FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
bez urazy ale długo już temu nowemu odbiorcy sprzedajesz ? płatności już zaczęły schodzić więcej niż jeden raz ? może tu jest coś nie tak w drugą stronę i ktoś próbuje zamydlić ci oczy...kornik9876 pisze:to jak mi wytłumaczysz że w innym zakładzie mięsność tak podskoczyła ,w sokołowie miałem max 56- 57procent mięsności a w nowego odbiorcy 59
Czy jakieś konkretne oferty cenowe na przyszły tydzień forumowicze otrzymali?
Dokładnie, zresztą bazowa mięsność w sokołowie to 56 % i czy miał więcej to nikt za to nie zapłaci ewentualnie śmieszna dopłata która niewiele zmienia cene ostateczną. Najważniejsze to zmieścić sie w limitach wagowych.jędrek pisze:bez urazy ale długo już temu nowemu odbiorcy sprzedajesz ? płatności już zaczęły schodzić więcej niż jeden raz ? może tu jest coś nie tak w drugą stronę i ktoś próbuje zamydlić ci oczy...kornik9876 pisze:to jak mi wytłumaczysz że w innym zakładzie mięsność tak podskoczyła ,w sokołowie miałem max 56- 57procent mięsności a w nowego odbiorcy 59
poczatek gieldy kicha czyzby koniec podwyze a poczatek spadkow ?
-
danielski813
ty chyba ślepy jesteś?? Jaka kicha niemiecki chłop sie nie wyłamał a ofert było 9 więc jest wola kupowania ale hodowcy liczą na więcej
poczatek byl slaby traz troche poszlo w goredanielski813 pisze:ty chyba ślepy jesteś?? Jaka kicha niemiecki chłop sie nie wyłamał a ofert było 9 więc jest wola kupowania ale hodowcy liczą na więcej
Niemcy +2 tylko w góre
[quote="0909"]Niemcy +2 tylko w góre[/quote]
Zawsze to plus , który pomoże wyciągnąć dodatkowych kilka groszy na przyszły tydzień
Zawsze to plus , który pomoże wyciągnąć dodatkowych kilka groszy na przyszły tydzień
po tej gieldzie widac ze juz duzo nie chciali placic odbiorcySiwy pisze:Zawsze to plus , który pomoże wyciągnąć dodatkowych kilka groszy na przyszły tydzień0909 pisze:Niemcy +2 tylko w góre
[quote="mat"][quote="Siwy"][quote="0909"]Niemcy +2 tylko w góre[/quote]
[/quote]
po tej gieldzie widac ze juz duzo nie chciali placic odbiorcy[/quote]
Może nadchodzi czas stabilizacji przy cenie 5 zł .....
Może nadchodzi czas stabilizacji przy cenie 5 zł .....
W dani brakuje warchlaków juz są sprzedawane z niską wagą okolo 25 kg a winy miec 30 kg Polacy wykupili wszystko w maju cienko to widze
Moja dzisiejsza sprzedaż 4,65 żywa
a pisales ze tylko w gore
0909 pisze:W dani brakuje warchlaków juz są sprzedawane z niską wagą okolo 25 kg a winy miec 30 kg Polacy wykupili wszystko w maju cienko to widze
jest w góre narazie bedzie dobrze ale maj ??????????????MARTECH pisze:a pisales ze tylko w gore0909 pisze:W dani brakuje warchlaków juz są sprzedawane z niską wagą okolo 25 kg a winy miec 30 kg Polacy wykupili wszystko w maju cienko to widze
Może nadchodzi czas stabilizacji przy cenie 5 zł .....[/quote]
raczej 4.2
Może nadchodzi czas stabilizacji przy cenie 5 zł .....[/quote]
raczej 4.2
-
rolnik sam w dolinie
kurczak tanieje !!!
zaraz wieprzowina padnie
cel osiągnięty prosiak sprzedany,chłop wydojony
zaraz wieprzowina padnie
gdzie jest agent kurczak tani to kto ma jesc wieprzowine droga ????rolnik sam w dolinie pisze:kurczak tanieje !!!
