CENY TRZODY

mat

Re: CENY TRZODY

Post autor: mat »

za tydzien nie bedziesz sie juz cieszyl jak nastepne -4 centy zjada niemcy poprostu rozlozyli sobie to w czasie[/quote]
Widzę, że drażni Cię mój optymizm. Niemcy rozłożyli w czasie, żeby za bardzo nas nie drażnić. Bzdety opowiadasz. Jak miałoby jebnąć to by jebło. Głowy do góry. Nie będzie źle jak w 2015r.[/quote]

Tukan ja bzdety opowiadam???? wczoraj -4 i co powiesz teraz kto mial racje rozlozyli poprstu w czesie a za tydz znowu moze byc obnizka tylko jaka
tukan

Post autor: tukan »

mat pisze:za tydzien nie bedziesz sie juz cieszyl jak nastepne -4 centy zjada niemcy poprostu rozlozyli sobie to w czasie
Widzę, że drażni Cię mój optymizm. Niemcy rozłożyli w czasie, żeby za bardzo nas nie drażnić. Bzdety opowiadasz. Jak miałoby jebnąć to by jebło. Głowy do góry. Nie będzie źle jak w 2015r.[/quote]

Tukan ja bzdety opowiadam???? wczoraj -4 i co powiesz teraz kto mial racje rozlozyli poprstu w czesie a za tydz znowu moze byc obnizka tylko jaka[/quote]

Miałeś rację. Zwracam honor. Jednak bardziej niepokoi mnie fakt pojawienia się chorych dzików w Belgii. Jak pojawią się w Niemczech i padną rynki eksportowe to niewielu poradzi sobie z dramatycznie niską ceną jaka będzie obowiązywać. Ja całe zboże muszę kupić, więc koszty wysokie. Pierwszy raz od lat zaczynam się martwić, bo będzie to walka o przetrwanie i nie ma gwarancji, że zakończy się pozytywnie. Jest jeszcze nadzieja, że unia coś wymyśli dla złagodzenia katastrofy. Niemcy rozdają karty. Myślę, że sytuacja wkrótce może być poważna. Pozostaje tylko pytanie jaki scenariusz napisze życie.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Teraz wszystko w rękach Wysokich Komisarzy z Brukseli .
..to oni tego "zbuka" wytworzyli i w annałach zapisali to teraz muszą go skonsumować.
..niektóre kraje mają inne obyczaje. 8)
0909

Post autor: 0909 »

Dania -minus
chłop

Post autor: chłop »

Ile ??
baraki

Post autor: baraki »

Ulan pisze:ogólnie rzecz ujmując świński biznes to śmierdząca sprawa ;) tylko nie wiadomo czy śmiać się czy płakać bo kto siedzi w tej branży to w mniejszym lub większym stopniu stoi w gó*nie. jeden po kostki, a inny po uszy, zależy od stopnia zaawansowania.

..a wracając do meritum - ile teraz po obniżce będzie można szarpnąć za kabana ?
Masz racje, jak by nie liczył to zysku 0. U mnie to można powiedzieć że zostały resztki w porównaniu z tym co jeszcze miałem niedawno, mógłbym kupić loszki i uzupełnić ale czy jest sens? Około 115ha niekiepskiej kukurydzy czeka na koszenie to i tak będę miał za co żyć a od świń sobie odpocznę :D
0909

3,9 plus vat
Chrumii

Post autor: Chrumii »

W Niemczech już jest napewno pytanie tylko ,kiedy znajdą dzika ? Lepszego miejsca na podłożenie trudno znaleść w Belgi 20km do Francji,65km.do Niemiec.Dzik tyle przeleci w 2 dni.Nie czy tylko kiedy dzień ,dwa ,tydzień,no może miesiąc ,oby.
Ulan

