CENY TRZODY

tukan

Re: CENY TRZODY

Post autor: tukan »

mozgu10 pisze:
tukan pisze:Dostałem decyzję odnośnie zwrotu za bioasekurację. Przyznają 75% całości poniesionych kosztów. :lol:
. Jeśli nie tajemnica podaj ile dostałeś zwrotu i za co? Wg strony ARiMR na jeden złożony wniosek przypada średnio 2450zł. U nas a Mazowszu podobno jeszcze nie zaczęli wydawać decyzji
Rekompensatę przyznano za wszystko o co się ubiegałem tj. odzież robocza, środki do mat, odkażania rąk, trutki, żywełapki na gryzonie, myjka ciśnieniowa, maty wewnętrzne i przejazdowe, środki higieny, jednorazowa odzież ochronna. Dobrze, że brałem faktury, bo od początku roku wydałem około 16 tys. z czego nic nie było zakwestionowane. Kupiłem trochę virkonu i środka Multi-Des na zapas. (Prawie połowę tańszy od virkonu i działa do 7 dni). To tak dla informacji dla wszystkich. Bardzo mało wpłynęło wniosków. Ponoć płacą za ogrodzenie chlewni, bo gospodarstwa już niby nie.
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

tukan pisze:
mozgu10 pisze:
tukan pisze:Dostałem decyzję odnośnie zwrotu za bioasekurację. Przyznają 75% całości poniesionych kosztów. :lol:
. Jeśli nie tajemnica podaj ile dostałeś zwrotu i za co? Wg strony ARiMR na jeden złożony wniosek przypada średnio 2450zł. U nas a Mazowszu podobno jeszcze nie zaczęli wydawać decyzji
Rekompensatę przyznano za wszystko o co się ubiegałem tj. odzież robocza, środki do mat, odkażania rąk, trutki, żywełapki na gryzonie, myjka ciśnieniowa, maty wewnętrzne i przejazdowe, środki higieny, jednorazowa odzież ochronna. Dobrze, że brałem faktury, bo od początku roku wydałem około 16 tys. z czego nic nie było zakwestionowane. Kupiłem trochę virkonu i środka Multi-Des na zapas. (Prawie połowę tańszy od virkonu i działa do 7 dni). To tak dla informacji dla wszystkich. Bardzo mało wpłynęło wniosków. Ponoć płacą za ogrodzenie chlewni, bo gospodarstwa już niby nie.
Ryzyko opłaciło się. Ja aż tak nie zaszalalem, kupiłem tylko najpotrzebniejsze rzeczy, bo bałem się, że inne mi odrzucą, albo nie dadzą tych 75%. A nowa myjka by się przydała, ubrań roboczych też nigdy za wiele...
daniel0

Post autor: daniel0 »

Nikt tu nic nie daje tylko nikły procent wraca tego co zabierają na między innymi niczemu potrzebne świadectwa!!
W obszarach poza strefami to jeszcze na rękę jak widać bo macie niby gratis sporo rzeczy!!
Nam jeszcze nie dość że badania zwierząt to i cena niższa od rynkowej za najzdrowsze świnie w kraju!!
ASFowy biznes kwitnie!
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

daniel0 pisze:Nikt tu nic nie daje tylko nikły procent wraca tego co zabierają na między innymi niczemu potrzebne świadectwa!!
W obszarach poza strefami to jeszcze na rękę jak widać bo macie niby gratis sporo rzeczy!!
Nam jeszcze nie dość że badania zwierząt to i cena niższa od rynkowej za najzdrowsze świnie w kraju!!
ASFowy biznes kwitnie!
wy to chociaż możecie zrobić badanie na asf.
Włosi chętnie braliby dalej ciężkie świnie (140-170 kg) z Polski ale.... chcą badanie danej partii na asf. Jednak tego badania nie można zlecić komercyjnie, nie można go zrobić i za nie zapłacić. Nie ma takiej opcji. Powiatowy może zlecić takie badanie ale sam musi za nie zapłacić (czytaj- państwo), a rolnik czy handlarz nie może mu tych pieniędzy zwrócić, bo nie ma do tego żadnej podstawy prawnej.
Kwadratura koła.
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

monikaa pisze:
daniel0 pisze:Nikt tu nic nie daje tylko nikły procent wraca tego co zabierają na między innymi niczemu potrzebne świadectwa!!
ASFowy biznes kwitnie!
Włosi chętnie braliby dalej ciężkie świnie (140-170 kg) z Polski ale.... chcą badanie danej partii na asf. Jednak tego badania nie można zlecić komercyjnie, nie można go zrobić i za nie zapłacić. Nie ma takiej opcji. Powiatowy może zlecić takie badanie ale sam musi za nie zapłacić (czytaj- państwo), a rolnik czy handlarz nie może mu tych pieniędzy zwrócić, bo nie ma do tego żadnej podstawy prawnej.
Kwadratura koła.
.

