FORUM
CENY TRZODY
-
stan1069@o2.pl
Re: CENY TRZODY
Teraz może i lżej na kręgosłup , ale za to płuca bardziej cierpią od tej nowoczesności na rusztach i trzeba się postarać żeby oprócz postawy dzwonnika nie grać płucami jak organistaPeron pisze:O to to, tu Stan masz rację. Ja sam już jak Dzwonnik z Notre Dame.
- Muchozolali
Bilans:
koszty: 592,82 zł/szt.
sprzedaż: 495 zł/szt.
Różnica: -97,82 zł/szt.
-
stan1069@o2.pl
800x 200 =160 000 to chyba trzeba pasze mieszaćdanielski813 pisze:Na moim przykładzie około 800 ton paszy na rok na tonie oszczędność realna między 150 a 200 PLN więc w 3 lata masz silosy i paszarnie Tip top . Ładowarki nie mam bo mi nie potrzebna do palet i big bagów do 1500kg wystarcza Stare poczciwe c 360 z ładowaczem . W stodole mam pojemniki na zbóża w własnej roboty poj około 140t i przy chlewni silosy Michał załadunek bez pracy ręcznej rozładunek młyn zasysa bezpośrednio wszystko oprócz premiksów sruty sojowej też nie srutuje bo po co rozwiezienie wózkiem paszy do automatów to maks godzina dziennie bez potu na plecach.
jak kupisz dzisiaj zboża po 700 to drożej pewnie swoja wyjdzie jak gotowa
Człowiek ponoć ma taki ciekawy mózg że potrafi oszukiwać jego właściciela żeby mu było łatwiej przetrwać [ np.po śmierci bliskiego do pewnego czasu daje mu do zrozumienia że to nie prawda ]
nic mi nie wiadomo żeby hodowca był wyposażony jeszcze w lepszy organ
Jak cena żywca spada to coraz więcej ciekawostek się tu można dowiedzieć
spokojnie myto byłem ogladac takie warchlaki 25 kg i facet chciał sprzedać po 120 za sztmytotoksyna1 pisze:Jeżeli cenę tucznika rozebrać na czynniki pierwsze to :mat pisze:skup do sokolow przez pośrednika z 3.8 na 3.6 i jeszcze gadaja ze w dol !!! kiedy obniżki się skoncza ?
przy tych kosztach i cenie to prosiak 20 kg po 100 powinien być !!!
1. po stronie wagi świni do 20 kilogramów stoi elita chłopów pańszczyźnianych.
2. po stronie wagi świni od 20 do 120 kilogramów stoją podejrzane typki.
Jak ty klepiesz ,że prosiak 20 kilogramowy za 100 złotych to idź wyczesz włosy nad zlewem.
Danelski jak ta Twoja 360 podniesie 1,5 tony to uwierze w pozostale bajki .U mnie po zalozeniu silownikow na 800 kg gna sie lub pekaja czopy i zwrotnice .750 kg wytrzymuja" warynskiego "Wrzuc na PW zdjecia moze tez przerobie .
-
danielski813
przeróbka bardzo prosta pompa od mtz do hydrauliki olej ze skrzyni bo 2 zbiornik bez sensu czop mi nigdy nie pękł ale gięły się półośki więc poszły kopyta od 912 bo pasują w oś od c 360 bez kombinacji wspomaganie standardowe. jak nie znajdziesz od 912 poszukaj od zetorów też pasują a i czopy i ośki dużo mocniejsze. tur standardowy z olx bez żadnych wzmocnień chodzi 3 rok i sie nie połamało. Aha najsłabsze były felgi wytrzymywały max 80 kg więc poszły pronaroskie nowe i koła 11,5 takie jak w bizonie z tyłu i jest git w sumie nowe felgi z oponami kosztowały 1100 PLN. I wcale nie musisz w moje bajki wierzyć nic mi do twojej wiary ja mówie jak jest u mnie i tyle. Jak ktoś nabrał fendtów i jd na kilka ha i liczy to w kosztach hodowli trzody jego problem ja nie kupowałem bo mi nie potrzebne . A jak już bym kupił to raczej kalkulacja z ich pracy w polu czy gdzie tam bo to chyba logiczne , a zabawki jak juz ktos chce to kupuje z oszczędności a nie na kredyt tak???