Post autor: Ulan »

szczerze powiedziawszy to im szybciej to j*bnie tym lepiej moim zdaniem, bo na takim strachu jeszcze gorzej sie traci niż jak by juz był w całej europie i wtedy moim zdaniem będzie spokój- chu*owo ale stabilnie :D

poza tym tucznik może być po 3zł, dla hodowców w cyklu otwartm (a takich jest u nas najwiecej) liczy się to po ile jest prosiak i pasza. Pasza w tym roku może być droga, wiec nikt prosiaka nie będzie chciał - spadnie do 100zł za sztuke. I nawet przy niskiej cenie tucznika, tym co odważą się go wstawić, coś zostanie. A jeśli nie zostanie to sprzedadzą zboże i też jakoś dociulają, pod warunkiem że nie mają 10K kredytu na miesiąc do zapłacenia za chlewnie ;)
Śmieszne jest tylko to że Białoruś gdzie jest największy rezerwuar wirusa i rosja skąd to dziadostwo w ogóle do nas przyszły - jako pierwsze wprowadzają zakaz importu jak gdzieś pojawi się ognisko. Pierwsze co to powinni płacić odszkodowania za to że od nich to idzie i nie potrafili sobie z tym poradzić, narażając światową gospodarkę na ogromne straty
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Dramat Janusza Balińskiego, który w pożarze chlewni stracił miliony złotych. Ubezpieczyciel odmawia wypłaty odszkodowania

https://www.cenyrolnicze.pl/podrecznik- ... zkodowania
0909

3,80 plus vat na poniedziałek
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

a ta podwyzka to niby skad , przeciez juz wczoraj obnizyli 20 gr . Mysle ze to na zasadzie "jak sie da to sie goli". Nasz rzad powinien teraz wstrzymac przywoz warchlaka , tucznika i mieska wieprzowego z zachodu z powodu ASF . Niech dziala ta zasada w obydwie strony .Panie Ardanowski pokaz jakis jestes gospodarz .Chociaz watpie w Twoje zdolnosci .
chłop

A ostatnio coś kilka osób z forum zniknęło a jak szły do góry to mocno się tu udzielali i mnie Agentem nawet nazywali bo za tanio sprzedawałem. Tylko teraz jestem pewien że nie dostaną takiej ceny jak ja mam bo jak rwali odbiorce to teraz to oddadzą
LukaszBONQ

Post autor: LukaszBONQ »

może uważają że barany lepiej pasać niż z nimi dyskutować, nie ma o co mieć bólu dupy - kto ma choć trochę oleju w głowie to pozna coś za jeden
chłop

Ha Ha dobre dobre . Zwieracze widzę puszczają bo ja przy 600 bez kreski śpię spokojnie a ty przy swoich tysiącach na kiblu . Młodzież życie was nauczy pokory i szacunku do starszych .

Taki dodatek dla niepokornych

Dzisiaj cena wystawianych tuczników na licytacji ISW, w porównaniu do środy, wzrosła minimalnie. Analitycy rynku wskazują jednak, że już w przyszłym tygodniu należy spodziewać się wyraźnych obniżek na rynku świń rzeźnych. Będzie to efekt uboczny zamknięcia kierunku azjatyckiego dla importu belgijskiej wieprzowiny, która tym samym trafi na rynek unijny.
Ostatnio zmieniony piątek 21 wrz 2018, 19:47 przez chłop, łącznie zmieniany 1 raz.
LukaszBONQ

to dziwne wymagać szacunku od innych kiedy samemu się go nie ma zasłaniając się wiekiem. Jak już pisałem wyżej szkoda dyskusji
chłop

Kolego jak pisałem o realnych cenach jakie dostaje to mnie obrażaliście a ja sobie na to nie pozwole.
LukaszBONQ

ja też pisałem o realnych jakie dostaję - i nie jesteśmy kolegami
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Tuczniki tucznikami, zawsze się sprzeda, ale z warchlakiem robi się naprawdę problem.
chłop

Łukaszek nie być taki już kozak
LukaszBONQ

nie być kozak, po prostu nie móc czytać handlarzy co się pod rolników podszywają
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Liter mleka na skupie złoty dwadzieścia też japy nie rozpieszcza. 8)
LukaszBONQ

liter paliwa ponad 4 mleka i kilo tucznika mało;)
magier

Post autor: magier »

