FORUM
CENY TRZODY
- mytotoksyna1
Re: CENY TRZODY
W mordke jeża , w sklepach mięsnych drogo , ale wcale nie ubogo.
...co jest grane ?
...co jest grane ?
Jestem pewny że mięsko z USA trafiło do Niemiec i dlatego cena spada bo Chiny ich olały to teraz pojedzie z Niemiec jako europejskie !!!
jesli trafilo do Niemiec to" nasi " z "naszymi" starszymi bracmi w wierze pohandluja mocno .
no gdzieś trafić musiało, wcale bym się nie zdziwił.
-
prosiaczek
Zamiast chwalić się ile wyciągnąłem wszyscy jakoś dziwnie zmienili temat. Czemu tak wszyscy patrzą na tę giełdę niemiecką albo ceny na VEZG??? Czy ktoś kiedyś sprzedał do helmutów? Za granicą Niemiec w Danii, Holandii, Belgii czy Francji przeważnie jest taniej to może czas wzorować się na tamtych krajach?
- mytotoksyna1
prosiaczek pisze:Zamiast chwalić się ile wyciągnąłem wszyscy jakoś dziwnie zmienili temat. Czemu tak wszyscy patrzą na tę giełdę niemiecką albo ceny na VEZG??? Czy ktoś kiedyś sprzedał do helmutów? Za granicą Niemiec w Danii, Holandii, Belgii czy Francji przeważnie jest taniej to może czas wzorować się na tamtych krajach?
Lepszy wróbel w garścj niż skowron na dachu
...ni ma żadnej reklamy mięsa wieprzowego typu "pij mleko będziesz duży"
..ludziska teraz już są tak ogłupione ,że nie wiedzą co jest co .
"nie chcesz oglądać od trumny wieko pij mleko"
"mięso wieprzowe zawsze morowe "
"Pij mleko jedz mięso będziesz L. Wałęsą"
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
10.09.2018 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
- mytotoksyna1
Poszukuję tucznika 90-100 kilogramów w wieku 10- 12 miesięcy do uboju na klasyczne wyroby.
ASFu było by za dużo więc podrzucili im inny . Mafia Światowa działa ostro i szybko bo w USA rolnictwo pada na dno i rynki zbytu im pouciekały.
Kolega jutro 4,8 -1%
Kolega jutro 4,8 -1%
- Muchozolali
nawet ekologiczne świnie lepiej przyrastają. a może o maciorę po oproszeniu ci chodzi.mytotoksyna1 pisze:Poszukuję tucznika 90-100 kilogramów w wieku 10- 12 miesięcy do uboju na klasyczne wyroby.
- mytotoksyna1
Maciory po oproszeniu mam , ale za bardzo drogocenne są żeby pod nóż szły (lepszy prosiak w garści niż skowron na dachu}. 
- mytotoksyna1
Pamętajta ,że USA ma soje .chłop pisze:ASFu było by za dużo więc podrzucili im inny . Mafia Światowa działa ostro i szybko bo w USA rolnictwo pada na dno i rynki zbytu im pouciekały.
Kolega jutro 4,8 -1%
"kto na soi stoi too dużo mleka udoi."
-
Marcin1606
mytotoksyna1 pisze:Poszukuję tucznika 90-100 kilogramów w wieku 10- 12 miesięcy do uboju na klasyczne wyroby.
Pójdź do sąsiada.
https://www.youtube.com/watch?v=smUIgg9 ... rt_radio=1
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
10.09.2018 Ceny skupu tuczników i macior: obawiamy się, że tucznik zaliczy kolejny spadek
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... jny-spadek
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... jny-spadek
poszły przed chwilą 4,90-2%
Startowa 1.40 obnizyli obnizyli....
Na jutro 105 szt. - 6,10 w E
Czy to prawda ze jutro minus 8 ?
No to zarobiłem
Czy -8 to nikt nie wie, ale minus pewny a konkretnie jeszcze 2 minusy plus minusowa korekta.
A ile dziś na małej było?
Im więcej teraz spadnie tym mniej będą musieli potem podnosić a podwyżki są nie uniknione 
- mytotoksyna1
..trzeba mieć na uwadze ,że jest ser od krowy i ser seropodobny.
..podobnie jest ze świniami .
..podobnie jest ze świniami .
Zgadzam się z Tobą. Ja na jutro obstawiam -8, jednak też spodziewam się podwyżek. Konsumpcja wróci do normy, a uboje w Niemczech nie są rewelacyjne. Czas pokaże.F1 pisze:Im więcej teraz spadnie tym mniej będą musieli potem podnosić a podwyżki są nie uniknione
-3 centy spadek na 1,45Pablo80 pisze:A ile dziś na małej było?
maciory mają być -10 dziś
tucznik tez - 10 ?monikaa pisze:maciory mają być -10 dziś
- mytotoksyna1
Do jasnej skorupy żołędzia !
