo uczciwiej robią albo to taka zagrywka że chcą sobie zapewnić tucznikidaniel0 pisze:No otóż to!! Mało kto tak "uczciwie" płaci i rozlicza jak animex!!
Też widziałem wydruk od PINIego z tamtego tygodnia i mięsności były od 54% do 59,7% także jak jest dobry towar genetycznie i dobrze żywiony to wydruk pokazuje a jak jest słaby i żywienie sknocone to też widać.
Po wejściu ANIMEXU do Kutna zaraz obcięli wagi do 135kg żywa a za Piniego czy to z jajami czy większych kilka się trafiło to nie obcinali a teraz jadą równo więc nie gadajcie że jak ANIMEX to ma to jakaś poprawa !!!
Po wejściu ANIMEXU do Kutna zaraz obcięli wagi do 135kg żywa a za Piniego czy to z jajami czy większych kilka się trafiło to nie obcinali a teraz jadą równo więc nie gadajcie że jak ANIMEX to ma to jakaś poprawa !!!
-
krzysieko71
Z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że zdecydowanie warto!MARTECH pisze:Doradzcie czy warto komory na sciulce przersbiac na ruszt
Pamiętajcie o zaostrzających się przepisach odnośnie wywozu gnojowicy i tu się kłaniają duże zbiorniki na gnojowicę na min 6miesięcy przechowywania. U nas jest tak mokro że nikogo z beczką nie widać a za 2 tygodnie koniec a padać ma nadal. Obornik wrzucisz na pryzmę i z głowy !!!
Eksperci przewidują, że rynek tuczników w 2018 r. nie zapowiada się optymistycznie dla producentów trzody chlewnej....
-
danielski813
a po co komu tacy eksperci wiadomo od zawsze że są w naszej branży wachania cen i chyba tylko idiota spodziewał się że wysoka cena będzie się utrzymywała bez końca tak jak teraz staniały tak samo za jakiś czas podrożeją...
Podaj plusy bo moim zdaniem nie warto no chyba że w nowych obiektachkrzysieko71 pisze:Z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że zdecydowanie warto!MARTECH pisze:Doradzcie czy warto komory na sciulce przersbiac na ruszt
Plusy to 2 tygodnie szybciej tuczniki urosna na takiej samej powierzchni wiecej jest tucznikuw mniej pracy ze slomo a ninusy gnojowica drogi koszt zbiornika musi byc mieszadlo bo jest korzuch masa idzie wody co myslicie czy warto przerabiac ?
-
zenekzkition
Do 09 . Eksperci mowia to co chce uslyszec ten ktory za te mowienie placi
[quote="saszeta"][quote="AR-TUR"]Zastanawiam się czy podpisywać umowę na przyszły rok z Pinim poprzez Dontex.Może coś podpowiecie.[/quote]
miałeś w tym roku?[/quote]
Tak już dwa lata miałem
miałeś w tym roku?[/quote]
Tak już dwa lata miałem
-
jarekmalina
F1 pisze:Podaj plusy bo moim zdaniem nie warto no chyba że w nowych obiektachkrzysieko71 pisze:Z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że zdecydowanie warto!MARTECH pisze:Doradzcie czy warto komory na sciulce przersbiac na ruszt
Sąsiad buduje nowy obiekt i na głębokiej ściółce
-
krzysieko71
Oczywistym plusem jest miej pracy, świnie czyste, nie topia się po brzuchy w gnoju, łatwiej ewentualnie jakąś sztukę zaszczepić, o tym, że przy sprzedaży łatwiej je wygonic nie wspomnę, łatwo umyć budynek, a zbiornik na gnojowice wcale nie musi być potrzebny jeśli kanały głębokie. Minus - większy wkład finansowy porównując ze ściółką.F1 pisze:Podaj plusy bo moim zdaniem nie warto no chyba że w nowych obiektachkrzysieko71 pisze:Z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że zdecydowanie warto!MARTECH pisze:Doradzcie czy warto komory na sciulce przersbiac na ruszt
-
marcin80wlkp
Też jak wcześniej sprzedawałem do Pini przez pośrednika to nie było problemu gdy kilka miało np 140. Rozumiem, że koniec z takimi świniami ? A co jeśli teraz trafi się niewykastrowany? Mam teraz 2 takie na 60 szt? Nigdy z takimi nie było problemu, a co teraz?chłop pisze:Też widziałem wydruk od PINIego z tamtego tygodnia i mięsności były od 54% do 59,7% także jak jest dobry towar genetycznie i dobrze żywiony to wydruk pokazuje a jak jest słaby i żywienie sknocone to też widać.
