FORUM
CENY TRZODY
- mytotoksyna1
Re: CENY TRZODY
Do jasnego pierona , ale tu dzisiaj oględnie mówiąc zapanowało ględzenie.
Trzeba pamiętać ,że bez dostatecznej ilości wody rolnictwo upadnie.
Trzeba pamiętać ,że bez dostatecznej ilości wody rolnictwo upadnie.
@Dograne Nic dodać, nic ująć. Podeślij tą opinię Niemcom, może zmądrzeją

A i jeszcze dodajmy do tego inne wymagania sprzedających tam, jak np. odległość gospodarstwa od ubojni, co też zawęża grono kupujących
A i jeszcze dodajmy do tego inne wymagania sprzedających tam, jak np. odległość gospodarstwa od ubojni, co też zawęża grono kupujących
Prawda jest taka że ten kto wystawia później sam kupuje . 10 ofert nie może sugerować ceny tygodniowej i ogólnego trendu . Nie wiem kiedy przejrzycie na oczy .. Wystawia pan hans jako xyz a kupuje pan hans jako zyx .
- mytotoksyna1
-
LukaszBONQ
Ameryki nie odkryłeś, ale tych kilka rzutów steruje ceną tysiącami sztukvicia1223 pisze:Prawda jest taka że ten kto wystawia później sam kupuje . 10 ofert nie może sugerować ceny tygodniowej i ogólnego trendu . Nie wiem kiedy przejrzycie na oczy .. Wystawia pan hans jako xyz a kupuje pan hans jako zyx .
Podsyłać nie będziemy, chyba że z fakturą za doradztwoMetazor pisze:@Dograne Nic dodać, nic ująć. Podeślij tą opinię Niemcom, może zmądrzeją![]()
Co do odległości - zgadza się, jest to kolejne wymaganie, które uczestnik aukcji musi sam sobie przeliczyć, bo giełda nie dopasowuje ofert zasięgiem transportu. A nasza tak
Tak, tylko trochę byśmy to skorygowali. Mianowicie, to nie sama giełda "steruje", tylko to, że Ci co ją cytują są w lepszej pozycji od tych, którzy wynik giełdy przyjmują na klatę. Gdyby nagle ZM w PL zaczęły stosować cennik np. z Zimbabwe to niemoc dostawców byłaby taka sama, jak pod "rządami" giełdy zza Odry. Opisaliśmy to tutaj: https://www.facebook.com/notes/dograne/ ... 024971536/LukaszBONQ pisze: Ameryki nie odkryłeś, ale tych kilka rzutów steruje ceną tysiącami sztuk
"dograne " czy mowi wam cos "sami swoi"
4.6 netto , -20gr przez tydzień.
https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/R ... ntybiotyki
Nie dość że zakłady oszukują to jeszcze pośrednik musi swoje zarobic
Nie dość że zakłady oszukują to jeszcze pośrednik musi swoje zarobic
Gotowi na przyjecie ceny ?
beda po 3.200909 pisze:Gotowi na przyjecie ceny ?
to nie podajemy cenyFikuśny Marek pisze:NIE...
dobre mam info
Ostatnio zmieniony środa 21 mar 2018, 15:16 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Fikuśny Marek
nie musisz......
Na ostatniej aukcji była wyraźna ustawka. Dwie partie po 340 szt. z tego samego miejsca bez ceny minimalnej. Szwindlem śmierdziało z daleka.
