FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Czy u was też tyle wróbli? Kolejny rok gnoje latają i wszędzie srają. Szczególnie upodobały sobie samochody i dokładnie wszystko co znajduje się w mieszalni pasz. W sumie już przyzwyczaiłem się do tego, że jak coś złapię to czuję poślizg pod palcami. Kiedyś miałem psa który walił dokładnie tam gdzie się chodziło, zawsze na twardym - kostka, przejścia pod silosami, chodniczki, a wokół hektar trawników. Jak w sposób naturalny dokonał żywota myślałem, że problem z głowy. I jak tu się wysikać w plenerze jak ciągle ręce kałem uwalone. Cena tuczników to nie problem, za jakiś czas przyjdzie lepsza. Wróble natomiast odfrunąć nie chcą.
-
stan1069@o2.pl
Nikt tego hodowcy nie szanuje !!! wszyscy na niego z góry sraj.......

Dokładnie. Jeden plus to że niby gówno przynosi szczęście. Stąd u mnie tyle optymizmustan1069@o2.pl pisze:Nikt tego hodowcy nie szanuje !!! wszyscy na niego z góry sraj.......![]()
No ja ponoć rogów nie mam ale kto to wie...Niejeden z nas pewnie by się zdziwił. Chyba lepiej nie wiedzieć.
Jakie prognozy na VEZG? Ja obstawiam 0.
Jakie prognozy na VEZG? Ja obstawiam 0.
wróbli trzeba się wystrzegać, bo wróbel to latająca mysz - czyli po prostu wektor chorób, szczególnie w erze asf. Skubańce ciągną tam gdzie jest pokarm- wiec żęby je wyeliminować trzeba zabrać im dostep do paszy, zboża itd. Tylko że nie zawsze to jest takie łatwe ...
Dzięki Bogu wróbi u nas nie ma

Problem wróbli poruszyłem na spotkaniu z powiatowym. Stwierdził, że dobrze że jest dużo wróbli, bo parę lat temu populacja była prawie na wyginięciu. Dodał, że wróble asf nie przenoszą tylko niby ptaki drapieżne ale jak wiadomo lepiej dmuchać na zimne.
Sąsiad ma oryginalny sposób na wróble. Zostawia uchylone drzwi od ciągnika (bo tam przesiadują), następnie wrzuca kota i drzwi zamyka. Ponoć tylko pióra się sypią.
Miałem problem z wróblami w hali garażowej przez kilka lat. Dwa lata temu wleciał tam krogulec i zrobił piękną robotę. Od tej pory wróbli nie ma tam, chociaż minęło już kilka lat. Nie wiem, jak to możliwe. Przestrzegają się nawzajem?
przygotowani do ceny w nowym roku ?
-
jarekmalina
Ale ludu na forum 
no u nas skupnicy krzyczą 3,7 zeta
ile na Piotrkowie za zestaw Duna??????????????????????
jak się Chińczyk na świnię nie skusi,
to się tą świnią polski chłop zakrztusi...
to się tą świnią polski chłop zakrztusi...
dzisiaj jeszcze zero....
za tydzień minus ile ?monikaa pisze:dzisiaj jeszcze zero....
-
danielski813
jak <onika nie napisze to sie agent przez tydzień zesra!
Mi zostało jeszcze tylko 60 szt to mogę po kosztach oddać spokojna twoja rozczochrana hahahahadanielski813 pisze:jak <onika nie napisze to sie agent przez tydzień zesra!
-
zenekzkition
Monice zapewne chodzilo o plus
4.2-4.4 plnczesio pisze:ile na Piotrkowie za zestaw Duna??????????????????????
Fakt właśnie jest zero , jak ma być minus za tydzień to muszę jechać kupić węgiel jak plus to zamiast węgla wystarczy żonamonikaa pisze:dzisiaj jeszcze zero....
zenekzkition pisze:Monice zapewne chodzilo o plus
-
zenekzkition
Czyli zgadnalem:)?