Tylko nie to bo będzie trzeba wstawić dodatkowo grupę maciorMARTECH pisze:Plusy to 2 tygodnie szybciej tuczniki urosna na takiej samej powierzchni wiecej jest tucznikuw mniej pracy ze slomo a ninusy gnojowica drogi koszt zbiornika musi byc mieszadlo bo jest korzuch masa idzie wody co myslicie czy warto przerabiac ?
myślałem że już nikt nie rozważa czy warto przerabiać na ruszt bo to jak mawiał pewien bronek oczywista oczywistość że warto
Chłopie, tak na chłopski rozum:chłop pisze:Po wejściu ANIMEXU do Kutna zaraz obcięli wagi do 135kg żywa a za Piniego czy to z jajami czy większych kilka się trafiło to nie obcinali a teraz jadą równo więc nie gadajcie że jak ANIMEX to ma to jakaś poprawa !!!
Na stoisku mięsnym prosisz o 10 deko szynki. Pani ekspedientka kilo Ci jej wciska i wcale nie po promocyjnej cenie. Bierzesz towar płacąc z uśmiechem, czy mówisz jej słowo na "o"... się. i odchodzisz dodając "nasz klient, nasz pan!"?
O jajach nie wspomnę...daruję Ci je
-
jarekmalina
brzydal pisze:myślałem że już nikt nie rozważa czy warto przerabiać na ruszt bo to jak mawiał pewien bronek oczywista oczywistość że warto
...a jednak.. są i tacy
przejedź się do takich, najlepiej za granicą (bo Polak to nie autorytet) co do nas tuczniki i warchlaki sprzedają i zobacz jak trzymają i jak im czy im się opłaca. Dodaj do tego ASF już na poziomie Olsztyna i zakaz albo zdrowy rozsądek nie stosowania słomy zmielonej z dzikiem jako ściółka dla zwierząt a potem decyzja należy do ciebie. Zbiorników zewnętrznych budować nie trzeba, choć jeśli są top nie wadzi. Pod rusztem 1,2,3 metry kanału i finito.
Ostatnio zmieniony czwartek 16 lis 2017, 21:53 przez marucha, łącznie zmieniany 1 raz.
Zauważyłem że większość ludzi co hodowała świnie tak mówiłabrzydal pisze:myślałem że już nikt nie rozważa czy warto przerabiać na ruszt bo to jak mawiał pewien bronek oczywista oczywistość że warto
wystarczy zapłacić i za grochówkę i za paczkę papierosów za pierwszą godzinę pracy, i tyle samo za kolejne do tego składki to pracownik będzie. Tylko po co pracownik na 100-200 świń?
-
krzysieko71
To na sam początek trzeba nową chlewnie postawić i wtedy przy lochach aż miło chodzić.F1 pisze:Zauważyłem że większość ludzi co hodowała świnie tak mówiłabrzydal pisze:myślałem że już nikt nie rozważa czy warto przerabiać na ruszt bo to jak mawiał pewien bronek oczywista oczywistość że wartonajpierw zlikwidować lochy bo on całego życia spędzać w chlewni nie zamierza potem tuczarnia na ruszta bo kto przy tym będzie chodziłj ak ci co za paczkę fajek i talerz grochówki robili poumierali jak przerobią na ruszta to wszystko likwidują bo nic prócz gnojowica z tego nie zostaje
Przed weekendem dla rozluźnienia sytuacji usiedliśmy do pogłębionej analizy rynku, no i wyszło nam coś takiego
Kombinujemy teraz, jak zrobić funkcjonalność, żeby przy składaniu ofert termin dostawy sam się ustawiał na fazę "podwyżka". To byłby czad
Kombinujemy teraz, jak zrobić funkcjonalność, żeby przy składaniu ofert termin dostawy sam się ustawiał na fazę "podwyżka". To byłby czad
- Załączniki
-
- Rynek trzody.png (22.51 KiB) Przejrzano 19279 razy
Też mam i też się zastanawiam. Nie wiesz czy - zostaje taki sam?AR-TUR pisze:saszeta pisze:miałeś w tym roku?AR-TUR pisze:Zastanawiam się czy podpisywać umowę na przyszły rok z Pinim poprzez Dontex.Może coś podpowiecie.