Ja jeszcze kilka uwag co do nowego sprzętu. Gospodarstwa w moim regionie można podzielić na dwa rodzaje. Pierwszy typ - gospodarstwa inwestujące. W tych gospodarstwach od 2004 roku wymieniono praktycznie cały sprzęt. Została gdzieś jakaś trzydziestska do wypychania gnoju czy 360 do nawozów ale generalnie wszystko nowe. Co więcej ten typ gospodarstw w ostatnim dziesięcioleciu wybudował nowe obiekty inwentarskie, które w większości już spłacił. Te gospodarstwa także kupują ziemię po sic! 100tys/ha. Bujają się nowymi SUV-ami i generalnie mają się dobrze. Jest także drugi typ gospodarstw, w których się nie dzieje nic. Tak jak wyglądała ojcowizna tak wygląda i dziś. Jak było 20ha to dziś jest z 15 lub mniej i tam perspektyw ani pieniędzy nie widać. Jeszcze pare lat temu te gospodarstwa wyróżniały się często lepszymi samochodami od tych na dorobku. Dziś robi się przepaść. W tych gospodarstwach nie ma pieniędzy i to niestety widać.
A Ci co poinwestowali obecnie wymieniają po raz wtóry maszyny na większe jednak już nie przez Unie bo jak wiadomo drugi raz tej samej maszyny dać nie chcą. Czas pokazał, że to był dobry okres na inwestycje. Jak będzie w następnym dziesięcioleciu? Czas pokaże.
Ps Niejedno gospodarstwo inwestujące było przed rokiem 2004 w gorszej sytuacji wyjściowej od tych, które rozwijać się nie zamierzały.
Natomiast Ci co się rozwijali byli często ograniczani wielkością maszyny przez przepisy unijne. Dlatego dziś te maszyny wymieniają (wydajność, czas).
A Ci co poinwestowali obecnie wymieniają po raz wtóry maszyny na większe jednak już nie przez Unie bo jak wiadomo drugi raz tej samej maszyny dać nie chcą. Czas pokazał, że to był dobry okres na inwestycje. Jak będzie w następnym dziesięcioleciu? Czas pokaże.
Ps Niejedno gospodarstwo inwestujące było przed rokiem 2004 w gorszej sytuacji wyjściowej od tych, które rozwijać się nie zamierzały.
Natomiast Ci co się rozwijali byli często ograniczani wielkością maszyny przez przepisy unijne. Dlatego dziś te maszyny wymieniają (wydajność, czas).
Dopiero było 0 teraz 10gr + to ja nie rozumie ??
Ostatnio w pewnym branżowym czasopiśmie natknąłem się na ogłoszenie, w którym szukają pracowników do fermy 4000 loch w Wielkopolsce, która jest w trakcie budowy. Może ktoś wie gdzie dokładniej taka inwestycja powstaje?
-
danielski813
Takich ogłoszeń będzie coraz więcej molochy wejdą miejsce rodzinnych... Bo ile sztuk trzeba będzie wytuczyc jak zostanie 10 czy 20 PLN ze sztuki na rok żeby rodzinę utrzymać?? ?
ciekawe ze nie było słychać żadnych protestów przeciwko budowie tak wielkiej fermy
Pewnie u Jankowiaka szukają.
-
krzysieko71
najgorsze jest to, że ta druga część nieinwestujących teraz jest daleko w tyle, z przekonaniem, że nic się nie opłaca, nic nie warto i wieś jest beee.lukas1982 pisze:Ja jeszcze kilka uwag co do nowego sprzętu. Gospodarstwa w moim regionie można podzielić na dwa rodzaje. Pierwszy typ - gospodarstwa inwestujące. W tych gospodarstwach od 2004 roku wymieniono praktycznie cały sprzęt. Została gdzieś jakaś trzydziestska do wypychania gnoju czy 360 do nawozów ale generalnie wszystko nowe. Co więcej ten typ gospodarstw w ostatnim dziesięcioleciu wybudował nowe obiekty inwentarskie, które w większości już spłacił. Te gospodarstwa także kupują ziemię po sic! 100tys/ha. Bujają się nowymi SUV-ami i generalnie mają się dobrze. Jest także drugi typ gospodarstw, w których się nie dzieje nic. Tak jak wyglądała ojcowizna tak wygląda i dziś. Jak było 20ha to dziś jest z 15 lub mniej i tam perspektyw ani pieniędzy nie widać. Jeszcze pare lat temu te gospodarstwa wyróżniały się często lepszymi samochodami od tych na dorobku. Dziś robi się przepaść. W tych gospodarstwach nie ma pieniędzy i to niestety widać.
https://www.topagrar.pl/articles/organi ... zkowicach/ to jest ten biznesman?lukas1982 pisze:Pewnie u Jankowiaka szukają.
