FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Giełda start był na 1.35 ale już zmienili na 1.30 .
https://www.youtube.com/watch?v=JaEWtfozcSklukas1982 pisze:Dopóki warchlak duński będzie trzymał cenę cykl zamknięty będzie w miarę dobrze funkcjonował.
Cirkowirusjest w 90 % chlewni i gdzie masz dużo chlewni trudno o czyste stadotukan pisze:100 % racji. Wtedy była jazda, w tym czasie akurat z loszkami z Wielkopolski przywiozłem cirkowirusa. Chciało mi się genetykę loch poprawić. Przez rok walczyłem z tym dziadostwem. Żadem lekarz nie potrafił zdiagnozować przyczyny strat. (25% przez rok + rozłożony rozród ). Zrobiłem sekcję i skontaktowałem się z lekarzem z Wielkopolski, który praktykował u Pejsaka, omówiłem zmiany sekcyjne i od razu powiedział co jest. Szczepionka okazała się zajebiście skuteczna. Bankructwo zbliżało się dużymi krokami. W takich sytuacjach człowiek nabiera pokory jak przez rok spać nie może.lukas1982 pisze:Dopóki warchlak duński będzie trzymał cenę cykl zamknięty będzie w miarę dobrze funkcjonował. Dziwię się tej panice tym bardziej po bardzo udanym zeszłym roku. Ja tak tylko przypomnę 2007r. WBC 4.10 a pszenica 920 netto.
Nasi pojechali do Hiszpanii czerpać z ich doświadczeń w zwalczaniu ASF, który tam był w latach 1960 - 1995. Udało się jak wybili wszystkie świnie. Mam nadzieję, że u nas do tego nie dojdzie. Na spotkaniu z powiatowym (rusza akcja "pomór") podano informację, że pomór jest zwalczany z urzędu i przysługuje odszkodowanie za likwidację stada. Lekko sprostowałem, że na 100 ognisk do niedawna u świń odszkodowanie wypłacono 25 hodowcom. Wtedy dopiero dodał, że pozostali nie spełniali wymogów. Uważam, że takie informacje podaje się na początku. Jako, że budżet nie jest z gumy wiadomo, że będą szukać przyczyn, by nie wypłacić.
Pytanie, co jeśli u sąsiada będzie asf i przyjdą wybić też twoje, jeszcze zdrowe i okaże się, że teoretycznie nie spełniasz wszystkich wymogów bioasekuracji?
Wtedy już płacą za ubój sanitarny . Nie ważne czy spelniasz czy nie .
Dziś kontrakty 3-4 dychy jałmużny dostają, ale kwestia czasu jak też warunki się zmienią na gorsze skoro takie parcie rolników w ten system produkcji.
Jeżeli będziemy tak się dawać to niedługo nie tylko świnie za bezcen zabiorą na kontrakcie, ale też zboże i inne płody naszej pracy pójdą za darmo!!!
Zamykać cykl bo z tuczu otwartego już tylko łatwy krok na kontrakt zrobić!!!
Jeżeli będziemy tak się dawać to niedługo nie tylko świnie za bezcen zabiorą na kontrakcie, ale też zboże i inne płody naszej pracy pójdą za darmo!!!
Zamykać cykl bo z tuczu otwartego już tylko łatwy krok na kontrakt zrobić!!!
a podatek gminie od metra chlewni placisz krus wyzszy placisz z skarbowym sie rozliczasz...... cos dzisiaj cena do goryrolnik86 pisze:Wszystkie faktury są na mnie. Regulacja należności odbywa się przez kompensate.MARTECH pisze:Wrolnik86 pisze:Jakim niewolnikiem i nieudacznikiem? Nieudacznik to egzystuje przez rok, jak pewnie co niektórzy. Robie to samo co gdybym miał swoje świnie. Umowa na jedno wstawienie i tyle jestem uwiązany. Danielski masz racje. Przedziały wagowe i upadki jeszcze dochodzą. Po co dokładać 40 - 60 zł/szt jak tyle można zarobić? No tak, jak się od większego odejmie mniejszą wartość to zysk jestTylko w obecnej sytuacji to większe to koszty ....ale wasze cudowne kalkulatory pokazują 160 zł zysku na sztuce
Według prawa za dzierżawę chlewni gminie nalerzy się podatek jak od działalności gospodarczej a skarbowemu podatek od dochodu ,,,,biada tym którzy nie płacą .urzędy do5 lat należności spokojnie sciagna...
