CENY TRZODY

danielski813

Re: CENY TRZODY

Post autor: danielski813 »

przecież nikt kto robił biznes plan na budowe chlewni nie zakładał ceny wyższej niż 4PLN jeżeli tak zrobił to amator i długo nie pociągnie. Na razie nie ma co płakać jak staniały to i w końcu podrożeją tak to działa od kiedy pamiętam. Pozostaje mieć tylko nadzieje że coś zaczną ministry robić z asf dzika bo znów może się okazać że jak kabanina zacznie drożeć to jebnie dziadostwo gdzię gdzie do tej pory nie było i znów będzie klops....
arek

Post autor: arek »

biznesplanem ludzi da się oszukać gorzej będzie oszukać ekonomie
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Danielski przeczytaj jeszcze raz co napisałeś. Jeśli biznesplan byłby na kwotę 4zł czyli poniżej kosztów to nikt by nie dostał zgody banku na budowę. No ludzie!!.
Awatar użytkownika
lukas1982

Arek pełna zgoda. A z biznesplanem każdy kto budował ten wie jak jest. Mi 12 lat temu bank dwa razy kazał poprawiać aby zysk był większy hehe. Ekonomie idzie oszukać własnym polem, znaczy idzie jakoś przetrwać nawet 3zł/kg.

Ale chłopaki pobudowali chlewnie za kilka baniek mając po 8-10ha. W normalnych warunkach żaden bank nie dał by na to pieniędzy bo zabezpieczenie za małe. Ale tu Helmud dawał dotację i nakazał dać kredyt. Helmud wiedział, że w ciągu kilku lat i tak większość tych chlewni przejmie. Szkoda mi tylko młodych chłopaków którzy dali się w ten układ wciągnąć.

Inny układ działa w kontraktach. Tam po 6-8 latach rolnik, który da się zmanipolować i pobuduje w ciągu tych lat kilka budynków (np 4x 2000szt) zostaje wieloma milionami kredytu.

Nie dajcie się na to nabierać!
abcd

Post autor: abcd »

lukas1982 pisze:Danielski przeczytaj jeszcze raz co napisałeś. Jeśli biznesplan byłby na kwotę 4zł czyli poniżej kosztów to nikt by nie dostał zgody banku na budowę. No ludzie!!.
A od kiedy to bank udziela zgody na budowe czegoś tam??????
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Kto bierze w tych czasach w rolnictwie kredyty to ma rozum zryty. :D
abcd

Post autor: abcd »

lukas1982 pisze:Arek pełna zgoda. A z biznesplanem każdy kto budował ten wie jak jest. Mi 12 lat temu bank dwa razy kazał poprawiać aby zysk był większy hehe. Ekonomie idzie oszukać własnym polem, znaczy idzie jakoś przetrwać nawet 3zł/kg.

Ale chłopaki pobudowali chlewnie za kilka baniek mając po 8-10ha. W normalnych warunkach żaden bank nie dał by na to pieniędzy bo zabezpieczenie za małe. Ale tu Helmud dawał dotację i nakazał dać kredyt. Helmud wiedział, że w ciągu kilku lat i tak większość tych chlewni przejmie. Szkoda mi tylko młodych chłopaków którzy dali się w ten układ wciągnąć.

Inny układ działa w kontraktach. Tam po 6-8 latach rolnik, który da się zmanipolować i pobuduje w ciągu tych lat kilka budynków (np 4x 2000szt) zostaje wieloma milionami kredytu.

