FORUM
CENY TRZODY
-
jarekmalina
Re: CENY TRZODY
Jak dla mnie git. Zyskałem ponad 6 tys zł. Dziś sprzedany ostatni zestaw tucznika. Święta bez świń... czyli rodzinnie0909 pisze:minus 5
Swoim gadaniem nic nie wskórasz. Kto ma budować, będzie budował.0909 pisze:kupować i budować wyścig rolników do jakiego celu ?
Masz racje ale ludzie winni zastanowić sie, a czy bedą budować ich decyzja . Ja wstrzymuje sie z zapuszczaniem miejsce daję państwu . I życze powodzenia oprócz świni jest wiele przyjemniejszego zajęciajarekmalina pisze:Jak dla mnie git. Zyskałem ponad 6 tys zł. Dziś sprzedany ostatni zestaw tucznika. Święta bez świń... czyli rodzinnie0909 pisze:minus 5![]()
Swoim gadaniem nic nie wskórasz. Kto ma budować, będzie budował.0909 pisze:kupować i budować wyścig rolników do jakiego celu ?
-
jarekmalina
Ale żyć z czegoś trzeba, a jak Tobie nie wyszło ze świnkami, to już nie mój problem.
Produkowałem tuczniki bo były zyski większe niż w zawodzie wyuczonym , a teraz zyski odkręcają sie z tuczników na mój zawód . Dziś sprzedałem zysk wyszedł 50 zł to są żarty strat nie mam, ale to nie zysk bo 50 zł można zarobić na 1 h.jarekmalina pisze:Ale żyć z czegoś trzeba, a jak Tobie nie wyszło ze świnkami, to już nie mój problem.
Panowie i panie takie cuda na gwiazdkę https://isn-schweineboerse.de/Marktplat ... weine.aspx . Można kupić 90 sztuk tucznika w cenie od 1,42 ale gdy będzie więcej chętnych cena wynosi 4,440
( ktoś się troszkę pomylił ). Jak to jest możliwe że w Polsce export wzrósł a cena niska ? , uboje w Niemczech tez spadają i cena też. W przyszłym roku Chiny maja importować mięso ( tylko nie wiadomo od kogo ) , Ruskie też cos kombinują , ASF atakuje wielkie fermy i mięsa może zabraknąć . Do dzików tez strzelają ... ale nie nasi tylko Niemcy , Czechy , . Lepiej produkować mniej a żyć spokojnie , a zarobić można nawet i 5 tys w minutę ( tylko czasem może ktoś zapukać o szóstej rano a później wczasy na koszt państwa )
-
jarekmalina
0909 pisze:Produkowałem tuczniki bo były zyski większe niż w zawodzie wyuczonym , a teraz zyski odkręcają sie z tuczników na mój zawód . Dziś sprzedałem zysk wyszedł 50 zł to są żarty strat nie mam, ale to nie zysk bo 50 zł można zarobić na 1 h.jarekmalina pisze:Ale żyć z czegoś trzeba, a jak Tobie nie wyszło ze świnkami, to już nie mój problem.
A jaki to masz zawód wyuczony, że 50zł/h możesz zarabiać?
Kilka tygodni na granicy opłacalności, a już jest lament.
ale agencie sie slabo cenisz tylko 50 zl jak na zawod wyuczony pod latarnia minimum stowe powinnienes brac to bedziesz mial zarobek !!! hihihihihihihijarekmalina pisze:0909 pisze:Produkowałem tuczniki bo były zyski większe niż w zawodzie wyuczonym , a teraz zyski odkręcają sie z tuczników na mój zawód . Dziś sprzedałem zysk wyszedł 50 zł to są żarty strat nie mam, ale to nie zysk bo 50 zł można zarobić na 1 h.jarekmalina pisze:Ale żyć z czegoś trzeba, a jak Tobie nie wyszło ze świnkami, to już nie mój problem.
A jaki to masz zawód wyuczony, że 50zł/h możesz zarabiać?![]()
Kilka tygodni na granicy opłacalności, a już jest lament.