Prawdziwe forum umarło dawno temu. Zostało:
myko - troll
chlop - handlarz albo "hodowca zazdrośnik który chce aby tylko on tuczył świnie"
0909 jurek który już raz się jebnął z podwójnym IP
mat - jak cena spada się uaktywnia

Z prawdziwych hodowcow zostali tylko
turbogrocho,mar,lukas1982,rafall,lukaszbono,stanislaw,core2ucho,baraki,ulan,tukan,chrumii,martech,maniu,prosiaczek,muchozol(jesli jeszcze cos trzyma),jarek84,andre,bart20,nowy123,siwy,gregoryfox,mietko(mam nadzieje że jeszcze walczy)no i oczywiscie Peron nasz wieszcz:), Pewnie paru jeszcze nie wymieniłem ale sami zobaczcie - dwudziestuparu hodowców na największym forum trzody na cały kraj. To jest doskonały obraz polskiej hodowli i do czego doprowadziła nasza "kochana unia"
Trzymajcie sie chlopaki, co 3 lata parabola zmienia kierunek więc 2019 powinien być lepszy
mat

Trochę pierdy klepiesz ale jeśli chodzi o agenta racja to jest juras.

juras to juz u cb o 3,8 ???? z nie wierze a byly iedawno po 5.2-5.3 ? ale szal cenowy
tukan

W Niemczech warchlak spadł do 29 euro. Chyba będą ciąć lochy, bo przy tych kosztach przynoszą straty.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

tukan pisze:W Niemczech warchlak spadł do 29 euro. Chyba będą ciąć lochy, bo przy tych kosztach przynoszą straty.
Sami zrobiliśta z polskiej maciory kpiny , a teraz oglądata sie na Niemcy i Chiny. 8)
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Magier dzięki za pamięć, ale przy takich cenach to si3 nawet nie chce rymów składać, a co dopiero przy swiniach chodzić. Nie wiadomo, co dalej robić.
tukan

Peron pisze:Magier dzięki za pamięć, ale przy takich cenach to si3 nawet nie chce rymów składać, a co dopiero przy swiniach chodzić. Nie wiadomo, co dalej robić.
Trzeba robić to na czym najlepiej się znamy. Musimy się trzymać, bo jak nie my to kto? Nie jest łatwo już teraz, a może być znacznie gorzej. Ja i moja rodzina stawiamy wszystko na jedną kartę. Najwyżej przegramy ale z poczuciem, że zrobiliśmy wszystko by utrzymać stado. Mój dziadek siedział cztery razy w więzieniu, bo nie chciał dać się skolektywizować i trzymał się do końca. Nie wstąpił do spółdzielni jak jeszcze dwóch innych rolników. Pomimo szykan byli twardzi. My też tacy bądźmy. Nadejdzie czas, że wyjrzy słońce.
Awatar użytkownika
Peron

Nie uważasz że to trochę jak odmrażanie sobie na złość mamie uszu? Był w PSACH taki ubek, Dziadek, który martwił się, co z nim będzie jak go pozytywnie nie zweryfikują, bo on tylko przesluchiwać umie. To mu Franz doradził, żeby poszedł do Polskich Nagrań na łowcę talentów.
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
andre

Post autor: andre »

tukan pisze:
Peron pisze:Magier dzięki za pamięć, ale przy takich cenach to si3 nawet nie chce rymów składać, a co dopiero przy swiniach chodzić. Nie wiadomo, co dalej robić.
Trzeba robić to na czym najlepiej się znamy. Musimy się trzymać, bo jak nie my to kto? Nie jest łatwo już teraz, a może być znacznie gorzej. Ja i moja rodzina stawiamy wszystko na jedną kartę. Najwyżej przegramy ale z poczuciem, że zrobiliśmy wszystko by utrzymać stado. Mój dziadek siedział cztery razy w więzieniu, bo nie chciał dać się skolektywizować i trzymał się do końca. Nie wstąpił do spółdzielni jak jeszcze dwóch innych rolników. Pomimo szykan byli twardzi. My też tacy bądźmy. Nadejdzie czas, że wyjrzy słońce.
Ta twardość o której piszesz jest godna podziwu ,bo i takich ludzi z charakterem jakby mniej w naszych czasach ,ale jak tu się trzymać jak coraz częściej spogląda się w kierunku dna. Mam ten komfort że nie mam żadnego kredytu i nie jeden kryzys za mną (bo miałem tę szanse sprzedawać a raczej oddawać po 1,80) ale ciągłe kopanie z koniem już mnie też zaczyna męczyć.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

