CENY TRZODY

mietko75

Re: CENY TRZODY

Post autor: mietko75 »

Ale jakoś te przekręty powinni ukrócić . U nas właśnie jeden co wózkami widłowymi starymi handlował i drugi firmę przewozową miał właśnie w tamtym tygodniu trafili za kratki .
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Mietek sprzedaż paletę marchwi bez kwita i pojdziesz do kicia na 25 lat :D
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Powoli vatowców rolników biorą na celownik więc może po trochu przekręty kontraktowców na vacie ograniczą
mietko75

Mam kilku znajomych co kupują od innych rolników warzywka za gotówkę , bez kwita i na siebie ryczałtowca wstawiają . Wiele dziesięcio milionowe obroty na koncie na rok mają . Gdyby ich dobrze przycisnęli , to wydajności z własnego h by musieli mieć z księgi rekordów guinnessa . Mafię paliwową mocno skrócili , to i za inne wyłudzenia się wezmą . W końcu z czegoś te programy typu :mieszkanie + czy senioralny to trzeba finansować .
Od nowego roku co miesiąc każdy Vatowiec musi skan faktury do skarbówki przesłać . Ciekaw jestem czy teraz taki co wstawione przez formę na swój "hotel " warchlaki jako swoje potraktuje i skan ten wyśle ? Przecież jeśli gotówki nie wyłożył, to te świnie jego nie są :idea: To samo z paszą , będzie mógł odliczyć gdy na fakturze będzie pisało zapłacone , tak mi się to widzi
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

i sie okaze ze vat- owcow pola pochlaniaja tony paliwa i nawozu a rodza jak kot naplakal
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Pewnie tu nie jeden jest na kontrakcie to może wyjaśni jak to faktycznie jest , bo każdy tu widzę że chce zjeść kontraktowca :lol: :lol: :lol:

żadna firma która zleca tucz chyba taka głupia nie jest żeby budowała za swoje a właścicielem chlewni był rolnik :lol: :lol: :lol: oni tylko pomagają mu uzyskać kredyt :lol: :lol: podobnie jest z paszami i prosiętami .Nie inaczej jest u większości z tuczem za swoje :lol: :lol: zboże kredytują sprzedawcy nawozu i chemii , koncentraty i wety też na zeszyt , chlewnie i maszyny banki :lol: :lol: to normalne bo ci co zostali zwiększyli moce przerobowe na poczet długu , a pozostali zlikwidowali . Są wyjątki pewnie ale za dużej różnicy pomiedzy nakładczym a za swoje nie widzę :lol:

Przecież firma też może rozliczać wat od budynków , paszy i prosiąt itd z gnojowica też sobie potrafiłaby poradzić nawet na niej można zarobić , a mimo wszytko się nie garną
mietko75

Wystarczy posłuchać wczorajszej , czy dzisiejszej komisji śledczej do sprawy Amber gold . Jak chcą , to i na części pierwsze sprawę rozłożą i do faktów dojdą , tylko potrzebna jest wola polityczna . Bioasekuracją mogą to ukrócić , bo jeśli rolnik komuś tylko tuczy prosiaki , to nie on powinien te wymogi spełniać , tylko faktyczny właściciel . :idea: :idea: Zobaczymy czy PISiory coś z tym zrobią :|
Jak ktoś na kredyt kupi jakąś maszynę , to przeważnie jest on na początku tylko właścicielem i gdyby taka maszyna uległa np kradzieży , to nie rolnik otrzyma odszkodowanie , tylko wierzyciel . Przypuszczam że i nakładczy musi być w razie takiego zdarzenia ubezpieczony i to nie rolnik odszkodowanie by otrzymał , tylko właściciel .
danielski813

Post autor: danielski813 »

4 netto za 150 sztuk
chłop

Post autor: chłop »

E klasa 5,15 WBC zestaw na poniedziałek z bratem ładujemy
Bart 20

Post autor: Bart 20 »

