CENY TRZODY

BRUTAL

Re: CENY TRZODY

Post autor: BRUTAL »

Jakim można być kretynem wystawiając cenę 3.70 tak jak Mościbrody korzystając z czerwonej strefy gdy każdy zakład ma najniższą 4 zł?!!!
0909

Post autor: 0909 »

Dania będzie budować płot z niemcami przed ASF, A Polacy po ASF beda budować
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

04.06.2018 Ceny skupu tuczników i macior: mimo braku zmian w Niemczech, świnie w Polsce nieznacznie zdrożały

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... e-zdrozaly
abcd

Post autor: abcd »

Falco pisze:Czytając wpisy, rozumiem, że z cenami bez zmian???
W zasadzie bez zmian ta sama co w 1995 :D
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

0909 pisze:Dania będzie budować płot z niemcami przed ASF, A Polacy po ASF beda budować
Powolutku my też powinniśmy się rozglądnąć i pomalutku zrobić projekt i jeszcze w tym stuleciu rozpocząć budowę płotu na wschodniej granicy , który uchroni rzed migracją dziki świni zE wSChodu w głąb kontynentu. :cry:
u33adam

Post autor: u33adam »

jest mała różnica w wielkości płotu jaki Dania chce postawić ;)
Ulan

Post autor: Ulan »

BRUTAL pisze:Jakim można być kretynem wystawiając cenę 3.70 tak jak Mościbrody korzystając z czerwonej strefy gdy każdy zakład ma najniższą 4 zł?!!!
ten zakład już nieraz pokazał że interesuje go tylko jak by najwięcej nahapać się samemu, a hodowce ma głęboko.. wiec nie jest to w ogóle dziwne. Z resztą chyba najlepszym pomysłem jest podpisanie umowy z każdym odbiorcą z ustaloną ceną w momencie dogadania się wstepnego prze tel. Bo później albo chcą ta cene obniżać jak widzą że może iść w dół, albo przesuwają sobie ni stąd ni z owąd (no i też oczywiście potem już gadka, że cena inna) itd. Dlatego może te umowy co podtykają przy załadunku, podpisać w momencie dzwonienia, tylko dodać do nich zapis że jak nie odbiorą w tej cenie i w tym dniu co umówiony, to 10% kary umownej. Nie było by spokojniej ??
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Pamiętać należy ,że umowa to rzecz umowna i w każdej części umowy można umówić się inaczej.
uMowa to tak jak wymowa litery "P" z otwartymi ustami.
Znamy z historii różnorakie umowy nawet międzypaństwowe. 8)
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

A tak z innej beczki, co w temacie cen bo dawno o tym nie było
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

giełda b/z
baraki

Post autor: baraki »

abcd pisze:Ja raczej nie przesadzam- być może inaczej postrzegam to do czego tak naprawdę prowadzi [UE] dlatego że świetnie pamiętam końcówkę komuny lata 90te [relację cen z tamtych lat], a podejrzewam że jesteś krócej na własnym obrachunku [przejęte gospodarstwo] niż Ja. Ty widzisz wzrost płac poza rolnictwem, a Ja zupełnie odwrotnie- wręcz upodlenie rolnictwa poprzez śmieszną opłacalność co właśnie skutkuje no.....niechęcią parania się w ziemi.
No ja tez w latach 90 zaczynałem, mój nr dostawcy do sokołowa to 8 więc byłem jednym z pierwszych dostawców! Tak relacje cen były inne ale nic nie trwa wiecznie i niema się co przyzwyczajać tak do przeszłych relacji, teraźniejszych i tych co nadejdą. To nie tylko rolnictwa dotyczy! W latach 90 tel komórkowe kosztowały tyle że mieli je tylko milionerzy. Tak już poprostu jest i jedyne co można zrobić to się dostosować albo zająć czymś innym. Można mieć pretensje do całego świata ale to nikt inny jak tylko rolnik obniża swoje wymagania odnośnie ceny przy której jest gotów produkować.
chłop

Post autor: chłop »

Monika jakieś przecieki ??? bo muszę coś po noedzieli sprzedać :shock:
0909

Zaraz będzie przeciek plus 3
0909

5 Zł na orbicie
chłop

Tyle płacisz to zapraszam 360szt poniedziałek do odbioru :D
mat

Post autor: mat »

0909 pisze:5 Zł na orbicie
taa na twojej orbicie to 5 zl ale za 2 kg wez glupot nie pierdziel !!!
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

4.90
mozgu10

Post autor: mozgu10 »

Wiadomo jak warchlaki w dk?
kornik9876

Post autor: kornik9876 »

dzisiejsza sprzedaż 4,7netto ,średnia waga 137kg
0909

Duny minus warchlak
chłop

Na poniedziałek zestaw ustawiony 4,87 -1%
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Gdzie tak tanio?. 4.50 to nędznie.
chłop

Jakie 4,50 ?