+ Lukas czy tobie się nie poj,,,,,o.
Każdy ''o odpowiedniej ilości połączeń neuronowych'' kto budował wie że biznesplan to tylko kawał papieru z wyliczeniami wykazującymi zysk nie mającymi nic wspólnego z rzeczywistością [przecież nie wiesz jakie będą ceny zboża czy ogonów za rok czy dwa] na podstawie którego bank udziela ci kredytu. No jak ma udzielić ci kredyt na inwestycje która przyniesie straty ,z czego byś oddawał raty???????????? czyli wymyślasz[ albo osoba której zleciłeś wykonanie biznesplanu] ceny z nieba wzięte przecież nie. Co w tym dziwnego że kazali ci poprawiać[ albo uaktualnić -ważność 6m-cy] te brednie w biznesplanie -przecież pomagali ci tym sposobem w otrzymaniu tego kredytu.
Mam wrażenie że ty sam uwierzyłeś w to co sam w tym papierze bazgrałeś a nie w rzeczywistość i teraz nie wiesz kogo za to obwinić.
Druga rzecz. Kto normalny wali chlewnie na prosiaka bez jakiego kolwiek zabezpieczenia w zbyt tego prosiaka i jeszcze wierzy w to co sam nabazgrał w biznesplanie??????????????????????????? Odpowiedź na moje prosta ....................
Ostatnio zmieniony piątek 26 paź 2018, 15:49 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
andre

Post autor: andre »

Dokładnie tak jak abcd piszesz nie wspominając o tym że każdy się modlił żeby biznesplan przeszedł,że myślenie przychodzi później no cóż. Pisze bo to przerabialem ale tak się zdobywa doświadczenie :wink: Lukas a powiedz mi od kiedy ten niedobry helmut przychodzi na podworek i zmusza kogoś do budowy,bo jakoś przez tyle lat u mnie nie był i czuję się pominięty 8) Chyba każdy samodzielnie podejmuje decyzje. Bo jak rozumiem wszyscy którzy skorzystali z Prowu to niewolnicy bez możliwości racjonalnego myślenia? :roll:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Kto robi biznesplany ma na rozumie plamy. :D
danielski813

Lukas ja robiąc biznes plan w 2006 zakładałem najniższą możliwą cenę Kabana i minimalny zysk przy kredycie na 15 lat to co była cena wyższa to tylko się cieszyć gorzej jak ktoś zrobił odwrotnie chociaż kiedy składałem dokumenty na kredyt kaban był drogi a ziarnko poniżej 500 PLN tona...
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

Kto byl dzisiaj na otwarciu tuczarni na 16 tys?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Chinczyk pisze:Kto byl dzisiaj na otwarciu tuczarni na 16 tys?
Pewnie premier , prezes Kaczyński i nasz minister od rolnictwa. :D
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Zastanowcie sie co wypisujecie, bank pilnuje swojego interesu , i napewno kladzie lape na calym gospodarstwie nie tylko na tej nowej chlewni ,ILE BANK MA DO STRACENIA A ILE ROLNIK ,firma zlecajaca tucz pilnuje swojego ,tylko rolnik nie i ufa im bezgranicznie.Glupota ludzka nie zna granic .U mnie prosieta po 100 szesciotygodniowe .Prosze zajrzec na OLX
Stanislaw

a doloze jeszcze https://www.youtube.com/watch?v=uvtdLVMlq84 .Rolnicy zastanowcie sie co robicie .Dzialacie na szkode sasiadow i Polski i jescze sie z tego cieszycie . https://www.youtube.com/watch?v=yVOWDBtFSws
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Stanislaw pisze:Zastanowcie sie co wypisujecie, bank pilnuje swojego interesu , i napewno kladzie lape na calym gospodarstwie nie tylko na tej nowej chlewni ,ILE BANK MA DO STRACENIA A ILE ROLNIK ,firma zlecajaca tucz pilnuje swojego ,tylko rolnik nie i ufa im bezgranicznie.Glupota ludzka nie zna granic .U mnie prosieta po 100 szesciotygodniowe .Prosze zajrzec na OLX
Bardzo roztropna i wypełniona treścią wypowiedź.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Myśl przewodnia banka to liczenie franka. 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

..liczenie franków to ulubione zajęcie banków. 8)
Awatar użytkownika
lukas1982

Heh hej pomału. Biznesplan musiałem poprawiać w górę tzn miał być duży zysk aby bank dał kredyt i przecież tak to działa. I przestańcie pierdolić, że robicie biznesplan po cenie 4zł/kg i zboża 800złczyli przynoszącej straty bo wtedy żodyn bank kredytu by nie dał ;). No chyba, że 100ha jest w zastawie hehe. I każdy wie, że ceny tak wypisane mają się nijak do rzeczywistości.