- mytotoksyna1
Jak to ma być bez słomy chów macior to daleko nie ujdzieta.Marcin89 pisze:https://www.topagrar.pl/articles/organi ... zkowicach/ to jest ten biznesman?lukas1982 pisze:Pewnie u Jankowiaka szukają.
A to czasem nie GOBARTO na 500 plus
- mytotoksyna1
INWESTOR.
i-IMAN
n-NATCHNIONY
w-WENĄ
e-ELASTYCZNIE
s-SPOZIERAJĄCY
t-TURKOTOWI
o-OGRYZEKA
r-RUMBURAKA.
i-IMAN
n-NATCHNIONY
w-WENĄ
e-ELASTYCZNIE
s-SPOZIERAJĄCY
t-TURKOTOWI
o-OGRYZEKA
r-RUMBURAKA.
u.
Ostatnio zmieniony niedziela 08 kwie 2018, 22:15 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
Nowe strefy będą na dniach z tego co wiem od Siedlec do Minska Mazowieckiego będzie zmiana kolorów. Jak w innych miejscach to nie wiem. Jak ma ktos duze swinie to lepiej sprzedawać.
To zięć byłego szemranego biznesmena Dudy ,teraz jest tam Gobarto . I to nie jedyna chlewnia bo próbują wybudować kolejną ludziom pod samym nosem i to w pobliżu ujęcia wody (i jak na razie wychodzi na to że chyba mu się to uda) najbardziej bawi mnie jak piszą o nim w gazetach że to rolnikMarcin89 pisze:https://www.topagrar.pl/articles/organi ... zkowicach/ to jest ten biznesman?lukas1982 pisze:Pewnie u Jankowiaka szukają.
System śmiesznej bioasekuracji jest po to wdrażany aby zamykać małe gospodarstwa a powstawać będą tego typu obiekty !!! GOBARTO jak zauważyć można jest bardzo popierane przez owy Rząd nawet Ministry jeżdżą na ich spotkania wspierać ich !!!
-
Gregory_Fox
Żeby nie było jak z Amber.
Tam też ministry jeździli przeciągnąć samolot
Tam też ministry jeździli przeciągnąć samolot
Dograne , Polskie Mieso , Choinski , Pejsak , weterynaria , ministrowie , czy to sa ludzie ktorzy pracuja charytatywnie . My placimy im w podatkach [ promocja , swiadectwa wet , bioasekuracja , plot ] ale to dla nich za malo .Mnie to juz obrzydlo a swinie po 4 zl,. Gdyby rolnicy byli madrzy to natychmiast ograniczyliby produkcje do minimum a wtedy moze przyszloby otrzezwienie u urzedasow .Tylko tej madrosci nie widze .Dzis kazdy kto przystepuje do jakiegos zlecenia wie ile kasy dostanie a niejednokrotnie jeszcze probuje cos naciagnac. Tylko rolnik jakos dziwnie robi za darmo . Zawsze w takim przypadku przypomina mi sie przyslowie ." czemus biedny ,bos glupi czemus glupi bos.... niewyksztalcony?
:l
Wydajność i czas to jest ważnym czynnikiem przy dużych areałach, a nie przy dziestu ha- chyba nie wierzysz w to co piszesz ,tu ważna jest kasa -aby dostać więcej niż się zapłaciło po odliczeniu prowu.[/quote]lukas1982 pisze:Natomiast Ci co się rozwijali byli często ograniczani wielkością maszyny przez przepisy unijne. Dlatego dziś te maszyny wymieniają (wydajność, czas).
