CENY TRZODY

Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Re: CENY TRZODY

Post autor: mytotoksyna1 »

Widzę ,że po tym fermowym żarciu brednie zaczynają się uwypuklać na forum.
Panu Stanisławowi to gro uczestników tego forum powinno codziennie cholewki od trzewików czyścić i pucować na glanc ! 8)
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Pablo80 pisze:Stasiu czy ty za dużo filmów sensacyjnych czasem nie oglądasz. W mojej okolicy na każdej wiosce większej chlewnia się buduje. Grabica produkuje więcej niż kiedyś całe łódzkie, cały powiat piotrkowski pewnie kilka razy tyle. I uja ma znaczenie kto za co z kim. Wszyscy produkują bo to już hodowla ciężko nazwać tysiącami. A tobie się wydaje że jak na twojej wiosce nie ma świni i u ciebie pustki to powinno być po 10. Zmartwie cię. Będzie jeszcze taniej, o wiele taniej. Najpierw musi być prosiak za pół darmo, bankructwa ferm w dani co spowoduje znaczący spadek pogłowia. Wtedy odbije na dłużej. Przy rosnącym pogłowiu loch, drogim prosiaki nikt o zmniejszaniu nie myśli. A liczby tuczników do sprzedania nie warunkuje ich cena tylko ilość urodzonych prosiąt 6 miesięcy prędzej.
Z Twojej opowieści by wynikało że ci co tucza nie maja mózgu :lol: :lol: :lol: bo jak inaczej mozna to rozumieć ????
to ten co tuczy ma czekać na zarobek do czasu aż duńczyk na prosiętach zbankrutuje ???? :lol: :lol:
pogłowie loch rośnie , prosiak drogi i nikt nie mysli o zmiejszaniu produkcji , bo w Polsce PROW :lol: :lol: :lol:

Jak by za granicą hodowcy nie mieli udziałów w ZM to może i byście mieli godny zarobek w cyklu zamkniętym [ bo w otwartym o tym trzeba zapomnieć bo wszystko trzeba oddać temu co ma prosię :lol: ] na razie jestescie na etapie prania mózgu że kasa będzie jak będa tysiące :lol: :lol: będą tysiące i kasy jak nie było tak nie będzie potem kontrakt a kasy jeszcze mniej :lol: , bedzie za to więcej gnojówki do mieszania i wożenia , :D
F1

Post autor: F1 »

Stasiu tu akurat masz 100% RACJI 8)
F1

[quote="lukas1982"]Duże chlewnie pi kilka na powiat się co prawda buduje ale to co się dzieje z bydlem to już jazda bez trzymanki. Tylko w gminie Pogorzela na przestrzeni dwóch lat (17i18) powstało lub powstaje 20! Dużych obór (+/- 70 dojnych)[/quote
Wiadomo Poznaniaki zawsze zachłanne byli :roll:
stan1069@o2.pl

Na tych opasach taki sam biznes jak na dunczykach :lol: :lol: mięsny byczek jeszcze nie wylizany po wycieleniu warty 1000 zł :lol: :lol: jak tych obór nastawiaja to trzeba za niego dać 2 000 zł po to by za 2 lata wziąść za niego 3 500 :lol: :lol: ale beka gnojówy jest :lol: :lol: :lol:
0909

Post autor: 0909 »

Kochani Czytam Państwa wypowiedzi to widzę ,że te różnice w zdaniach są spowodowane wiekiem pokoleniowym ten co ma 20 lat i ten co ma 60 lat to jest 40 lat różnicy i dlatego nie zgadzacie się.A co teraz z cenami się dzieje to proszę przypomnieć sobie Expose Śp . Mazowieckiego T to było zapowiedziane w 90 latach iż pracownik musi wydawać na żywność coraz mniej tzn żywność coraz tańsza. Baraki mądrze też napisał . Tak Więc ceny tucznika nie będzie teraz 10 zł żywca . Cytuje Barakiego komórka kiedyś kosztowała krocie dziś grosze więc dotyczy i cen tucznika też . Pensje na drugi rok do góry a może do pracy iść ?
Tucznik przez najbliższe 10 lat nie będzie kosztował 10 zł , dlaczego ?
Dlatego że produkujecie coraz więcej tuczników .Sąsiąd ma ASF , A SASIAD JEGO cieszy sie bo on zwiększa produkcje i bedzie tylko on sprzedawał tuczniki i mysli że zakłady dadzą 10 zł i tak dzieje sie w całej Polsce
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Stan czytaj ze zrozumieniem.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

normalnie przykro mi rolnik nie może sprzedać
rolnictwo w ruinie :lol:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Stanislaw pisze:https://www.youtube.com/watch?v=3i6RB6KT6MY
...tak: ci co dopuścili do takiego stan rzeczy powinni kury macać w kurniku u chłopa pańszczyźnianego. :cry:
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Pablo80