-
danielski813
A po co mają płacić podatki itd jak ustawodawca pizda nie ma pojęcia jak dziś wygląda nakladczy , a czemu nie ma pojęcia? Bo nie chce mieć i tyle nie zalujcie im kontraktów jak będzie im Agri na rękę płacić 17 PLN na rękę sami pożałują
Ostatnio zmieniony piątek 26 sty 2018, 12:25 przez danielski813, łącznie zmieniany 1 raz.
Też myślę by nakładczy wprowadzić moje prosiaki pasza tuczący podpisuje weksel jak się nie wywiąrze gospodarka moja 
http://www.podr.pl/old/images/pliki/wyd ... rzeciw.pdf
http://www.podr.pl/old/images/pliki/wyd ... rzeciw.pdf
Odnoszę wrażenie, że tylko rolnicy śledzą przebieg giełdy w piątki i wtorki. Reszta już doskonale wie jaka będzie cena i dla nich to żadne zaskoczenie
Więc jaka będzie ta cena za miesiąc ? pójdzie że 20 gr do góry ?
[/quote]
a podatek gminie od metra chlewni placisz krus wyzszy placisz z skarbowym sie rozliczasz...... cos dzisiaj cena do gory
[/quote]
Tobie się hotel chyba tylko z Agri+ kojarzy, gdzie trzeba mieć działalność usługową. Firma S.... też tak chce i pare innych... Jestem na ryczałcie.
a podatek gminie od metra chlewni placisz krus wyzszy placisz z skarbowym sie rozliczasz...... cos dzisiaj cena do gory
Tobie się hotel chyba tylko z Agri+ kojarzy, gdzie trzeba mieć działalność usługową. Firma S.... też tak chce i pare innych... Jestem na ryczałcie.
-
jarekmalina
rolnik86, czemu udzielasz się w dziale "ceny trzody" jak Ciebie to nie dotyczy? 
Masz swoje 50zł/szt i się ciesz póki masz z czego.
Masz swoje 50zł/szt i się ciesz póki masz z czego.
-
danielski813
Jarekmalina daj spokój został wywołany do tablicy to odpowiedział wolę jego posty czytać niż myto itp.
Reklamuje ,a może nie jest rolnikiem ?danielski813 pisze:Jarekmalina daj spokój został wywołany do tablicy to odpowiedział wolę jego posty czytać niż myto itp.
tylko marketing !
- Wróż Maciej
skóra z pawiana, pazury z kury
cena za tydzień pójdzie do góry
hihihiii
cena za tydzień pójdzie do góry
hihihiii
w jakich cenach odbieraja ze stref niebieskich?
- mytotoksyna1
Facjata pawiana
Dziób pelikana
Po niedzieli będzie
Dobra zmiana !

Dziób pelikana
Po niedzieli będzie
Dobra zmiana !
nie ludzcie się ze cos zdrożeje bo to ta mmoze z 10 gr i nic więcej
Znajomy dzwonił że na Piotrkowie jakaś EPIDEMIA bo wszyscy do środy musieli lek podać

tzn.??? rozwiń myślBRUTAL pisze:Agencja rusza.
Towarzyską kolega otworzył na ,Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej i tu się cicho zareklamowałjarek84 pisze:tzn.??? rozwiń myślBRUTAL pisze:Agencja rusza.
- mytotoksyna1
Nie będzie wesoło z ceną tucznika , od rana koguty na wiosce piały na przemian .
Tadzik nawet zauważył ,że piejo nie z płota tylko z goły ziemi.

