FORUM
CENY TRZODY
-
jarekmalina
Re: CENY TRZODY
Ja raz podpisałem z pewnym pośrednikiem piniego umowę na dany miesiąc z ceną na sztywno, a w umowie był zapis, że jeśli tuczniki nie będą odstawione w umówionym miesiącu to obowiązywać będzie cena rynkowa. A że tuczniki jakoś słabo rosły, za to cena rynkowa szybowała do góry (kilkadziesiąt groszy powyżej ceny w umowie) to część tuczników sprzedałem w kolejnym miesiącu. Ale po cenie z umowy, a nie rynkowej jak to było w umowie. I tak od tej pory sprzedaję tylko i wyłącznie na wolny rynek.
-
krzysieko71
Ja sprzedaje tuczniki praktycznie co tydzień w średniej wadze około 125kg, mimo to zdarzy się czasami, że jakaś sztuka ma powyżej 106 po uboju i rzeczywiście tną cenę wtedy strasznie.jarekmalina pisze:saszeta pisze:Niemiec podaje cenę za 57%. U nas bylo minus 6 centow przy 56. Teraz będzie 57 a minus został taki sam. Jedynie waga wzrosła bo było 78-106 a będzie 78-110. Jak teraz po uboju wyszło 110 kg to było -48 groszy na kilogramie w plecy. Ja umowy nie podpisuje.
Czemu tuczyłeś je do wagi >140 kg?
Wystarczyłoby ok. 133-134kg i byłoby praktycznie bez potrąceń
Baza 56 - 56,9 tak jak było
-
LukaszBONQ
tak, na rok z wpisaniem w harmonogram ile w każdym tygodniu roku będzie się sprzedawać, dostałem na mailasaszeta pisze:To jest umowa na rok? U mnie byla miedzy mną, pośrednikiem i pini. Tyle ze u mnie za nieodstawione była kara. Za nieodebrane tez
- mytotoksyna1
Rolnictwo to specyfika , przestrzegam i uwypuklam temat pt. "umowa na sprzedaż tzw. produktów roślinnych i zwierzęcych.
Oto przykład zza miedzy , Kryska z Kazmierzem i gromadką pociech planowali na tą gwiazdkę ubić wieprza , karmili , troszczyli się o świnkę już był obstalowany rzeźnik do uboju .
..i co się okazało , ano nastąpiła tragedia tucznik na dwa dni przed ubojem "zawinął się"
...taka to jest goła prawda ..........
Oto przykład zza miedzy , Kryska z Kazmierzem i gromadką pociech planowali na tą gwiazdkę ubić wieprza , karmili , troszczyli się o świnkę już był obstalowany rzeźnik do uboju .
..i co się okazało , ano nastąpiła tragedia tucznik na dwa dni przed ubojem "zawinął się"
...taka to jest goła prawda ..........
jeszcze nim święta to najpierw kolejna niezaprzyjemna informacja :
https://www.topagrar.pl/articles/aktual ... -epidemia/
https://www.topagrar.pl/articles/aktual ... -epidemia/
-
krzysieko71
Myśliwi wzięli się bardziej za ostrzał dzików to i przypadków ASFu od razu lawina, bo więcej zwierząt do badania.
Krzysiek, paradoksalnie w zdecydowanej większości komunikaty dotyczą znalezionych zwłoków dzików...
odstrzał to tylko kilka sztuk...
odstrzał to tylko kilka sztuk...
a płota nie zrobiłem i co teraz?
- Muchozolali
wyzdychają i po kłopocie 
a Państwo jak nie umiało zadusić choroby w zarodku bo żal było paru milionów, to teraz niech płaci wielokrotnie wiecej za konsekwencje kiedy wirus zaczyna wymykac się spod kontroli. Jak by płacili dobrze to niech i wyzdychają te dziki razem ze świniami, a chłopy zamiast do obory to na Kanary na koszt państwa 
moze to raczej silne lobby łowieckie ,złożone przewaznie z elit, blokuje,blokowalo zalatwienie tej kwestii bo kasa to dopiero teraz bedzie wielka i za morde powinno sie wziac tak obecnego jak i poprzedniego min rolnictwa
-
turbogrocho49
jaka kasa nie lodzcie sie ze dostaniecie jakies odszkodowania
- mytotoksyna1
Ostatnimi laty modne staje się pożegnanie starego roku w leśniczówkach wśród łowczych. 
1963 nie miał na myśli przecież rolników jako beneficjentów , to weterynaria będzie tę śmietankę spijać
rolnik dostanie podwojnie po dupsku bo to nie tylko swinie ale i cena zboza i klopot z jego zbytem . cała otoczka rolnictwa bedzie miała przesra.. a co za tym idzie i konsument ,wzrośnie inflacja więc znów wróci do rolnika itd. itp. można by wymieniać bez końca konsekwencje zaniechań ale jak sie siedzi mocno w siodle to sie nie mysli ze nie poprawiany popręg kiedyś sie przetrze
- Muchozolali
na swięta zróbmy dobry uczynek 
- Załączniki
-
- zwierz.jpg (54.81 KiB) Przejrzano 13514 razy
-
jarekmalina
Panie i Panowie, życzę wszystkim Wesołych a przede wszystkim zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.
dołanczam sie do przedmówcy , spokojności i stabilizacji Wosłych świąt
[quote="krzysieko71"]Myśliwi wzięli się bardziej za ostrzał dzików to i przypadków ASFu od razu lawina, bo więcej zwierząt do badania.[/quote]
Czyżby? Przeglądając wszystkie ostatnie przypadki to tylko pojedyncze odstrzelone dziki i to tylko na Podlasiu - reszta to znaleziona padlina
Czyżby? Przeglądając wszystkie ostatnie przypadki to tylko pojedyncze odstrzelone dziki i to tylko na Podlasiu - reszta to znaleziona padlina
- mytotoksyna1
Ło matko , ło ojcze....... 
