FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
mi wychodzi podobnieMuchozolali pisze:jak by nie licząc wychodzi 11zł na minusandre pisze:Dziś rozmawiałem z rolnikiem który produkuje w cyklu otwartym (Nie kontrakt)i na dzień dzisiejszy jak twierdzi zostaje mu z każdej sztuki 100 zlociszyChyba muszę zmienić kalkulator bo ten mój chyba mnie oszukuje
Rolnik dziś sprzedał tuczniki w cenie 3,55 plus vat waga tych tuczników 149 kg 50 szt bez komentarza chyba
Może jakoś strajk za pracę darmowa????
- mytotoksyna1
..obecnie panuje przy świniach bezkrólewie , a króle złote mają cały czas dużą ochotę .0909 pisze:Rolnik dziś sprzedał tuczniki w cenie 3,55 plus vat waga tych tuczników 149 kg 50 szt bez komentarza chyba
Pewnie sie cieszysz że kogos wydymałes.0909 pisze:Rolnik dziś sprzedał tuczniki w cenie 3,55 plus vat waga tych tuczników 149 kg 50 szt bez komentarza chyba
-
prosiaczek
Dzisiaj można dostać za dobre partie (1800szt przy śr. mięsności 58+) max 5,50 wbc. W Niemczech 1,36€ x 4,32 = 5,87zł.
Niechby tak było, bo na zachodzie mówią, że mają inne relacje kosztowe.
Jestem jednak ciekaw co zrobią sąsiedzi by utrzymać sprzedaż swojego towaru w Polsce, tym bardziej, że z Belgii płynie do nas rzeka taniego mięsiwa.
Jestem jednak ciekaw co zrobią sąsiedzi by utrzymać sprzedaż swojego towaru w Polsce, tym bardziej, że z Belgii płynie do nas rzeka taniego mięsiwa.
4.25 netto - 2%
- mytotoksyna1
prosiaczek pisze:Dzisiaj można dostać za dobre partie (1800szt przy śr. mięsności 58+) max 5,50 wbc. W Niemczech 1,36€ x 4,32 = 5,87zł.
To zróbta handel wymienny :ile Belgia od nas koniny tyle my od nich wieprzowiny.
- mytotoksyna1
Trzeba z każdym się handlować i targować ,a nie głowę w piasek chować.
.. jak Pat i Pataszon sie zachowujeta i nic handlu nie rozumieta.
.. jak Pat i Pataszon sie zachowujeta i nic handlu nie rozumieta.
- mytotoksyna1
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
29.10.2018 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
Czas wyborów, jedni obiecują to będzie darmowe, drudzy tamto, a może któryś obiecał darmową wieprzowinę a my nie dosłyszeliśmy?
Za dużo ludzi przekalkulowało i chciało sprzedać większe i drożej. A świnie za szybko urosły.
Ze dwa, trzy tygodnie się unormuje i jeszcze się okażę, że na początku grudnia są braki.
A ja wam mówię, należ skończyć z unijnym programem stymulowania nadprodukcji żywności.
Cieszmy się, że są tu ludzie którzy nie zachowują dla siebie informacji jakie to pieniądze zarabiają brukarze, kierowcy tirów, murarze i inni na działalności pozarolniczej, dają słuszne rady jednocześnie sami poświęcając się i cierpiąc zostają przy świńskiej doli, aby nam gdy tylko zrezygnujemy z hodowli nie zabrakło kotleta
Za dużo ludzi przekalkulowało i chciało sprzedać większe i drożej. A świnie za szybko urosły.
Ze dwa, trzy tygodnie się unormuje i jeszcze się okażę, że na początku grudnia są braki.
A ja wam mówię, należ skończyć z unijnym programem stymulowania nadprodukcji żywności.
Cieszmy się, że są tu ludzie którzy nie zachowują dla siebie informacji jakie to pieniądze zarabiają brukarze, kierowcy tirów, murarze i inni na działalności pozarolniczej, dają słuszne rady jednocześnie sami poświęcając się i cierpiąc zostają przy świńskiej doli, aby nam gdy tylko zrezygnujemy z hodowli nie zabrakło kotleta
Nie chcę informacji zostawiać dla siebie, bo trochę podrążyłem temat cen świnek i najbliższej przyszłości. Solidarnie dzielę się informacjami, bo jedziemy na jednym wózku. Czy nie przyszło Wam do głowy, że pomimo to, że tuczniki w Niemczech stoją w miejscu nagle popyt na warchlaka wzmógł się i puki co cena skoczyła o 1 euro z komentarzem, że popyt przewyższa podaż? Dotarłem do analiz niemieckich i amerykańskich na stronie " zmp.de" . Wpiszcie w googlach i zarejestrujcie się darmowo na okres 1 - go miesiąca aby mieć dostęp do całego tekstu, a nietylko nagłówków. Każdy niech sobie przeczyta i wyciągnie własne wnioski. Według mnie z cenami sięgnęliśmy dna.