Co tydzień w marketach promocje na wieprzowinę, pytałem jak ogólnie schodzi, ponoć tako se, ludzie nakupili potężne ilości schabu przed świętami, w tych promocjach 8,8 zł, słynne acht koma acht
i teraz chyba muszą to najpierw przejeść żeby pójść na nowe zakupy. Dodatkowo zaczyna wchodzić na rynek tucznik z krajowego wyżu demograficznego, a imigrantów przybywało ponoć na podobnym poziomie. No i Donald Trump podpisał z Chinami nowe umowy handlowe i tamci teraz muszą częściej pływać do USA po towar. Co prawda w tv mówili o wołowinie, ale wieprzowina pewnie też. A dzięki tym mandatom z weterynarii wszyscy rejestrują regularnie swoje świnki, i kto ma ten ma dokładne info i jeszcze lepiej wie kiedy przystąpić do golenia baranów. Oby było to fałszywe proroctwo, ale czeka nas nieciekawy rok... A kto to się śmiał kilka miesięcy temu z niewolników na kontraktach?
Ale zamknięte nie narzekają, swój warchlak czyli za darmo, swoje zborze, czyli za darmo to i przy trzech złotych prawie stów na sztuce zostanie...
Trza się będzie na turystykę świńską przestawić...
https://www.youtube.com/watch?v=rkI8JKI4qAo
https://www.youtube.com/watch?v=dK18D3bh7wc
https://www.youtube.com/watch?v=rkI8JKI4qAo
https://www.youtube.com/watch?v=dK18D3bh7wc
-
danielski813
Skąd pomysł ze swój prosiak za darmo? Ale na pewno nie tyle co kupiony nie sprzedaje warchlaka więc koszty liczę na tucznika nie handluje zbożem więc jak kupiłem tanio to kg tucznika kosztuje mnie mniej. Nie boję się ciężko pracować więc paszy nie kupuje jakąś wiedzę posiadam więc potrafię zająć się lochami.za rok 2017 sprzedane 26.8 tucznika od lochy co przy własnych loszkach i prrs w hlewni mnie satysfakcjonuje na koniec roku w magazynach większe zapasy niż rok wstecz na rachunku bankowym też więc zarobiłem. To co jest teraz też przetrfam bo nie muszę sprzedawać wszystkiego na raz w najniższej cenie ale też nie zazdroszczę jak otwarty sprzedaje po najwyższej. Każdy ma swoją piaskownice i robi jak uważa a jak ktoś ciągle dokłada zostaje kontrakt jak łeb na karku to 70pln brutto idzie wymusić. Jak chce całkiem zerwać z kabanami pracy w kraju nie brakuje nikt nikogo na siłę nie zmusza. Jak ktoś liczy ze dawne czasy w branży wrócą jest w błędzie niestety świat idzie do przodu. Wystarczy popatrzeć kto przejmuje ten sektor gospodarki a okaże się że są to największe światowe koncerny i puki co nikt tego nie zmieni mówią o ochronie polskiego rolnika i dotują małe gospodarstwa bo tam głosów dużo przy wyborach ...Falco pisze:Ale zamknięte nie narzekają, swój warchlak czyli za darmo, swoje zborze, czyli za darmo to i przy trzech złotych prawie stów na sztuce zostanie...
- mytotoksyna1
danielski - chwalipięto 26 od maciory prosiaków w roku to mieli tylko rolniki za czasów Gierka w spółdzielniach i PGR. napisane na papierze. 