Dzisiejsza sprzedaż 5,25 za E 40 szt
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

z wydajnością 76 % lub mniej :lol:
mat

Post autor: mat »

Muchozolali pisze:z wydajnością 76 % lub mniej :lol:
kiedyś sprzedałem na wbc 10 szt to wszystkie w e prawie a wybojowosc 73 % wazone miałem na swojej wadze elektronicznej smiech na sali nigdy na wbc oszuści!!!!
rolnik86

Post autor: rolnik86 »

Jestem na kontrakcie od dawna. Praca ta sama co za swoje pieniądze i przynajmniej zysk, więc dziwie się dlaczego nie chcecie kontraktu? Bo weksel, umowa na kilka lat? Albo ci co negatywnie mówią mają tyle długu, że nikt im w hotel nie wstawi? Albo sprzedawali pasze i tuczniki, a potem mówią, że musieli dołożyć? Podstawą udanej współpracy jest uczciwość.
F1

Post autor: F1 »

Bo nie chcemy być niewolnikami na swoim :lol: 8)
danielski813

rolnik dobrze pisze można wyciągnąć pod 60 pln ze sztuli i jak sie chce dopilnować minimum 15 kg pszy ze sztuki oszczędzić zeby premii nie naruszyć i troszke leków...
Chrumii

Post autor: Chrumii »

Gdyby nie tacy nieudacznicy jak ty można by zarobić na wolnym rynku po 160 zł. Ciekawe dlaczego w takiej potędze świnskiej jak Dania niema kontraktów ? Firmy przez takich bezmyśnych niewolników jak ty mają surowiec zapewniony, to poco płacić ?
F1

Następny bajkopisarz 8)
0909

Post autor: 0909 »

Nakładczy to są ludzie bez głowy to są roboty niewolnicze wstyd mi za takich
Dam 2 zł wiecej i szukam chetnych na nakladczy
mat

a jaka jest nasza teraz praca ??? również niewolnicz przedając bez zysku swinie a i sporo ludzi dolozy do interesu teraz
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Najlepszy dochód w nakładczym jest na chowie krokodyli . 8)
https://youtu.be/AVRZbTRD66s
zzoorroo

Post autor: zzoorroo »

Muchozolali pisze:z wydajnością 76 % lub mniej :lol:
wczoraj sprzedane 50 szt.E 5,15 jadły do konca wybojowosc 78,3 nigdy nie miałem 76
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Proszę się zapoznać co znaczy słowo -kontrakt, słowo wytrych.
K-kasta
O-owsianych
N-nierobów
T -trzymających
R- rękę
A- aranżowaną
K- krętactwem
T- truizmem
:roll:
rolnik86

Jakim niewolnikiem i nieudacznikiem? Nieudacznik to egzystuje przez rok, jak pewnie co niektórzy. Robie to samo co gdybym miał swoje świnie. Umowa na jedno wstawienie i tyle jestem uwiązany. Danielski masz racje. Przedziały wagowe i upadki jeszcze dochodzą. Po co dokładać 40 - 60 zł/szt jak tyle można zarobić? No tak, jak się od większego odejmie mniejszą wartość to zysk jest :P Tylko w obecnej sytuacji to większe to koszty ....ale wasze cudowne kalkulatory pokazują 160 zł zysku na sztuce :P
F1

Ja tam 10 loch mam i nie narzekam co roku jakieś inwestycje na kontraktach jakoś inwestycji nie widać
brzydal

Post autor: brzydal »

rolnik86 jakiej wielkości masz tuczarnie? może ja bym tobie wstawił swoje warchlaki na kontrakt
PL01

Post autor: PL01 »

jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

rolnik86 pisze:ale wasze cudowne kalkulatory pokazują 160 zł zysku na sztuce :P
Nie licząc zboża :D
stan1069@o2.pl

Za niedługo bio asekuracja w całej Polsce , ASF kuka z każdej strony i po zawodach .
F1