A tak z innej strony - pisałem że w czwartek posłałem świnki po 5,40 w E. Dziś otwieram na emaila fakturę i jest 5,59. Jak widzicie nie wszyscy pośrednicy to kanciarze. Dzięki temu jeszcze mały plusik, ale już naprawdę mały. Pozdrawiam wszystkich i myślę, że paradoksalnie w tym roku ceny zaczną powoli rosnąć jeśli oczywiście pomór nie pojawi się np. w Niemczech.
W Holandii rząd chce płacić rekompensaty od 01.01.2019 r. za likwidację hodowli trzody chlewnej. Wiecie ilu hodowców się zadeklarowało - 80 %. W Niemczech spada pogłowie nie tylko z powodu kastracji anestezjologicznej ale również z powodu gorszej koniunktury niż u nas. Poczytajcie fora niemieckie. Trzymajmy się, a później się odkujemy.
A tak z innej strony - pisałem że w czwartek posłałem świnki po 5,40 w E. Dziś otwieram na emaila fakturę i jest 5,59. Jak widzicie nie wszyscy pośrednicy to kanciarze. Dzięki temu jeszcze mały plusik, ale już naprawdę mały. Pozdrawiam wszystkich i myślę, że paradoksalnie w tym roku ceny zaczną powoli rosnąć jeśli oczywiście pomór nie pojawi się np. w Niemczech.
W Holandii rząd chce płacić rekompensaty od 01.01.2019 r. za likwidację hodowli trzody chlewnej. Wiecie ilu hodowców się zadeklarowało - 80 %. W Niemczech spada pogłowie nie tylko z powodu kastracji anestezjologicznej ale również z powodu gorszej koniunktury niż u nas. Poczytajcie fora niemieckie. Trzymajmy się, a później się odkujemy.
tukan a wazyles naswojej wadze te tuczniki swoje ? bo ten kto nie ma wagi i sprzedaje na wbc to nie wie ile go okantowali taka prawda
Zawsze ważę na swojej wadze. Raz żeby się orientować jakie wybicie, dwa aby wiedzieć jakie zużycie paszy na kg przyrostu.mat pisze:tukan a wazyles naswojej wadze te tuczniki swoje ? bo ten kto nie ma wagi i sprzedaje na wbc to nie wie ile go okantowali taka prawda
Dużo osób "oddaje" bez ważenia a później się podnieca że 10 gr wyszło więcej , jaki to kupiec dobry
Nowe chlewnie powstaja jak grzyby po deszczu. Malo miejsca dla wolnego rynku
Nowe chlewnie powstaja jak grzyby po deszczu. Malo miejsca dla wolnego rynku
jeżeli patrząc na ostatnie opady deszczy to za duzo tych grzybów nie ma w mojej nikt nowy się nie rzuca na trzodę a raczej likwiduje
U nas też likwidacje i nie widzę żadnej nowej chlewni.
czym uzasadnilibyscie budowe nowej chlewni , nadzieja i marzeniami .
ja tylko tym ze sąsiad ma dwie to ja nie mogę być gorszy muszę mieć 3 no i oczywiście 2 razy większe to nic ze dzieciaki o wycieczkach mogą zapomnieć bo kasa na raty potrzebna ważne aby sąsiada zazdrość zżerała
Stanisław, a Ty czym uzasadnisz budowę nowej chlewni „stan surowy, otynkowana”?
Na pewno nie powstanie tyle co do tej pory , większość będzie odchodaila od interesu świni , nie chodzi tu tylko o strefy asf , dziś nie ma takiego przywiązania , że tato miał to nie znaczy że ja też muszę dwukołką wozić i stać w kolejce .
Arek dobrze napisał o ojcowiznie , syn robi co innego ale i ojciec też już nie chce tego robić , sentyment i przyzwyczajenie.
Arek dobrze napisał o ojcowiznie , syn robi co innego ale i ojciec też już nie chce tego robić , sentyment i przyzwyczajenie.
Mielismy projekt szerszy niz ta chlewnia w jednym dokumencie i aby to zalegalizowc i odebrac przez starostwo musial byc zrobiony caly zestaw .Obecnie caly budynek 750 m kw .sluzy jako magazyn i jest pelny po brzegi .Na miejscu chlewni nie ma nawet posadzki [ stoja maszyny ].Gdyby kiedys ktos zechcial to wystarczy zainwestowac 100 tys zl i mozna prowadzic hodowle .Watpie ze to nastapi .Nie ma u nas takiego podejscia jak pisze arek .Biznes musi przynosic zysk .Rachunek ekonomiczny .
Coś pachnie plusami
w piątek było -1 dzisiaj +1 czyli stabilnie a juź plusy ktoś widzi a u nas w kraju duuu.. 4.25 cięźko i terminy
Niemcy bz bo dzisiaj była giełda główna
Niemcy bz bo dzisiaj była giełda główna
- mytotoksyna1
Króle złote : my chopy wylewamy przy świniach siódme poty .