Nie wytrzewiałeś jeszcze po Sylwestrze? Gdzie dotują małe gospodarstwa jak wszystko jest dla dżuych tylkodanielski813 pisze:Skąd pomysł ze swój prosiak za darmo? Ale na pewno nie tyle co kupiony nie sprzedaje warchlaka więc koszty liczę na tucznika nie handluje zbożem więc jak kupiłem tanio to kg tucznika kosztuje mnie mniej. Nie boję się ciężko pracować więc paszy nie kupuje jakąś wiedzę posiadam więc potrafię zająć się lochami.za rok 2017 sprzedane 26.8 tucznika od lochy co przy własnych loszkach i prrs w hlewni mnie satysfakcjonuje na koniec roku w magazynach większe zapasy niż rok wstecz na rachunku bankowym też więc zarobiłem. To co jest teraz też przetrfam bo nie muszę sprzedawać wszystkiego na raz w najniższej cenie ale też nie zazdroszczę jak otwarty sprzedaje po najwyższej. Każdy ma swoją piaskownice i robi jak uważa a jak ktoś ciągle dokłada zostaje kontrakt jak łeb na karku to 70pln brutto idzie wymusić. Jak chce całkiem zerwać z kabanami pracy w kraju nie brakuje nikt nikogo na siłę nie zmusza. Jak ktoś liczy ze dawne czasy w branży wrócą jest w błędzie niestety świat idzie do przodu. Wystarczy popatrzeć kto przejmuje ten sektor gospodarki a okaże się że są to największe światowe koncerny i puki co nikt tego nie zmieni mówią o ochronie polskiego rolnika i dotują małe gospodarstwa bo tam głosów dużo przy wyborach ...Falco pisze:Ale zamknięte nie narzekają, swój warchlak czyli za darmo, swoje zborze, czyli za darmo to i przy trzech złotych prawie stów na sztuce zostanie...
-
krzysieko71
Brawo, kumaty gość po branży.danielski813 pisze:Skąd pomysł ze swój prosiak za darmo? Ale na pewno nie tyle co kupiony nie sprzedaje warchlaka więc koszty liczę na tucznika nie handluje zbożem więc jak kupiłem tanio to kg tucznika kosztuje mnie mniej. Nie boję się ciężko pracować więc paszy nie kupuje jakąś wiedzę posiadam więc potrafię zająć się lochami.za rok 2017 sprzedane 26.8 tucznika od lochy co przy własnych loszkach i prrs w hlewni mnie satysfakcjonuje na koniec roku w magazynach większe zapasy niż rok wstecz na rachunku bankowym też więc zarobiłem. To co jest teraz też przetrfam bo nie muszę sprzedawać wszystkiego na raz w najniższej cenie ale też nie zazdroszczę jak otwarty sprzedaje po najwyższej. Każdy ma swoją piaskownice i robi jak uważa a jak ktoś ciągle dokłada zostaje kontrakt jak łeb na karku to 70pln brutto idzie wymusić. Jak chce całkiem zerwać z kabanami pracy w kraju nie brakuje nikt nikogo na siłę nie zmusza. Jak ktoś liczy ze dawne czasy w branży wrócą jest w błędzie niestety świat idzie do przodu. Wystarczy popatrzeć kto przejmuje ten sektor gospodarki a okaże się że są to największe światowe koncerny i puki co nikt tego nie zmieni mówią o ochronie polskiego rolnika i dotują małe gospodarstwa bo tam głosów dużo przy wyborach ...Falco pisze:Ale zamknięte nie narzekają, swój warchlak czyli za darmo, swoje zborze, czyli za darmo to i przy trzech złotych prawie stów na sztuce zostanie...
-
danielski813
Idioto czytaj ze zrozumieniem 26.8 tucznika sprzedane a nie prosiaka jak nie zauważasz różnicy to tylko potwierdzasz kim jesteśmytotoksyna1 pisze:danielski - chwalipięto 26 od maciory prosiaków w roku to mieli tylko rolniki za czasów Gierka w spółdzielniach i PGR. napisane na papierze.