Tadzik nawet zauważył ,że piejo nie z płota tylko z goły ziemi.
czyli w dol ?0909 pisze:http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wal_on/szcz?wlid=2430
piknie
- Muchozolali
schab bez kości w biedronce po niecałe 9zł
Bez obrazy ale pieprzycie jak potrzepani
a wróbelki ćwierkają że zapotrzebowanie na tucznika rośnie
.. i telefony się rozdzwoniły jak już dawno nie było, wiec chyba lepsze czasy idą małymi kroczkami
Ceny na dziś bez negocjacji 4,1-4,3 zł/kg żywca.
- Muchozolali
Przyrost wartości 147,39% na sklepowej półce 
http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wa ... ?wlid=2430
Warchlaki tanieją
Zadam pytanie ile km jest do dani ?
i ile paliwa spali auto do dani powrót ?
mi wychodzi około 2200 km * 38 litro na 100 km
bo tak licze że firma transportowa na kursie ma około 15 tys na czysciocha
Warchlaki tanieją
-
kędzierzawy
0909
pierwsza sprawa, żeby moje auto spaliło 38 l do Danii to musze 10 l z każdej setki spuścić
masz drogi proste ,gładkie jak stół
dwa loty po prosiaka do danii w tygodniu z palcem w dupie zrobimy , to już mamy 30 tysi na tydzień+ pensja kierowców
pomyśl , na miesiąc 120 tysi + po 10 tysi na łeb dla nas jako kierowców
masz C+E ? jak nie to rób raz dwa a ja w tym czasie kupuje zestaw nówke i jedziemy ze spółką
kurs konwojenta posiadam
ty tylko gwarantujesz 15 tysi na czysto z lota na DK
wchodzisz ?
pierwsza sprawa, żeby moje auto spaliło 38 l do Danii to musze 10 l z każdej setki spuścić
dwa loty po prosiaka do danii w tygodniu z palcem w dupie zrobimy , to już mamy 30 tysi na tydzień+ pensja kierowców
pomyśl , na miesiąc 120 tysi + po 10 tysi na łeb dla nas jako kierowców
masz C+E ? jak nie to rób raz dwa a ja w tym czasie kupuje zestaw nówke i jedziemy ze spółką
ty tylko gwarantujesz 15 tysi na czysto z lota na DK
345 koron kosztuje chyba *056 zł a sprzedają po 245 pluskędzierzawy pisze:0909
pomyśl , na miesiąc 120 tysi + po 10 tysi na łeb dla nas jako kierowców![]()
masz C+E ? jak nie to rób raz dwa a ja w tym czasie kupuje zestaw nówke i jedziemy ze spółkąkurs konwojenta posiadam
ty tylko gwarantujesz 15 tysi na czysto z lota na DKwchodzisz ?
nie znam sie ile pali tak strzeliłem km chyba 2200 bedzie ?
-
Marcin1606
Do Danii na bazy jest ok 1400 km w jedną stronę na auto można załadować ok 650 sztuk .
Wynajęcie auta 4 zł za 1 km netto . Jak dobrze to pewnie ok 3 kursy się zrobi na zamianę z kierowcą zależy tylko czy dostawa do jednych osób czy wiele .
Wynajęcie auta 4 zł za 1 km netto . Jak dobrze to pewnie ok 3 kursy się zrobi na zamianę z kierowcą zależy tylko czy dostawa do jednych osób czy wiele .
0909 Biorę wszystkich tu obecnych za świadka; daje Ci 2 zestawy wtorek,środa mogą jechać, ile załadujesz, Twoje /przekroczenie wagi też/ wtorek, środa sa u mnie na podwórku; 30 tys. tak!!!0909 pisze:http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wal_on/szcz?wlid=2430
Warchlaki tanieją
nie ma 15 tys na kursie ?MekkaB pisze:0909 Biorę wszystkich tu obecnych za świadka; daje Ci 2 zestawy wtorek,środa mogą jechać, ile załadujesz, Twoje /przekroczenie wagi też/ wtorek, środa sa u mnie na podwórku; 30 tys. tak!!!0909 pisze:http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wal_on/szcz?wlid=2430
Warchlaki tanieją
to popraw mnie
345 koron dania
Ułan, wprawdzie rynek Dograne nie jest reprezentatywny (jeszcze...Ulan pisze:Bez obrazy ale pieprzycie jak potrzepani![]()
![]()
a wróbelki ćwierkają że zapotrzebowanie na tucznika rośnie
.. i telefony się rozdzwoniły jak już dawno nie było, wiec chyba lepsze czasy idą małymi kroczkami
Ceny na dziś bez negocjacji 4,1-4,3 zł/kg żywca.