Co to robi sie za nędza!
Jest zmowa cenowa!
..kto robi kiełbasy ten jedzie na wczasy ,a kto trzyma świnie ten zginie.
Trzeba z tym coś uczynić , bo może nastąpić rąbanka.
Co to robi sie za nędza!
Jest zmowa cenowa!
..kto robi kiełbasy ten jedzie na wczasy ,a kto trzyma świnie ten zginie.
Trzeba z tym coś uczynić , bo może nastąpić rąbanka.
Dobrze że nie 8
- mytotoksyna1
W ząbek czesany w jakim kierunku idą te zmiany .
..tak robita że , chłopa stracita i upadłość ogłosita !
..tak robita że , chłopa stracita i upadłość ogłosita !
Pierwszy raz cieszę się z obniżki (że tylko tyle). Na niemieckich portalach piszą o symptomach ożywienia na rynku wieprzowiny. Rośnie eksport i maleje produkcja rodzimej wieprzowiny. Czuję, że nie będzie źle w dłuższej perspektywie. A może już niebawem nastąpi jakieś odbicie, bo średnie uboje w Niemczech są sporo niższe niż ubiegłoroczne. Mam nadzieję, że wlałem odrobinę optymizmu.0909 pisze:-4
- mytotoksyna1
Tak dalej być nie może żeby ten co mięso przetwarza rąbał w d....e gospodarza. 
tukan pisze:Pierwszy raz cieszę się z obniżki (że tylko tyle). Na niemieckich portalach piszą o symptomach ożywienia na rynku wieprzowiny. Rośnie eksport i maleje produkcja rodzimej wieprzowiny. Czuję, że nie będzie źle w dłuższej perspektywie. A może już niebawem nastąpi jakieś odbicie, bo średnie uboje w Niemczech są sporo niższe niż ubiegłoroczne. Mam nadzieję, że wlałem odrobinę optymizmu.0909 pisze:-4
za tydzien nie bedzies zsie juz cieszyl jak nastepne -4 centy zjada niemcy poprostu rozlozyli sobie to w czasie
- mytotoksyna1
.. schab z hiszpańskiej świni uwędzony w polskim kominie 29,95 złotego.
..nic ująć i nic dodać nie można do tego.
..nic ująć i nic dodać nie można do tego.
Widzę, że drażni Cię mój optymizm. Niemcy rozłożyli w czasie, żeby za bardzo nas nie drażnić. Bzdety opowiadasz. Jak miałoby jebnąć to by jebło. Głowy do góry. Nie będzie źle jak w 2015r.mat pisze:tukan pisze:Pierwszy raz cieszę się z obniżki (że tylko tyle). Na niemieckich portalach piszą o symptomach ożywienia na rynku wieprzowiny. Rośnie eksport i maleje produkcja rodzimej wieprzowiny. Czuję, że nie będzie źle w dłuższej perspektywie. A może już niebawem nastąpi jakieś odbicie, bo średnie uboje w Niemczech są sporo niższe niż ubiegłoroczne. Mam nadzieję, że wlałem odrobinę optymizmu.0909 pisze:-4
za tydzien nie bedzies zsie juz cieszyl jak nastepne -4 centy zjada niemcy poprostu rozlozyli sobie to w czasie
chlopy i tukany dlaczego nic nie piszecie o tym ze mokra kukurydza 600 reszta zboz tez 700- 900 , otreby 600- 700 . Nie mowicie o tym, tylko OPTYMIZM z was przemawia . Dlaczego ? Poniewaz was to nie dotyczy .U mnie swinki 4zl / kg -3% .Na kg swinki w cyklu zamknietym minimum 4 kg paszy .Ostatnio padly dwie maciory po oproszeniu , prosieta uratowane .U Was pewnie odchowanych po 15 szt w miocie i zuzycie paszy ponizej 3 kg .Bajki o przyszlym biznesie na swinkach to miastowym mozecie opowiadac a nie doswiadczonym rolnikom .Zeby nie bylo ze tylko narzekam to wlasnie konczymy budynek pod przyszle porodowki [ stan surowy - 200 tys] . Zrobilismy duze drzwi , narazie bedzie sluzyl za garaz i magazyn .Nie bedziemy go wykanczac do czasu az nie bedzie oplacalnosci .Moglibysmy zwiekszyc obsade pieciokrotnie , tylko po co ? .