-
danielski813
Nie wytrzewiałeś jeszcze po Sylwestrze? Gdzie dotują małe gospodarstwa jak wszystko jest dla dżuych tylkoF1 pisze:danielski813 pisze:Skąd pomysł ze swój prosiak za darmo? Ale na pewno nie tyle co kupiony nie sprzedaje warchlaka więc koszty liczę na tucznika nie handluje zbożem więc jak kupiłem tanio to kg tucznika kosztuje mnie mniej. Nie boję się ciężko pracować więc paszy nie kupuje jakąś wiedzę posiadam więc potrafię zająć się lochami.za rok 2017 sprzedane 26.8 tucznika od lochy co przy własnych loszkach i prrs w hlewni mnie satysfakcjonuje na koniec roku w magazynach większe zapasy niż rok wstecz na rachunku bankowym też więc zarobiłem. To co jest teraz też przetrfam bo nie muszę sprzedawać wszystkiego na raz w najniższej cenie ale też nie zazdroszczę jak otwarty sprzedaje po najwyższej. Każdy ma swoją piaskownice i robi jak uważa a jak ktoś ciągle dokłada zostaje kontrakt jak łeb na karku to 70pln brutto idzie wymusić. Jak chce całkiem zerwać z kabanami pracy w kraju nie brakuje nikt nikogo na siłę nie zmusza. Jak ktoś liczy ze dawne czasy w branży wrócą jest w błędzie niestety świat idzie do przodu. Wystarczy popatrzeć kto przejmuje ten sektor gospodarki a okaże się że są to największe światowe koncerny i puki co nikt tego nie zmieni mówią o ochronie polskiego rolnika i dotują małe gospodarstwa bo tam głosów dużo przy wyborach ...Falco pisze:Ale zamknięte nie narzekają, swój warchlak czyli za darmo, swoje zborze, czyli za darmo to i przy trzech złotych prawie stów na sztuce zostanie...
No 200000 euro wartości ekonomicznej gospodarstwa przy tych przelicznikach to faktycznie duży....
- mytotoksyna1
danielski - co widzimy ?danielski813 pisze:Idioto czytaj ze zrozumieniem 26.8 tucznika sprzedane a nie prosiaka jak nie zauważasz różnicy to tylko potwierdzasz kim jesteśmytotoksyna1 pisze:danielski - chwalipięto 26 od maciory prosiaków w roku to mieli tylko rolniki za czasów Gierka w spółdzielniach i PGR. napisane na papierze.
- Załączniki
-
- koń.jpg (8.06 KiB) Przejrzano 17268 razy
-
stan1069@o2.pl
Od pewnego czasu zauważyłem że puszczają nerwy tuczowi zamkniętemu i to się będzie pogłębiać według mnie przez ten jeban... asf
Otwarty jak się robi nieciekawie to albo wakacje , albo kontrakt

-
danielski813
Albo jebnac to wszystko i wyjechać na san eskobar . Asf na dzień dzisiejszy to nie to co przez ostatnie 3 lata a będzie coraz lżej bo coraz więcej obszaru dotknie
-
stan1069@o2.pl
A dlaczego nie ma kontraktu na tucz zamknięty ?????? 4 kg. paszy po cenie mieszalni pasz [ albo nawet ustalić cenę pasz stałą w oparciu np. o zboże 14o e / tone ] , plus np. 60zł. za pielęgnację to by było najlepsze
hodowca by spał spokojnie i przemysł by miał towar pewny i prawie po jednakowej cenie .
- mytotoksyna1
danielski813 pisze:Albo jebnac to wszystko i wyjechać na san eskobar . Asf na dzień dzisiejszy to nie to co przez ostatnie 3 lata a będzie coraz lżej bo coraz więcej obszaru dotknie
danielski - włośnica u świni muwi to cosik TOBIE.
asf to pryszcz.
agencinko spadek euro az o 2-3 gr0909 pisze:http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wal_on/szcz?wlid=2430
zaraz swinie na skupach po 3 zl !!!!!!!!!!!!!!! i rolicy maja blagac żeby wzięli za darmochę nawet !!!!!!!
