CENY TRZODY

Jarek1980

Re: CENY TRZODY

Post autor: Jarek1980 »

greg pisze:o co chodzi z tymi podwójnymi płotami i czy wkońcu jest to dofinansowanie do ogrodzenia chlewni ?? jeśli tak to do jakiego?
Nabór na ploty byl juz jest lista ma sie powtorzyc ale musisz byc w strefie. Ploty podwojne sa gdy utrzymujesz swinie na wybiegach.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Ulan pisze:ja nie wiem czemu rząd tak lekceważąco podchodzi do tak poważnego problemu jakim jest asf. Przeiceż straty jakie on przynosi są znacznie wyższe niż koszt jednorazowej akcji wytępienia dzików. Co za problem postawić co 100 m żołnierza (nie myśliwego- bo oni specjalnie nie chcą zabijać dzików żeby mieć do czego potem polować) na długości całej granicy występowania choroby.. i odstrzelić każdego dzika jaki się pojawi łącznie z lochami i młodymi. Wszystko to do czasu aż choroba zostanie zwalczona - a potem dziki same wrócą - jest ich dużo wszędzie i do tego mnożą się jak muchy. Ile mogło by to kosztować? pare milionów zł? aa staraty są znacznie większe.. wystarczy że wirus dotrze do któregoś zagłębia produkcji świń, np. Grabicy (a ma już coraz bliżej), to czasem jedna chlewnia straci zwięrzęta o wartości kilku milionów złotych. Nie rozumiem jak oni mogą tego nie widzieć i od kilku lat nie umieją powtrzymać wirusa, tylko wprowadzają sobie jakieś kosmetyczne zmiany. Obawiam się że prędzej sami będziemy musieli wytłuc te dzikie świnie -- rządowi było by to na rękę - bo pozbył by się problemu.. a jeszcze nałożył by kare za nielegalny odstrzał :twisted: :evil:

aa jeśli choidzi o ceny to myślicie że grudzien i zbliżające się święta dadzą zamiane na lepsze? ile obecnie do wzięcia za auto dobrego towaru ?
Ty kolego byłeś kiedyś w lesie ???? bo mi się wydaje że nie :lol: :lol: dzik to chłopie wie na którą zmiane myśliwy chodzi do roboty :lol: :lol: o ile pracuje , odróżni tez czy idzie z flinta czy bez :lol: :lol: a Ty chcesz żeby żołnierze dzika wybili rozstawieni co 100 metrów :lol: :lol: w takim zagęszczeniu to ani jednego nie zobaczą :lol: :lol: gorzej jak dziki ich dostrzegą to mało który wróci do domu :lol: :lol: :lol:

Najgorsze w tym asf jest to że wszyscy wszystko wiedzą :lol: :lol: :lol: i powtarzają w kółko wybić dziki i kanapek ze wschodu nie wyrzucać , a prawda taka że wybić wszystkich nie ma szans , chore nie wybijane szybciej zchechną i mniej powierzchni zarażą , a to co w kanapkach to po obróbce cieplnej i chociaż by było z chorej sztuki to mało prawdopodobne że się zarazi dzik bo surowego raczej nikt nie je w kanapkach :lol: :lol:

A może lepiej powiedzieć żeby dzik się nie dostał do reklamówki w której była przywieziona surowa golonka z chorej sztuki , żeby się równiez nie dostał do resztek po grzybobraniu itd.
Ograniczenie populacji dzika poza obszarem choroby ma sens poprzez polowanie , ale jak ktos ma wyobrażnie jak polowanie wygląda to niech nie pierdo... że pomaga w zwalczaniu na terenie co choroba występuje :mrgreen: :mrgreen:
Jarek1980

Jarek1980 pisze:
greg pisze:o co chodzi z tymi podwójnymi płotami i czy wkońcu jest to dofinansowanie do ogrodzenia chlewni ?? jeśli tak to do jakiego?
Nabór na ploty byl juz jest lista ma sie powtorzyc ale musisz byc w strefie. Ploty podwojne sa gdy utrzymujesz swinie na wybiegach.
http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/art ... zczen.html
Juz jest ogłoszony
Ulan

