FORUM
CENY TRZODY
-
danielski813
Re: CENY TRZODY
Co się Agent martwisz optymista by powiedział że Rosja z UE łyknie
Jak mi wiadomo to Rosja posiada nadprodukcje trzody i dlatego to wprowadza , aby ratować rolników własnych by nie zbankrutowali , bo w Rosji też cena spada
Zawiało optymizmem po tej info ale Jak ruski obniża ceny to nie po to by wstrzymać import tylkonadwużka musi być jak u nas . A u nas każdy na Święta i robi się wysyp
Euro nisko !!! Zwiększą import masarnie !!!
Euro nisko !!! Zwiększą import masarnie !!!
W Brazyli robi sie górka w USA tez niska cena gdzie wyląduje brazylijska wieprzowina ?chłop pisze:Zawiało optymizmem po tej info ale Jak ruski obniża ceny to nie po to by wstrzymać import tylkonadwużka musi być jak u nas . A u nas każdy na Święta i robi się wysyp
tak jak mówiłem 0 NiemcyAaaaaa pisze:Może u Azjata?
0909 pisze:tak jak mówiłem 0 NiemcyAaaaaa pisze:Może u Azjata?
nie kłam agencino wczoraj było 0 nie dzisiaj nic nie poiwedziales ze dzisiaj tez tak być !!!!!!!!!!!!!!!!
a odnosnie niemieckiej giełdy dziś byliśmy na forum organizowane przez topagar i pytali niemieckiego rolnika czy rzeznie im płacą taką cene jak na giełdzie a on mówi że to cena minimalna i że ma wynegocjowane z rzeznią dodatkowo 5 -6 eurocentów więcej do kg
-
jarekmalina
U nich rynkowa cena +6 eurocentów od giełdy, a u nas -6 eurocentów, czyli mamy już różnicę 12 ..
Kaluś, dokładnie, dlatego my wyszliśmy z założenia, że w PL potrzebny jest właśnie taki system pozwalający rolnikom indywidualnie do-negocjować z zakładem warunki przy jednoczesnej wiedzy obu stron o cenie bazowej, wyjściowej, minimalnej (nazwa nie jest tu istotna) i wiedzy o dostępnych ilościach na moment dogrywania dostawy. No i budujemy..kaluś pisze:a odnosnie niemieckiej giełdy dziś byliśmy na forum organizowane przez topagar i pytali niemieckiego rolnika czy rzeznie im płacą taką cene jak na giełdzie a on mówi że to cena minimalna i że ma wynegocjowane z rzeznią dodatkowo 5 -6 eurocentów więcej do kg
jeszcze dolicz koszty transportu i marże to wyjdzie z 50gr do kilograma do tego często cena rynkowa u nas jest niżej niż 6 centów o niemieckiej
-
danielski813
Co wy z tą niemiecką tak przeżywanie na Litwie tucznik 4.3 max 4.4 netto . Jadac po zestaw około 23 tony żywca około 500km koszt transportu z kierowcą to jakieś 2gr do kilograma...
- mytotoksyna1
W Hiszpanii straszna susza może wysuszyć świnie.
Najwyższy z niebios czuwa.
Najwyższy z niebios czuwa.
danielski813 pisze:Co wy z tą niemiecką tak przeżywanie na Litwie tucznik 4.3 max 4.4 netto . Jadac po zestaw około 23 tony żywca około 500km koszt transportu z kierowcą to jakieś 2gr do kilograma...
nie wiem kto ci pojedzie za dwa grosze od kg ????? i to 500 km ??? minimum z 3,5-4 zl za1 km w jedna strone a w dwie to już 1000 km wiec to na pewno nie wyjdzie 2 gr do kg ... weź lepiej kup lepszy kalkulator bo ten co masz może cos zle liczy ci !
pozamiatane??? asf już na zachodzie https://www.topagrar.pl/articles/aktual ... ampinosie/
Jeżeli różnica w cenie wynosi 0.12 euro. to ja się pytam, dlaczego to my nie zalewamy szwabowni swiniami
Pojęcie "siedzenie na minie" dotarło i na naszą stronę Wisły. Jeśli chore dziki są w Kampinosie to i pewnie niebawem pojawią się w moich Borach Tucholskich. Ciekawe jaki wpływ na ceny będzie miało powiększanie stref.mat pisze:pozamiatane??? asf już na zachodzie https://www.topagrar.pl/articles/aktual ... ampinosie/
Skoro jest 12 różnicy w cenie to wywieść tuczniki do Niemiec
Kobieta dziś sprzedawała tucznika duna płaciła 350 zł za szt a za tucznika wzięła 530 zł .Ja obliczyłem ze ma 70 zł w plecy koszt paszy policzyłem 250 zł i na 12 grudnia jest już zarezerwowany następny Duńczyk .