- mytotoksyna1
Propagande siejesz , ale tylko polityczną .mat pisze:spokojnie myto byłem ogladac takie warchmytotoksyna1 pisze:Jeżeli cenę tucznika rozebrać na czynniki pierwsze to :mat pisze:skup do sokolow przez pośrednika z 3.8 na 3.6 i jeszcze gadaja ze w dol !!! kiedy obniżki się skoncza ?
przy tych kosztach i cenie to prosiak 20 kg po 100 powinien być !!!
1. po stronie wagi świni do 20 kilogramów stoi elita chłopów pańszczyźnianych.
2. po stronie wagi świni od 20 do 120 kilogramów stoją podejrzane typki.
Jak ty klepiesz ,że prosiak 20 kilogramowy za 100 złotych to idź wyczesz włosy nad zlewem.
laki 25 kg i facet chciał sprzedać po 120 za szt
..nie kumasz rzeczywistości.
wstaw kilka fot tej 60-ki- sam chce coś zrobić ze swojądanielski813 pisze:przeróbka bardzo prosta pompa od mtz do hydrauliki olej ze skrzyni bo 2 zbiornik bez sensu czop mi nigdy nie pękł ale gięły się półośki więc poszły kopyta od 912 bo pasują w oś od c 360 bez kombinacji wspomaganie standardowe. jak nie znajdziesz od 912 poszukaj od zetorów też pasują a i czopy i ośki dużo mocniejsze. tur standardowy z olx bez żadnych wzmocnień chodzi 3 rok i sie nie połamało. Aha najsłabsze były felgi wytrzymywały max 80 kg więc poszły pronaroskie nowe i koła 11,5 takie jak w bizonie z tyłu i jest git w sumie nowe felgi z oponami kosztowały 1100 PLN. I wcale nie musisz w moje bajki wierzyć nic mi do twojej wiary ja mówie jak jest u mnie i tyle. Jak ktoś nabrał fendtów i jd na kilka ha i liczy to w kosztach hodowli trzody jego problem ja nie kupowałem bo mi nie potrzebne . A jak już bym kupił to raczej kalkulacja z ich pracy w polu czy gdzie tam bo to chyba logiczne , a zabawki jak juz ktos chce to kupuje z oszczędności a nie na kredyt tak???
-
danielski813
Stan jest wg mnie jak ten stary żyd z opowieści który całe życie do wszystkiego dokładał nigdy nie zarobił ciągle był w plecy a jak umarł to cała rodzina pobiła się o majątek tj kilka domów i kupe kasy co to se ów żyd za życia zakupił i zaoszczędził...stan1069@o2.pl pisze:800x 200 =160 000 to chyba trzeba pasze mieszaćdanielski813 pisze:Na moim przykładzie około 800 ton paszy na rok na tonie oszczędność realna między 150 a 200 PLN więc w 3 lata masz silosy i paszarnie Tip top . Ładowarki nie mam bo mi nie potrzebna do palet i big bagów do 1500kg wystarcza Stare poczciwe c 360 z ładowaczem . W stodole mam pojemniki na zbóża w własnej roboty poj około 140t i przy chlewni silosy Michał załadunek bez pracy ręcznej rozładunek młyn zasysa bezpośrednio wszystko oprócz premiksów sruty sojowej też nie srutuje bo po co rozwiezienie wózkiem paszy do automatów to maks godzina dziennie bez potu na plecach.![]()
![]()
![]()
![]()
jak kupisz dzisiaj zboża po 700 to drożej pewnie swoja wyjdzie jak gotowaa jak kupisz po żniwach to nie zarabiasz na robieniu paszy tylko na spekulacji
![]()
Człowiek ponoć ma taki ciekawy mózg że potrafi oszukiwać jego właściciela żeby mu było łatwiej przetrwać [ np.po śmierci bliskiego do pewnego czasu daje mu do zrozumienia że to nie prawda ]![]()
![]()
nic mi nie wiadomo żeby hodowca był wyposażony jeszcze w lepszy organ![]()
chociaż jak cena na tucznika niska to zaczynam w to wątpić
![]()
Jak cena żywca spada to coraz więcej ciekawostek się tu można dowiedzieć![]()
![]()
1.5 tony to 80 km ciągnikiem strach się wozić
- mytotoksyna1
Droga jeżeli jest wybrukowana z kamieni to daleko zajedzieta.