Monika a mało jest hodowców swiń w strefie co swinie mają badanie dobra cena i po problemie.
Awatar użytkownika
monikaa

Marcin1606 pisze:
monikaa pisze:
ASFowy biznes kwitnie!
Kwadratura koła.
.

Monika a mało jest hodowców swiń w strefie co swinie mają badanie dobra cena i po problemie.
ze stref żaden powiatowy nie napisze papierów na Unię
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

co ty opowiadasz jak nie napisze
to jest jego obowiazek jak zgłosisz wniosek
yaro_1

Post autor: yaro_1 »

ze strefy niebieskiej świnie ani mięso nie mogą wyjechać z polski
z czerwonej mięso może jechać do ue po spełnieniu odpowiednich warunków ale już świnie żywe chyba nie, poprawcie mnie jeśli się mylę
Marcin1606

z czerwoną nie powinno być problemu a na jakiej postawie nie wyda świadectwa to jego obowiązek a jak nie to problem kierować do wyższych instancji.Tylko przy tej cenie paszy opłaca się tuczyć świnie do tak wysokiej wagi ?
arek

Post autor: arek »

ciekawe co zrobi agencja jak zwróciła koszty na boiasekuracje a gospodarstwo nie będzie nadal spełniało wymogów dotacja do zwrotu pytał się ktoś oto
tukan

arek pisze:ciekawe co zrobi agencja jak zwróciła koszty na boiasekuracje a gospodarstwo nie będzie nadal spełniało wymogów dotacja do zwrotu pytał się ktoś oto
Jest mowa o wydatkach na bioasekurację. Nie ma określonego warunku stopnia jej spełnienia.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

to jest de mi minimis nikt się nie będzie czepial
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Mięso z niebieskiej strefy jeździ po UE , zakład który z niej kupuje chyba nie traci prawa do eksportu , gdyby tylko z niebieskiej kupował to może i tak .
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

tukan pisze:
arek pisze:ciekawe co zrobi agencja jak zwróciła koszty na boiasekuracje a gospodarstwo nie będzie nadal spełniało wymogów dotacja do zwrotu pytał się ktoś oto
Jest mowa o wydatkach na bioasekurację. Nie ma określonego warunku stopnia jej spełnienia.
Ogrodzone , zamknięte podwórze : pies i kot w zagrodzie to bioasekuracji DOBRODZIEJ.

..te wasze koszty na bio.... to wyrzucanie pieniędzoruw w błoto , bezpowrotne i nie roztropne. :roll:
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

i z maciorą do knura u sąsiada :lol:
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

A to w gęstej zabudowie bez znaczenia. Sąsiad ma i tak to samo środowisko bakterii i wirusów
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Muchozolali pisze:i z maciorą do knura u sąsiada :lol:
To akurat mi nie odpowiada takie zachowanie.
..czytajta ze zrozumieniem moje teksty to daleko zajdzieta.
...trzy po trzy plecieta .... 8)
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

cena aktualna 4.70 netto
Siwy

Post autor: Siwy »

[quote="Peron"]cena aktualna 4.70 netto[/quote]

Jaka ilość ?
Awatar użytkownika
monikaa

yaro_1 pisze:ze strefy niebieskiej świnie ani mięso nie mogą wyjechać z polski
z czerwonej mięso może jechać do ue po spełnieniu odpowiednich warunków ale już świnie żywe chyba nie, poprawcie mnie jeśli się mylę
jest tak jak piszesz
Awatar użytkownika
monikaa

Dania prosiaki- bez zmian
Holandia minus 1,5 €
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

monikaa pisze:Dania prosiaki- bez zmian
Holandia minus 1,5 €
Teraz, to chyba lepiej kupić prosiaka niż produkować go samemu! Co za czasy?
Awatar użytkownika
monikaa

Internetowa -2
chłop

Post autor: chłop »

Czyli nadal d.pa !!! Echhhhh
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

prosiaczek pisze:
monikaa pisze:Dania prosiaki- bez zmian
Holandia minus 1,5 €
Teraz, to chyba lepiej kupić prosiaka niż produkować go samemu! Co za czasy?
Chojraki mają swoje prosiaki , a pateraki flekują filcaki. :D
Pracuś

Post autor: Pracuś »

Państwom specjalizującym się w produkcji warchlaka by taki stan rzeczy odpowiadał. Najlepiej niech w Polsce polikwiduje się produkcję krajowego warchlaka 'bo się opłaca kupić zza granicy', a potem staniemy się 'tuczarnią' europy, uzależnionymi od dostawców zza granicy ;) Myślę, że nie można dopuścić do takiego stanu rzeczy. Pewnie zachód i tak się dziwi, że rolnicy u nas w kraju jeszcze tak dzielnie się trzymają.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

bo Polacy to zajebisty narod . Zawsze sobie poradza .
andre

Post autor: andre »

