FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Ciekawe dlaczego jeb...ci Weganie nie pojechali na inne duźe Ubojnie typu Sokołów Animex itp
to ile w środę plusów ?
chłop pisze:Ciekawe dlaczego jeb...ci Weganie nie pojechali na inne duźe Ubojnie typu Sokołów Animex itp
A to akurat proste w niemieckim sklepie na L... większość mięsa własne z Kutna tak przynajmniej pisze na etykiecie a nie bezpośrednio z niemieckiego zakladu
-
krzysieko71
Coś tam jednak zostaje.Muchozolali pisze:Bilans:
koszty:
506,81
zł/szt.
sprzedaż:
544,5
zł/szt.
Różnica:
37,69
zł/szt.
Punkt oplacalności:
4,05
zł/kg żywca
bez kredytów na budynki
prosiak i zboże kupione 90 dni temu
-
Fikuśny Marek
Witam,
ja nic nie zmieniam..........wstawiam ....i będę myśleć o cenie pod koniec stycznia...
ja nic nie zmieniam..........wstawiam ....i będę myśleć o cenie pod koniec stycznia...
225zł warchlak 30kg
90kgx2,6x940zł (śr warchlak+tucznik) - 220zł
zdrowie 5zł
upadki (3%x80kg średnio) - 12zł
woda+prąd - 20zł
ew słoma - 25zł
koszt 120kg - 482-507.
koszt kg 4,01-4,20
Amortyzacja budynku 8zł
remonty bieżące 4zł
opłacenie roboczogodziny dla chlewni zautomatyzowanej na 1000szt tucznika - 15zł/tucznik
koszt całkowity 509 - 534zł /120
4,25-4,45
90kgx2,6x940zł (śr warchlak+tucznik) - 220zł
zdrowie 5zł
upadki (3%x80kg średnio) - 12zł
woda+prąd - 20zł
ew słoma - 25zł
koszt 120kg - 482-507.
koszt kg 4,01-4,20
Amortyzacja budynku 8zł
remonty bieżące 4zł
opłacenie roboczogodziny dla chlewni zautomatyzowanej na 1000szt tucznika - 15zł/tucznik
koszt całkowity 509 - 534zł /120
4,25-4,45
To wyliczenia kosztów (tak na szybko) kiedy wszystko jest w porządku. Warto dodać kilka zł na sezon grypowy/kulawizny/charłaki/inne niespodziewane wydatki. Także daleko tu aby za 4.05 wyprodukować. A jeśli dochodzi gotowa pasza, kredyt etc to koszty ino rosną 
amortyzacja8 zl;szt = 8000 zl x 3 razy w roku= 24 tys x 20 lat = 480 tys . Tyle ze chlewnia kosztuje 2x tyle .Po 20 latach intensywnej produkcji dochodza jeszcze koszty rozbiorki i utylizacji plyt PIR .Jak nie ma pod 6 zl za kg , przy obecnych cenach zboz to szkoda sie brudzic .
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
05.11.2018 Ceny skupu tuczników i macior: mimo braku argumentów, ceny spadają
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ny-spadaja
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ny-spadaja
Stasiu zboże wstrzymać i sprzedawać w wysokich cenach a niewolniki niech produkują a my kiełbasę będziemy tanio jesc samemu przerabiać . Nie zabraniaj im produkować a tylko ich chwal niech zwiększają produkcje BĘDZIE tanie żarcieStanislaw pisze:amortyzacja8 zl;szt = 8000 zl x 3 razy w roku= 24 tys x 20 lat = 480 tys . Tyle ze chlewnia kosztuje 2x tyle .Po 20 latach intensywnej produkcji dochodza jeszcze koszty rozbiorki i utylizacji plyt PIR .Jak nie ma pod 6 zl za kg , przy obecnych cenach zboz to szkoda sie brudzic .
Od jutra nowa cena na zboże oczywiście plusowa
nie tak dawno co niektórzy przy 5 zeta za kg tucznika twierdzili ze zero zostaje dziś paliwa prąd dodatki paszowe czy tez samo zboże parę setek droższe a wam już przy niewiele powyżej 4 zeta zysk wychodzi ale co tam papier cierpliwy wszystko przyjmie
Raz droższe raz tańsze, średnia wyjdzie na plus, trzeba trzymać cały czas i nie oglądac się na przejściowe trendy
Ekonomia skali, efektywność, konsolidacja - taka sytuacja!
Ekonomia skali, efektywność, konsolidacja - taka sytuacja!