Post autor: Ulan »

stan .. z całym poważaniem .. ale Ty zawsze myślisz że wiesz najlepiej.. Moja odpowiedź -tak- w lesie byłem. A moje pytanie do Ciebie? byłeś kiedyś na polowaniu na dzika? cytując klasyka.. ja znam kogoś kto był :p;) .. i wiem że jak chce się znaleźć dzika, to się go znajdzie.
Jarek1980

Ulan pisze:stan .. z całym poważaniem .. ale Ty zawsze myślisz że wiesz najlepiej.. Moja odpowiedź -tak- w lesie byłem. A moje pytanie do Ciebie? byłeś kiedyś na polowaniu na dzika? cytując klasyka.. ja znam kogoś kto był :p;) .. i wiem że jak chce się znaleźć dzika, to się go znajdzie.
Ulan szkoda czasu na tlumaczenie.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Na dzika leśnego najlepszym wrogiem jest pies zamknięty w zagrodzie w gospodarstwie ,dzik omija posesje w odległości 500 metrów.
..na dzika miejskiego ni ma recepty to łazi gdzie chce i robi co chce, bo człowiek położył na nim łape. 8)
Musita ogrodzić miasta!
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Precyzując temat trzeba rzec ,że pies na zagrodzie lepszy od elektrycznego pastucha i ogrodzenia.
..po prostu powiedzenia " wierny jak pies" nie wzięło się z niczego.
Pies to prawdziwy druh - prawdziwego rolnika.
Falco

Post autor: Falco »

Ulan pisze:odstrzelić każdego dzika jaki się pojawi łącznie z lochami i młodymi. Wszystko to do czasu aż choroba zostanie zwalczona
Obrazek
mateo589

Post autor: mateo589 »

Jarek1980 pisze:
Mógłbyś podać adres do tej listy, gdzieś nie mogę zlokalizować!! cena przyszły tydzień 5,5 na haku w niebieskiej...
Jarek1980

mateo589 pisze:
Jarek1980 pisze:
Mógłbyś podać adres do tej listy, gdzieś nie mogę zlokalizować!! cena przyszły tydzień 5,5 na haku w niebieskiej...
Nowy nabór
http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/art ... zczen.html
Lista do pobrania
http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjent ... olnej.html
Pkt 1 mazowieckie
Pkt 2 pozostałe
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

ja 19 na liscie, ciekawe czy coś z tego będzie, kolega na lochy skladal i zrezygnowal w trakcie budowy bo wcale nie dostawal odpowiedźi na oficjalne pisma
mateo589

Post autor: mateo589 »

a wiek ktos moze co z tymi przetargami ( koszt powyżej 20 tys) ???
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

Platforma ... temat jak rzeka długa i kreta.
turbogrocho49

mateo589 pisze:a wiek ktos moze co z tymi przetargami ( koszt powyżej 20 tys) ???
da się to przejść ja bralem na pelna pule, i tez będzie przetarg, po prostu w warunkach dajesz takie założenia ktore może spełnic tylko twój wykonawca :D
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

Mądrego to i dobrze posłuchać
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Co z tych zabezpieczen jak i tak 30- 50 dni swinie stoja zamkniete po ognisku przy bliskim jego wystapieniu. Powiinno byc tak ze kto spelnia bio tzn zmienia filce przed wejsciem jest wolny od asf i ma papier od weta w koszulce ...jeszcze ze dwa lata i moze sie doczekamy
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Dobre !!! :D :D
...ilustracja ....nie powiem czego ! 8)
Załączniki
1401906098_qyi5bq_fb_plus.jpg
1401906098_qyi5bq_fb_plus.jpg (56.78 KiB) Przejrzano 17569 razy
turbogrocho49

vicia1223 pisze:Co z tych zabezpieczen jak i tak 30- 50 dni swinie stoja zamkniete po ognisku przy bliskim jego wystapieniu. Powiinno byc tak ze kto spelnia bio tzn zmienia filce przed wejsciem jest wolny od asf i ma papier od weta w koszulce ...jeszcze ze dwa lata i moze sie doczekamy
wiem ale jak daja 80 wzrotu z netto grzech bylo nie złożyć
vicia1223