Roboty mrowie kiedy o tym świat się dowie ?
Roboty mrowie kiedy o tym świat się dowie ?
- mytotoksyna1
Butelka piwa ,która wcale d..y nie urywa 2,20 zł.
Tyle samo maciora pierwiastka 2,20 i co miernoty opowiadata głupoty ,że przy maciorze ni ma roboty.
W naszej wiosce niepokojące głosy słychać ,że tak dali chopów nie można popychać.
Króle złote westa się za robote.
Tyle samo maciora pierwiastka 2,20 i co miernoty opowiadata głupoty ,że przy maciorze ni ma roboty.
W naszej wiosce niepokojące głosy słychać ,że tak dali chopów nie można popychać.
Króle złote westa się za robote.
- mytotoksyna1
Nie można pozwolić ,żeby chop płynął we wzburzonym oceanie na tratwie ,dziurawej tratwie , a grupa figolasów , grubasów siedziała na luksusowym jachcie i kombinowałaby "jak tu cie". 
Panowie kto może grać takiego debila jak mytotoksyna?
- mytotoksyna1
Chłopy , widać kto tu sie odzywa to jest postać podejrzana , bo kto pisze z samego rana ??vicia1223 pisze:Panowie kto może grać takiego debila jak mytotoksyna?
Prawdziwy rolnik to o tej porze usuwa w chlewie obornik!
myto daj pisać tym co ich interesują ceny i opinie a moderator niech usunie cię raz na zawsze!!!
-
turbogrocho49
no zasmieca menda forum, bo czytac jego to i tak nikt nie czyta
Dzis przewiesc tucznika 200-300km to zaden problem tylko niedaleko mnie w ostatnim roku 30tys nowych miejsc tuczowych. To ilu z nas musi w to miejsce zlikwidowac?tukan pisze:U nas też likwidacje i nie widzę żadnej nowej chlewni.
-
Gregory_Fox
Dobre pytanie chińczyk
30tys miejsc tuczowych /1500 gmin wiejskich=20 miejsc tuczowych na gminę.
Proszę mnie poprawić jeśli źle myślę
-
Gregory_Fox
Spokojna twoja głowamytotoksyna1 pisze:Chłopy , widać kto tu sie odzywa to jest postać podejrzana , bo kto pisze z samego rana ??vicia1223 pisze:Panowie kto może grać takiego debila jak mytotoksyna?
Prawdziwy rolnik to o tej porze usuwa w chlewie obornik!
Dzis rolników połowa
Ma neta w telefonie
I twoje myśli chłonie
Od samego rana
Oj dana oj dana
W tym też sposobie
by odpisać Tobie
Korzystają chętnie
A nawet ponętnie
Z mobilnej aplikacji
Ciepiąc bigos na taczki
- mytotoksyna1
Chłopy !, dzisiaj króle złote wystawili cenę na skupie 3,80 i zaraz myślą ,że będą mieć świni 180 ! 
- mytotoksyna1
Jednak polski chłop nie głupi i nie da się dalej łupić!mytotoksyna1 pisze:Chłopy !, dzisiaj króle złote wystawili cenę na skupie 3,80 i zaraz myślą ,że będą mieć świni 180 !
Jednak plus 20 groszy dziś skup
ciekae gdzie te 20 gr ? skupnicy nic nie podwyzszyli ani ubojnie od 3.6 do 3.8 w skupach takie sa reane ceny na dzis
Tak se licz i sie pocieszajGregory_Fox pisze:Dobre pytanie chińczyk
Na wschodzie , w gminach Janów Podlaski , Konstantynów , Rokitno ,liczące po ok 5 tys ludzi zostało w sumie max 10 hodowców z tego co mi się obiło .Gregory_Fox pisze:Dobre pytanie chińczyk
Niemcy już podali cene b/z tylko u nas kurs złotego wystrzelil i dlatego podwyzka
on dostaje 25 groszy za każdy post (za każdą głupotę którą napisze)vicia1223 pisze:Panowie kto może grać takiego debila jak mytotoksyna?
-
Fikuśny Marek
Witam,
czy to prawda , że w Holandii i Niemczech rolnicy zamykają się ?
Takie wieści do mnie docierają od kilku dni.....
We FRANCJI Wieszają sie co drugi dzień nieboszczyk
Gdzie admin jak tu taki bałagan panuje. Trzeba by oczyścić te wszybog66 pisze:on dostaje 25 groszy za każdy post (za każdą głupotę którą napisze)vicia1223 pisze:Panowie kto może grać takiego debila jak mytotoksyna?
Holandia to dopiero ciekawy przypadek nie maja co zrobić z gnojowicą to do Niemiec ją nielegalnie wywozili niestety Niemcy ostatnio powiedzieli Halt! , dodatkowo fermy śmierdzą mieszkańcom i władze stwierdziły lepiej dać rekompensatę za rezygnacje z hodowli a tereny po fermach przeznaczyć na mieszkalnictwo .Fikuśny Marek pisze:Witam,