Post autor: Pablo80 »

stan1069@o2.pl pisze:
Pablo80 pisze:Stasiu czy ty za dużo filmów sensacyjnych czasem nie oglądasz. W mojej okolicy na każdej wiosce większej chlewnia się buduje. Grabica produkuje więcej niż kiedyś całe łódzkie, cały powiat piotrkowski pewnie kilka razy tyle. I uja ma znaczenie kto za co z kim. Wszyscy produkują bo to już hodowla ciężko nazwać tysiącami. A tobie się wydaje że jak na twojej wiosce nie ma świni i u ciebie pustki to powinno być po 10. Zmartwie cię. Będzie jeszcze taniej, o wiele taniej. Najpierw musi być prosiak za pół darmo, bankructwa ferm w dani co spowoduje znaczący spadek pogłowia. Wtedy odbije na dłużej. Przy rosnącym pogłowiu loch, drogim prosiaki nikt o zmniejszaniu nie myśli. A liczby tuczników do sprzedania nie warunkuje ich cena tylko ilość urodzonych prosiąt 6 miesięcy prędzej.
Z Twojej opowieści by wynikało że ci co tucza nie maja mózgu :lol: :lol: :lol: bo jak inaczej mozna to rozumieć ????
to ten co tuczy ma czekać na zarobek do czasu aż duńczyk na prosiętach zbankrutuje ???? :lol: :lol:
pogłowie loch rośnie , prosiak drogi i nikt nie mysli o zmiejszaniu produkcji , bo w Polsce PROW :lol: :lol: :lol:

Jak by za granicą hodowcy nie mieli udziałów w ZM to może i byście mieli godny zarobek w cyklu zamkniętym [ bo w otwartym o tym trzeba zapomnieć bo wszystko trzeba oddać temu co ma prosię :lol: ] na razie jestescie na etapie prania mózgu że kasa będzie jak będa tysiące :lol: :lol: będą tysiące i kasy jak nie było tak nie będzie potem kontrakt a kasy jeszcze mniej :lol: , bedzie za to więcej gnojówki do mieszania i wożenia , :D[/quote
Stan ja już prosiaka i po 160 za 30 kg kupowałem i te czasy mogą wrócić. Powyżej 300 chyba jeszcze nie płaciłem. Może raz. Prawo popytu i podaży. Prosiak po 300 tucznik po 6 i za pół roku materiałów budowlanych zabraknie. Musi przyjść kryzys i nauczyć ludzi liczenia jak w każdej branży. A te opowieści o tych niewyobrazalnych premiach z zakładów mięsnych na zachodzie. Z czego te premie, z tej karkówki i szynki po 9 zł w lodówce w markecie? W dani trochę tam więcej mają udziałów ale cena gorsza jak u nas.
A co w cenach na ten tydzień bo cisza jakaś dziwna,
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Czy to chlewnia czy obora,owczarnia ,czy ptaszarnia , garaż , czy stodoła takie zwierzę o kawałek miejsca woła !
https://youtu.be/u4vy2G702Ng 8)
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

11.06.2018 Ceny skupu tuczników i macior: możliwe obniżki w cennikach skupu żywca wieprzowego?

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ieprzowego
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

-3
stan1069@o2.pl

ASF , bioasekuracja , wypalone zboża i na dodatek - 3 = trzodziarz z betonu :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
monikaa

stan1069@o2.pl pisze:ASF , bioasekuracja , wypalone zboża i na dodatek - 3 = trzodziarz z betonu :lol: :lol: :lol:
to moje -3 to jeszcze nie wyrocznia, Stan, tak po prostu myślę.
Są znowu Hauspreisy.
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Bez zmian jutro.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

stan1069@o2.pl pisze:ASF , bioasekuracja , wypalone zboża i na dodatek - 3 = trzodziarz z betonu :lol: :lol: :lol:

Stan; godnie ze świń nie potrafisz żyć i się czepiasz :wink:
Falco

Post autor: Falco »

MekkaB pisze: Stan; godnie ze świń nie potrafisz żyć i się czepiasz :wink:
Obrazek
Nie każdy jest mistrzem survivalu... ;-)
Falco

Post autor: Falco »

Zresztą, celem hobby nie jest zarabianie na nim... ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=fvdWRh7ZhSM
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Od dziecka wpajano mi że dobro człowieka jest najważniejszy ale PO tym wszystkim widzę że najważniejsze jest człowieka z ło . Jeśli rząd tak dalej będzie troszczył się o obcy kapitał to po Cedrobie przyjdą następni z większym kapitałem a tacy jak falco będą im zapierdzielać za łyżkę ryżu.
Ulan

Post autor: Ulan »

a mnie tak zastanawia - co sie teraz stanie- jak na podlasiu 5000 świn zutylizowali. Właściciel dostanie odszkodowanie czy przyczepią się że mata była sucha albo nie było zeszytu wejść i wyjść i człowiek straci miliony ? czy potem będzie mógł produkować czy koniec zabawy ? tak naprawdę to w niedługim czasie może dotyczyć nas wszystkich.
prosiaq

Post autor: prosiaq »

Ulan pisze:a mnie tak zastanawia - co sie teraz stanie- jak na podlasiu 5000 świn zutylizowali. Właściciel dostanie odszkodowanie czy przyczepią się że mata była sucha albo nie było zeszytu wejść i wyjść i człowiek straci miliony ? czy potem będzie mógł produkować czy koniec zabawy ? tak naprawdę to w niedługim czasie może dotyczyć nas wszystkich.
Bardzo celna UWAGA.
To będzie prawdziwy sprawdzian dla "państwa".
Patrzmy im na ręce!
MARUCHA - przemów do ludu!
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Cena żywy 4,20 złotego. :|
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mytotoksyna1 pisze:Cena żywy 4,20 złotego. :|
..no to pięknie !
Jeden tucznik w handlu wymiennym to równowartość ośmiu balotów słomy.
....róbta tak dali z chłopa BALOTA. 8)
Awatar użytkownika
monikaa

mytotoksyna1 pisze:
mytotoksyna1 pisze:Cena żywy 4,20 złotego. :|
..no to pięknie !
Jeden tucznik w handlu wymiennym to równowartość ośmiu balotów słomy.
....róbta tak dali z chłopa BALOTA. 8)
Myto, jak samopoczucie dzisiaj? widzę, że poetycko płodnie zacząłeś dzień :lol:
F1

prosiaq pisze:
Ulan pisze:a mnie tak zastanawia - co sie teraz stanie- jak na podlasiu 5000 świn zutylizowali. Właściciel dostanie odszkodowanie czy przyczepią się że mata była sucha albo nie było zeszytu wejść i wyjść i człowiek straci miliony ? czy potem będzie mógł produkować czy koniec zabawy ? tak naprawdę to w niedługim czasie może dotyczyć nas wszystkich.
Bardzo celna UWAGA.
To będzie prawdziwy sprawdzian dla "państwa".
Patrzmy im na ręce!
MARUCHA - przemów do ludu!
Marucha nie przemówi podobno Pan B przeznaczył go do utylizacji jak resztę stada taka jest cena sławy :wink: :roll:
Awatar użytkownika
Wróż Maciej

Post autor: Wróż Maciej »

Ty, F1, kur...a mać!
W kturym miejscu mam się śmiać?
Awatar użytkownika
monikaa

Wróż Maciej pisze:Ty, F1, kur...a mać!

Popieram wróża :!:
MARTECH

Post autor: MARTECH »

Prosił bym link dużej giełdy....,.
tukan

Post autor: tukan »

Giełda (-3)
tukan

MARTECH pisze:Prosił bym link dużej giełdy....,.
https://www.hamporc.de/marktpreis.php
tukan

Dzisiejsza sprzedaż 105 szt. - 6,05 w E
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

tukan pisze:Dzisiejsza sprzedaż 105 szt. - 6,05 w E
To wychodzi 75x6,05=453,75 za tucznika.
...tylko zaraz wszystkich pieniędzy nie przepij. 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Kapelusz galowy ,cylinder zamszowy
Świnia się zżyma, czy to wytrzyma ! 8)
F1

monikaa pisze:

Pani może sobie popierać bo niema Pani wyjścia jak zostanie nakładczy to trzeba się będzie przebranżowic podobno szukają spaecjalistów do budowy drug mogłaby Pani ruchem kierować na przykład 8)
0909

Post autor: 0909 »

z 10 centów teraz spadnie czy więcej ?
gos11

Post autor: gos11 »

A za dwa tygodnie będzie wielkie sranie że brakuje tucznika bo ludzie sprzedali teraz te co powinny być oddane w ciągu dwóch tygodni
Awatar użytkownika
monikaa

F1 pisze:
monikaa pisze:

Pani może sobie popierać bo niema Pani wyjścia jak zostanie nakładczy to trzeba się będzie przebranżowic podobno szukają spaecjalistów do budowy drug mogłaby Pani ruchem kierować na przykład 8)
Dziękuję za troskę o moją przyszłość, mam nadzieję, że jakoś dam radę, czego i Panu serdecznie życzę.
Nie lubię jednak jak obraża się moich (dobrych) znajomych, a jest jednym z nich Mariusz N. dlatego też pozwoliłam sobie zwrócić Panu uwagę. No ale przecież żyjemy w epoce anonimowych hejtów.
F1

Nikogo nie obrażam napisałem ten post z ironią której Pani nie zaważyła nie od dziś wiadomo że są rzeczy o których publicznie mówić nie wolno ,Pan N nic dla nas nie wywalczył reprezentował interesy swojego pracodawcy i tyle 8)
danielski813

Post autor: danielski813 »

F1 ależ ty bzdury wypisujech chyba na prawde jeszcze masz daleko do stref i nie masz pojęcia co się zmieniło i to w dużej mierze dzięki Mariuszowi i jemu podobnym. Z tego co też się orientuje to marucha nie raz się tu przedstawiał z imienia i nazwiska wię nie bardzo widze sens piania o Mariuszu N bo zaraz ktoś pomyśli że Mu jakieś zarzuty postawiono.
F1

Daj jakieś przykłady co zrobił bo oprócz tej bezsensownej bioasekuracji o której w kólko piał na forum ipsu na budę sięzdała to nic teraz będą monitoring przegądać może wirusa zobaczą jak wchodzi no już sam nie wiem śmiać się czy płakać :lol: sąsiad ma kontrole raz w tygodniu bo mu życzliwi zdjęcia robią i donosy piszą że siatki w drzwiach nie ma :evil: a jaki ma obornik usuwać kominem?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Musita postawić rolnictwo na żelaznych szynach kolejowych.
Małe gospodarstwa , małe ubojnie ,młyny,rzeźnie ,mleczarnie .
..w innym przypadku zdechniem z głodu w razie jakichś rewolucyjnych rozruchów (nie będzie rąbanki spod fartucha , bo jak prąd wyłączą to na fermach wszystko sie udusi).
Przysłowie polskie mówi "bądź mądry przed szkodą". 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Tak : bez prądu to i wszelakie chłodnie i zamrażarki runą w nicość .
...jedynie na podwórku u chłopów pańszczyzny dumnie będą maszerował koguciki i kurki , a i wieprzek też się znajdzie.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

tukan pisze:Giełda (-3)
teraz nie czas na obnizki
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

myto w razie problemow z jedzeniem przyjda miastowi i Cie za.jebia za jedna kurke .Polacy zamiast tuczyc swoja swinke to poszli na latwizne i zniewolili wszystkich hodowcow .Bez mozgu to malo powiedziane .Prawie wszyscy ktorzy zrezygnowali z loch nie sa wstanie zaczac wlasnej hodowli prosiat .Bo nie maja na to kasy i nie POTRAFIA . Gdzie tu jakiekolwiek myslenie .
Metazor

Post autor: Metazor »

@Monika powiedz swoim kolegom z Niemiec, że ja dzisiaj ogłaszam Hauspreis, czyli u mnie cena 1,47, bo nie akceptuje wczorajszej obniżki
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Karkówka w markecie po 10 zyla a Stanisław się martwi że miastowi przyjdą kury kraść. Nie wiedzą ani za bardzo jak kura wygląda na żywo, nie wiedzieli by co z tym łupem zrobić. Chyba poproszą żebyś im oskubał i wypatroszył.
To jak niemiecka obniżka przekłada sie na ceny u nas podobnie jak ostatnia podwyżka?
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

ODPOWIEDZ