Z tą sprzedażą zboża to jeszcze większy zap... jak loch doglądać. Mam mniej świnek niż zwykle to sprzedaje część na cedrob i tak to sprawnie idzie że jeszce 50ha na pniu stoi
. Stoję z przyczepami w kolejce do 1-2 w nocy, jak bym porodów pilnował to można do domu skoczyć, kawki się napić, a tam nawet ugrzać się niema gdzie. Zacząlem żniwa od najsłabszych kawałków i tak ładnie sypała 10-12 ton to myśle szybko pójdzie, a wjechałem w te nieco lepsze a tam poniżej 15t ha nie schodzi
i teraz weź to wywieź jak dają 2 awizacje na dobę 
baraki wybacz za sarkazm ale taczka to wozisz bo na dwa tiry to przez miesiąc wywieziesz 1500 ton
Z tego miesiąca odlicz jeszcze złą pogodę, awarię sprzetu, święta, i weź pod uwagę awizacje z 1-2 tyg wyprzedzeniem a zrozumiesz o czym mówię.
Na jutro 5,4 hak. Osiągnąłem punkt "0", ale będzie lepiej, wierzcie mi. Ja gdybym miał "otwarty" kupowałbym prosiaki.
niczym makler giełdowy...tukan pisze:Na jutro 5,4 hak. Osiągnąłem punkt "0", ale będzie lepiej, wierzcie mi. Ja gdybym miał "otwarty" kupowałbym prosiaki.
Ardanowski zabiega w Chinach o uznanie regionalizacji. Jakby mu się udało to w przypadku pomoru w Niemczech może nie byłoby silnego tąpnięcia. Uważam, że to jest na chwilę obecną najczarniejszy scenariusz.
Witam. Panowie czy ktoś z was posiada link do giełdy lub strony na której podawane są notowania macior w Niemczech?
Monika sprawdz poczte i prosze odpowiedz na pytanie padalem ci linkmonika23 pisze:Witam. Panowie czy ktoś z was posiada link do giełdy lub strony na której podawane są notowania macior w Niemczech?
monika23 pisze:Witam. Panowie czy ktoś z was posiada link do giełdy lub strony na której podawane są notowania macior w Niemczech?
https://www.vezg.de/preisinfo-sauen.html
monikaa pisze:https://www.vezg.de/preisinfo-sauen.htmlmonika23 pisze:Witam. Panowie czy ktoś z was posiada link do giełdy lub strony na której podawane są notowania macior w Niemczech?
Dziękuje
Sory pomyliłem się ale tak jestmonika23 pisze:monikaa pisze:https://www.vezg.de/preisinfo-sauen.htmlmonika23 pisze:Witam. Panowie czy ktoś z was posiada link do giełdy lub strony na której podawane są notowania macior w Niemczech?
Dziękuje
Witam
Czy kupował ktoś loszki danbred przez sokołów ??
Warto czy nie ma co sobie głowy zawracać??
Czy kupował ktoś loszki danbred przez sokołów ??
Warto czy nie ma co sobie głowy zawracać??
To co, jutro +4?0909 pisze:https://isn-schweineboerse.de/Auktion/Auktionshaus.aspx
giełda dobra
- Muchozolali
jeszcze jedna nie zastygła a juź na piątkową wystawili ha ha. 09 skoro licytacje szły od 1.42 do 1.465 to wkońcu musieli podnieść . Ciekawe ile jutro podniosą i czy u nas coś się zmieni Oby
w marketach pełno Niemieckiego Duńskiego Belgii i Holandii i wszysko poniźej 10zł a ludzie kupują i to duźo i nie patrzą na pochodzenie i jakość tylko cena !
w marketach pełno Niemieckiego Duńskiego Belgii i Holandii i wszysko poniźej 10zł a ludzie kupują i to duźo i nie patrzą na pochodzenie i jakość tylko cena !
-
krzysieko71
Idzie robotaMuchozolali pisze:https://www.youtube.com/watch?v=TPR4zP5Gk7o
-
jarekmalina
https://www.youtube.com/watch?v=-95Gs8fgrjUkrzysieko71 pisze:Idzie robotaMuchozolali pisze:https://www.youtube.com/watch?v=TPR4zP5Gk7o
Biorac pod uwagę aktualnie przywożonego wagę duńskiego warchlaka [ grubo ponad 30] to wnioskować należy iż zapchali się tym warchlakiem- nie schodził. A to z kolei tłumaczy zachowanie na tej pseudo giełdzie [plusy]. Podejrzewam iż to chwyt w celu upchnięcia tego warchlaka. Czy mam racje -czas pokaże.chłop pisze:jeszcze jedna nie zastygła a juź na piątkową wystawili ha ha. 09 skoro licytacje szły od 1.42 do 1.465 to wkońcu musieli podnieść . Ciekawe ile jutro podniosą i czy u nas coś się zmieni Oby
Jeszcze napisz, że wrhlaka po 60kg przywożą.... buhaha
Najpierw masa potem rzeźba...

Najpierw masa potem rzeźba...