zaraz wieprzowina padnie
-
kornik9876
poszło do nowego odbiorcy 100 sztuk ,na 2 razy co 2 tygodnie ,kasa jest co do dnia ,i wieprzki do 150kg żywej się mieszczą,przerostyjędrek pisze:bez urazy ale długo już temu nowemu odbiorcy sprzedajesz ? płatności już zaczęły schodzić więcej niż jeden raz ? może tu jest coś nie tak w drugą stronę i ktoś próbuje zamydlić ci oczy...kornik9876 pisze:to jak mi wytłumaczysz że w innym zakładzie mięsność tak podskoczyła ,w sokołowie miałem max 56- 57procent mięsności a w nowego odbiorcy 59
przeciez to jest ich cel drogo do nas sprzedac a iech Polk sie martwi ze za darmoche robirolnik sam w dolinie pisze:kurczak tanieje !!!
zaraz wieprzowina padnie
Bajki piszesz co ma brak warchlaka do ceny w Dani te urodzone tak urosną cy u nas cy u sąsiadów ,nasienie nie schodzi bo ludie maciory likwidują cała ta bioasekuracja to do kosza się nadaje co znowu prośne maciory mają do skupu woizić a nsi przedstawiciele jak zwykle zaspali0909 pisze:jest w góre narazie bedzie dobrze ale maj ??????????????MARTECH pisze:a pisales ze tylko w gore0909 pisze:W dani brakuje warchlaków juz są sprzedawane z niską wagą okolo 25 kg a winy miec 30 kg Polacy wykupili wszystko w maju cienko to widze
A co byście chcieli żeby co tydzień szło 6 w górę i w lutym były po tyle co w lipcu ??
Mat mówisz że więcej jak 5 zł nie jesteś w stanie zapłacić za auto ??
Mat mówisz że więcej jak 5 zł nie jesteś w stanie zapłacić za auto ??
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 76643.html
Zagłębie a bioasekuracji się boi ?? Śmiech na tej sali powinien zabrzmieć ze strony weterynarii i samorządowców. Stać na tysięczne chlewnie a płot to co ??
Zagłębie a bioasekuracji się boi ?? Śmiech na tej sali powinien zabrzmieć ze strony weterynarii i samorządowców. Stać na tysięczne chlewnie a płot to co ??
Źle to interpretujesz . Przeczytaj całe a się dowiesz że nie o ploty chodzi .
Analizowałem dzisiaj ustawy http://dziennikustaw.gov.pl/du/2015/711/1 oraz tą z 13.02.2018 roku http://dziennikustaw.gov.pl/du/2018/360/1 nigdzie nie jest napisane, że muszą być płoty. Budynek ma być zabezpieczony przed dostępem zwierząt wolno żyjących. Jak masz okna i drzwi to wymóg spełniony. Chyba dobrze to rozumiem?
obecna sytuacja na rynku trzody
- Załączniki
-
- uroczy-preteen-chłopiec-dmuchanie-w-górę-purpurowego-balonu-29781681.jpg (9.74 KiB) Przejrzano 12590 razy
Bajki piszesz co ma brak warchlaka do ceny w Dani te urodzone tak urosną cy u nas cy u sąsiadów ,nasienie nie schodzi bo ludie maciory likwidują cała ta bioasekuracja to do kosza się nadaje co znowu prośne maciory mają do skupu woizić a nsi przedstawiciele jak zwykle zaspaliF1 pisze:jest w góre narazie bedzie dobrze ale maj ??????????????0909 pisze:MARTECH pisze:a pisales ze tylko w gore
F1 Nasi przedstawiciele kogo masz na myśli ?
Peron pisze:obecna sytuacja na rynku trzody
peron - jak by to powiedziała Maria Skłodowska "Tu się jebnij"
Na chwile obecną, normalna cena za tucznika powinna wynosić 5zł/kg żywej wagi. To że było 4 chwilowo, to to jest właśnie bańka spekulacyjna za którą MY - HODOWCY musieliśmy płacić. Oby jak najszybciej dobiło do 5zł i potem jedyne ruchy dopuszczalne tylko w górę i ani grosza poniżej.
płot dopiero jest konieczny jak jest się w strefie, ale jak się nie jest i przepis nie mówi że musi być, to nie znaczy że nie warto go mieć... Wczoraj było szkolenieFarmerB pisze:Analizowałem dzisiaj ustawy http://dziennikustaw.gov.pl/du/2015/711/1 oraz tą z 13.02.2018 roku http://dziennikustaw.gov.pl/du/2018/360/1 nigdzie nie jest napisane, że muszą być płoty. Budynek ma być zabezpieczony przed dostępem zwierząt wolno żyjących. Jak masz okna i drzwi to wymóg spełniony. Chyba dobrze to rozumiem?