Dobrze wiem chłopcze co piszę. Gospodarstwa ze sporym inwentarzem nie mają na tyle dużo czasu (albo zaoszczędzony czas chcą wykorzystać pożyteczniej, rodzina, hobby etc) aby nawet na te 30-40 ha obracać rozrzutnikiem czy beczkowozem po 100 razy w okresie listopada czy kwietnia. To samo tyczy się opryskiwaczy. Teraz się trochę pozmieniało bo dali pozwolenie na większy opryskiwacz, we wcześniejszych naborach nie brałem bo 1200l nie mogłem przeskoczyć.
Beczkowozy też dawali po 10tys a teraz ludzie wymieniają na takie po 18-20tys bo szybciej i wygodniej.
Może ten obraz jest trochę wypaczony gdyż dotyczy się głównie krowiarzy ale tak to u nas wygląda. A nie ma co ukrywać, z 60-80 dojnych czy 150-200loch da się cosik dołożyć do ziemi oprócz gówna
-
stan1069@o2.pl
A to ciekawe , polski rolnik kupuje nie to co mu potrzebne tylko to mu przydzieli unia
Mnie to sie wydaje ze ten sprzęt dlatego wymieniaja , bo podatki w uni potrzebne
no i nasz system podatkowy zachęca VATOWCA do zakupów
a taki krowiarz co ma kilkadziesiąt krów to i tak dużo czasu spędza z rodziną nawet za duzo bym powiedział
przy dojeniu np. 
Mnie to sie wydaje ze ten sprzęt dlatego wymieniaja , bo podatki w uni potrzebne
a taki krowiarz co ma kilkadziesiąt krów to i tak dużo czasu spędza z rodziną nawet za duzo bym powiedział
.
Ostatnio zmieniony niedziela 08 kwie 2018, 22:13 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
Widzę nowe kolory w Bartoszycach i Chełmie na czerwono.Jabłoń na niebiesko a dziwnym trafem kontraktowe Radcze nie ruszone???. Żałosne co Unia robi.
Co nie znaczy że musimy sobie na Pan mówić
. Piszę jak jest. Nie ma co się denerwować. I tu nie o żadne waty chodzi (choć pewnie u krowiarzy się gorzej bilansu niż u swiniarzy kupujących zboże).
Sam wziąłem dwa lata temu beczkę 11t ale nie chce się człowiekowi tyle razy ukrecac i rozglądam się za jakim zunhammerem
. Na bieganie też musi być czas hehe
Sam wziąłem dwa lata temu beczkę 11t ale nie chce się człowiekowi tyle razy ukrecac i rozglądam się za jakim zunhammerem
Dania tuczniki --- 16gr na WBC
a warchlak jak?chłop pisze:Dania tuczniki --- 16gr na WBC
Właśnie robiłem zakupy w swoim sklepie (firmowy zm) cena poltosz wzrosla z 8,50 na 9,00 a tylne na 10,00 są to duże zakłady kiedy dzwoniłem w tamtym tygodniu co do ceny to 4,50 za naczepy. Dzisiaj sprzedałem do lokalnej po 4,95 czy cos przegapiłem czy cena wzrosła (w sklepie) nie szanują nas rolników a nawiasem za dwa tygodnie będę miał czerwona
Inna gmina i dlatego Radcze zostało na czerwono. Po 107 przypadku tez tylko Komarówkę zamalowali.BRUTAL pisze:Widzę nowe kolory w Bartoszycach i Chełmie na czerwono.Jabłoń na niebiesko a dziwnym trafem kontraktowe Radcze nie ruszone???. Żałosne co Unia robi.
Jakie tam ceny w terenie na przyszły tydzień ? ktoś coś sprzedaje czy główny temat forum czyli ceny już nie istnieje ?
U mnie 4,75 netto
U mnie 4,75 netto
Siwy to kto tak dobrze w łodzkim płaci
a u nas proponują na przyszły tydzień 4,35 i to podobno dobra cena
Skoro przewożnicy oferują 4,70 to nie można 4,75 dostać z zakładu ? - Pewnie że można