na papierze to zawsze ładnie wychodzi czy to zysk w transporcie czy to w tuczu tucznika a rzeczywistość zawsze to wszystko koryguje
- mytotoksyna1
arek pisze:na papierze to zawsze ładnie wychodzi czy to zysk w transporcie czy to w tuczu tucznika a rzeczywistość zawsze to wszystko koryguje
Widzita teraz jedno , jak kierowca nie zarobi na kursie przewozu towaru to i nie pojedzie po towar.
Każdy ma u rąk 10 palców to potrafi obrachować ,czy piniąc jest , czy go ni ma.
- Muchozolali
4,2 zł za km plus vat
Jak już auto kupicie , to mogą jako kierowca Wam teraz zimą pojechać
. C i E posiadam .
-
jarekmalina
Zaraz się okaże, że co drugi na tym forum warchlaka wozi, a nie tuczy 
W jakiej cenie sprzedajecie w tym tygodniu ??
Etykieta ToniesMuchozolali pisze:schab bez kości w biedronce po niecałe 9zł
mytotoksyna1 pisze:arek pisze:na papierze to zawsze ładnie wychodzi czy to zysk w transporcie czy to w tuczu tucznika a rzeczywistość zawsze to wszystko koryguje
Widzita teraz jedno , jak kierowca nie zarobi na kursie przewozu towaru to i nie pojedzie po towar.
Każdy ma u rąk 10 palców to potrafi obrachować ,czy piniąc jest , czy go ni ma.
tylko chłop taki ciemny, że produkuje długo i mozolnie, narobi się jak wół, a i tak nie wie czy coś zarobi. Nikt inny normalny jak wie że nie zarobi to nie będzie robił.
-
danielski813
Ja gut polenisze nie szwajne wszystko zjedzą a najbardziej lubią szwabskie odpady...
Ulan dobrze piszesz. A na dodatek chłop cieszy się, że mu w ogóle zapłacili. Miałem w ubiegłym roku budowlańców na placu, to oni wiedzą, co i jak liczyć.
Powiedzmy sobie szczerze, czym różni się schab na półce tego sklepu z etykietą Tonnies od powiedzmy tego z etykietą Pini polonia? W praktyce tym, że w czasie gdy rosła jedna i druga świnia to słyszały inny język (co i tak nie musi być do końca prawdą) a na pewno tym, że jedna miała w paszporcie PL druga np. DE, DK, NL, BE czy ES. W praktyce większych różnic mięso mięso nie ma, podobna genetyka, podobne żywienie, nieba pewnie niewiele widziały. Chociaż ponoć czasem, szczególnie schab DK przy smażeniu wydziela woń ryby. Było PSL u władzy, dużo zapowiadali, miały być wschodnie województw wyczyszczone z dzików, i nic. A mieli komfortową sytuację, bo nie było jeszcze tego na naszym terytorium. Wówczas zbieranie i utylizowanie padliny miałby sens. Nowi przed wyborami festiwal obietnic, i znowu efekty mizerne. Wszyscy tylko Szyszko, Szyszko, a co zrobił nasz zamroczony minister Jurgiel? Osobiście u siebie bardziej się boję kolorowych stref i nowych pomysłów tych z weterynarii iż samego ASF. Moich dwóch sąsiadów przez ulicę zrobiło sobie przerwę z trzodą z powodu chorób, ja w 2017 z antybiotyków kupiłem jedną flaszkę penicyliny. I całej nie zużyłem. A niejeden by tu się ze mnie śmiał, że mały i zacofany.danielski813 pisze:Ja gut polenisze nie szwajne wszystko zjedzą a najbardziej lubią szwabskie odpady...
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
29.01.2018 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory