CENY TRZODY

tukan

Re: CENY TRZODY

Post autor: tukan »

Jak pisałem w zeszłym tygodniu miałem ustaloną cenę na środę za 105 szt. 6,15 w E. Z przyczyn technicznych sprzedaż przesunięta na piątek. Dziś w rozliczeniu 6,31 hak, wybicie 80% bez odliczania na gnój i mięsność 60%. Jak widać nie wszyscy kupujący ciągną tylko do siebie i nie wszystkie zakłady kantują. Rzadko się zdarza żeby kupiec pomimo ustalonej ceny dorzucił coś od siebie. Wniosek jest jeden - uczciwość i wzajemny szacunek. Można?
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Dobra ; Tukan to kogo reprezentujesz ? :twisted:
tukan

MekkaB pisze:Dobra ; Tukan to kogo reprezentujesz ? :twisted:
Mało istotne kogo reprezentuję. Chodzi o fakt. Niektórzy z tego forum wiedzą z kim handluję i niech tak zostanie.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Qrwa; bezdomni rozdawają samochody, zakłady mięsne rozdawają pieniądze. Co to za kraina szczęścia :twisted:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

tukan pisze:Jak pisałem w zeszłym tygodniu miałem ustaloną cenę na środę za 105 szt. 6,15 w E. Z przyczyn technicznych sprzedaż przesunięta na piątek. Dziś w rozliczeniu 6,31 hak, wybicie 80% bez odliczania na gnój i mięsność 60%. Jak widać nie wszyscy kupujący ciągną tylko do siebie i nie wszystkie zakłady kantują. Rzadko się zdarza żeby kupiec pomimo ustalonej ceny dorzucił coś od siebie. Wniosek jest jeden - uczciwość i wzajemny szacunek. Można?
:https://youtu.be/Zkf9T_CvHic :P :P
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

MekkaB pisze:Qrwa; bezdomni rozdawają samochody, zakłady mięsne rozdawają pieniądze. Co to za kraina szczęścia :twisted:

:D ...to pachnie korupcją.
0909

Post autor: 0909 »

To ile jutro minus ?
tukan

0909 pisze:To ile jutro minus ?
Zobaczymy po dzisiejszej aukcji. Krachu raczej nie będzie. Przy dzisiejszym słoneczku kiełbaska na ognisku z dobrym browarkiem chodzi mi po głowie dla odreagowania mroźnych dni.
0909

tukan pisze:
0909 pisze:To ile jutro minus ?
Zobaczymy po dzisiejszej aukcji. Krachu raczej nie będzie. Przy dzisiejszym słoneczku kiełbaska na ognisku z dobrym browarkiem chodzi mi po głowie dla odreagowania mroźnych dni.
ja ma swojską kiełbaskę sam robiłem a kielyszek znajdzie się
F1

Post autor: F1 »

tukan pisze:Jak pisałem w zeszłym tygodniu miałem ustaloną cenę na środę za 105 szt. 6,15 w E. Z przyczyn technicznych sprzedaż przesunięta na piątek. Dziś w rozliczeniu 6,31 hak, wybicie 80% bez odliczania na gnój i mięsność 60%. Jak widać nie wszyscy kupujący ciągną tylko do siebie i nie wszystkie zakłady kantują. Rzadko się zdarza żeby kupiec pomimo ustalonej ceny dorzucił coś od siebie. Wniosek jest jeden - uczciwość i wzajemny szacunek. Można?
A ważone u Cb czy na zakładzie? By zapłacić komuś musi stracić ktoś 60% mięsa to nie bardzo zakłady mają co ztym robić :roll: :roll:
mat

Post autor: mat »

- 4 chyba dzis bedzie albo i -5 wiec jutro podobnie ?
chłop

Post autor: chłop »

Zgadza się 4 lub 5 i jutro chyba też
mat

Jak mowilem szybko poswyzki sie skoncza a zaczna jeszcze szybciej obnizki
mat

- 6 centow chyba jutro panika bedzie
0909

--------- minus 6
fix

Post autor: fix »

zszedł warchlak to cena może wrócić do normalności
mat

fix pisze:zszedł warchlak to cena może wrócić do normalności
No to bylo wiadome ze tak odwyzszali zeby warchlak szybko schodzil ale jaka to cena normalna ? koszty zycia utrzymania coraz drozsze a swinie na poziomie z przed 20 lat
tukan

No to jutro pewnie jakieś 7 - 8 w plecy. Nie spodziewałem się takiego jebnięcia.
fix

Post autor: fix »

mat pisze:
fix pisze:zszedł warchlak to cena może wrócić do normalności
No to bylo wiadome ze tak odwyzszali zeby warchlak szybko schodzil ale jaka to cena normalna ? koszty zycia utrzymania coraz drozsze a swinie na poziomie z przed 20 lat
ja obstawiam że będzie tak dopóki nie zniknie wolny rynek
bez kontraktu nie dadzą ci zarobić
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Zostalismy jako jedyni w wsi ktorzy maja lochy, bioasekuracja wykonczy reszte tucznika .Pozostale gospodarstwa nie beda wstanie finansowo sprostac tym wymogom .Podejrzewam ze gdyby nie zobowiazania w Agencji to tez juz nie mielibysmy ani jednej swinki .Uwazam ze pole bysmy oblecieli po godzinach a trzy wyplaty bylyby co miesiac na koncie .Kochani kupujacy nie da sie hodowac swinek po 4,5 zl a tu jeszcze obnizki sie szykuja . Mnie hodowcy z kilkudziesiecioletnia praktyka nikt nie musi mowic ze mu sie po tyle oplaca .Mysle ze za dwa tygodnie okaze sie ze trzeba na swieta uruchomic duzy import .Zobaczymy czy starczy tych promocji dla wszystkich .
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Peron pisze:13 eurocentów w półtora tygodnia... Było kiedy tak? In minus oczywiście tak, ale na plus? Bo nie kojarzę. Może ktoś podpisał jakiś kontrakt, ale jeszcze o tym cisza? Albo trzeba drogo sprzedać tanio kupione mięsko. Wydaje mi się, że to drugie. Jeśli balonik nie pęknie w ciągu maks 2 tygodni, to wiem, że nic nie wiem...

Pomyliłem się o tydzień.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Peron pisze:Zauważyłem, że ostatnio świnie drożeją, kiedy im są mało potrzebne. A to po to, żeby były tanie, kiedy są potrzebne:)
Na święta promocja się szykuje.
Stanislaw

Mieszkam przy drodze gminnej , jeszcze teraz przejezdzal samochod ze swinkami .O co chodzi , Wiedza ze stanieja ale kupuja .Rano byl u nas i koniecznie jeszcze przed swietami przyjedzie .Chciaz 30 zeby bylo .
mietko75

Post autor: mietko75 »

Jak ten wcześniejszy post wstawiłeś to mnie bardziej po głowie chodziła podpucha ze względu na coraz szerszy i to na bogato ASF . Już wtedy zapewne wiedzieli o tych 650 zakażonych w chlewni a i nie wykluczone że i o tych dzikach koło Grabicy .
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Przecież Monikaa pisała że niemieckie ZM ostatnią podwyżkę nie zaakceptowały , a skoro nie zaakceptowały to trzeba obnizyc cenę żeby ja zaakceptowały :D
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

tukan pisze:No to jutro pewnie jakieś 7 - 8 w plecy. Nie spodziewałem się takiego jebnięcia.

jutro -5
mat

jarekmalina pisze:
tukan pisze:No to jutro pewnie jakieś 7 - 8 w plecy. Nie spodziewałem się takiego jebnięcia.

jutro -5
bedzie wiecej zobaczycie -6 to na pewno zrobia czyli u nas 20-30 gr w dol odrazu na zywa
chłop

Wcale bym się nie dziwił żeby nasi pojechali fest w dół bo jak u niemca poszło +5 to nasi rolnicy szczególnie z Łódzkiego żądali i wymuszali +30gr albo czekal na kolejną giełdę a jak ktoś chciał załadować wtorek środa to panowie życzyli sobie + giełda i liczycie na to że zakłady tego nie pamiętają !!! Ja zawsze sprzedaję po cenie rynkowej bez szarpania i jestem zadowolony
brzydal

Post autor: brzydal »

chłop a ty o ile opuścisz jak Niemcy opuszczą o 5
chłop

20gr ale na wbc !!!!!!!!!!!

Wiem że każdy z nas chce zarabiać bo po to zapierniczamy w tych gównach ale co niektórzy to debile a to ci którym wiecznie mało i mało i mało !!!!!!!!!!!
poszkodowani rolnicy

Post autor: poszkodowani rolnicy »

poszkodowani rolnicy pisze:
poszkodowani rolnicy pisze:
poszkodowani rolnicy pisze:WITAM WSZYSTKICH ROLNIKOW!!!SZANOWNI ROLNICY I ROLNICZKI!!!JAK SAMI Z PEWNOSCIA ZAOBSERWOWALISCIE NA PRZESTRZENI KILKUNASTU LAT W POLSCE ZMIENIA SIE ZNACZACO HODOWLA TRZODY CHLEWNEJ.NIEMNIEJ JEDNAK W OSTATNIM CZASIE MOZNA ZAOBSERWOWAC NIEBEZPIECZNE DLA NAS ZJAWISKO.MAM TU NA MYSLI SZEROKA OFERTE PROPONOWANA PRZEZ FIRMY PASZOWE I FIRMY SPRZEDAJACE DO NASZYCH GOSPODARSTW ZAGRANICZNE WARCHLAKI.CORAZ CZESCIEJ SLYCHAC O PRAKTYKACH FIRM,KTORE MAJA NA CELU WIAZANIE ROLNIKOW I WPROWADZANIE ICH W SPIRALE ZADLUZENIA.DUZO ROLNIKOW JEST W SADACH.MAM DO WAS PROSBE, PISZCIE KTORE Z TYCH FIRM STOSUJĄ NIELEGALNE PRAKTYKI I NA CZYM ONE POLEGAJA.MAM NADZIEJE ,ZE W TEN SPOSOB URATUJEMY INNYCH ROLNIKOW PRZED NIERZETELNYMI FIRMAMI.EMAIL poszkodowani.rolnicy@gmail.com POZDRAWIAM ZYCZAC OPLACALNEJ PRODUKCJI.
Ulan

Post autor: Ulan »

to jest taka zasrana ruletka. Aż niedobrze się robi. Gorzej niż w kasynie. Nie powinno być możliwości zmiany ceny większej niż o 10gr w ciągu tygodnia w żadną strone bo to jest bez sensu. Świnia w tydzien przybiera ok 7 kg. Chłopu z kilograma zostaje ok 1 zł średnio. Czyli w tydzien zarobi na niej 7 zł. Cena jak spadnie o 10 gr to na 120 kg tuczniku spadek ceny wyniesie 12zł. 12-7=-5zł. Jeśli cena spadnie 20gr to chłop straci na tuczniku 24-7=17zł itd. Gdy pomoży się tą kwote przez coraz większa ilość jaką trzeba trzymać, to robi się baaardzo dużo, mimo iż na pierwszy rzut oka wydaje się że co to jest 10gr. Te 10 gr to 10% zysków i to przy założeniu że zostaje 1zł, a czasem zostaje 50gr, wiec wtedy 10gr to 20%, a co dopiero mówić 30gr. To jakaś masakra- na giełdzie się tak nie traci w jeden dzień. Morał jest taki- jeśli cena ma spadać to lepiej sprzedać lżejsze świnie. A hodowca nawet przy najmniejszym spadku dopłaca do interesu.
SA

Post autor: SA »