Droga wybudowana z asfaltu tzw. asfaltówka zaprowadzi DONIKĄD!
Droga wybudowana z asfaltu tzw. asfaltówka zaprowadzi DONIKĄD!
-
danielski813
Mekka na foto nie wiele zobaczysz poza kołami bo reszta pochowana pod maską. Vicia masz rację ale jak dasz balast z tyłu to nic się nie wydarzy. Poza tym mało kiedy jest te 1.5 tony bo standard to 1000 kg czy to soja czy olej czy premiksy ale jak wypadnie 1500 to nie muszę szukać pomocy też da radę.
-
krzysieko71
Pronar 1025A z turem, na magazynie paleciak i w paszarni nie ma co robić. Dodatki wsypie, śrutownik włączę i można odpoczywać, albo na forum poczytać.
4,40 za 7 sztuk lokalna ubojnia
Moszna moszna , prąciem bardzo
przesadzacie, fentem farmerem 410 z turem MX woziłem paletę z zestawem do złożenia silosów i luzik, jeszcze sporawy zapas, inna sprawa że uzig tura na ramce to 2,5 t
no i podstawa to balast z tyłu, 1 t betonu
- mytotoksyna1
,,silosik , luzik - jak ci ten fend zaniemówi to na własnym grzbiecie będziesz nosił balast.yaro_1 pisze:przesadzacie, fentem farmerem 410 z turem MX woziłem paletę z zestawem do złożenia silosów i luzik, jeszcze sporawy zapas, inna sprawa że uzig tura na ramce to 2,5 t
https://www.youtube.com/watch?v=_YHa208H-GcMuchozolali pisze:Bilans:
mam jeszcze zetora, i nic złego o nim nie powiem ale hydraulika to we władymircu jest lepsza
nie no ja widzę jestem z tylu z technika za wami mi nawet do głowy by nie przyszło aby 60 pod 1,5 tony podjechać strach w oczach aby kogoś nie pozabijać nie lepiej ładowarka za 25 tys to wozić choćby takie coś https://www.olx.pl/oferta/ladowarka-prz ... 7c105f460c
ten maluch to chyba trochę za mały na bezpieczne wożenie 1,5 t
no może trochę mały ale nie wysiliłem się szukając czegoś większego no to może to będzie ciekawsze https://www.olx.pl/oferta/manitou-10m-4 ... 8a9eed7b05
Falco pisze:https://www.youtube.com/watch?v=_YHa208H-GcMuchozolali pisze:Bilans:
https://www.youtube.com/watch?v=eeXknYGXb1Y
-
jarekmalina
arek pisze:nie no ja widzę jestem z tylu z technika za wami mi nawet do głowy by nie przyszło aby 60 pod 1,5 tony podjechać strach w oczach aby kogoś nie pozabijać nie lepiej ładowarka za 25 tys to wozić choćby takie coś https://www.olx.pl/oferta/ladowarka-prz ... 7c105f460c
Arek, oszczędności w branży! -100zł/szt
- mytotoksyna1
Tam spadku cen świni nie obawiają się.
https://youtu.be/CbmbSjeUrxc
Jaka jest obecna praktyka w sprawie zawierania "pisemnych umów na dostarczanie produktów rolnych"? Czy ktoś byłby tak miły i wkleił/podrzucił kilka przykładów lub linków (jeśli już było na forum - sorki)?
Ceny i dane oczywiście można zamazać. Chcemy sprawdzić, które parametry z dogrywania są powielane w umowach i odwrotnie, czy z umów można by coś przenieść do nas. Z góry dzięki szanownemu gronu za pomoc 
Na forum 4 tysiące stron a cena świn jakby z pierwszej. Psl wnioskuje o obniżenie wieku emerytalnego dla rolników. Czy wiadomo już kiedy będą to głosować?
w glosowaniu tajnym 
Po ile świnie ?