Jak przyjdzie to trza nauczyć się z nim żyć :wink: :wink: :roll:
stan1069@o2.pl

Zanim dojdzie to większość powiesi gumofilce na kołku :lol: :lol:
farmen

Post autor: farmen »

jarekmalina pisze:
rolnik86 pisze:ale wasze cudowne kalkulatory pokazują 160 zł zysku na sztuce :P
Nie licząc zboża :D
tylko Kaziu u ciebie prawie nie ma zboża w dawce
abcd

Post autor: abcd »

?
Ostatnio zmieniony wtorek 30 sty 2018, 08:05 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
MARTECH

Post autor: MARTECH »

rolnik86 pisze:Jakim niewolnikiem i nieudacznikiem? Nieudacznik to egzystuje przez rok, jak pewnie co niektórzy. Robie to samo co gdybym miał swoje świnie. Umowa na jedno wstawienie i tyle jestem uwiązany. Danielski masz racje. Przedziały wagowe i upadki jeszcze dochodzą. Po co dokładać 40 - 60 zł/szt jak tyle można zarobić? No tak, jak się od większego odejmie mniejszą wartość to zysk jest :P Tylko w obecnej sytuacji to większe to koszty ....ale wasze cudowne kalkulatory pokazują 160 zł zysku na sztuce :P
W
Według prawa za dzierżawę chlewni gminie nalerzy się podatek jak od działalności gospodarczej a skarbowemu podatek od dochodu ,,,,biada tym którzy nie płacą .urzędy do5 lat należności spokojnie sciagna...
baraki

Post autor: baraki »

rolnik86 pisze:Jestem na kontrakcie od dawna. Praca ta sama co za swoje pieniądze i przynajmniej zysk, więc dziwie się dlaczego nie chcecie kontraktu? Bo weksel, umowa na kilka lat? Albo ci co negatywnie mówią mają tyle długu, że nikt im w hotel nie wstawi? Albo sprzedawali pasze i tuczniki, a potem mówią, że musieli dołożyć? Podstawą udanej współpracy jest uczciwość.
Nie chcemy bo wiemy jakie są prawdziwe intencje tych waszych "dobrodziejów". Cały ten kontraktowy geszeft ma na celu podzielenie, rozbicie całej branży na czynniki pierwsze, przejęcie i ścisła kontrola kluczowych aspektów produkcji i maksymalizacja zysków własnych przez minimalizacje naszych.
Czy można zawrzeć kontrakt w cyklu zamknietym? Niema takiej opcji! Możesz trzymac dla nich lochy (aczkolwiek dażą za wszelką cenę do posiadania własnych ferm matecznych) ale już odchowalnię i tuczarnie musi mieć ktoś inny. Prosta metoda na przejęcie kontroli, podzielić produkcje na etapy tak by nikt nie był wstanie samodzielnie jej prowadzić bez udziału firmy.
Za te 50zł wpychacie nas wszystkich w łapy obcych koncernów, nawet k.... biorą drożej. Gdzie wasz honor i ambicja?
Ja osobiście nawet jak by mi proponowali 500 od sztuki kurwić się nie zamierzam. Chetnie podpisze kontrakt ale warunki takie: cena rynkowa mojego prosiaka (np tyle co firma płaci za duńczyka) + 40zł za tucznika i jedziemy!
zenekzkition

Post autor: zenekzkition »

Amen
baraki

Post autor: baraki »

Tak odnośnie ceny to wydawało by sie że będąc w tej branży pare lat kazdy zdążył do niskich cen w styczniu przywyknąć a jak czyta się komentarze to odnosi się wrażenie że cena znowu zaskoczyła hodowców niczym zima drogowców :D
danielski813

