CENY TRZODY

luk85

Re: CENY TRZODY

Post autor: luk85 »

chłop

Post autor: chłop »

Zaraz się okaże że stoisko sponsoruje Fundusz Promocji Polskiej wieprzowiny ha ha .
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Pan Murawa to was wszystkich pogodzi i wysłucha!
Nie wstyd wam brać mięso zza granicy jak mamy polskie , dobre ...
..róbta tak dali.
loyer

Post autor: loyer »

lukas1982 pisze:Sąsiadka od przyszłego miesiąca ma 2700 netto na kasie w Lidlu. Czwarta podwyżka od 18 miesięcy. Takie realia. Dziś Ci nikt do gospodarstwa nie przyjdzie i za 10 i za 12zl. A do kamieni zbierania czy snopków to byś musiał z dwie dychy rzucić. Leniwego do roboty nie zmusisz a pracowity w innej branży więcej dorobi.
Ale jest rozwiązanie. Uprawa bezorkowa, ciężki wal przy gruberze i kamienie pobierasz samemu w kilka godzin :D.

Jeszcze co do socjalu. Działając w SzP widzę jak się sytuacja zmieniła szczególnie w niepelnych rodzinach. Patologia to jest w mopsach i to powinni zlikwidować gdyż z tych pieniędzy żyją sami swoi często żyjący grubo powyżej średniej.

Każdemu dziecku należy się godność także temu, który ma ojca pijaka lub stary widnieje tylko w papierach.

Możecie swoje żale pisać dalej ale płacąc KRUS, biorąc 500+ i do tego narzekając że państwo mnie okrada. No coś tu nie halo.
Czy uważasz że danie ludzia na dzieci po 500 zł to dobre rozwiązanie?
Ja uważam że nie. Dać każdemu dziecku śniadanie, obiad i do domu kolacje. Matka niech złoży wniosek o zwrot za książki, ubrania. I to wszystko powinna robić szkoła, a nie inne urzędy.

Moi rodzice całe życie płacili krus i mają po 1000zl emerytury. Pytam sie Ciebie gdzie tu jest szacunek dla ludzi co pracują na ten kraj?!

A dając komuś 500zł pogłębia się patologię.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

to nie jest takie proste jak piszesz .Bieda potrafi byc okrutna i dzieci za nia nie odpowiadaja
loyer

Post autor: loyer »

Stanislaw pisze:to nie jest takie proste jak piszesz .Bieda potrafi byc okrutna i dzieci za nia nie odpowiadaja
Zgodze się z Tobą. Szanujmy wszystkich.
Mam poprostu inne rozwiązania.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

jaka bieda, u nas gimnazjaliści lataja po wiekszych krowiarzach po szkole ogarniaja im jakies scielenia pojenia cielakow i po 10 zl na h maja, jak ktos chce to zarobi, dzisiaj biedy nie ma jest co najwyżej lenistwo
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Mnie 500 + nie boli :lol: :lol: ale pewnie Matkę która odchowała dzieci bez 500 + a teraz ma się dokładać do tego denerwuje :oops: jeszcze niech pójdą na emerytury te co urodziły 4 dzieci , a te co urodziły 6 i odchowaly bez 500 + niech popracują dłużej :lol: :lol: bo one na wynik wyborów nie maja wpływu :lol: :lol: bo nie dojda do urny z wyczerpania :mrgreen:
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

A mnie 500+ boli! Podatek dochodowy płacę 5 cyfrowy, od nieruchomości (a metrów do ch.ja i to wszystko w działalności gospodarczej). Moje dzieci nie mają "ajfonów" i wszystkich dodatków do sims'ów, koleżanka córki wycieczki szkolne gratis (od rady rodziców)obiady gratis, podwieczorek gratis na świetlicy środowiskowej; qrwa mać a ojciec kilka razy dziennie po naleweczki rowerem, paczka fajek X 2 bo matka też jara, no nie pije przynajmniej nie widziałem, patrze na to i szlak mnie trafia. Dzieci 6, dach pozarywany, do pracy nikt nie pójdzie bo trzeba dzieci chować no nie tędy droga. 500+ Tak dla rodziców pracujących lub sprawujących opiekę nad małymi dziećmi do lat 3, potem do przedszkola a dorośli do pracy. Qrwa autobusy dzieciaczki spod domu zabierają (te najmniejsze). Nie pracujesz, nie masz przeciwwskazań żeby pracować co najwyżej talon na obiady a nie żadne 500+!