-
danielski813
mam nadzieje ze we wtorek sie dowiem bo coś słychać że przekładają odbiory.
o cenie nie pisze bo aż wstyd nie chce nikogo w...................
wcale jakiejś górki nie ma w piątek zadzwoniłem i jutro z rana odbiór aż się nie spodziewałem gorzej cena 5,4 z haka
-
kędzierzawy
ja tam nikomu nie chce robić nadziei ani nikogo wkoorwiać, mnie się wydaje że z obniżkami koniec, tera tylko do góryyyyyyyyyyyyy 
- mytotoksyna1
"Sportowiec mimo woli"
Warto ten film obejrzeć .
Warto ten film obejrzeć .
- mytotoksyna1
ja słyszałem, że po 4 zł za zestawvicia1223 pisze:Po ile świnie ?
u agneta Dun po 3.9 i to pewnie za zestawF1 pisze:4,40 za 7 sztuk lokalna ubojnia
Mieli zbierać podpisy żeby przywrócić wiek emerytalny 55 dla kobiet i 60 dla mężczyzn. Przecież 30 lat pracy w warunkach rolniczych to się należy jak psu buda ta emerytura.
https://m.money.pl/wiadomosci/artykul/a ... 73432.html
https://m.money.pl/wiadomosci/artykul/a ... 73432.html
- mytotoksyna1
PSL zapędziło się w demagogii , ale może uratować d..pe.
1. + rozdawali jabłka wszem i wobec w obliczu embarga rosyjskiego.
2.- pis nie rozdaje parówek z cielęcina , czyli popiera rosyjskie embargo.
1. + rozdawali jabłka wszem i wobec w obliczu embarga rosyjskiego.
2.- pis nie rozdaje parówek z cielęcina , czyli popiera rosyjskie embargo.
agencie gdzie jestses jakie mamy obniżki ? cos slabo informujesz
agent jest na l4mat pisze:agencie gdzie jestses jakie mamy obniżki ? cos slabo informujesz
Co ja będę się wtrącał państwu . Już nie którzy widzą ostre podwyżki hmhmhh
Ja widzę iż prosięta i warchlaki schodzą jak ciepłe bułeczki to już jest odpowiedz co będzie z tucznikiem
Rolnik wie wszystko najjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

W 2015 r jak była jesienna obniżka to prosiaka nikt nie kupował więc latem i wiosną 2016 roku cena wystrzeliła tucznika , A teraz prosięta są drogie w/g tucznika, bo staniał około 160 zł na szt a prosięta ?
Jak rozmawiam z rolnikami to każdy liczy że cena skoczy na 5 zł bo przez dwa lata tak było
Ja widzę iż prosięta i warchlaki schodzą jak ciepłe bułeczki to już jest odpowiedz co będzie z tucznikiem
Rolnik wie wszystko najjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
W 2015 r jak była jesienna obniżka to prosiaka nikt nie kupował więc latem i wiosną 2016 roku cena wystrzeliła tucznika , A teraz prosięta są drogie w/g tucznika, bo staniał około 160 zł na szt a prosięta ?
Jak rozmawiam z rolnikami to każdy liczy że cena skoczy na 5 zł bo przez dwa lata tak było
No niestety Unia niema w tej chwili odbiorców mięsa,i to jest smutne.
tak jestczarny pisze:No niestety Unia niema w tej chwili odbiorców mięsa,i to jest smutne.
0909 pisze:tak jestczarny pisze:No niestety Unia niema w tej chwili odbiorców mięsa,i to jest smutne.
czyli 3 zl będzie jak tak to prosięta stanieją kto to kupi żeby sprzedać za 400 zl tucznika
Prosiąt będzie od cholery w Dani więc jakoś się będzie musiało ustosunkować do ceny tucznika , myślę Że niedługo 200 brutto będzie jeden
ja tez tak uwazamvicia1223 pisze:Prosiąt będzie od cholery w Dani więc jakoś się będzie musiało ustosunkować do ceny tucznika , myślę Że niedługo 200 brutto będzie jeden