Czegoś już nie rozumie
Kobieta dziś sprzedawała tucznika duna płaciła 350 zł za szt a za tucznika wzięła 530 zł .Ja obliczyłem ze ma 70 zł w plecy koszt paszy policzyłem 250 zł i na 12 grudnia jest już zarezerwowany następny Duńczyk .
Czegoś już nie rozumie
-
jarekmalina
0909 jak sprzedawała tucznika w wadze 105-107 kg żywej wagi to już tylko i wyłącznie Jej wina.
A tak poza tym, to 250 zł na koszt wyżywienia kabana od 30 do 105 kg to trochę za dużo, nie uważasz?
75kg przyrostu x 2,8kg = 210 kg paszy/szt x 0,85 = 178,5 zł/szt matematyku
A tak poza tym, to 250 zł na koszt wyżywienia kabana od 30 do 105 kg to trochę za dużo, nie uważasz?
75kg przyrostu x 2,8kg = 210 kg paszy/szt x 0,85 = 178,5 zł/szt matematyku
Ostatnio zmieniony czwartek 23 lis 2017, 10:55 przez jarekmalina, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja tak policzyłem 250 Jak dużo to zmień może ty masz racjejarekmalina pisze:0909 jak sprzedawała tucznika w wadze 105-107 kg żywej wagi to już tylko i wyłącznie Jej wina.
-
jarekmalina
Czyli jest na zero można powiedzieć
NIC nie padło nie było leków ?jarekmalina pisze:Czyli jest na zero można powiedzieć
TEGO niewiem
Ja widze minusy, jak wielkie trudno odpowiedzieć ja wyliczyłem 70 zł kazdy napisze inaczej
- mytotoksyna1
Musita zrozumić ,że chlewy za pół darmo oligarchy z Otoczki rolnictwa im pobudowali wsparte bankami.0909 pisze:Skoro jest 12 różnicy w cenie to wywieść tuczniki do Niemiec
Czegoś już nie rozumie
..róbta tak dali to całe polskie rolnictwo złapieta w mysią pułapkę.
Trzeba pamiętać ,że Stwórca najpierw stworzył myślącego Adama.
Główny Lekarz Weterynarii informuje o otrzymaniu w dniu 22 listopada 2017 r. wyników badań z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach potwierdzających wykrycie materiału genetycznego wirusa ASF w zwłokach czterech dzików, znalezionych w miejscowości Laski, w gminie Izabelin, powiat warszawski zachodni, województwo mazowieckie.
Powiat warszawski zachodni, na terenie którego znaleziono wspominane dziki, leży poza obszarami wymienionymi w części I, II i III załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE oraz poza obszarem skażonym określonym w decyzji 2017/2176/UE.,
Na obszarze, na którym uzyskano dodatnie wyniki u dzików, zostaną w trybie pilnym wprowadzone działania wynikające z art. 15 Dyrektywy Rady 2002/60/WE.
Powiat warszawski zachodni, na terenie którego znaleziono wspominane dziki, leży poza obszarami wymienionymi w części I, II i III załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE oraz poza obszarem skażonym określonym w decyzji 2017/2176/UE.,
Na obszarze, na którym uzyskano dodatnie wyniki u dzików, zostaną w trybie pilnym wprowadzone działania wynikające z art. 15 Dyrektywy Rady 2002/60/WE.
Pytanie
Czy podczas odstrzału dzików czasami myśliwi nie spartaczyli roboty ?
Może zaczęli odstrzały od granicy wschodniej i dziki w postrachu strzału szły na warszawę ?
i przemieszczające dziki dotarły do stolicy .
Czy któs może widział te odstrzały jak sie odbywało ?
Czy podczas odstrzału dzików czasami myśliwi nie spartaczyli roboty ?
Może zaczęli odstrzały od granicy wschodniej i dziki w postrachu strzału szły na warszawę ?
i przemieszczające dziki dotarły do stolicy .
Czy któs może widział te odstrzały jak sie odbywało ?
z tego co ja się orientuję to wywóz z kraju jest niemożliwy ze względu na Aujeszkę. Jakiś czas temu była mowa o tym żeby można było zezwolić województwom wolnym ( lubuskie jest wolne najdłużej i leży przy zachodniej granicy)od tej choroby eksportować ale wtedy obrót prosiętami byłby prawie niemożliwy. Można by było tylko z między województwami wolnymi przemieszczać. Więc stwierdzili że lepiej dopiero jak Aujeszkę zlikwidują w całej PL
Chociaż ze 3 lata temu miałem propozycję z jakiejś ubojni spod Berlina. Akurat na sprzedaż nie miałem i tematu nie drążyłem
Chociaż ze 3 lata temu miałem propozycję z jakiejś ubojni spod Berlina. Akurat na sprzedaż nie miałem i tematu nie drążyłem
-
turbogrocho49
człowieku asf juz jest i wlkp. Tylko tam nikt dzikow pod tym kątem nie bada, zaczna badac to się okaże ze jest wszędzie
wydaje mi się ze każdy dzik w Polsce ustrzelony bądź padły badany jest na asf
-
turbogrocho49
a ja wiem że nie jest
-
turbogrocho49
takie badania tylko w strefach
Prawdopodobnie dziki zarażone znaleźli w Gorzowie wlkp i Poznaniu. Poczekać trzeba na oficjalne potwierdzenie.