5 lat musisz miec swinie od.ostatniej platnosci
turbogrocho49

nie planuje z nimi sie rozstać w najbliższym czasie
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

04.12.2017 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:

http://cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
chłop

Post autor: chłop »

Ulan

Post autor: Ulan »

będzie plusik przed świętami ? :)
chłop

Chyba ASF-ik na Święta jak tak dalej będzie
Fikuśny Marek

Post autor: Fikuśny Marek »

Witam,

macie już propozycję zmp na Nowy Rok ?
chłop

Ja mam Niemiecka -5
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 gru 2017, 16:10 przez chłop, łącznie zmieniany 1 raz.
Fikuśny Marek

Post autor: Fikuśny Marek »

jaj nie urywa
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

chłop pisze:Ja mam Niemiecka -5
z kim się ożeniłeś taką umową
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

04.12.2017 Ceny skupu tuczników i macior: delikatne ożywienie w handlu, opinie na temat podaży świń podzielone

http://cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynik ... podzielone
turbogrocho49

mateusz co się stało z waszą strona, ni giabla na smartfonie nie idzie tego obsłużyć
AR-TUR

Post autor: AR-TUR »

A co w ogóle sądzicie o tych umowach na cenę zmp?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

We wiosce słychać pogłoskę ,że ceny na tuczniki ni ma , bo zima i mróz słabo trzyma. 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

AR-TUR pisze:A co w ogóle sądzicie o tych umowach na cenę zmp?
Gut ,jo ,jo umowa , o umowa , ho ,ho,ho , papir ,papir , podpis ,podpis ...ja, si , si . 8)
pio

Post autor: pio »

turbogrocho49 pisze:
mateo589 pisze:a wiek ktos moze co z tymi przetargami ( koszt powyżej 20 tys) ???
da się to przejść ja bralem na pelna pule, i tez będzie przetarg, po prostu w warunkach dajesz takie założenia ktore może spełnic tylko twój wykonawca :D
Tylko ja w modernizacji mam juz 5 postepowanie bo ciagle cos jest zaburzeniem konkurencyjnosci, chociaz teoretycznie jest tak jak piszesz. Juz nawet firmom nie chce sie skladac ofert.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Jak nie modernizacja to program :D jedno sie kończy a drugie zaczyna , a potem wszyscy zdziwieni że wszystko tanie :lol: :lol:
turbogrocho49

pio pisze:
turbogrocho49 pisze:
Tylko ja w modernizacji mam juz 5 postepowanie bo ciagle cos jest zaburzeniem konkurencyjnosci, chociaz teoretycznie jest tak jak piszesz. Juz nawet firmom nie chce sie skladac ofert.
właśnie pisałem że gowno pewnie z tego będzie, tak teraz arimr dziala
turbogrocho49

vicia1223

Pojadą nie Ci co im wybili tylko Ci co o hektary sie biją na swojej wiosce i sasiedniej ..
F1

Post autor: F1 »

turbogrocho49 pisze:https://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/rolnicy-nie-maja-za-co-zyc-beda-protestowac-w-warszawie,1191.html
To protest polityczny z ASF nie ma nic wspólnego tyle programów co można było skorzystać w strefach asf a ludie pierdzielą głupoty że nie mają za co żyć :roll:
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

a najwazniejsze pewnie to wstrzymac komornikow , bo na swiniach jest taki biznes ze te miliony daloby rade splacic .Na wielkopolsce duze gospodarstwa widzac co dzieje sie ze swiniami uruchomilo inne zrodla dochodu .Bydlo ,warzywa , uslugi .Takich co trzymaja 100 swinek to juz prawie nie ma .
andre

Post autor: andre »