.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 mar 2018, 19:43 przez abcd, łącznie zmieniany 2 razy.
Na wygaszenie produkcji rok czasu a nie jakieś 4 miesiące 
Ulan z całym szacunkiem, ale w którym miejscu ustawy o tym pisze. Jutro przy czasie jeszcze raz przeczytam, ale nie widziałem takiego zapisu, może przeoczyłem. Abcd ma rację powiatowy może paluszkiem pogrozić, ale jak nie ma czarno na białym napisane to tyle. Zmusić nie da rady.
-
turbogrocho49
wszystko zależy od powiatowego, jak kurw.a to sie do wszystkiego przyczepi, a jak w porzadku czlowiek tak jak u nas to i zgrzytow nie ma a co trzeba zrobic to trzeba zrobic, juz to widze jak ktos do powiatowego z dziennikiem ustaw zapi...la 
Dobrze piszecie, ja się o to z powiatowym posprzeczałem, on mi kazał się grodzić, powiedział że wyda zalecenie (nic do niego nie mam, w porządku człowiek przyjechał przed oficjalną kontrolą aby porozmawiać, a nie od razu zalecenia dawać) Zapytałem się go co napisze w zaleceniu czy napisze mi że mam postawić płot, czy zabezpieczyć trzode przed dostępem wolno żyjących zwierząt? Bo jak płot, to na jakiej podstawie prawnej, bo w rozporządzeniu nic o tym nie jest wspomniane, (owszem w rozporządzeniu z 2017 z lipca tyczące się konkretnych gmin w dawnej strefie asf tak wzamian za rekompensaty za zaprzestanie hodowli gdy się nie dostosuje i termin był jasny do 31 grudnia), a jeśli napisze żeby zabezpieczyć to czy mają moje świnie kontakt ze zwierzętami? Powiedział żebym z głównym se porozmawiał on ma tak nakazane od zwierzchnika. Potem umówił się na kontrol i jak przyjechał mówi "ja panu napisze pozytywny wynik kontroli" Ale jak tylko zacznę robić ogrodzenie to żebym dał mu znać.
Czyli nie ma obowiązku grodzenia tylko trzeba zabezpieczyć przed dostępem dzikich zwierząt. Na miejscu kontrolującego nie dałbym wyniku pozytywnego bo sterta ze słomą nieogrodzona. Nie radze też sie zbytnio z nimi kłócić bo ja zbytnio ostro nie podchodziłem do tematu bo wiadomo że nie wszystko jest w gospodarstwie na tip top i lepiej z nimi wojny nie zaczynać.
Czyli nie ma obowiązku grodzenia tylko trzeba zabezpieczyć przed dostępem dzikich zwierząt. Na miejscu kontrolującego nie dałbym wyniku pozytywnego bo sterta ze słomą nieogrodzona. Nie radze też sie zbytnio z nimi kłócić bo ja zbytnio ostro nie podchodziłem do tematu bo wiadomo że nie wszystko jest w gospodarstwie na tip top i lepiej z nimi wojny nie zaczynać.
No cóż nowa ustawa ograniczy wielu wetom dostep do zawodu
bo 72 godziny od polownia nie może mieć wstępu do pomieszczeń gdzie są świnie 
-
stan1069@o2.pl
Wcale się nie dziwię rzadowi wetom i myśliwym w podejsciu do sprawy ASF
dziwie się hodowcom , bo to im powinno zależeć na tym najbardziej i zamiast wpółpracować szukają głupszego od siebie
Pewnie rząd tak jak i weterynaria wiedza jak to się bedzie rozwijała sytuacja z tym ASF problem w tym że nie jest łatwo to powiedzieć i wcielic w życie , lepiej jest dla większości stopniowe oswajanie się z problemem
większość od tego oswajania wyleczy się z hodowli , trochę dzików wyzdycha przy okazji a potem będa zastanawiać co dalej
Zaczęło się na wschodzie , bo tam największy rozpierdo... wszyscy chcieli żeby tylko szła zaraza dalej , bo mysleli że im ulży , poszla dalej i to samo , teraz wszyscy wypatruja wirusa za Odra
tylko nikt o tym nie pomyślał że jak Niemiec dostanie zakaz eksportu poza unię to wszystko przywiezie do nas i cena 2 zł. w dół
Ta ostatnio wymyślona bio asekuracja ma ma celu likwidację tych hodowców co trzymają świnie dla siebie i rodziny w mieście i bardzo dobrze jak by polikwidowali , bo oczywiste jest że oni nie będa uwazać na te kilka świn , a w razie choroby zgłosza do weta albo jak zdechna do wyciagna do lasu i spokój , ale problem w tym że jak niedaleko chlewnia z 1 000 sztuk to chociaz zdrowe trzeba wybic zutylizować i po to właśnie to wymyślili .Jak zrezygnują dostaną jeszcze kase i zagrożenie mniejsze
Takie trudne to jest dla hodowcy mającego 1000 sztuk świń ogrodzić kilkast metrów chlewnie ????
to co chcecie ustawić maty ze srodkiem dezynfekcyjny przed chlewnią żeby się dzik wytarzał na niej
ręce opadaja
problem to się zacznie jak zboże musi być magazynowane rok przed śrutowaniem , a do chlewni będzie można wejśc przed zasiedleniem a wyjść po sprzedaży tucznika

Zaczęło się na wschodzie , bo tam największy rozpierdo... wszyscy chcieli żeby tylko szła zaraza dalej , bo mysleli że im ulży , poszla dalej i to samo , teraz wszyscy wypatruja wirusa za Odra
Ta ostatnio wymyślona bio asekuracja ma ma celu likwidację tych hodowców co trzymają świnie dla siebie i rodziny w mieście i bardzo dobrze jak by polikwidowali , bo oczywiste jest że oni nie będa uwazać na te kilka świn , a w razie choroby zgłosza do weta albo jak zdechna do wyciagna do lasu i spokój , ale problem w tym że jak niedaleko chlewnia z 1 000 sztuk to chociaz zdrowe trzeba wybic zutylizować i po to właśnie to wymyślili .Jak zrezygnują dostaną jeszcze kase i zagrożenie mniejsze
Takie trudne to jest dla hodowcy mającego 1000 sztuk świń ogrodzić kilkast metrów chlewnie ????
Oj Stan taki stary a taki nie rozsądny
jak by było tak jak piszes to byłby obowiązek grodzenia widocznie rządzącym na likwidacji pomoru wcale nie zależy a na likwidacji małych rodzinnych gosoodsarstw one mają barany wypasać i skladać wnioski na doplaty a produkcją zajmie się Agri i spółka jak rolnik bystry to złoży oświadcenie że dzik w jego macie się nie taża a paszę kupuje w miejscowym GS
lub od innego rolnika który zwierząt nie posiada i bioasekuracji spelniać nie musi Niemiec potrafi licyć co widzimy po cenach w sklepach duży jak traktuje klientów czy pracowników też przykłady mamy co krok
http://www.gloswielkopolski.pl/wiadomos ... ,12933390/
http://www.gloswielkopolski.pl/wiadomos ... ,12933390/
Stan, zgadzam się z Tobą w 100%. Lepiej nie można było tego ująć. Nie po to robi się bioasekurację, by przepisom stało się zadość. Nam powinno zależeć na tym, by nie zarazić stada. Nie ma co narzekać tylko działać i to szybko. Niejeden z nas będzie płakał przez błąd zaniechania lub głupi przypadek. Siebie z tego towarzystwa nie wykluczam, dlatego postaram się zrobić co w mojej mocy. I tak czarno to widzę. Trzeba mieć nadzieję.stan1069@o2.pl pisze:Wcale się nie dziwię rzadowi wetom i myśliwym w podejsciu do sprawy ASF![]()
![]()
dziwie się hodowcom , bo to im powinno zależeć na tym najbardziej i zamiast wpółpracować szukają głupszego od siebie
![]()
![]()
Pewnie rząd tak jak i weterynaria wiedza jak to się bedzie rozwijała sytuacja z tym ASF problem w tym że nie jest łatwo to powiedzieć i wcielic w życie , lepiej jest dla większości stopniowe oswajanie się z problemem
![]()
większość od tego oswajania wyleczy się z hodowli , trochę dzików wyzdycha przy okazji a potem będa zastanawiać co dalej
![]()
Zaczęło się na wschodzie , bo tam największy rozpierdo... wszyscy chcieli żeby tylko szła zaraza dalej , bo mysleli że im ulży , poszla dalej i to samo , teraz wszyscy wypatruja wirusa za Odra![]()
tylko nikt o tym nie pomyślał że jak Niemiec dostanie zakaz eksportu poza unię to wszystko przywiezie do nas i cena 2 zł. w dół
![]()
Takie trudne to jest dla hodowcy mającego 1000 sztuk świń ogrodzić kilkast metrów chlewnie ????![]()
![]()
to co chcecie ustawić maty ze srodkiem dezynfekcyjny przed chlewnią żeby się dzik wytarzał na niej
![]()
ręce opadaja
problem to się zacznie jak zboże musi być magazynowane rok przed śrutowaniem , a do chlewni będzie można wejśc przed zasiedleniem a wyjść po sprzedaży tucznika
![]()
![]()
-
stan1069@o2.pl
Obowiazek grodzenia juz chyba jest w strefach , to może sie boja że żwiru zabraknie i dlatego stopniowo wprowadzaja
Nie byłem nigdy za tuczem niewolniczym , ale na obecny czas to najlepsze rozwiazanie dla wszystkich tzn hodowcy podatnika i pozostałych
Dlaczego ?? ano dlatego że taki kontraktowy tucznik nigdy nie trafi do utylizacji a za nia nie zapłaci nigdy podatnik
bo każdemu w tym ogniwie będzie zależało żeby nie stracić na tym tuczniku i nawet jak choroba się zbliży to nie ważne ile waży ten tucznik to pójdzie do uboju , a nawet na konserwy i ucieknie przed utylizacją
chlewik się wymyje zagazuje i ogien
A co z tymi co na własna rękę się bawia z tuczem ??????? nie trudno się domyślić badanie krwi przez pół roku , tuczniki po 200 kg i do utylizacji , odszkodowania brak bo zawiniły gumofilce
pewnie i w tym przypadku dałoby się postapic jak wyżej , ale znajac życie to stanie sie inaczej , bo teraz wszystkim się wydaje że najmądrzejsi
juz teraz powinny być wypracowane układy na wypadek choroby w zagłębiach świnskich pomiedzy rządem hodowcami i ZM , bo jak nie a choroba się tam wpierdoli to trzeba kopać doły i grzebać swinie i hodowców
Tylko mnie tu nie atakować jak ostatnio kontraktowca , który się ujawnił na moja prośbę i wszyscy chcieli go pożreć

Nie byłem nigdy za tuczem niewolniczym , ale na obecny czas to najlepsze rozwiazanie dla wszystkich tzn hodowcy podatnika i pozostałych
A co z tymi co na własna rękę się bawia z tuczem ??????? nie trudno się domyślić badanie krwi przez pół roku , tuczniki po 200 kg i do utylizacji , odszkodowania brak bo zawiniły gumofilce
Tylko mnie tu nie atakować jak ostatnio kontraktowca , który się ujawnił na moja prośbę i wszyscy chcieli go pożreć
Jak będie wirus to nikt się Ciebie nie będzie pytał czy mas bioasekurację czy nie co mi po bioasekuracji która nic nie daje ?By mata spełniła swe zadanie to musialbyś się w niej cały tażać dłużej jak przy świniach chodzisztukan pisze:Stan, zgadzam się z Tobą w 100%. Lepiej nie można było tego ująć. Nie po to robi się bioasekurację, by przepisom stało się zadość. Nam powinno zależeć na tym, by nie zarazić stada. Nie ma co narzekać tylko działać i to szybko. Niejeden z nas będzie płakał przez błąd zaniechania lub głupi przypadek. Siebie z tego towarzystwa nie wykluczam, dlatego postaram się zrobić co w mojej mocy. I tak czarno to widzę. Trzeba mieć nadzieję.stan1069@o2.pl pisze:Wcale się nie dziwię rzadowi wetom i myśliwym w podejsciu do sprawy ASF![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zaczęło się na wschodzie , bo tam największy rozpierdo... wszyscy chcieli żeby tylko szła zaraza dalej , bo mysleli że im ulży , poszla dalej i to samo , teraz wszyscy wypatruja wirusa za Odra![]()
![]()
Takie trudne to jest dla hodowcy mającego 1000 sztuk świń ogrodzić kilkast metrów chlewnie ????![]()
![]()
![]()
ręce opadaja
![]()
![]()
-
stan1069@o2.pl
F1 - jak prawdę pisałes że masz 10 loch to Tobie nie jest potrzebna mata tylko karimata żebys polezał pod czereśnia latem
Może zamiast wymyślać po co potrzebna bio asekuracja i inne pierdoły to może lepiej napisac jak to ma wygladac
Każdego moze przeraza słowo ogrodzenie , a może nie potrzeba ogrodzać pół powiatu a wystarczy jak wejscie z dwóch stron to ogrodzić od każdej strony po 10 metrów strony siatki w okna wloty na bocznych ścianach i może wystarczy
podobnie z matami przecież jak ktoś ma tych świn więcej to chlewnia dalej od domu i nie potrzeba księdza po kolędzie przepuszczac przez matę