I taka mała ciekawostka Łukasz, PUP Poznań rejestruję ok 6 tyś oświadczeń o pozwolenie do pracy dla cudzoziemców miesięcznie!!! Masz efekt 500+!
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Tylko widzisz Ty o tych pop..... rodzicach a ja o tych cierpiących dzieciach. Nie twierdzę, że 500+ jest idealne. Może pomysł loyera by się także sprawdził ale w dzisiejszych szkołach stołówek coraz mniej, kuchni jeszcze mniej. Może trzeba by wspomóc tylko rodziny z dzieckiem niepełnosprawnym i samotnie wychowujących dzieci?. Pracujący cudzoziemcy to efekt 500+? Ja bym rzekł , że to efekt 20 letniej emigracji i coraz mniejszej ilości urodzeń począwszy od początku lat 90-tych. A tych młodych wchodzących na rynek pracy będzie coraz mniej.
Skantos

Post autor: Skantos »

no nie dziwota ze w sklepach promocja
http://www.farmer.pl/fakty/belgia-wielk ... 78030.html
Awatar użytkownika
lukas1982

I jeszcze odnośnie braku rąk do pomocy w gospodarstwie. U mnie w regionie wygląda to tak, że Ci ludzie którzy chętnie pomagali i ciężkiej roboty się nie bali przeszli już w stan emerytalny lub żywot ziemski zakończyli a z młodych robić nie ma kto. Chłopaki to po szkołach przeważnie na Tira. Kobietki praca w mieście. Myślę że wszędzie jest podobnie ale w Wielkopolsce to widać szczególnie.
stan1069@o2.pl

Problem obecnie jest w tym że pracując w Polsce robi się na 10 :lol: :lol: student , uczen ,500 + i wiele innych , a potem taki obywatel spierdala za granicę do roboty :lol: :lol: a wraca wyesplatowany jak już wlecze nogi za sobą i zaś trzeba na niego robić :lol: :lol:

chcesz się szkolić gratis podpisz że odrobisz albo zwrócisz kase !!!!
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

A kto wam broni mieć 6 dzieci i kasować 500+? Myślicie, że ten co pod sklepem stoi że jak zabiorą mu 500+ to przyjdzie wam kamienie zbierać? Pieprzycie jak potłuczeni. Chcieli byście żeby na gwizdnięcie na pół dnia za 10 zł na godzinę pod bramą kolejka czekała za robotą :twisted: . Chcecie mieć pracownika to zatrudnijcie go na stałe a jak was nie stać to narobić dzieci i żyć za 500+
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

zeus-1 pisze:A kto wam broni mieć 6 dzieci i kasować 500+? Myślicie, że ten co pod sklepem stoi że jak zabiorą mu 500+ to przyjdzie wam kamienie zbierać? Pieprzycie jak potłuczeni. Chcieli byście żeby na gwizdnięcie na pół dnia za 10 zł na godzinę pod bramą kolejka czekała za robotą :twisted: . Chcecie mieć pracownika to zatrudnijcie go na stałe a jak was nie stać to narobić dzieci i żyć za 500+
Ty nie rozumisz w czym tkwi sęk! 8)
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Zeus - włącz myślenie, wyłącz telewizję. Chciałem tylko "powiedzieć", że nie ma komu wykonywać najprostszych czynności nie wymagających żadnych kwalifikacji zawodowych - panimajesz?!?!
Chłopaki pisali wyżej o "fachowcach" że też któregoś ciężko dostać.
Na dworu głównym w Poznaniu w kasie siedzi Ukrainka!
U sąsiada na gospodarstwie 400 ha zatrudnienia dostał Ukrainiec. I w obu tych przypadkach pracują nie dlatego, ze pracodawca wykazuje się ogromną sympatią do obywateli Ukrainy tylko dlatego, że kobiecie w Poznaniu nie wypada pracować na kasie w PKP za 2-2,5 tys. a pan z gm Strzałkowo nie będzie robił na klimatyzowanych MF i Class za 3 tys. + wikt całodzienny+ kaban na święta, na grila, na komunie dziecka i *** wie co jeszcze.
Robiłem remonty w domu, żona stwierdziła, że te meble to komuś odda bo szkoda ich wyjebać, ok mówię. Pojechała do GOPS dostała adres rodziny, że chętnie wezmą, zawieziesz , mówi do mnie, no *** tam kobieta będzie bręczeć, że znów jak mnie o coś prosi to nie mam czasu, wiozę. Ciągnik, przyczepa, zapakowałem, zabezpieczyłem strechem, zawiozłem. Podjechałem pod mieszkanie i się zaczęło, qrwa panie kto to będzie wnosił, ciężkie jak ***, qrwa itd itd. Poczekałem jeszcze 5 minut podczepiłem wąż od wywrotu i w pizdu im to przed klatką wszystko.