Co do młodych, którzy wzięli. Wiadomo, że podjęli ryzyko. Wiadomo, że z własnej woli. Ale nie każdy z nich zdawał sobie sprawę, że na dzień dobry wpadną w kanał. Można powiedzieć, że taki zbieg okoliczności jak w latach 2006/2007. Wtedy też dużo się budowało z spo. Świniak poszedł na 3zł, zboże 900zł a cement prawie 700zł. Teraz jakby powtórka z rozrywki .
Ostatnio zmieniony sobota 27 paź 2018, 15:29 przez lukas1982, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
lukas1982

danielski813 pisze:Lukas ja robiąc biznes plan w 2006 zakładałem najniższą możliwą cenę Kabana i minimalny zysk przy kredycie na 15 lat to co była cena wyższa to tylko się cieszyć gorzej jak ktoś zrobił odwrotnie chociaż kiedy składałem dokumenty na kredyt kaban był drogi a ziarnko poniżej 500 PLN tona...
zakładałeś w biznesplanie cenę 4.20 WBC i wyszedł Ci zaysk? Przypominam, że żytko i pszenica dochodziły wtenczas do 950zł :)
Awatar użytkownika
lukas1982

andre pisze:Dokładnie tak jak abcd piszesz nie wspominając o tym że każdy się modlił żeby biznesplan przeszedł,że myślenie przychodzi później no cóż. Pisze bo to przerabialem ale tak się zdobywa doświadczenie :wink: Lukas a powiedz mi od kiedy ten niedobry helmut przychodzi na podworek i zmusza kogoś do budowy,bo jakoś przez tyle lat u mnie nie był i czuję się pominięty 8) Chyba każdy samodzielnie podejmuje decyzje. Bo jak rozumiem wszyscy którzy skorzystali z Prowu to niewolnicy bez możliwości racjonalnego myślenia? :roll:
Nikt nikogo nie zmuszał. Ale młodzi ambitni porwali się na to licząc na kokosy. Po prostu po ludzku mi ich szkoda bo zanosi się na bardzo ciężki rok dla nich. Ja w 2006r miałem inne wspomnienia z bankiem (Byli bardzo chętni dać kredyt i sugerowali ile ma być zysku aby dostać ale nie było obawy, że nie dostanę kredytu). A to czy inwestycja się powiedzie zależy od wielu zmiennych, najważniejsze aby nie przeinwestować. Biznesplan tu nie ma nic do rzeczy bo z nim jest tak jak z kontrolą NIK w rządzie - ma być dobrze.
Awatar użytkownika
lukas1982

abcd pisze:
lukas1982 pisze:Arek pełna zgoda. A z biznesplanem każdy kto budował ten wie jak jest. Mi 12 lat temu bank dwa razy kazał poprawiać aby zysk był większy hehe. Ekonomie idzie oszukać własnym polem, znaczy idzie jakoś przetrwać nawet 3zł/kg.