albo jezdzić ciągnikami przez maty w pole
może wystarczy jak hodowca wchodzi do chlewni albo weterynarz wystarczy wsadzić gumofilce do szaflika , a przez niecki przejechac z prosiętami i polfamiksem , albo opryskac opony
podobnie z tymi wejsciami na chlewnie , wiadomo że nikt nie wpuszcza pielgrzymek do chlewni , jedynie przy otwarciu a potem dezynfekcja
i to właśnie dlatego tym mniejszym proponuje się rekompensaty i likwidacje stad , bo oni nigdy sie nie dostosują , a z tych rekompensat więcej będa mieli jak z tych kilkunastu świń
Może zamiast wymyślać po co potrzebna bio asekuracja i inne pierdoły to może lepiej napisac jak to ma wygladac
Każdego moze przeraza słowo ogrodzenie , a może nie potrzeba ogrodzać pół powiatu a wystarczy jak wejscie z dwóch stron to ogrodzić od każdej strony po 10 metrów strony siatki w okna wloty na bocznych ścianach i może wystarczy
podobnie z matami przecież jak ktoś ma tych świn więcej to chlewnia dalej od domu i nie potrzeba księdza po kolędzie przepuszczac przez matę
podobnie z tymi wejsciami na chlewnie , wiadomo że nikt nie wpuszcza pielgrzymek do chlewni , jedynie przy otwarciu a potem dezynfekcja
i to właśnie dlatego tym mniejszym proponuje się rekompensaty i likwidacje stad , bo oni nigdy sie nie dostosują , a z tych rekompensat więcej będa mieli jak z tych kilkunastu świń
-
glodnywiedzy
stan i odpowiedziałeś jak dalej ta zaraza się rozprzestrzeni pozwól że zacytuję " ano dlatego że taki kontraktowy tucznik nigdy nie trafi do utylizacji a za nia nie zapłaci nigdy podatnik bo każdemu w tym ogniwie będzie zależało żeby nie stracić na tym tuczniku i nawet jak choroba się zbliży to nie ważne ile waży ten tucznik to pójdzie do uboju , a nawet na konserwy i ucieknie przed utylizacją" mamy najsłabsze ogniwo i dalej macie kanapki...! Wszystkie choroby przenoszą się przez kontakt pośredni lub bezpośredni tylko potrzebny czas a wszyscy hodowcy będą w strefach. Jestem tylko ciekaw co zrobić z kawałkiem padliny co jastrzębiowi(krukowi) spadł koło chlewni. Te dziady rozmnożyły się koło mnie jak szpaki w lecie.
- mytotoksyna1
Co to za głupkowaty wymysł te strefy .
To z tego wniosek ,że każdy szpital zakaźny też powinien być otoczony w promieniu 20 kilometrów strefą.
To z tego wniosek ,że każdy szpital zakaźny też powinien być otoczony w promieniu 20 kilometrów strefą.
-
stan1069@o2.pl
I o to chodzi z tą bio asekuracja żeby tej padliny pies nie wniósł do chlewni albo kot , a najlepiej żeby tego kota albo psa w tym ogrodzeniu wcale nie było , bo wtedy jak jastrzebiowi upadnie to jak psa nie będzie to sobie podniesie
a jak na to nadepniesz a wleziesz do szaflika to sobie lakierki zdezynfekujesz
wiadomo że pewnosci nie ma że się obronisz przed wirusem , ale na pewno bezpieczniej jak będziesz uważał
przyroda próżni nie lubi , Ty albo świnia ziarko zgubi o to już wabi wróbelka i gryzonia , jak już tych wróbelków gryzoni wiecej to i jastrząb i sowy się nimi interesują itd.
a jak jeszcze pochówek zrobisz na płycie od czasu do czasu to coraz więcej kolegów na posesji nocą takich co im ogrodzenie nie straszne
a co się dzieje jak ogrodzenia nie ma ??? a dzwi latem uchylone , lepiej nie wiedzieć
w co drugim karmniku dzik śpi w paszy 
wiadomo że pewnosci nie ma że się obronisz przed wirusem , ale na pewno bezpieczniej jak będziesz uważał
przyroda próżni nie lubi , Ty albo świnia ziarko zgubi o to już wabi wróbelka i gryzonia , jak już tych wróbelków gryzoni wiecej to i jastrząb i sowy się nimi interesują itd.