Zmierzam tylko do tego, że te 500+ z ludzi zrobiło kompletne niemoty!!!
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Pamiętajta o jednym ,że piniąc podarowany nie jest szanowany !
Jeszcze będzieta płakać krokodylimy łzami od tych wszystkich waszych głupich SOCJALI . 8)
0909

Post autor: 0909 »

A ci co wyjechali do Anglii i tam urodziły dzieci i siedzą teraz w Polsce i funty biorą to ok ?

+500 to jest nić w porównaniu co biorą Niemki i resztę świata Socjal jest ogromny w Uni EUROPEJSKIEJ .
Więc jestem za ty aby Polki nie były gorsze I DOSTAWAŁY Kase .
Bo jak nie bedzie socjalu w Polsce to Polki wyjadą z kraju , najpierw zlikwidować socjal w Brukseli , a następnie w Polsce . Jestem przeciwny socjalnemu , ale jak bruksela rozdaje to niech biorą kobiety
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Niektóre Panie biorą życie na klatę i jeżdżą do Dubaju przyjmować na klatę od Araba:)
zenekzkition

Post autor: zenekzkition »

:)
turbogrocho49

u araba za spust to jest kilkanaście tys euro
greg

Post autor: greg »

Albo kulka w łeb ...
Ulan

Post autor: Ulan »

lukas1982 pisze:I jeszcze odnośnie braku rąk do pomocy w gospodarstwie. U mnie w regionie wygląda to tak, że Ci ludzie którzy chętnie pomagali i ciężkiej roboty się nie bali przeszli już w stan emerytalny lub żywot ziemski zakończyli a z młodych robić nie ma kto. Chłopaki to po szkołach przeważnie na Tira. Kobietki praca w mieście. Myślę że wszędzie jest podobnie ale w Wielkopolsce to widać szczególnie.
ja ostatnio miałem pracownika do mycia chlewni- akurat go tak nie doglądałem bo woziłem gnojowice - cały dzien stał z myjką a ruszt tylko po środku kojca umyty, ściany pochlapane wodą ale nie umyte ani automaty paszowe, wszystko i tak od nowa trzeba było myć .. no ale postał sobie cały dzien i 100zł wpadło. Chłopak 28 lat i w dodatku był na testach że jak się sprawdzi to będzie na stałe.. no i starał się 2 dni :D a potem po alkoholu do pracy itd .. wiec tak to wygląda. Dobrego pracownika ciężko znaleźć - nawet jak by się dało 20zł /h bo po prostu kazdy już ma prace, wyjechał za granice, a Ci co zostali to po prostu łągodnie mówiąc nie są stworzeni do roboty - idą jak im brakuje na gorzałe i fajki, jak dostaną kase to znikają aż kasa się skończy.
0909

40 zł na h zarabia sie plus ubezpieczenie i emerytura 10 zł to dziadowi można dać niewolników szukacie ?
poszkodowani rolnicy

Post autor: poszkodowani rolnicy »