-
turbogrocho49
ja kręcę na lewo syrykskie paszporty dla całej rodziny i plyniemy pontonem do Włoch, później przestajemy sie do Niemiec i na łep mamy po 1200 euro bez roboty, no może bede musial z nowymi kolezkami ponapastowac pare niemek, ale bede lal na niemiecka giełdę
;d
-
stan1069@o2.pl
Po co kombinować z paszportami i pontonami ?? wystarczy tylko duńskich imigrantów nie przyjmować

- mytotoksyna1
Dwa razy nie mówić , ale ten podwójny płot od zachodniej strony rzeki Odry i Nysy Łużyckiej będą budować m.in. syryjscy uchodźcy . 
-
turbogrocho49
co zrobisz to jest silniejsze ode mnie:Dstan1069@o2.pl pisze:Po co kombinować z paszportami i pontonami ?? wystarczy tylko duńskich imigrantów nie przyjmować![]()
-
stan1069@o2.pl
Nie pamiętam już kto tu pisał że wybudował sobie następną chlewnię , bo to lubi robić
alkoholik też pije bo lubi
żywiec musi być tani , bo nas zawalą towarem
musimy też być w stanie go produkować , bo jak się kapną że brakuje to każą sobie płacić 10 x tyle i dlatego wprowadzili różnej maści dopłaty by można było produkowac , a nie być towarem zawalonym
po co się pchać w tysiące ??? jak można w cyklu zamkniętym mniej utuczyć , skarmić ziarno , straczkowe zainkasować dopłaty i leżeć do góry dooopą
żywiec musi być tani , bo nas zawalą towarem
Dzieje się tak dlatego, że produkcja wieprzowiny jest co prawda kapitałochłonna, ale za to prosta. A jak ktoś nie ma kapitału, to różnej maści przedstawiciele od rana do wieczora się w drzwiach mijają...
- mytotoksyna1
..tak w istocie będzie.mytotoksyna1 pisze:Dwa razy nie mówić , ale ten podwójny płot od zachodniej strony rzeki Odry i Nysy Łużyckiej będą budować m.in. syryjscy uchodźcy .
Na autostradach i wszelakiego rodzaju drogach będzie rogatka w której każdy przejezdny zapłaci tzw. myto przejazdowe i zarazem będzie zdezynfekowany pod kątem ASF.
4.35 plus vat za duna dziś płacą
za tego dunczyka to dawno juz powinni placic z 30-50 gr mniej
4,20 za 20 szt. od jutra promocja kreatywna
Kumpel mi mówił, że dostali pismo (jako koło łowieckie) na 35 km od autostrady A2 ma nie być ani jednego żywego dzika!
Kumpel mi mówił, że dostali pismo (jako koło łowieckie) na 35 km od autostrady A2 ma nie być ani jednego żywego dzika!
-
turbogrocho49
prosiak?
Tucznik , prosiak chyba zdrożałturbogrocho49 pisze:prosiak?
-
zenekzkition
Prosiak bez zmian
na poniedziałek umówione po 5,70 E
- Muchozolali
ogólnie wtopa ?
to jest wtopka a wtopa to będzieMuchozolali pisze:ogólnie wtopa ?
-
jarekmalina
Co masz na mysli?
Orka dzis idzie idealnie.
Nie ma co się dziwić przecięż promocję swiateczną trzeba zrobić łopatka w lidlu 7,49
Swoją drogą to na tuczniku to zarobił Duńczyk sprzedając warchlaka Polskiemu tuczarzowi
Swoją drogą to na tuczniku to zarobił Duńczyk sprzedając warchlaka Polskiemu tuczarzowi
-
Marcin1606
W adwencie się nie orze tak w tamtym roku znajomy mi powiedział jak orałem , znalazłem nawet w necie info.jarekmalina pisze:Co masz na mysli?
