CENY TRZODY

jarekmalina

Re: CENY TRZODY

Post autor: jarekmalina »

lukas, szkoda Twojego czasu na te wyliczenia.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Świnia powinna kosztować tyle, żeby nawet karmiona truflami i marcepanem dawała hodowcy zysk. Natomiast cięcie kosztów w żywieniu sprawia, że to mięso jest g... warte, a cena świni wciąż spada i nawet nie tak dawno wychwalane mokre żywienie nie daje nadziei na jakikolwiek zysk. Niedługo ktoś odkryje, że można jeszcze taniej osadem z oczyszczalni karmić i oznajmi, że przy cenie 2,50 zarabia całkiem niezgorzej... Zakłady wymagają jakości, a sami doprowadzają do tego, że trzeba karmić świnie gównem. To jest chore...
abcd

Post autor: abcd »

Lukas- gdzie kupujesz te włókno, może jakiś link podrzuciłbyś w jakiejś wolnej chwili na PW.
baraki

Post autor: baraki »

0909

Post autor: 0909 »

Pini bije około 3 tys więcej tucznika niż latem, wiec odpowiedz jest .Więcej polska produkuje tucznika a waga ubijanych świń bardzo ciężka . A co Do karmienie to może liśćmi z pod drzewa tucznik będzie rósł 1 rok ale zysk spory bo liście darmowe . Polska dusi się w mięsie ,Warchlaka Duńczyka wjechało troszkę więcej niż latem i do tego doszedł jeszcze polski prosiak Którego jest więcej z 900 tyś dofinansowania i po zamiatane. A internet informuje jakie to jest trujące mięso wieprzowe , A Pan Minister nie widzi co pisze sie w necie ?
To jest forma promocji mięsa ?
Jestem za odebranie tej kasy z promocji bo to jest okradanie rolnika
zenekzkition

Post autor: zenekzkition »

Z tymi prosiakami to prawda pojawił się dużo ofert polskiego warchlaka których nie było jeszcze rok czy 2 lat temu program jednak dziala
Hefalump

Post autor: Hefalump »

W piatek poszlo 150 szt. po 4,3 netto i 1%. Waga 131 kg. I teraz UWAGA mała stówka ze sztuki została 8)
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Ktory tam znowu zalozyl ktores konto .Podaj stary nick .
0909

Post autor: 0909 »

Tym co zostaje 100 zł zysku to agenci firm nie rolnicy bo dziś trzeba liczyć pszenice 900 zł
jarekmalina

Hefalump pisze:W piatek poszlo 150 szt. po 4,3 netto i 1%. Waga 131 kg. I teraz UWAGA mała stówka ze sztuki została 8)
Warchlaki własny czy kupny?
Jeśli kupny to jaka cena?
danielski813

Post autor: danielski813 »

A ile to jest ta mała stówka???? Bo raczej nie nie 100 zł.
abcd

Stanislaw pisze:Ktory tam znowu zalozyl ktores konto .Podaj stary nick .
A kto wynalazł by taki nick jak nie nasz stary poczciwy.......................................
abcd

danielski813 pisze:A ile to jest ta mała stówka???? Bo raczej nie nie 100 zł.
Bo to chyba chodzi o małą stówkę nawozu w kg.
Hefalump

jarekmalina pisze:
Hefalump pisze:W piatek poszlo 150 szt. po 4,3 netto i 1%. Waga 131 kg. I teraz UWAGA mała stówka ze sztuki została 8)
Warchlaki własny czy kupny?
Jeśli kupny to jaka cena?
Dunczyk 155 zl netto
jarekmalina

Kastrat?
Hefalump

jarekmalina pisze:Kastrat?
Tak.
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

Hefalump pisze:
jarekmalina pisze:Kastrat?
pak.
Jak to mówią dobry kastrat nie jest zły
Jaka waga warchlaka ? Jakie zużycie paszy ?
Ile czasu rósł ?Czasami potrafi się gryźć ale to czasami .
Awatar użytkownika
Peron

Ooo, to jak stówka zostaje, to koniecznie musi jeszcze cena spaść, bo oszalejecie od nadmiaru pieniędzy. ZM zadbają o wasze zdrowie psychiczne.
Stanislaw