-
danielski813
głodnywiedzy nie masz racji bo jedna z największych akcji z aff w pl to właśnie kontrakt i wszystko pojechało do utylizacji. Stan maty po to mają być przy każdym wjeździe i wyjeździe z posesji żeby każdy pojazd przez nie przejechał. A długość maty ma być taka aby koło największej średnicy jakie na posesje wjeżdża lub wyjeżdża wykonało na macie pełen obrót niestety wszystko jest doś precyzyjnie opisane wystarczy przeczytać.
Ludzie przestańcie te farmazony wypisywać jak to dzięki matom i płotom ASF unikniecie na razie tam gdzie ASF jest daleko nikomu nie zaszkodiz jeśli będie wśród dzików to żadna mata nic nie da bo wjedies ciądnikiem wgówno dzika a to przyklei się do opony i spadnie na schodek od kabiny tym samym jadąc prez matę dezynfekcji uniknie potem tywdepniesz w to opuszczając ciągnik mucha siądzie i wlatując do chlewni wirus przeniesie icała deynfekcja zda się tyle co psu na budę 
- mytotoksyna1
Prawda to.F1 pisze:Ludzie przestańcie te farmazony wypisywać jak to dzięki matom i płotom ASF unikniecie na razie tam gdzie ASF jest daleko nikomu nie zaszkodiz jeśli będie wśród dzików to żadna mata nic nie da bo wjedies ciądnikiem wgówno dzika a to przyklei się do opony i spadnie na schodek od kabiny tym samym jadąc prez matę dezynfekcji uniknie potem tywdepniesz w to opuszczając ciągnik mucha siądzie i wlatując do chlewni wirus przeniesie icała deynfekcja zda się tyle co psu na budę
https://youtu.be/v8EtlLmvt3k
-
danielski813
BRAWO!!!!!!!!! F1 teraz tylko przekonaj do tego ministra i stawiamy ci pomnik!!!!!
W Du....................ie z ty ASF
nie martwcie sie jakoś tam bedzie
https://sport.onet.pl/ofsajd/pjongczang ... mn/fxvgnyd
nie martwcie sie jakoś tam bedzie
https://sport.onet.pl/ofsajd/pjongczang ... mn/fxvgnyd
-
glodnywiedzy
danielski pokazałem tylko mentalność polaka jak kombinować aby nie stracić jestem tylko ciekaw co zrobią duże firmy gdy tych utylizacji będzie trzeba przeprowadzić więcej. Takie są wymogi jasno wypisane w ustawie i trzeba je stosować a jaki będzie skutek to zobaczymy. Cytując wikipedię---
" Wirus afrykańskiego pomoru świń jest odporny na wysoką temperaturę, procesy gnilne, wędzenie, krótkotrwałe gotowanie, wysychanie, potrafi przetrwać do 6 miesięcy w mrożonym mięsie. Formalina w rozcieńczeniu 1% niszczy wirusa dopiero po 6 dniach. "
Dlatego pytam jaki jest najlepszy środek dezynfekcyjny(szybko działający) na tego wirusa aby miał działanie na macie,bo formalina z KMnO4 lub KOH odpada z wiadomych powodów.
A tak ogólnie epidemia przyjdzie natura się oczyści z nadmiaru nosicieli może sama znajdzie lekarstwo jeśli człowiek nie potrafi.
" Wirus afrykańskiego pomoru świń jest odporny na wysoką temperaturę, procesy gnilne, wędzenie, krótkotrwałe gotowanie, wysychanie, potrafi przetrwać do 6 miesięcy w mrożonym mięsie. Formalina w rozcieńczeniu 1% niszczy wirusa dopiero po 6 dniach. "
Dlatego pytam jaki jest najlepszy środek dezynfekcyjny(szybko działający) na tego wirusa aby miał działanie na macie,bo formalina z KMnO4 lub KOH odpada z wiadomych powodów.
A tak ogólnie epidemia przyjdzie natura się oczyści z nadmiaru nosicieli może sama znajdzie lekarstwo jeśli człowiek nie potrafi.