4,87 + 7% czytać nie umiesz
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

chłop pisze:Jakie 4,50 ?

4,87 + 7% czytać nie umiesz
Napisz jak człowiek to przeczytamy . Raz że -1% później plus 7%.
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

Vicia chyba wiesz co oznaczają te procenty
Fikuśny Marek

Post autor: Fikuśny Marek »

Witam wszystkich,

Znacie firmę Euro Batim z Wadowic?
Fikuśny Marek

nikt nie zna ?
LukaszBONQ

Post autor: LukaszBONQ »

obiło mi się o uszy że firma krzak, slup
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

Internetowa -2
Awatar użytkownika
monikaa

Fikuśny Marek pisze:Witam wszystkich,

Znacie firmę Euro Batim z Wadowic?
Popytaj na Piotrkowie
Maniu

Post autor: Maniu »

monikaa pisze:Internetowa -2
hmmmm dziwne to grille rozgrzane do czerwoności , znów wielka trójka cos kombinuje ? . Chwalą się że eksport do Meksyku rusza a tu nagle bum w dół .
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

jestem ciekaw jak dlugo jeszcze Niemcy beda ta cene sponsorowac .Przypuszczam ze w przyszlym roku Polacy dowiedza sie ile powinna kosztowac wieprzowina .Pewnosci nie mam .Zostalismy na wsi[26 gospodarstw pow. 15 ha] jako jedyni z lochami [25% obsady]. Prawdopodobnie z powodu suszy zostaniemy bez zboza z tegorocznych zbiorow .Takiej suszy w swoim zyciu nie widzialem .Mysle ze jako narod zasluzylismy na taka kare Bożą .W telewizji Morawiecki buduje wlasnie "szklane domy" . Slysze to po raz trzeci w zyciu ,raz za komuny 60 - 70 lata Gierek,i drugi raz po 89 roku Pawlak a jeszcze Tusk .
Awatar użytkownika
monikaa

Maniu pisze:
monikaa pisze:Internetowa -2
hmmmm dziwne to grille rozgrzane do czerwoności , znów wielka trójka cos kombinuje ? . Chwalą się że eksport do Meksyku rusza a tu nagle bum w dół .
11 z 16 partii sprzedane
Fikuśny Marek

To chcieli ode mnie zabrać a nie kupić ?
Awatar użytkownika
monikaa

Fikuśny Marek pisze:To chcieli ode mnie zabrać a nie kupić ?
z jakiego rejonu jesteś?
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

Stanislaw pisze:jestem ciekaw jak dlugo jeszcze Niemcy beda ta cene sponsorowac .Przypuszczam ze w przyszlym roku Polacy dowiedza sie ile powinna kosztowac wieprzowina .Pewnosci nie mam .Zostalismy na wsi[26 gospodarstw pow. 15 ha] jako jedyni z lochami [25% obsady]. Prawdopodobnie z powodu suszy zostaniemy bez zboza z tegorocznych zbiorow .Takiej suszy w swoim zyciu nie widzialem .Mysle ze jako narod zasluzylismy na taka kare Bożą .W telewizji Morawiecki buduje wlasnie "szklane domy" . Slysze to po raz trzeci w zyciu ,raz za komuny 60 - 70 lata Gierek,i drugi raz po 89 roku Pawlak a jeszcze Tusk .
co niemcy sponsorują kase trzepią że aż miło
Stanislaw

nie no Niemiec przy cenie 1,45 euro za kg i pracowniku 15 euro godz [ oczywiscie z Ukrainy] robi biznes
abcd

A kto Ci powiedział że 1,45 to jest ostateczna cena. Wiesz czy i ile doleci dywidendy od zysku jaki wyrobi zakład płacąc te pseudo 1,45 ,ile może dolecieć innych różnych ''premi, dodatków'' o których już Cichosza . Ocknij się wreszcie- te 1,45 to może być tylko oficjalnie celem podporządkowania konkurencji w ościennych państwach ''tubylczych''.
Ostatnio zmieniony piątek 08 cze 2018, 23:57 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

abcd pisze:A kto Ci powiedział że 1,45 to jest ostateczna cena. Wiesz ile doleci dywidendy od zysku jaki wyrobi zakład płacąc pseudo te 1,45 ,ile może dolecieć innych różnych ''premi'' . Ocknij się wreszcie- te 1,45 to jest dla konkurencji w ościennych państwach ''tubylczych''.
..to po jakiego uja kupujeta warchlaki z Danii i robita z siebie tubylców. 8)
Falco