Do ceny USA TO Jeszcze musiało by spaść 60 groszy promocja piękna
2018 rok odbierze kase z 2017 roku więc wyjdzie dwa lata gratis
Dać jeszcze chłopom po milionie i będą taniej produkować niż USA CAŁA polska bedzie w fermach
2018 rok odbierze kase z 2017 roku więc wyjdzie dwa lata gratis
Dać jeszcze chłopom po milionie i będą taniej produkować niż USA CAŁA polska bedzie w fermach
- mytotoksyna1
Mowa będzie krótka , zdecydowanie mówimy jako polscy rolnicy po rosyjsku _chwacit'
W przetłumaczeniu na język polski oznacza to "dość" dojenia pracowitego chłopa polskiego!
W przetłumaczeniu na język polski oznacza to "dość" dojenia pracowitego chłopa polskiego!
Dziś 3,9 +VAT
Właściciel ubojni mówił że dziś sprzedał poltusze w takiej cenie ze od poniedziałku 3,5 prawdopodobnie skup. Także optymizm od nowego roku musi nam gościć. Bo ja w zamknietym około 0 się krece. A po 3,5 to w niedługim czasie poglowie spadnie do 7mln. Bo czy prow czy kredyt nikt nie da rady przy tej skali produkcji dlugo pociągnąć. Pytam sie czy jest tu ktoś ze związków?
Bo jak mleko dochodziło do 1,1 to we wszystkich portalalch i telewizjach byla mowa o tragedii krowiarzy.
A świnie... nikt sie nie przejmuje, to przecież normalne ze jest dołek. Do tego ASF, bioasekuracja i inne pierdoly. A premiksy jak ładnie podrozaly...
A może da sie wywalczyć jakaś dopłatę do loch. Jest na to okazja jaka może sie już nie powtórzyć...
Właściciel ubojni mówił że dziś sprzedał poltusze w takiej cenie ze od poniedziałku 3,5 prawdopodobnie skup. Także optymizm od nowego roku musi nam gościć. Bo ja w zamknietym około 0 się krece. A po 3,5 to w niedługim czasie poglowie spadnie do 7mln. Bo czy prow czy kredyt nikt nie da rady przy tej skali produkcji dlugo pociągnąć. Pytam sie czy jest tu ktoś ze związków?
Bo jak mleko dochodziło do 1,1 to we wszystkich portalalch i telewizjach byla mowa o tragedii krowiarzy.
A świnie... nikt sie nie przejmuje, to przecież normalne ze jest dołek. Do tego ASF, bioasekuracja i inne pierdoly. A premiksy jak ładnie podrozaly...
A może da sie wywalczyć jakaś dopłatę do loch. Jest na to okazja jaka może sie już nie powtórzyć...
Agent piszesz ''Do ceny USA TO Jeszcze musiało by spaść 60 groszy promocja piękna'' ale jak to wyliczyłeś ? Tak szybko i pewnie nie dokładnie ale ; ostatnia cena jaka udało mi się znaleźć to 58,40 USD za tusze ( dziwne zjawisko ale tam troszkę rośnie cena ) zakładam że tusza to 100 kg czyli 100 /58,40 = 1,71 za kg kurs dolara to 3.44, 1,71 *3,44= 5,88 trzeba doliczyć transport to wychodzi około 5,90 może w promocji za ilość i uwzględniając wahania kursu walut to 5,50 . Cy to jakoś szczególnie tanio ? A prognozuje się że cena w USA będzie rosła . Podaj swoje wyliczenia porównamy , policzymy po to jest forum by podyskutować .
cena usa
USA - Iowa/Minnesota
tusza28-gru-2017 57,79 USD cwt
to jest CWT nie mylić z kg
przeliczyć CWT
USA - Iowa/Minnesota
tusza28-gru-2017 57,79 USD cwt
to jest CWT nie mylić z kg
przeliczyć CWT
To podpowiedz jak to przeliczyć , ja znalazłem takie notowania