+ Lukas czy tobie się nie poj,,,,,o.
Każdy ''o odpowiedniej ilości połączeń neuronowych'' kto budował wie że biznesplan to tylko kawał papieru z wyliczeniami wykazującymi zysk nie mającymi nic wspólnego z rzeczywistością [przecież nie wiesz jakie będą ceny zboża czy ogonów za rok czy dwa] na podstawie którego bank udziela ci kredytu. No jak ma udzielić ci kredyt na inwestycje która przyniesie straty ,z czego byś oddawał raty???????????? czyli wymyślasz[ albo osoba której zleciłeś wykonanie biznesplanu] ceny z nieba wzięte przecież nie. Co w tym dziwnego że kazali ci poprawiać[ albo uaktualnić -ważność 6m-cy] te brednie w biznesplanie -przecież pomagali ci tym sposobem w otrzymaniu tego kredytu.
Mam wrażenie że ty sam uwierzyłeś w to co sam w tym papierze bazgrałeś a nie w rzeczywistość i teraz nie wiesz kogo za to obwinić.
Druga rzecz. Kto normalny wali chlewnie na prosiaka bez jakiego kolwiek zabezpieczenia w zbyt tego prosiaka i jeszcze wierzy w to co sam nabazgrał w biznesplanie??????????????????????????? Odpowiedź na moje prosta ....................
No właśnie o to mi chodzi, że bizneplan to tylko zlepek papieru do podtarcia, na którym musi być zysk aby bank udzielił kredytu. I nikt w biznesplanie nie zakłada kg świń po 3.5 bo wtedy dochód nie wyjdzie. Chyba się nie rozumiemy? A kogo i za co mam obwiniać?

Druga rzecz, przecież nikt nie wierzy w to jest na tym świstku wypisane. Chodzi mi tylko o to , że chłopaki po budowie wpadną w zajebisty dołek a Ty teorię spiskową kreślisz wokół biznesplanu.
danielski813

U mnie wyglądało to mniej więcej tak że plan był zrobiony na zysk rzędu 45 max 50 PLN że sztuki a spłata kredytu nie przekraczała 20 PLN z planowanej sprzedaży od sztuki i jakoś poszło. Ale znam i takich co nie bali się kredytowac i na 100 PLN ze sztuki bo jak to żeby przy nowym budynku nie stał nowy np JD z nowym osprzętem a wtedy to już ciężko bywało...
mar

Post autor: mar »

witam, czy u Was też przesuwają odbiory tucznika? u mnie od tygodnia co dzień nie wiadomo kiedy odbiorą, a tuczniki rosną... pozdrawiam
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mar pisze:witam, czy u Was też przesuwają odbiory tucznika? u mnie od tygodnia co dzień nie wiadomo kiedy odbiorą, a tuczniki rosną... pozdrawiam
To masz siedem latek i nie wiesz co zrobić.
Otręby do koryta i gra muzyka.
..człowiek musi wszystko tłumaczyć jak Abel krowie. :roll:
brzydal

Post autor: brzydal »

u mnie jak narazie biorą od reki wszystko co się rusza
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

brzydal pisze:u mnie jak narazie biorą od reki wszystko co się rusza
..lalka tralka .
Cymbał organowy mówi ,że handel z Rosją zrobi z Polski sytuację radosną.
Ruski i Niemcy nam nie zagrażają dlatego strugajmy łódkę z kory wierzby i niech nikt nie myśli , że to świerzbi. 8)
andre

mytotoksyna1 pisze:
brzydal pisze:u mnie jak narazie biorą od reki wszystko co się rusza
..lalka tralka .
Cymbał organowy mówi ,że handel z Rosją zrobi z Polski sytuację radosną.
Ruski i Niemcy nam nie zagrażają dlatego strugajmy łódkę z kory wierzby i niech nikt nie myśli , że to świerzbi. 8)
Ja pie....e czasami nie da się tego czytać. A co do odbioru to gdybym chciał sprzedać do zakładu z którym najczęściej handluje,to najbliższy termin to po 20 listopada
Stanislaw