Dzień świętego Marcina był oficjalnym terminem zamknięcia wypasu stad. Bydło po raz ostatni wypędzano na pastwisko, a po wypasie zaganiano je gałązką zwaną marcinką. Do tego dnia należało także bezwzględnie zakończyć wszelkie prace polowe. Wierzono, że ziemia jest żywą istotą, która odczuwa tak jak ludzie i ma różne potrzeby. Nazywano ją Matką Ziemią lub Świętą Ziemią. Od świętego Marcina aż Matki Boskiej Roztwornej (25.03) Matka Ziemia „nie ruszała się”, miała odpoczywać i spać po wydaniu przez siebie plonów. Powiedzenie „gdy w listopadzie grzmi, rolnik wiosnę śni” wiązało się z wierzeniem według którego Ziemię budził pierwszy wiosenny grzmot. Wtedy Matka Ziemia otrząsała się z zimowej drętwoty, by jako brzemienna wypuścić z siebie wszelkie rośliny. W Adwencie nie wolno było jej przeszkadzać oraniem, wbijaniem kołków, kopaniem dołów, grabieniem, rozrzucaniem nawozu, skakaniem po niej, uderzaniem lub popychaniem przed sobą kija. Za znieważające i sprawiające ból postępowanie, Święta Ziemia karała zesłaniem chorób, bezpłodności, wojny, a przede wszystkim nieurodzaju: „kto ziemię w Adwent pruje, ta mu trzy lata choruje.
http://www.muzeum-radom.pl/gazeta-kufer ... zenia/1234
- mytotoksyna1
Słowa prawdziwego chłopa , ale teraz takich jest garstka.Marcin1606 pisze:W adwencie się nie orze tak w tamtym roku znajomy mi powiedział jak orałem , znalazłem nawet w necie info.jarekmalina pisze:Co masz na mysli?
![]()
Dzień świętego Marcina był oficjalnym terminem zamknięcia wypasu stad. Bydło po raz ostatni wypędzano na pastwisko, a po wypasie zaganiano je gałązką zwaną marcinką. Do tego dnia należało także bezwzględnie zakończyć wszelkie prace polowe. Wierzono, że ziemia jest żywą istotą, która odczuwa tak jak ludzie i ma różne potrzeby. Nazywano ją Matką Ziemią lub Świętą Ziemią. Od świętego Marcina aż Matki Boskiej Roztwornej (25.03) Matka Ziemia „nie ruszała się”, miała odpoczywać i spać po wydaniu przez siebie plonów. Powiedzenie „gdy w listopadzie grzmi, rolnik wiosnę śni” wiązało się z wierzeniem według którego Ziemię budził pierwszy wiosenny grzmot. Wtedy Matka Ziemia otrząsała się z zimowej drętwoty, by jako brzemienna wypuścić z siebie wszelkie rośliny. W Adwencie nie wolno było jej przeszkadzać oraniem, wbijaniem kołków, kopaniem dołów, grabieniem, rozrzucaniem nawozu, skakaniem po niej, uderzaniem lub popychaniem przed sobą kija. Za znieważające i sprawiające ból postępowanie, Święta Ziemia karała zesłaniem chorób, bezpłodności, wojny, a przede wszystkim nieurodzaju: „kto ziemię w Adwent pruje, ta mu trzy lata choruje.
http://www.muzeum-radom.pl/gazeta-kufer ... zenia/1234
Są biznesmenofarmery co myślo ,że daleko ujadą.
0909 pisze:to jest wtopka a wtopa to będzieMuchozolali pisze:ogólnie wtopa ?
no jak teraz spada.. to aż strach pomyśleć co będzie w styczniu
Zobaczcie sobie archiwum notowań niemieckiej giełdy. Ostatnie 3 lata przed świętami zawsze były obniżki 5 6 centów
Od kilku lat po świętach są droższe jak przed . Kazdy chce sprzedac przed a ludzie chcą żreć i po swietach . Kolejki w marketach przed swietami ale zauwazcie co bedzie sie tez.dzialo w srode po swietach , niby tyle żarcia bylo w domu a tu znow tlum ludzi . W niemczech tez male ilosci patrzac na gielde zreszta ta mała to pic na wode , z 15 ofert zejdą trzy tylko po to zeby zbic cene , nikt nie kupil po 1.48 a dwóch sprzeda po 1.43 i juz jest wyznacznik , co by bylo jakby zadna partia nie zeszla ??? Cena minimalna jest ustalona ale jak pierwsze partie nie schodza to obniza sie ją w trakcie kolejnej ..