Widać że w przyszłym tygodniu sytuacja się ustabilizuje lub nawet odwróci. Ci co mieli uciec już to zrobili albo właśnie ładują a kolejki do uboju się własnie rozmywają. Rozmawiając z ludźmi z branży waga ubojowa niska więc po rozładowaniu kolejek będzie dziura. Ciekawe tylko jak ugryzą temat nasi chlebodawcy, podejdą do cen z rozwagą czy kolejna obniżka z rozpędu???
A ja tak dumam o zasadach wolnego rynku,bo zazwyczaj jest tak że jak brakuje towaru to cena powinna mieć tendencje zwyzkowa. A jest zupełnie inaczej. Świń nie ma bo wręcz proszą się nawet o kilka sztuk a ceny wiadomo jakie. Te wszystkie slogany o wolnym rynku to dzieciom na dobranoc,rządzą moim zdaniem spekulanci i ich pieniądze
I tak wygląda cała globalna gospodarka, nie tylko nasza branża. Zwykły szary człowiek na to nie ma żadnego wpływu. Życie mamy jedno! Które jeszcze tak szybko zapierdala. Szkoda czasu na marudzenie. Jeśli w cyklu zamkniętym teraz nie zostaje to zostawać już nie będzie. Przestań się męczyć i zacznij robić to co daje Ci satysfakcję i kawałek chleba. 
- mytotoksyna1
Bardzo mądre i wypełnione treścią spostrzeżenie .andre pisze:A ja tak dumam o zasadach wolnego rynku,bo zazwyczaj jest tak że jak brakuje towaru to cena powinna mieć tendencje zwyzkowa. A jest zupełnie inaczej. Świń nie ma bo wręcz proszą się nawet o kilka sztuk a ceny wiadomo jakie. Te wszystkie slogany o wolnym rynku to dzieciom na dobranoc,rządzą moim zdaniem spekulanci i ich pieniądze
..dlatego grzecznie sie pytom chociasż nie jestem z kopalni Bytom gdzie jest urząd antymonopolowy , ażeby ukrócił te zmowy !?
13 września 2018 r
ASF potwierdzono u dwóch dzików w południowej miejscowości Étalle, w prowincji Luksemburg, która znajduje się 8 mil (12 km) od granicy z Francją i 11 mil (17 km) od Luksemburga. Wydaje się, że przeskoczył znaczną odległość od wcześniej dotkniętych krajów, około 300 mil (500 km) od granicy z Czechami, 500 mil od Węgier i 750 mil (1200 km) od granicy z Rumunią (przybliżone odległości). Władze belgijskie donoszą, że pracują nad zapobieganiem ewentualnemu rozprzestrzenianiu się choroby wśród dzików i na hodowlach trzody chlewnej.
Nie wiadomo czy się cieszyć czy nie cieszyć ?
ASF potwierdzono u dwóch dzików w południowej miejscowości Étalle, w prowincji Luksemburg, która znajduje się 8 mil (12 km) od granicy z Francją i 11 mil (17 km) od Luksemburga. Wydaje się, że przeskoczył znaczną odległość od wcześniej dotkniętych krajów, około 300 mil (500 km) od granicy z Czechami, 500 mil od Węgier i 750 mil (1200 km) od granicy z Rumunią (przybliżone odległości). Władze belgijskie donoszą, że pracują nad zapobieganiem ewentualnemu rozprzestrzenianiu się choroby wśród dzików i na hodowlach trzody chlewnej.
Nie wiadomo czy się cieszyć czy nie cieszyć ?
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
PILNE: Afrykański pomór świń został potwierdzony w Belgii
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... y-w-belgii
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... y-w-belgii
To teraz zobaczymy jak walczy się z chorobą ciekawe czy będzie jak w Czechach czy jak u nas i co na to powiedzą nasi obrońcy dzika. Makaron już wzywa unię do działania w sprawie dzikow pewnie i już we Francji jest asf . Jak były pierwsze dziki u nas to zachód mówił macie pomor teraz mówi się ze Belgia ma pomor ale tylko dzikow jednak da się rozgraniczyc pomor swin od dzikow . Pewne jest ze przyspiesza pracę nad szczeepionka . Zachodnie dziki zarazila kanapka ? A może celowe działanie .
4 dziki mają już potwierdzone
Z Niemiec poszły a Niemcy dalej cicho siedzą i twierdzą ze u nich nie ma
-
Gregory_Fox
Dokładnie to samo Maniu chciałem napisać.
Teraz dostaniemy przykład z samej Brukseli jak zwalcza się ASF (dzików oczywiście)
Teraz dostaniemy przykład z samej Brukseli jak zwalcza się ASF (dzików oczywiście)
Szczerze do Brukseli wirusa zawlekli eurodeputowani ze wschodniej Europy