"Bardzo mocno podniosłem, żeby procedury związane z dostępem do rynku chińskiego (…) trwały krótko, żeby to się nie ciągnęło latami" - powiedział Ardanowski, opisując swoją rozmowę z ministrem rolnictwa i obszarów wiejskich ChRL Hanem Changfu.
Ardanowski jest członkiem polskiej delegacji rządowej przebywającej w Szanghaju w związku z rozpoczętymi w poniedziałek pierwszymi chińskimi targami importowymi (CIIE), które potrwają do 10 listopada.
Polski minister ocenił, że najistotniejszą kwestią poruszaną na spotkaniach z chińskimi władzami jest dla niego rozszerzenie eksportu drobiu do Chin. "Mamy już otwarcie, czyli nasze procedury zostały uznane, ale jesteśmy w tej chwili jednym z największych na świecie producentów drobiu i około 50 proc., a myślę, że w niedługim czasie nawet 60 proc., mięsa drobiowego będziemy musieli eksportować" - powiedz
O TAK PAN MINISTER wspiera Trzodę !!!!!
Ardanowski jest członkiem polskiej delegacji rządowej przebywającej w Szanghaju w związku z rozpoczętymi w poniedziałek pierwszymi chińskimi targami importowymi (CIIE), które potrwają do 10 listopada.
Polski minister ocenił, że najistotniejszą kwestią poruszaną na spotkaniach z chińskimi władzami jest dla niego rozszerzenie eksportu drobiu do Chin. "Mamy już otwarcie, czyli nasze procedury zostały uznane, ale jesteśmy w tej chwili jednym z największych na świecie producentów drobiu i około 50 proc., a myślę, że w niedługim czasie nawet 60 proc., mięsa drobiowego będziemy musieli eksportować" - powiedz
-
danielski813
Przecież Pan minister wspiera trzoda bardzo mocno tyle że nie polską
wlasnie zabrali 10 szt 3,7 - 3%+ VAT
dziś 0 piątek plus 5
stanisław bez przesady ja w poniedziałek 4,3 netto i to przez wagę bo średnia 139,3 kg, końcówka 70szt przesunięta przez zakład o 10 dni
Jarek ciesz się że masz tylko taką ilość bo ludzie mają od 500 do 2000szt na już i nie ma to zabrać a roooosną !!!!! Sam piszesz że cię przekładali i każdy ma wagi 130 +++
szkoda gadac ,u nas jest taki jeden skupnik ktory cene zawsze dołuje a wszyscy chetnie wedlug niego placa ,obecnie 3,6 i musza miec dosyc bo wcale im na swinkach zalezy ,jak teraz ceny nie ma to juz nie bedzie . Wety twierdzą ze caly czas wloką stare mrozonki z zachodu i u nas odnawiaja .A tak liczylem na "dobra zmiane "a tu sie okazuje ze dla rolnictwa nic nie zrobila oprocz propagandy .A tak wogole to co z ta niemiecka cena , taki bylo parcie i co.
- Muchozolali
dziś znowu swoj biznes planuje planuje0909 pisze:dziś 0 piątek plus 5
a to wszystko kacem kończy się
To tak pół żartem ,pół serio -Skoro skośnoocy na naszym podwórku są właścicielami byłego Smithfield Foods to co miał wspierać u nas kontraktowy czy tam nakładczy jak zwał tak zwałchłop pisze:"Bardzo mocno podniosłem, żeby procedury związane z dostępem do rynku chińskiego (…) trwały krótko, żeby to się nie ciągnęło latami" - powiedział Ardanowski, opisując swoją rozmowę z ministrem rolnictwa i obszarów wiejskich ChRL Hanem Changfu.
wez juz nie sciemniaj wtedy tez pisales ze w srode plusy a zero bylo prawda jest taka ze mamy bardzo niska cena w porownaniu do kosztow jakie sa i pewnie dlugo to sie nie zmieni0909 pisze:dziś 0 piątek plus 5
Wie ktoś może co Duny z warchlakiem dzisiaj zrobiły ??
-
LukaszBONQ
plus 10 koron niezależnie od statusu
Tucznik stoi kuźwa i terminy odbioru a warchlak do góry SZOK
to nie szok to przemyslane decyzje "wlascicieli niewolnikow "Kto sobie nie radzi byc okradanym po 3,7 a nic innego nie potrafi to przyjmuja pod skrzydelka , obdarowujac kredytem kilkumilionowym coby miec pewnosc ze nie ucieknie spod "opieki" .Kilka dni temu przejezdzalem okolice Budzynia , Margonina ,buduja na tysiac na dwa tys swin , kilka szt .
- Muchozolali
Jak się pojawi ASF w Niemczech to będzie dopiero przekładanie odbiorów.