Tak już dwa lata miałem
z ostatniej sprzedaży na wydruku miałem jedną 170 kg a drugą 150 kg- duńczyk po 73 dniach tuczumarcin80wlkp pisze:Też jak wcześniej sprzedawałem do Pini przez pośrednika to nie było problemu gdy kilka miało np 140. Rozumiem, że koniec z takimi świniami ? A co jeśli teraz trafi się niewykastrowany? Mam teraz 2 takie na 60 szt? Nigdy z takimi nie było problemu, a co teraz?chłop pisze:Też widziałem wydruk od PINIego z tamtego tygodnia i mięsności były od 54% do 59,7% także jak jest dobry towar genetycznie i dobrze żywiony to wydruk pokazuje a jak jest słaby i żywienie sknocone to też widać.
-
marcin80wlkp
Mi chodzi głównie o takie które się trafia z jajcami. Konfiskata czy nie
-
krzysieko71
mi kiedyś jednego z jajami policzyli po 40 gr za kilogram więc go raczej oddałem n iż sprzedałem, ale zazwyczaj jajcarze przechodzą bez niczego. Co do wagi to A...ex rzeczywiście za powyżej 106kg po uboju ucina strasznie kase.marcin80wlkp pisze:Mi chodzi głównie o takie które się trafia z jajcami. Konfiskata czy nie
A kto chciałby kupić mieso z tucznika który miał jaja ?
0909 pisze:A kto chciałby kupić mieso z tucznika który miał jaja ?
jakos stare knury biora i co z nimi robia ?????? a jak swinka ma ruje to co wtedy mysisz ze miesko pachnie ????
zakłady już dobrze wiedza co zrobić i zarobić podwojnie na takich sztukach a my im na to pozwalamy
Otwórz biznes mięsny i zarabiaj kto ci broni ?mat pisze:0909 pisze:A kto chciałby kupić mieso z tucznika który miał jaja ?
jakos stare knury biora i co z nimi robia ?????? a jak swinka ma ruje to co wtedy mysisz ze miesko pachnie ????
zakłady już dobrze wiedza co zrobić i zarobić podwojnie na takich sztukach a my im na to pozwalamy
wszystkie knury skupisz i zarobisz 200 %
Plusów rusztów jest sporo, a jedynym minusem koszt założenia.
+koniec problemu z beztlenowcami
+szybsze przyrosty
+mniej pracy (dla mnie podstawa)
+Więcej szt na m2 (dla głębokiej ściółki co mogę powiedzieć z doświadczenia minimum było 0,8 a na rusztach 0,65)
+Szczególnie w moim rejonie naprawdę dobre pieniądze za sprzedaż słomy (gleba nie zubożeje bo co drugi rok jest poplon na danym polu)
+Mniej się upierdolisz i przy codziennej pracy i przy wyganianiu i przy myciu.
+koniec problemu z beztlenowcami
+szybsze przyrosty
+mniej pracy (dla mnie podstawa)
+Więcej szt na m2 (dla głębokiej ściółki co mogę powiedzieć z doświadczenia minimum było 0,8 a na rusztach 0,65)
+Szczególnie w moim rejonie naprawdę dobre pieniądze za sprzedaż słomy (gleba nie zubożeje bo co drugi rok jest poplon na danym polu)
+Mniej się upierdolisz i przy codziennej pracy i przy wyganianiu i przy myciu.