Ulan pisze:to jest taka zasrana ruletka. Aż niedobrze się robi. Gorzej niż w kasynie. Nie powinno być możliwości zmiany ceny większej niż o 10gr w ciągu tygodnia w żadną strone bo to jest bez sensu. Świnia w tydzien przybiera ok 7 kg. Chłopu z kilograma zostaje ok 1 zł średnio. Czyli w tydzien zarobi na niej 7 zł. Cena jak spadnie o 10 gr to na 120 kg tuczniku spadek ceny wyniesie 12zł. 12-7=-5zł. Jeśli cena spadnie 20gr to chłop straci na tuczniku 24-7=17zł itd. Gdy pomoży się tą kwote przez coraz większa ilość jaką trzeba trzymać, to robi się baaardzo dużo, mimo iż na pierwszy rzut oka wydaje się że co to jest 10gr. Te 10 gr to 10% zysków i to przy założeniu że zostaje 1zł, a czasem zostaje 50gr, wiec wtedy 10gr to 20%, a co dopiero mówić 30gr. To jakaś masakra- na giełdzie się tak nie traci w jeden dzień. Morał jest taki- jeśli cena ma spadać to lepiej sprzedać lżejsze świnie. A hodowca nawet przy najmniejszym spadku dopłaca do interesu.
To jest wolny rynek tak go lubicie a na zachodzie na umowę co do ceny i ilości a resztówkę na rynku giełdzie to jest duża różnica.
mat

Panowie to ile te podwyzki trwaly dwa tyg tak na prawde a teraz pewnie miesiac beda obnizali a po swietach jeszcze taniej
chłop

podwyżka była z 4,00 na 4,90zł a co dalej będzie to jak PERON pisał " każdy wie że nic nie wie "

Obstawiam dzisiaj 0 lub -3
0909

więcej niż 3 będzie minusowo
strzelać ile ?
Fikuśny Marek

Post autor: Fikuśny Marek »

minus 5 ????
0909

Fikuśny Marek pisze:minus 5 ????
minus 6
Aaaaaa

Post autor: Aaaaaa »

-6
tukan

I tak nie najgorzej. W piątek było -2, we wtorek -6 i jakby doliczyć dynamikę obniżek mogło być niżej.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

:) :)
Załączniki
depositphotos_27462935-stock-photo-cold-thermometer.jpg
depositphotos_27462935-stock-photo-cold-thermometer.jpg (24.18 KiB) Przejrzano 14762 razy
Ulan

Post autor: Ulan »

Aaaaaa pisze:-6
zważywszy że ostatnio niemcy nie zauważyli +5 to teraz -6też nie powinni zauwazyć, chyba że są dalekowidzami i tylko w minusie widzą ;)
FarmerB

Post autor: FarmerB »

niemcy możenie, ale nasi to od razu jaja urwą, jak było +4 to podnieśli 5 gr :twisted:
Stanislaw

tukan Tobie to -10 nawet byloby dobrze .Zaprosisz mnie wreszcie na Twoja farme.Ktora to ubojnia ? Na wagrowieckim od jutra podstawa 4 zl .Farmer jestesmy z jednego powiatu ,ja z gminy Wagrowiec .
FarmerB

Post autor: FarmerB »

Pozdrawiam Stanisław, to juz promocje zrobił na jutro "skupnik powiatu", do góry to mu ciężko :/
Stanislaw

oferta tuczu dla polskiego rolnika https://www.youtube.com/watch?v=S_UTzSZIvNg
mietko75

Post autor: mietko75 »

Jak mają nie tanieć , jak są za drogie :cry: :cry: http://warchlaki.com.pl/2018/03/07/wyso ... je-handel/
abcd

Post autor: abcd »

/
Ostatnio zmieniony niedziela 08 kwie 2018, 22:25 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
Maniu

Post autor: Maniu »

FarmerB pisze:Pozdrawiam Stanisław, to juz promocje zrobił na jutro "skupnik powiatu", do góry to mu ciężko :/
A wiecie może jak wyszły umowy na chów proponowane przez tego skupującego ? Mnie też przedstawiciel namawiał , damy prosiaka damy pasze damy pewną cenę , podobno wyszło jak zawsze cena spadła umowy zerwane a zyskiem obornik lub gnojowica . Jeszcze co to za chlewnia paliła się koło Skoków ktoś coś wie ?
ODPOWIEDZ