A skąd takie info? Jak się potwierdzi to chyba urlop mi się przedłuży .
im bliżej Odry, tym lepiej.
-
jarekmalina
Chyba masz racje Peron.
W takim tempie to do konca miesiąca tam dojdzie.
W takim tempie to do konca miesiąca tam dojdzie.
Dziki nie zastosowaly sie do przepisow ministra i roznosza wirusa , przez maty nie przeszly i wirus juz za wisla
4.70 netto
lukas... Czemu piszesz nie na temat?:)
- Muchozolali
bo widzi światełko w tunelu !
-
danielski813
na jednym ze spotkań prosiłem boguckiego żeby zaczeli usypiać odłowione dziki a nie wywozić i wypuszczać . Odpowiedzał że zobaczy co da się z tym zrobić minęło ponad pół roku i mamy taki klops. Ja proponuje żeby tych co odławiali te dziki i wypuszczali potraktować tym samym paragrafem co handlarza od prosiaków z zeszłego roku...luk85 pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/moga-pojawic-sie-kolejne-przypadki-asf-u-dzikow-na-zachod-od-wisly,152007.html
-
jarekmalina
Ale młoty
mogli je wywieźć od razu do Kostrzyna nad Odrą, byłby lepszy pożytek.
Kopa w du*ę i niech leci na zachód.
mogli je wywieźć od razu do Kostrzyna nad Odrą, byłby lepszy pożytek.
Kopa w du*ę i niech leci na zachód.
- mytotoksyna1
Już świnia niedługo przemówi ludzkim głosem.
Powie w Wigilię :awers ,czy rewers ??
Powie w Wigilię :awers ,czy rewers ??
ASF-em się wprawdzie nie zajmujemy, ale mamy kilka drobnych rozwiązań technicznych w systemie, które mogą być pomocne:
Myślimy jeszcze o integracji ofert z mapami, mamy pewien pomysł i pracujemy nad tym. Będziemy myśleć dalej. Jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia, co by pomogło to wrzucimy "na zakład".
- 1. Każda oferta jest geolokalizowana przez system, a kod pocztowy jest obowiązkowy - strefy robione są administracyjnie (nie poligonowo, czy przez LPIS), więc można patrzeć skąd są oferty.
2. Każda oferta ma termin dostępności i system liczy okres upływający od złożenia do dostępności świń.
3. Datę dostawy w już dogranej ofercie można ustawić daleko do przodu, tak by wyrobić się z formalnościami i ew. reagować.
4. Dopasowane oferty mają "do siebie" kontakt, więc jest możliwość weryfikacji fizycznej, co jest istotne w obrocie hodowca-do-hodowcy.
5. Dograną ofertę można anulować jeszcze na etapie przygotowań do dostawy, jeśli coś jest nie tak lub zmieni się sytuacja na danym terenie.
Myślimy jeszcze o integracji ofert z mapami, mamy pewien pomysł i pracujemy nad tym. Będziemy myśleć dalej. Jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia, co by pomogło to wrzucimy "na zakład".
Do Brukseli winni wywieść , aby szybciej Unie zainfekowały
lepiej do Niemiec, tam by je od razu odpalili. Jak tego żubra, który przeszedł na ich stronę. Ubili, bo stwarzał potencjalne zagrożenie. U nas dziki stwarzają realne zagrożenie dla gospodarki narodowej i darując im życie każdy ma to w życi...
Najgłupsze posuniecie jakie słyszę przewożenie dzików , a może specjalnie przejechali z dzikami przez most warszawski aby wywlec wirusa ?
To jest chore
ASF zaatakuje cała polske chyba komuś zależy na tym , a może przewieźli te dziki autami od trzody chlewnej , która jest wożona do piniego ?
https://kontakt24.tvn24.pl/stado-dzikow ... 36048.html
Ja uważam że likwidacja jest tuczników , tylko tym sie nie mówi oficjalnie , a promujemy drób
Wiem ,że napiszecie iż pisze bzdury , ale jak inaczej to można rozumieć ?
To jest chore
ASF zaatakuje cała polske chyba komuś zależy na tym , a może przewieźli te dziki autami od trzody chlewnej , która jest wożona do piniego ?
https://kontakt24.tvn24.pl/stado-dzikow ... 36048.html
Ja uważam że likwidacja jest tuczników , tylko tym sie nie mówi oficjalnie , a promujemy drób
Wiem ,że napiszecie iż pisze bzdury , ale jak inaczej to można rozumieć ?
-
Fikuśny Marek
Witam!!!
Mam pytanie jak szybko ASF dotrze do Wielkopolski?
Do ministerstwa zadzwońFikuśny Marek pisze:Witam!!!