Pracuś pisze:Państwom specjalizującym się w produkcji warchlaka by taki stan rzeczy odpowiadał. Najlepiej niech w Polsce polikwiduje się produkcję krajowego warchlaka 'bo się opłaca kupić zza granicy', a potem staniemy się 'tuczarnią' europy, uzależnionymi od dostawców zza granicy ;) Myślę, że nie można dopuścić do takiego stanu rzeczy. Pewnie zachód i tak się dziwi, że rolnicy u nas w kraju jeszcze tak dzielnie się trzymają.
4 lata temu miałem wycieczke duńskich weterynarzy u siebie w gospodarstwie, i oni wtedy też nie mogli zrozumieć jak ze stadem 50 loch w cyklu zamkniętym jeszcze się utrzymuje na rynku
Pracuś

Post autor: Pracuś »

Z cukrem polskim bardzo szybo im poszło, bo to parę większych lokalizacji było. Zresztą ciekawy artykuł na ten temat https://www.salon24.pl/u/statystyk/7199 ... ukrowniczy

Na szczęście biznes hodowlany nie jest aż tak łatwy do przejęcia jak przykładowe cukrownie. Nie bardzo wiedzą jak ugryźć temat...
abcd

Post autor: abcd »

Z JAKIEJ TY SIE CHOINKI URWAŁEŚ??????????????
SA

Post autor: SA »

andre pisze:
Pracuś pisze:Państwom specjalizującym się w produkcji warchlaka by taki stan rzeczy odpowiadał. Najlepiej niech w Polsce polikwiduje się produkcję krajowego warchlaka 'bo się opłaca kupić zza granicy', a potem staniemy się 'tuczarnią' europy, uzależnionymi od dostawców zza granicy ;) Myślę, że nie można dopuścić do takiego stanu rzeczy. Pewnie zachód i tak się dziwi, że rolnicy u nas w kraju jeszcze tak dzielnie się trzymają.
4 lata temu miałem wycieczke duńskich weterynarzy u siebie w gospodarstwie, i oni wtedy też nie mogli zrozumieć jak ze stadem 50 loch w cyklu zamkniętym jeszcze się utrzymuje na rynku
Trzeba było im powiedzieć a co 500 loch przy tych cenach to lepiej ? i kto mi dołoży tych 500 loch bo u nich się dotuje na różne możliwe sposoby.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

SA pisze:
andre pisze:
Trzeba było im powiedzieć a co 500 loch przy tych cenach to lepiej ? i kto mi dołoży tych 500 loch bo u nich się dotuje na różne możliwe sposoby.
W Danii mają chociaż stabilną walutę , a u nas ... inflacyjny kołowrotek.
Środki do produkcji tylko wzwys i wzwys! 8)
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

ile za auto tucznika dostajecie na ten tydzień?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Pamiętajta ,że W. Putin bacznie obserwuje co się w POLSCE serwuje. 8)
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

tukan

jarekmalina pisze:ile za auto tucznika dostajecie na ten tydzień?
Na jutro 100 szt. - 5,80 w E
andre

Post autor: andre »

Za 80szt. łaskawycy dali mi dziś 4.5
chłop

U nas podobnie 4,45 do 4,50 choć słyszałem że nawet 4,6 ktoś dostał za zestaw bo miał ładny towar
jarek84

Post autor: jarek84 »

4.6 netto lokalna masarnia
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

08.10.2018 Ceny skupu tuczników i macior: stabilizacja i minimalne korekty w cennikach

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... -cennikach
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Solo 4.6 - 2%
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Dziś 80 sztuk, 5,80 zł cena końcowa.
Ulan

Post autor: Ulan »

krzysieko71 pisze:Dziś 80 sztuk, 5,80 zł cena końcowa.
co znaczy cena koncowa ? że już się kończy taka niska czy taka wysoka ? ;)
Marcin1606

Ulan pisze:
krzysieko71 pisze:Dziś 80 sztuk, 5,80 zł cena końcowa.
co znaczy cena koncowa ? że już się kończy taka niska czy taka wysoka ? ;)
Pewnie po wszelkich negocjacjach. :D
Chrumii

Post autor: Chrumii »

Dziśiaj 170 szt. Cena 5.80 za E.
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

4.5 -1% czerwona strefa
brzydal

Post autor: brzydal »

5.95 za zestaw
Awatar użytkownika
monikaa

Pomór w Brazylii,
klasyczny bo klasyczny ale zawsze pomór
Wszystkie skośne już blokują się na Brazylię
chłop

USA miało cła na Chiny więc te dogadały się z Brazylią no to Tramp pokazał pomachał paluszkiem i za Chwilę Chiny na kolanach po mięsko wrócą i cła zmniejszą. Och jakie to proste !!!
jarek84

Post autor: jarek84 »

monikaa pisze:Pomór w Brazylii,
klasyczny bo klasyczny ale zawsze pomór
Wszystkie skośne już blokują się na Brazylię
To wiadomo kto rozdaje prezenty w postaci pomoru. A my najwierniejszy sojusznik też dostajemy po uszach, bo taka mądrość etapu, starsi i mądrzejsi zadecydowali. Kiedy zmądrzejemy. A ruscy idą w samowystarczalność i niedługo to oni będą eksportować np do nas...
ODPOWIEDZ