NIEWOLNIKAMI TO JEST WIEKSZOSC ROLNIKOW U SIEBIE,GDYBYSCIE POLICZYLI KASE JAKA WAM UCIEKA PRZEZ FIRMY PASZOWE I FIRMY SPROWADZAJACE WARCHLAKA,A POTEM JESZCZE ODDAJECIE IM TUCZNIKI!!MASAKRA!!!BYLOBY WAS STAC NA PRACOWNIKA I NA WAKACJE DLA NIEGO!KAZDEMU NALEZY SIE SZACUNEK!!!WIADOMO ,JAK SIE BUDZET NIE ZAMYKA ,SWINIA TANIA,TO SIE WSZEDZIE SZUKA,ALE PROPONUJE SZUKAC W INNYM MIEJSCU!!!POZDRAWIAMY.
0909

Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

moi sasiedzi tylko sie pytaja kiedy przyjedzie Dr Misiak PIW Wagrowiec i wypelni im kwit ze nie beda spelniac bioasekuracji aby mogli skasowac za zlikwidowanie swin.Dzis spokalem dwoch , po 40 macior kazdy .Inni moga brac to my tez .3,9 i przymierzaja sie do obnizek .Gdzie nasza godnosc .Sawicki mial racje .
0909

0
abcd

Post autor: abcd »

A co robicie z tymi ochoczo pozbieranymi kamieniami????????? Dokładniej czy macie jakiś zbyt i w jakiej cenie????????????
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

Utwardzony dojazd do tuczarni wiosną bezpośrednio po roztopach - bezcenny
Farmer

Post autor: Farmer »

Kurs euro tydzien temu 4.16 obecnie 4.23
7groszy x 1.42E daje 10 groszy wzrostu cen u Niemca
chłop

Tylko że z Tych Niemiec tyle naciągneli po niskim kursie że teraz ZM mają słaby zbyt na mięso i przekładają odbiory bo Markety u sąsiadów zachodnich kupją
andre

Post autor: andre »

MekkaB pisze:A mnie 500+ boli! Podatek dochodowy płacę 5 cyfrowy, od nieruchomości (a metrów do ch.ja i to wszystko w działalności gospodarczej). Moje dzieci nie mają "ajfonów" i wszystkich dodatków do sims'ów, koleżanka córki wycieczki szkolne gratis (od rady rodziców)obiady gratis, podwieczorek gratis na świetlicy środowiskowej; qrwa mać a ojciec kilka razy dziennie po naleweczki rowerem, paczka fajek X 2 bo matka też jara, no nie pije przynajmniej nie widziałem, patrze na to i szlak mnie trafia. Dzieci 6, dach pozarywany, do pracy nikt nie pójdzie bo trzeba dzieci chować no nie tędy droga. 500+ Tak dla rodziców pracujących lub sprawujących opiekę nad małymi dziećmi do lat 3, potem do przedszkola a dorośli do pracy. Qrwa autobusy dzieciaczki spod domu zabierają (te najmniejsze). Nie pracujesz, nie masz przeciwwskazań żeby pracować co najwyżej talon na obiady a nie żadne 500+!

I taka mała ciekawostka Łukasz, PUP Poznań rejestruję ok 6 tyś oświadczeń o pozwolenie do pracy dla cudzoziemców miesięcznie!!! Masz efekt 500+!
Ja też nigdy żadnego socjalu na moje pociechy nie brałem ,jeden teraz studiuje i też musze sie głowić żeby starczało bo niby mam za dużo żeby córka dostała stypendium ,normalnie człowiek jest karany za to że mu się chce a nieroby dostają i teraz i póżniej jak przyjdzie starość to też dostaną minimum tak jak my za całe życie chapania przy np. świniach ,także wypowiedz Mekki popieram w 100%
F1

Post autor: F1 »

Jak się ma słabe wyniki to się nie należy chyba że mówisz o socjalnym 8)
F1

Post autor: F1 »

lukas1982 pisze:Tylko widzisz Ty o tych pop..... rodzicach a ja o tych cierpiących dzieciach. Nie twierdzę, że 500+ jest idealne. Może pomysł loyera by się także sprawdził ale w dzisiejszych szkołach stołówek coraz mniej, kuchni jeszcze mniej. Może trzeba by wspomóc tylko rodziny z dzieckiem niepełnosprawnym i samotnie wychowujących dzieci?. Pracujący cudzoziemcy to efekt 500+? Ja bym rzekł , że to efekt 20 letniej emigracji i coraz mniejszej ilości urodzeń począwszy od początku lat 90-tych. A tych młodych wchodzących na rynek pracy będzie coraz mniej.
Ale niby dlaczego wspierać samotne matki? Że ktoś sobie życia nie potrafi ułożyć to nie powód do zasiłków
jkub