F1 pisze:
turbogrocho49 pisze:https://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/rolnicy-nie-maja-za-co-zyc-beda-protestowac-w-warszawie,1191.html
To protest polityczny z ASF nie ma nic wspólnego tyle programów co można było skorzystać w strefach asf a ludie pierdzielą głupoty że nie mają za co żyć :roll:
To Ty pierdzielisz ,z dnia na dzień skończyło się im zródło utrzymania .Nawet złoty program potrzebuje czasu żeby zadziałał a co dopiero mówić o zyskach . Wiem że niektórzy nadal nie przyjmują do wiadomości że tylko rozchodziło się o przejęcie władzy i polityczną zemste . Poszczuli społeczeństwo 500+ jak tanią dziwke i myślą że to starczy Rządzić trzeba umieć i ani tamci anie ci obecni nie wiedzą jak to się robi. Szkoda mi tych rolników którzy przeszli już ASF i sam staram sie przygotowac na ten scenariusz bo żyć trzeba a na pomoc nie ma co liczyc . Tak myślę hodowlę kotów założyć 8) ,to może to będzie strzał w dziesiątke
turbogrocho49

F1 pisze:
no nakorzystali się, jak wyrównania nie ma do dziś, dziki odstrzelone, asf zatrzymany na wschodzie, no jest super naprawdę tylko jarkowi i jurgielowi po lasce zrobić
vicia1223

Jak 80 tys dostaniesz to moglbys im zrobic , za te piekne kute ogrodzenie :-)
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

andre pisze:
F1 pisze:
To Ty pierdzielisz ,z dnia na dzień skończyło się im zródło utrzymania .Nawet złoty program potrzebuje czasu żeby zadziałał a co dopiero mówić o zyskach . Wiem że niektórzy nadal nie przyjmują do wiadomości że tylko rozchodziło się o przejęcie władzy i polityczną zemste . Poszczuli społeczeństwo 500+ jak tanią dziwke i myślą że to starczy Rządzić trzeba umieć i ani tamci anie ci obecni nie wiedzą jak to się robi. Szkoda mi tych rolników którzy przeszli już ASF i sam staram sie przygotowac na ten scenariusz bo żyć trzeba a na pomoc nie ma co liczyc . Tak myślę hodowlę kotów założyć 8) ,to może to będzie strzał w dziesiątke

Mam; mam 4; 2 z kwietnia , 2 z sierpnia; gospodarcze na whiskasie, piękne, biało czarne ;-)
chłop

Na dzień dzisiejszy walka z ASF to tylko po stronie rolnika koszty : ogrodzenia, maty, itp a ze strony Rządu NIC !!!
Rząd jeszcze tylko u.ie karać mandatami za brak ogrodzenia, mat a za nieterminowe zgłoszenie w ARiMR mandat i dopłaty minus kilka % . koledzy kończy się Aujesky to musieli coś zastępczego wymyśleć !!!
F1

Post autor: F1 »

andre pisze:
F1 pisze:
Jasne jasne ciekawe dopiero co kwiczeliście że na zero ledwo wychodzicie a tera nie mata się za co utrzymać a ziemia po 100 tysi za ha się biją znam te bajk ijak komuś się utrzymanie kończy to szuka se innej roboty a nie biadoli no cóż rolnik narzekać potrafi lepiej jak górnik 8)
Falco

W mojej okolicy akurat krowiarze podbijają ceny, w zeszłym roku jeden w przetargu na dzierżawę kościelnych ha dał 3,5 koła i ma do tych pól ponad 15km
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

chłop pisze:Na dzień dzisiejszy walka z ASF to tylko po stronie rolnika koszty : ogrodzenia, maty, itp a ze strony Rządu NIC !!!
Rząd jeszcze tylko u.ie karać mandatami za brak ogrodzenia, mat a za nieterminowe zgłoszenie w ARiMR mandat i dopłaty minus kilka % . koledzy kończy się Aujesky to musieli coś zastępczego wymyśleć !!!
Nie to, że sie przypierdalam ale nie wyobrażam sobie nie mieć ogrodzonego gospodarstwa!!!
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Dawno temu to ogrodzenie zagrody miało sens: pies biegał , kury , kaczki , indyki , indor . prosiaki , koza itd.....
W dzisiejszych czasach : pies w swoim ogrodzeniu , świnie w chlewie z prosiakami , krowy cały rok w oborze , barany i owce w bacówce .
//każdy zwierzak dzisiaj jest w zamknięciu i chceta zdrowo sie odżywiać , te zwierzaki nieboraki nawet słońca nie widzo. 8)
Falco

Wyczuwam, że dzisiaj dużo ludzi czeka na giełdę...
ODPOWIEDZ