Mysle ze w naszej branzy chodzi o to samo "abysmy zapierdalali za miske ryzu . https://www.youtube.com/watch?v=oayF4jO ... 6f&index=3 . Aby zrozumiec trzeba obejrzec calosc .Z jablkiem jest tak samo , gdzie ten obiecany skup .Moja babcia pochodzila z srodkowej Polski i wychowywala sie wsrod Zydow , ile nasluchalem sie na ich temat opowiesci . Mowila o nich z szacunkiem ale i z ostrzezeniem dla nas .MYSLE ZE OBECNA CENA NIE MA DLA NASZEJ PRZYSZLOSCI ZNACZENIA ALE NASZE POSTEPOWANIE MA I TO WIELKIE .Nie namawiam nikogo do likwidacji calej hodowli ale do znacznego ograniczenia , z mozliwoscia odbudowy stada . Jest troche nadwyzki [sztucznie wywolanej przez import warchlaka ] i wykorzystuje sie to przeciwko nam . Skala produkcji dotowanej jest mala [ tucz nakladczy to tylko 15-20 %] a reszte wykorzystuje sie cenowo .Mysle ze PiS dziala na korzysc swoich chlebodawcow .
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Stanisław , te twoje teorie spiskowe. W jakim świecie ty żyjesz? Światem rządzi kasa. Był czas że się opłacało i się usralo. Pisałem całkiem nie tak dawno że żeby się sytuacja wyklarowała to prosiak musi być za darmo prawie no i jest. Gdzie ci mądrale co mnie wtedy wyśmiewali albo się oburzali. Musi być wycinka macior, to zmniejszy ilość tucznika za rok i pójdzie w górę. Tak to w tej branży działa. Jak się jakieś wielkie rynki zbytu nie pojawia a tego nie widać to będzie długi czas słabo z cena
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Pablo80 pisze:Stanisław , te twoje teorie spiskowe. W jakim świecie ty żyjesz? Światem rządzi kasa. Był czas że się opłacało i się usralo. Pisałem całkiem nie tak dawno że żeby się sytuacja wyklarowała to prosiak musi być za darmo prawie no i jest. Gdzie ci mądrale co mnie wtedy wyśmiewali albo się oburzali. Musi być wycinka macior, to zmniejszy ilość tucznika za rok i pójdzie w górę. Tak to w tej branży działa. Jak się jakieś wielkie rynki zbytu nie pojawia a tego nie widać to będzie długi czas słabo z cena
To ty chcesz maciory toporem wycinać ?
...a o dzikach nic nie wspominać ?
Światem nie rządzi żadna kasa tylko k...wa i zł ....ej. 8)
andre

Pablo myśl dobra ale to moim zdaniem mogło dac efekt 10 lat temu,bo my dziś będziemy wycinać maciory żeby niby ratować w jakiejś perspektywie czasowej oplacalnosc w w tym samym czasie kontraktowcy zwiększają produkcję i koło się zamyka. Dla mnie to należało by właśnie z taka produkcją zrobić prawnie porządek bo inaczej z każdym rokiem dla nas co jeszcze próbują walczyć będzie coraz ciężej. Tylko że na razie nie widzę u nikogo takiej woli
arek

Post autor: arek »

PABLO dziś liczba loch w Polsce nie ma wpływu na cenę tucznika no chyba ze myślisz o lochach świata
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Lochę mozna wyciąć jak powstała z tucznika i siedzi w szopie , działało to wtedy jak żeśmy jeszcze nie byli w objęciach unii po górce 2 lata dołek
Jak kosztowała 1 000 i stanowisko 30 000 to średni pomysł
Tucznik musi kosztować na tyle dużo żeby się opłacało go trzymać , a na tyle mało żeby innym się go nie opłacało trzymać :lol: :lol:
cięzka sprawa z tym bo cena zboża i pozostałe koszty podobne i albo bardzo dobre wyniki w hodowli wchodza w grę albo udziału w przetwórstwie i wtedy konkurenta zabija się ceną tucznika :lol: :lol: a zarabia się na konsumencie :lol: :lol:
przy średnich wynikach i braku udziału w przetwórstie można zarobić po wejsciu do uni z niewielkimi przerwami na gnoju pod warunkiem że jest areał
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Chłopy nie dajta sie wykołować !
Zacznijta swoje świnie chować .
Nie słuchajta baranów, które szukają pustostanów. 8)
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Pablo80 pisze:Stanisław , te twoje teorie spiskowe. W jakim świecie ty żyjesz? Światem rządzi kasa. Był czas że się opłacało i się usralo. Pisałem całkiem nie tak dawno że żeby się sytuacja wyklarowała to prosiak musi być za darmo prawie no i jest. Gdzie ci mądrale co mnie wtedy wyśmiewali albo się oburzali. Musi być wycinka macior, to zmniejszy ilość tucznika za rok i pójdzie w górę. Tak to w tej branży działa. Jak się jakieś wielkie rynki zbytu nie pojawia a tego nie widać to będzie długi czas słabo z cena
Co z tego, że w Polsce spadnie liczba loch, jak niedobór polskiego warchlaka wyrownamy sobie dunczykiem.
Stanislaw