...
Ostatnio zmieniony środa 03 sty 2018, 21:20 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
Cena zaczyna się stabilizować na niskim pułapie. 
-
danielski813
Wiem że nie ten temat ale mam wrażenie że tylko tu można liczyć na odpowiedź . Czy ktoś z kolegów korzysta z nasienia isefarm śmiłowo może jakieś opinie może być priv...
Dość nie dawno zacząłem je stosować ale zbytnio Ci nie pomogę bo planowane terminy porodów z tego nasienia to koniec stycznia. Co do cen to dzisiaj widziałem fakturke za tucznika po 3 ,8 nettodanielski813 pisze:Wiem że nie ten temat ale mam wrażenie że tylko tu można liczyć na odpowiedź . Czy ktoś z kolegów korzysta z nasienia isefarm śmiłowo może jakieś opinie może być priv...
-
danielski813
Andre a jak ze skutecznością???
na 16 szt. jedna powtórka, ale być może wina leżała po mojej stronie bo zbyt pózno wychwyciłem u tej sztuki ruje i była zrobiona tylko raz i to tak na ostatni strzał
A czym kryjecie w ogóle i jak stacje liczą za porcję?
15,20 brutto porcja saszetka
Ja korzystam z Insefarmu. Jakość i dostawa wszystko w porządku. U mnie z gedisów trochę wyższa skuteczność niż z blistrów ale nie ma wielkiej różnicy.
Co do cen - wczoraj zestaw 4.55netto -2%
Co do cen - wczoraj zestaw 4.55netto -2%
-
krzysieko71
Ja od jakiegoś pół roku biorę z WCHIRZ i w porównaniu z Choice nie widzę dużej różnicy. Płacę 17,20 brutto za gedis.daniel0 pisze:A czym kryjecie w ogóle i jak stacje liczą za porcję?
-
danielski813
ja z 8 lat brałem z pen ar lan i było spoko ale odkąd zrobiło się choice to się coś popierniczyło i muszę zmienić bo skuteczność poleciała mocno
Ja nie zauważyłem spadku skuteczności krycia po zmianie na choice.
Cena za gedis prawie 20 brutto liczą.
-
krzysieko71
Ceny mają wysokie, ale trzeba przyznać, że potencjał genetyczny duży. Knury z najlepszych europejskich hodowli.daniel0 pisze:Ja nie zauważyłem spadku skuteczności krycia po zmianie na choice.
Kryjecie gedisami?
Też kiedyś spróbowałem ale nie bardzo rozumie z czym to niby ma być lepsze od blistra. Cena jest na niekorzyść i brak pewności, jak robię z blistra to widzę czy zassala czy nie a z tego gedisa to kto wie gdzie to poszło. Może jak ktoś trzyma lochy luzem w dużych kojcach to żeby nie ganiac za nimi Z tym blister mają sens te gedisy.
Potencjał potencjałem, ale indeks poszczególnego knura coś o nim mówi. U mnie rozrzut od ok 117 do 150 także różnice są znaczne.
Ja mam oszczędność w czasie przede wszystkim. Ok 20 loch zajmuje jakieś 10-15minut pokryć. Może raz robiłem blistrem i wystarczy.
Róbcie tak dalej to niedługo nasza hodowla przestanie istnieć a Wy będziecie się handlować o nasienie które 5 zł na porcji tańsze jakby to miało znaczeniedanielski813 pisze:ja z 8 lat brałem z pen ar lan i było spoko ale odkąd zrobiło się choice to się coś popierniczyło i muszę zmienić bo skuteczność poleciała mocno