Panowie zbyt dużo mocnych słów po co się na wzajem obrażać każdy robi swoje niestety ktoś u góry dawno postanowił ze gosp. Rodzinne szkodzą branży a branżą to największe ZM i kolejne rządy dokładają do pieca i z roku na rok coraz mniej rodzinnych zostaje a trzody w kraju nie ubywa niestety duży może więcej ich stać na lobbowanie u ministrów Asf to dla nich woda na młyn. Poczekajmy jeszcze kilka lat a potem wszyscy będą wspominać ze dawniej to ta wędlina inny smak miała i była tańsza potem jeszcze kilka i nikt już tego smaku nie będzie pamiętał a molochy będą coraz większe i coraz to bogatsze. Co z tego że ja nie wejdę w kontrakt dzięki temu ktoś inny wejdzie takie czasy. Nie widać inwestycji na kontraktach zapraszam w moje strony odwiozę pokaże to niejednemu szczęka opadnie. Tyle że ziemi zaczyna brakować bo plany nawożenia obowiązkowe i kontrolę idą a biogazowni za mało.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Siekiera i pieniek to siła polskiego rolnictwa.
..no pomyślta troche........... 8)
mat

Awatar użytkownika
mytotoksyna1

rolnik86

MARTECH pisze:
rolnik86 pisze:Jakim niewolnikiem i nieudacznikiem? Nieudacznik to egzystuje przez rok, jak pewnie co niektórzy. Robie to samo co gdybym miał swoje świnie. Umowa na jedno wstawienie i tyle jestem uwiązany. Danielski masz racje. Przedziały wagowe i upadki jeszcze dochodzą. Po co dokładać 40 - 60 zł/szt jak tyle można zarobić? No tak, jak się od większego odejmie mniejszą wartość to zysk jest :P Tylko w obecnej sytuacji to większe to koszty ....ale wasze cudowne kalkulatory pokazują 160 zł zysku na sztuce :P
W
Według prawa za dzierżawę chlewni gminie nalerzy się podatek jak od działalności gospodarczej a skarbowemu podatek od dochodu ,,,,biada tym którzy nie płacą .urzędy do5 lat należności spokojnie sciagna...
Wszystkie faktury są na mnie. Regulacja należności odbywa się przez kompensate.
0909

Post autor: 0909 »

kurczak w kaufland 3,99 cena dobije tucznika
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Kurczak to alternatywa dla wieprzowiny jak wieprzowina dla wołowiny . Zjedz kotleta z fileta , że schabu a Zjedz stejka :D
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Dopóki warchlak duński będzie trzymał cenę cykl zamknięty będzie w miarę dobrze funkcjonował. Dziwię się tej panice tym bardziej po bardzo udanym zeszłym roku. Ja tak tylko przypomnę 2007r. WBC 4.10 a pszenica 920 netto.
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Zamknięty jak weźmie 500 zl za tucznika to i tak jest 100 zł do przodu
danielski813

To zależy ile ma kredytu. Bo jeden nie ma wcale a inny 150 do sztuki.
andre

Post autor: andre »