jest jeszcze jeden problem aby wstawiac obcego warchlaka , trzeba znalezc nastepnych niewolnikow i bezkrytycznych idiotow .
baraki

Post autor: baraki »

Pablo ci co mieli wyciąć to już dawno wycięli a ci co zostali raczej pierw prosiaki będą gazować a loch jeszcze dostawią. Prosiak długi czas był w cenie to jakieś rezerwy wygenerował które pozwolą przetrwać jakiś czas. Tak jak słusznie zauważyłeś kasa rządzi a kasę dziś robią koncerny na przetwórstwie i handlu i to one będa rozdawać karty w najbliższym czasie. Dla nich priorytetem jest stabilnośc dostaw więc idą w kontrakty i tego nic nie zatrzyma. Dla wytwórni pasz priorytetem jest stabilny odbiór towaru wiec ida w kontrakty i to się bedzie dalej rozwijać. Dla producenta prosiąt priorytetem jest stabilny odbiór zwierzat więc chętnie wchodzi w kontrakty nawet kosztem ceny. Na wolnym rynku jest ciasno i będzie coraz ciaśniej.
andre

Po prostu przychodzi konsolidacja i maksymalizacja produkcji taka jaką zachód przechodził w latach 70- 80stych i trwa do dziś,tylko my jeszcze nie chcemy się z tym pogodzić, bo to oznacza że w tym wyścigu szczurów nie do wszystkich z nas jest miejsce. Na polskiej wsi jedno co z ważniejszych rzeczy które muszą się zmienić,to mentalność. Gospodarstwo jest firmą i na samych sentymentach się nie ujedzie. Jak nie zgadza się w portfelu to zmienić kierunek albo branże. Dlatego jeszcze wiele przed nami, młode pokolenie już nie będzie tak myślało jak my że ojcowizne trzeba ratować za wszelką cene
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Kupię kukurydzę suchą, ilości cało samochodowe. tel.691 212 963
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

andre pisze:Po prostu przychodzi konsolidacja i maksymalizacja produkcji taka jaką zachód przechodził w latach 70- 80stych i trwa do dziś,tylko my jeszcze nie chcemy się z tym pogodzić, bo to oznacza że w tym wyścigu szczurów nie do wszystkich z nas jest miejsce. Na polskiej wsi jedno co z ważniejszych rzeczy które muszą się zmienić,to mentalność. Gospodarstwo jest firmą i na samych sentymentach się nie ujedzie. Jak nie zgadza się w portfelu to zmienić kierunek albo branże. Dlatego jeszcze wiele przed nami, młode pokolenie już nie będzie tak myślało jak my że ojcowizne trzeba ratować za wszelką cene
Świetnie napisane.
Ulan