Post autor: Falco »

monikaa pisze:
Fikuśny Marek pisze:To chcieli ode mnie zabrać a nie kupić ?
z jakiego rejonu jesteś?
Z centralny polski ;-)
Te 6 tys to było gospodarstwo tego naszego maruchy z forum???
Falco

Post autor: Falco »

Stanisław, czas by było na wnuka, albo wnuczkę.... ;-)
abcd

Falco pisze: Te 6 tys to było gospodarstwo tego naszego maruchy z forum???
Dokładniej to jego szefa, i tu nie jestem pewien ale chyba jedna z trzech takich ferm.
Stanislaw

abcd taki byl sens mojej wypowiedzi ze cena swini w Polsce jest sztucznie utrzymywana dla zniszczenia polskiej hodowli .Jesli ktos tego nie widzi .Mysle ze przy tegorocznej suszy Polacy sie ockna , z reka w nocniku.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Stasiu czy ty za dużo filmów sensacyjnych czasem nie oglądasz. W mojej okolicy na każdej wiosce większej chlewnia się buduje. Grabica produkuje więcej niż kiedyś całe łódzkie, cały powiat piotrkowski pewnie kilka razy tyle. I uja ma znaczenie kto za co z kim. Wszyscy produkują bo to już hodowla ciężko nazwać tysiącami. A tobie się wydaje że jak na twojej wiosce nie ma świni i u ciebie pustki to powinno być po 10. Zmartwie cię. Będzie jeszcze taniej, o wiele taniej. Najpierw musi być prosiak za pół darmo, bankructwa ferm w dani co spowoduje znaczący spadek pogłowia. Wtedy odbije na dłużej. Przy rosnącym pogłowiu loch, drogim prosiaki nikt o zmniejszaniu nie myśli. A liczby tuczników do sprzedania nie warunkuje ich cena tylko ilość urodzonych prosiąt 6 miesięcy prędzej.
Stanislaw

jak jeden ,drugi i trzeci mowi ze jest inaczej jak ja to widze to znaczy ze tak jest ?Poczekamy zobaczymy . Znam bardzo dobrze historie polskiej "wspolpracy" z Niemcami i nikt mnie nie przekona .Znacie takie slowo HAKATA , jak nie to sprawdzcie . Niemcy jak cos planuja to na 30 lat .
Ostatnio zmieniony sobota 09 cze 2018, 08:47 przez Stanislaw, łącznie zmieniany 1 raz.
tukan

Post autor: tukan »

Pablo80 pisze:Stasiu czy ty za dużo filmów sensacyjnych czasem nie oglądasz. W mojej okolicy na każdej wiosce większej chlewnia się buduje. Grabica produkuje więcej niż kiedyś całe łódzkie, cały powiat piotrkowski pewnie kilka razy tyle. I uja ma znaczenie kto za co z kim. Wszyscy produkują bo to już hodowla ciężko nazwać tysiącami. A tobie się wydaje że jak na twojej wiosce nie ma świni i u ciebie pustki to powinno być po 10. Zmartwie cię. Będzie jeszcze taniej, o wiele taniej. Najpierw musi być prosiak za pół darmo, bankructwa ferm w dani co spowoduje znaczący spadek pogłowia. Wtedy odbije na dłużej. Przy rosnącym pogłowiu loch, drogim prosiaki nikt o zmniejszaniu nie myśli. A liczby tuczników do sprzedania nie warunkuje ich cena tylko ilość urodzonych prosiąt 6 miesięcy prędzej.
Dokładnie tak jest jak piszesz. Warunkiem dobrej ceny tucznika jest mniejsze pogłowie, a co za tym idzie mniejsza ilość warchlaka na rynku. W warunkach, gdy lepiej zarabia się na warchlaku niż na tuczniku szybko to nie nastąpi. Chyba, że mocno wzrośnie eksport poza unię, bo konsumpcja jest mniej więcej na stałym poziomie. Gdyby aura w kwietniu, maju i teraz była deszczowa, pewnie cena tucznika byłaby jeszcze niższa.
U nas słyszy się, że drobni likwidują lochy nie mogąc sprostać wymogom bioasekuracji. Więksi jeszcze zwiększają, ale pewnie w każdym regionie inaczej się to przedstawia.
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Ja jestem po objazdówkach i z tego co zaobserwowałem to mali zwijają interes ( tacy do 500 sztuk). Po wpadce maruchy jak choroba podejdzie bliżej też chlewiki u mnie będą puste.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Duże chlewnie pi kilka na powiat się co prawda buduje ale to co się dzieje z bydlem to już jazda bez trzymanki. Tylko w gminie Pogorzela na przestrzeni dwóch lat (17i18) powstało lub powstaje 20! Dużych obór (+/- 70 dojnych)
ODPOWIEDZ