- Załączniki
-
- kimg.php.jpg (16.67 KiB) Przejrzano 14346 razy
to faktycznie każdy pośrednik musi mieć inaczej. Ja mam 57-57,9luk85 pisze:Baza 56 - 56,9 tak jak było
harmonogram też mamLukaszBONQ pisze:tak, na rok z wpisaniem w harmonogram ile w każdym tygodniu roku będzie się sprzedawać, dostałem na mailasaszeta pisze:To jest umowa na rok? U mnie byla miedzy mną, pośrednikiem i pini. Tyle ze u mnie za nieodstawione była kara. Za nieodebrane tez
Jakie tam ceny panowie za polskiego wieprza mamy ?
Czy ja dobrze widze iż tucznik drozeje u sąsiada ?
Nie wiem czy ktoś sie pomylił a ja mam cene od dziś 1,45 a było 1,37
Nie wiem czy ktoś sie pomylił a ja mam cene od dziś 1,45 a było 1,37
Ostatnio zmieniony środa 27 gru 2017, 10:26 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
mowiles ze ceny w dol i ze po 3.8 sa hehheheheeee0909 pisze:Czy ja dobrze widze iż tucznik drozeje u sąsiada ?
Jak ktoś posiada podobne informacje to prosze napisać dotyczy dzisiejszej podwyżki traktuje to jako pomyłke bo aż niemożna uwierzyć że 8 centów + ?
Sprzedane 20 sztuk 4,80 netto
Z stąd mam info
Co o tym sądzicie ?
Co o tym sądzicie ?
- Załączniki
-
- Niemcy 1.jpg (50.56 KiB) Przejrzano 13855 razy
dzisiaj b/z 1,37 !!!!
Ktoś popił chyba bo zmienili cene na 1,37 rano podawali 1,45 a teraz 1,37
-
stan1069@o2.pl
Do roboty !!!!!!!! a nie tylko czekać na spadki

- Muchozolali
-
turbogrocho49
po świętach + 2 kg 
nie wiem jak dziś ale przed wigilia wozniecki miał cenę 3,80
-
krzysieko71
Dziś 70 sztuk po 5.35 cena bazowa na WBC. Robi się nieciekawie.
5.35 toc to już po 4 zl wyjdzie tylko
-
krzysieko71
No w E wyjdzie gdzieś 5.42 ale mimo to slabiutko.mat pisze:5.35 toc to już po 4 zl wyjdzie tylko
U nas bez cenne bo nikt nie kupuje Ciekawe jak zaczną kupować a trochę nazbiera sie bo nie były odbierane co będzie ?
3 zl murowane ????
Wczoraj samochody z wagą jeździły jak ze sraczką !0909 pisze:U nas bez cenne bo nikt nie kupuje Ciekawe jak zaczną kupować a trochę nazbiera sie bo nie były odbierane co będzie ?
Nie wiem z kim agent handlujesz ale u nas kupują normalnie wszyscy nie ważne czy zakład czy skup , swoja drogą niewiele udaje się skupić żywca kto coś miał to opchnął przed świętami .
U nas też przekładane odbiory ja akurat nie mam bo po połowie stycznia ale słyszę od kolegów że boją się że przerosną a mają dużo świń
To u ciebie w Niebieskiej jeszcze świnie trzymają?.chłop to który zakład przekłada?.Jeszcze troszkę to i po 6 zł nie kupisz.
To znak że gospodarka wraca do normalności duże ilości tucznika tańsze do małych podobnie z fermowymhurt musi być niższa cena nie tak jak było dotychczaskrzysieko71 pisze:No w E wyjdzie gdzieś 5.42 ale mimo to slabiutko.mat pisze:5.35 toc to już po 4 zl wyjdzie tylko
Witam Pini poprawił tabelkę z mięsnością bazową z 57 na 56 %
Chyba nikt nie chcial podpisywac. Ciekawe czy tym co już podpisali zmienią. Waga do 113kg podskoczyla. Ja i tak nie podpisuję po wyboju 76%. Sprzedaż mialem jeszcze po 1,4 a w ten dzień spadła na 1,37.
Nie mogę się nadziwić ludziom, że jeszcze te złodziejskie umowy podpisują. Fenomen jakiś, nie rozumiem.
-
stan1069@o2.pl
Teraz hodowca tucznika to jak by w kantorze pracował
kupuje w koronach , karmi w złotówkach , sprzedaje w euro a zyski wywozi do rajów podatkowych [ na dzierżawę ] beczkowozem