Post autor: Ulan »

stan1069@o2.pl pisze:Lochę mozna wyciąć jak powstała z tucznika i siedzi w szopie , działało to wtedy jak żeśmy jeszcze nie byli w objęciach unii po górce 2 lata dołek
Jak kosztowała 1 000 i stanowisko 30 000 to średni pomysł
Tucznik musi kosztować na tyle dużo żeby się opłacało go trzymać , a na tyle mało żeby innym się go nie opłacało trzymać :lol: :lol:
cięzka sprawa z tym bo cena zboża i pozostałe koszty podobne i albo bardzo dobre wyniki w hodowli wchodza w grę albo udziału w przetwórstwie i wtedy konkurenta zabija się ceną tucznika :lol: :lol: a zarabia się na konsumencie :lol: :lol:
przy średnich wynikach i braku udziału w przetwórstie można zarobić po wejsciu do uni z niewielkimi przerwami na gnoju pod warunkiem że jest areał

Stan - w najbliższym czasie to nawet na gnoju się nie zarobi, bo moim zdaniem conajmniej do lutego cena będzie spadać, a już teraz jest ch*jowa. A jak ktoś dokłada na tuczu, to gnój mu nie wyrówna strat, najwyżej je troche zmniejszy, ale to marne pocieszenie. Także pogadanki typu że nawet bez zysków warto tuczyć bo chociaż ziemia zyska naturalny nawóz, już są nieaktualne, przynajmniej na jakiś czas.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

chłop

Post autor: chłop »

http://dzienniknarodowy.pl/rolnik-pojdz ... nKNMD5_Vqk

bo powinien sprzedać Ubojni po 3,50 za kilo i iść potem do sklepu rozebraną kupić w elementach nszczykniętą po średnio 20zł za kilo i to by było zgodne z prawem !!!! Szok
0909

Post autor: 0909 »

chłop pisze:http://dzienniknarodowy.pl/rolnik-pojdzie-siedziec-zabicie-wlasnej-swini-policja-dokonal-nielegalnego-uboju/?fbclid=IwAR3aUnXLJy0lDQ2A_-ig6vXF1Z7zYQI6n46HJU6jx0X8RKWlMnKNMD5_Vqk

bo powinien sprzedać Ubojni po 3,50 za kilo i iść potem do sklepu rozebraną kupić w elementach nszczykniętą po średnio 20zł za kilo i to by było zgodne z prawem !!!! Szok
Popierdolony kraj niedługo jak sex będzie rolnik uprawiał to zapłaci
Debilizm
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Polskie chłopy nie bądźta głupie ,bo przecież siedzita w swojej chałupie. 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Chłopy nie dajta sie ogłupiać tylko zacznijta się na swym rozumie skupiać . 8)
andre

Dziś rozmawiałem z rolnikiem który produkuje w cyklu otwartym (Nie kontrakt)i na dzień dzisiejszy jak twierdzi zostaje mu z każdej sztuki 100 zlociszy :shock: Chyba muszę zmienić kalkulator bo ten mój chyba mnie oszukuje :wink:
wojce

Post autor: wojce »

chłop pisze:http://dzienniknarodowy.pl/rolnik-pojdzie-siedziec-zabicie-wlasnej-swini-policja-dokonal-nielegalnego-uboju/?fbclid=IwAR3aUnXLJy0lDQ2A_-ig6vXF1Z7zYQI6n46HJU6jx0X8RKWlMnKNMD5_Vqk

Stówkę mandatu dostanie jak pierwszy raz zrobił takie przestępstwo + koszty sądowe ,oczywiście zeznania będzie musiał złożyć na policji ,lepiej zgłośić to do inspekcji i wtedy nie ścigają nawet jak jakiś życzliwy sasiad donos zrobi
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Hodowla świni jest zarżnięta przez obce elementa.
Dlatego tych królów złotych trza odesłać tam skąd przyszli , chyba wieta co mam na myśli. :evil: :twisted:
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

andre pisze:Dziś rozmawiałem z rolnikiem który produkuje w cyklu otwartym (Nie kontrakt)i na dzień dzisiejszy jak twierdzi zostaje mu z każdej sztuki 100 zlociszy :shock: Chyba muszę zmienić kalkulator bo ten mój chyba mnie oszukuje :wink:
jak by nie licząc wychodzi 11zł na minus
ODPOWIEDZ