nastroje hujo..e a bedzie jeszcze gorzej, kontrakt teraz komfortowa rzecz
abcd

Post autor: abcd »

Woli dokładności-Peron co bardziej masz na myśli, przy takich cenach czy przy takiej opłacalności.
Awatar użytkownika
Peron

Bez różnicy. Jedno wynika z drugiego.
abcd

Post autor: abcd »

tukan pisze:
Tukan -jedź gdzieś na weekend z dala od stada ,odpocznij ,przemyśl to co napisałeś .
Maniu

Post autor: Maniu »

turbogrocho49 pisze:nastroje hujo..e a bedzie jeszcze gorzej, kontrakt teraz komfortowa rzecz

No nie wiem chiński właściciel amerykańskich hoteli ma w tym roku rekordowa stratę nie będzie dokładać do interesu zacznie oszczędzać na kosztach . Zresztą po co przepłacać za towar jak z wolnego rynku jest dużo tańszy czy zapewnienie stalych dostaw tucznika jest warte zapłaty za tucz usługowy .
Emil144

Post autor: Emil144 »

Kto ma stratę ?możesz przybliżyć temat ?jakieś dane ?
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

udławili sie Pini ? :lol:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Dożynkowy wieniec , kurpiowska chusta , piernikowa chata - co wy z tą ceną świni wyrabiata !! :D
Maniu

Post autor: Maniu »

Emil144 pisze:Kto ma stratę ?możesz przybliżyć temat ?jakieś dane ?
Schmilfid czy jak to się pisze gdzieś na zagranicznych portalach rolniczych pisali ale u mnie słabo z niemieckim to rozumiem piąte przez dziesiąte znajdę artykuł podeślę linka
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

0909

Globalizacja proszę państwa trwa juz 28 lat i inaczej nie będzie , a jak będzie bez globalizacji to będzie Wenezuelą
Awatar użytkownika
Peron

Jeżeli cena paliwa byłaby taka, jak w Wenezueli, to warto przemyśleć;)
0909

Peron pisze:Jeżeli cena paliwa byłaby taka, jak w Wenezueli, to warto przemyśleć;)
to wracamy do Wenezueli ?
mat

skiba od dzis 5.25 ze E klase netto
http://www.zmskiba.pl/ubojnie/ubojnia-w-iglach/#17/2
chłop

Ponoć zalewa nas mięso z Belgii a głupi Polaczek byle by tanie wszystko weźmie . No i do tego Markety !!!!
brzydal

Post autor: brzydal »

chłop nie siej propagandy asf nie wpływa na szczęście tak jak BSE czy ptasia grypa na poziom konsumpcji mięsa jak nie kupia wieprzowiny z Belgi to kupią z Francji albo Holandi czy też z innego kraju mamy globalny rynek. Jedyne co powoduje ASF to straty w hodowli i spadek pogłowia a przy jednoczesnym utrzymaniu konsumpcji wieprzowiny na niezmienionym poziomie chyba nie trzeba tłumaczyć jak to przełoży sie na cene w dłuższej perspektywie
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Przed chwilą byłem w biedzrze. Szynka bk 8,95, kraj pochodzenia Belgia. Czasem się kawałek polskiej trafi więc nie ma co zaklinać rzeczywistosci
0909

Dobrze że ten ASF jest bo by było jeszcze wiecej tuczników w europie a jest juz da miliny więcej
Więc zadaje pytanie kto zmniejszył hodowle ? I dlaczego cena ma być wysoka ?
Idzie ciecie teraz D..........Y i niema że bedzie bolało
ODPOWIEDZ