Ale żeby przerobić na ruszta, musisz to zgłosić do INB ?! Jak nie zgłosisz i mieszkasz w środku wsi to może dużo kosztować.
Ostatnio byli u mnie z Danpolu dużym samochodem zajebanym po brzegi knurami i maciorami - kiełbasa polska z tego gorszego surowca po 28,99 będzie tak niedobra, że nikt tego do ust włoży0909 pisze:Otwórz biznes mięsny i zarabiaj kto ci broni ?mat pisze:0909 pisze:A kto chciałby kupić mieso z tucznika który miał jaja ?
- mytotoksyna1
Ta rycina to już nie aktualna , bo teraz tucznika z ogonem trzeba szukać !Dograne pisze:Przed weekendem dla rozluźnienia sytuacji usiedliśmy do pogłębionej analizy rynku, no i wyszło nam coś takiego![]()
...same dziadostwo fermowe bez ogonów ,a grochówka mówi doniosłym głosem ; ogonek i wędzonka , wędzonka i ogonek zrobią z brzuszka syty dzionek.
- mytotoksyna1
Nie gadajta głupot , stare knury i stare maciory to smaczne salami .
..ten rarytas nawet w Ameryce i Katarze jedzą w luksusowych hotelach.
..ten rarytas nawet w Ameryce i Katarze jedzą w luksusowych hotelach.
weź bzdury nie gadaj0909 pisze:Otwórz biznes mięsny i zarabiaj kto ci broni ?mat pisze:0909 pisze:A kto chciałby kupić mieso z tucznika który miał jaja ?
calkiem calkiem ??? AŻ BEZ ZMIAN !!!
Na szczęście mamy w systemie parametr: "Wykonane zabiegi" z wartością: "Przycięcie ogonków"mytotoksyna1 pisze:Dograne pisze:
Ta rycina to już nie aktualna , bo teraz tucznika z ogonem trzeba szukać !
...same dziadostwo fermowe bez ogonów ,a grochówka mówi doniosłym głosem ; ogonek i wędzonka , wędzonka i ogonek zrobią z brzuszka syty dzionek.![]()
Kolega zapytał gościa co KNURY skupuje na co idzie to mięso ? To on go zapytał czy lubi KEBABY zaśmiał się i odszedł
-
jarekmalina
Sos ostry czy mieszany?
I jaj nie czuć
I jaj nie czuć
Do lukasz1982 jak radzisz sobie z korzuchem w gnojowicy a moze ktos inny doradzi jakten problem rozwiazal czy ktos stosuje jakies preparaty ????
-
turbogrocho49
Dobre mieszadlo
Jeżeli o ruszyła chodzi to nie ma co nawet debatować.
Koszt przeróbki zwróci się prędzej niż myślisz.
Największy i jedyny minus według mnie to przy swojej paszy będzie korzuch.
Na gotowej problemów brak.
-
jarekmalina
Nie ten temat Panowie..
Ale jak już poruszyliście tą śmierdzącą sprawę, to ja używam tego:
http://www.prostafeed.com/wordpress/?page_id=126
Kożucha nie ma, ale mieszać raczej trzeba.
Ale jak już poruszyliście tą śmierdzącą sprawę, to ja używam tego:
http://www.prostafeed.com/wordpress/?page_id=126
Kożucha nie ma, ale mieszać raczej trzeba.
-
krzysieko71
na gotowej kożucha rzeczywiście nie ma, ale na dnie sporo osadu i tak zostaje i bez mieszania nie da razy...daniel0 pisze:Jeżeli o ruszyła chodzi to nie ma co nawet debatować.
-
Marcin1606
Kożuch na powierzchni to żądny problem dobre mieszadło i po kożuchu gorzej na dnie gnojowicy opada frakcja która nawet po mieszaniu zostaje jest to ok do 10 cm i bardzo ważne aby kanał na gnojowicę był równy bez spadku wiadomo rzadkie szybkie lecie . Aby do zera wybrać to można po wybraniu wodą zepchnąć prądnica strażacka i umyte do zera.