baraki pisze:
rolnik86 pisze:Jestem na kontrakcie od dawna. Praca ta sama co za swoje pieniądze i przynajmniej zysk, więc dziwie się dlaczego nie chcecie kontraktu? Bo weksel, umowa na kilka lat? Albo ci co negatywnie mówią mają tyle długu, że nikt im w hotel nie wstawi? Albo sprzedawali pasze i tuczniki, a potem mówią, że musieli dołożyć? Podstawą udanej współpracy jest uczciwość.
Nie chcemy bo wiemy jakie są prawdziwe intencje tych waszych "dobrodziejów". Cały ten kontraktowy geszeft ma na celu podzielenie, rozbicie całej branży na czynniki pierwsze, przejęcie i ścisła kontrola kluczowych aspektów produkcji i maksymalizacja zysków własnych przez minimalizacje naszych.
Czy można zawrzeć kontrakt w cyklu zamknietym? Niema takiej opcji! Możesz trzymac dla nich lochy (aczkolwiek dażą za wszelką cenę do posiadania własnych ferm matecznych) ale już odchowalnię i tuczarnie musi mieć ktoś inny. Prosta metoda na przejęcie kontroli, podzielić produkcje na etapy tak by nikt nie był wstanie samodzielnie jej prowadzić bez udziału firmy.
Za te 50zł wpychacie nas wszystkich w łapy obcych koncernów, nawet k.... biorą drożej. Gdzie wasz honor i ambicja?
Ja osobiście nawet jak by mi proponowali 500 od sztuki kurwić się nie zamierzam. Chetnie podpisze kontrakt ale warunki takie: cena rynkowa mojego prosiaka (np tyle co firma płaci za duńczyka) + 40zł za tucznika i jedziemy!
No lepiej tego nie można było opisać ,szkoda tylko że temat staje się drażliwy jak jesteśmy pod kreską ,a jak na plus to nikt się nie odzywa, a tacy pojawiają się ciągle .Niedaleko mnie koleś ma 2 tuczarnie na kontrakcie o obsadzie 3tys.na jeden strzał a 500 m dalej w szczerym polu stawia kolejne 2 duużo większe . wszystko to idzie na agri+.
andre

Post autor: andre »

Nie zadaje sobie nawet trudu w wyszukiwaniu tych naszych obrońców co stali z nami na blokadach czy innych protestach ,bo wiekszość z ich liderów była zafajdana w kredytach i jak im władze pomogły to jakoś zapadli na dziwną ślepote. Wystarczy posłuchać tych z izb rolniczych ,jakiś śmiesznych związkowców jak to teraz fajnie się żyje (ale chyba im jak przy korycie liżą rowa nowej władzy)W każdym bądz razie mnie na kontrakt też nikt nie na mówi , i podzielam w tym zadanie barakiego
mat

[quote="lukas1982"]Dopóki warchlak duński będzie trzymał cenę cykl zamknięty będzie w miarę dobrze funkcjonował. Dziwię się tej panice tym bardziej po bardzo udanym zeszłym roku. Ja tak tylko przypomnę 2007r. WBC 4.10 a pszenica 920 netto.[/qu

co ma cena dunskiego warchlaka do naszych tucznikow na to wychodzi nic cena niska tucznika a warchlak i tak drogi !!!
zaklady zaplaca ile zechca bo sobie sprowadza tanie stare odpady a i tucz kontraktowy rozszerza swoja dzialanosc i niewolnicy beda robic za 40 zl za szt i tucznika bedzie !!!!!
tu na prawde trzeba cos zmienić żeby chronić nasze polskie rodzinne gospodarstwa. rząd powinien wprowadzić obowiązkowe znaczenie miesa i wędlin skad pochodzi mieso i konsument mialby wybor czy kupic polskie pochodzące z tucznika urodzonego w Polsce czy mieso czy mrozone stare smierdzace zachodnie !!!
tukan

Post autor: tukan »

lukas1982 pisze:Dopóki warchlak duński będzie trzymał cenę cykl zamknięty będzie w miarę dobrze funkcjonował. Dziwię się tej panice tym bardziej po bardzo udanym zeszłym roku. Ja tak tylko przypomnę 2007r. WBC 4.10 a pszenica 920 netto.
100 % racji. Wtedy była jazda, w tym czasie akurat z loszkami z Wielkopolski przywiozłem cirkowirusa. Chciało mi się genetykę loch poprawić. Przez rok walczyłem z tym dziadostwem. Żadem lekarz nie potrafił zdiagnozować przyczyny strat. (25% przez rok + rozłożony rozród ). Zrobiłem sekcję i skontaktowałem się z lekarzem z Wielkopolski, który praktykował u Pejsaka, omówiłem zmiany sekcyjne i od razu powiedział co jest. Szczepionka okazała się zajebiście skuteczna. Bankructwo zbliżało się dużymi krokami. W takich sytuacjach człowiek nabiera pokory jak przez rok spać nie może.
ODPOWIEDZ