Post autor: jkub »

F1 pisze:Jak się ma słabe wyniki to się nie należy chyba że mówisz o socjalnym 8)
F1 pisze:Jak się ma słabe wyniki to się nie należy chyba że mówisz o socjalnym 8)
F1 pisze:
lukas1982 pisze:Tylko widzisz Ty o tych pop..... rodzicach a ja o tych cierpiących dzieciach. Nie twierdzę, że 500+ jest idealne. Może pomysł loyera by się także sprawdził ale w dzisiejszych szkołach stołówek coraz mniej, kuchni jeszcze mniej. Może trzeba by wspomóc tylko rodziny z dzieckiem niepełnosprawnym i samotnie wychowujących dzieci?. Pracujący cudzoziemcy to efekt 500+? Ja bym rzekł , że to efekt 20 letniej emigracji i coraz mniejszej ilości urodzeń począwszy od początku lat 90-tych. A tych młodych wchodzących na rynek pracy będzie coraz mniej.
Ale niby dlaczego wspierać samotne matki? Że ktoś sobie życia nie potrafi ułożyć to nie powód do zasiłków
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Teraz niechby w piątek się coś ruszyło z ceną, to ZM uruchomią call center.
stan1069@o2.pl

:D
Ostatnio zmieniony czwartek 26 kwie 2018, 14:33 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
chłop

Peron ZM to ruszą ale mrożonki ze stycznia bo rozmawiałem z jednym i powiedział że też liczył na ten okres z ceną to coś się zarobi a okazuje się że musi jeszcze do mroźni teraz wkładać bo tyle z zachodu przyszło na markety głównie z Belgii i Niemiec
turbogrocho49

nie ma perspektyw na cene warchlak musi staniec
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

turbogrocho49 pisze:nie ma perspektyw na cene warchlak musi staniec
Nikt przy zdrowych zmysłach w Danii nie będzie sprzedawał warchlaka poniżej kosztów produkcji.
...te 330 -380 złotych musi być warty taki do dwadzieścia kilogramów prosiak.
W Danii matematykę mają w małym paluszku opanowaną. 8)
poszkodowani rolnicy

Post autor: poszkodowani rolnicy »

mytotoksyna1 pisze:
turbogrocho49 pisze:nie ma perspektyw na cene warchlak musi staniec
Nikt przy zdrowych zmysłach w Danii nie będzie sprzedawał warchlaka poniżej kosztów produkcji.
...te 330 -380 złotych musi być warty taki do dwadzieścia kilogramów prosiak.
W Danii matematykę mają w małym paluszku opanowaną. 8)
ONI GO KUPUJA TYLKO ZA 100-150 ZLOTYCH MAX!!!A POTEM TWORZA HISTORIE DLATEGO DLA CIEBIE NIBY DROGIEGO WARCHLACZKA!!!!!
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Oni czyli kto?a tak na poważnie to czas chłopów minął!.
Awatar użytkownika
lukas1982

Łoni go za darmo biorą, ba jeszcze dopłaty unijne dostają a Ty płać i płacz :D :D :D
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

znajomy załadował 21 ton w 100 sztukach za 4,6zł netto
aquariuss

Post autor: aquariuss »

210kg na Wlocha, aby znajomemu zaplacili przed zaladowaniem bo inaczej moze sobie troche poczekac na kase.
ASP w Wegrzech juz niby.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Jedyny socjal który się należy to dopłaty bezpośrednie . A i jeszcze do bydła. Cała reszta to pisowskie zło. No chyba że prędzej platforma coś dała, wtedy to ok.
chłop

Wie ktoś może co szanowna Dania zrobiła z warchlakiem i tucznikiem ?
0909

Dania
Tucznik b/z
Warchlak minus
greg

Post autor: greg »

Warchlak minus 10 koron około 6 zł
ODPOWIEDZ