Nawet zdrowie Myto wysiadlo przy tych glupotach .Szkoda czasu na te glupoty ktore ostatnio wypisujecie .Wielu z was przed knurem uciekloby a wielu to wielkie chwalipiety z gospodarstwem w spadku .
jarekmalina

... tylko Ty najmadrzejszy...
Hefalump

Na to forum zagladam od dawna... Komentarz Stanislawa i Perona byl bardzo przewidywalny :D wiedzialem ze mój wpis sprowokuje co niektórych. Czekam jeszcze na filozofie myto :) wracając do meritum warchlak ważył 29 kg, fcr 2,8 kg (najwyzszy w mojej krotkiej historii chowu trzody :evil: ) 91 dni tuczu, 1,14 kg przyrostu. Końcowa waga mnie mega pozytywnie zaskoczyła 8) mozna bylo zauwazyc wieksza agresje ale obylo sie bez wiekszych problemow. Istotne jest to ze swinki trzymam na plytkiej sciólce. Zycze wszystkim i sobie rowniez takich wynikow :D
jarekmalina

Gdzie Ty kupiłeś tak taniego warchlaka 3 miesiące temu? :)
Hefalump

jarekmalina pisze:Gdzie Ty kupiłeś tak taniego warchlaka 3 miesiące temu? :)
U wcale nie najtańszego handlarza...
Awatar użytkownika
Peron

Fajnie, że wchodzisz na to forum. Fajnie, że przewidziałeś moją reakcję. Nie mam do Ciebie pretensji, zarabiaj ile chcesz przy tej nędzne cenie. Mi wiele mówi fragment Twojego wpisu: "w mojej krotkiej historii chowu trzody". Bo widzisz... Było na tym forum wielu hodowców ze znacznie dłuższą historia chowu. Ale już ich tu nie ma. Nie domykała się kalkulacja... Realna kalkulacja.
tukan

Post autor: tukan »

Od poniedziałku niemiecki warchlak + 1, czyli 31 euro. Może ktoś wytłumaczy dlaczego również duński drożeje, a ceny tucznika " w kiblu ". Ja mam swoją teorię ale chętnie się dowiem co o tym myślicie. Nie sądzę, że polscy hodowcy głównie nakręcają cenę warchlaka.
tukan

Może nie na temat.

WSZYSTKIEGO DOBREGO Z OKAZJI SETNEJ ROCZNICY ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI PRZEZ NASZĄ KOCHANĄ OJCZYZNĘ.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Jak cena za tucznika w kiblu to gdzie cena za warchlaka jak jeszcze niższa :lol: :lol:

odbudowa produkcji prosiąt się powiodła , cel osiągnięty
tukan

stan1069@o2.pl pisze:Jak cena za tucznika w kiblu to gdzie cena za warchlaka jak jeszcze niższa :lol: :lol:

odbudowa produkcji prosiąt się powiodła , cel osiągnięty
Cena warchlaka też kiszkowata. Chodziło mi o odbijanie się ceny od dna... o tendencję.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

To jak było 200 kastratów to będzie 200 x 100 zł to na ratę musi być kilkadziesiąt małych stówek :D :D
Awatar użytkownika
Peron

Podaj definicję małej stówki.
arek

Post autor: arek »

przeżywacie ta stówkę jak małpa okres a gościu tylko bardziej świętował niż my wszyscy
Hefalump

Odbiegajac od trzody soft tego forum jest mega irytujacy... Peron swinkami zajmuje sie wystarczajaco dlugo zeby wypowiadac sie w tym temacie. Stanislaw nie tak dawno pisal ze sprzedaz mial na poziomie 3,8 zł. Skoro on jest mega doswiadczonym hodowca to ja wole zostac mega laikiem przy swoim 4,3 zł. Oczywiacie ze przed knurem czulbym respekt tak jak przed swiezo oproszona locha...
Hefalump

arek pisze:przeżywacie ta stówkę jak małpa okres a gościu tylko bardziej świętował niż my wszyscy
Skad wiedziales :D dwa swieta z rzedu :twisted: a przepraszam trzy bo jeszcze udana sprzedaz :D
baraki

Post autor: baraki »

To jak stowka zostaje to i ja chyba wstawię te duny...
Awatar użytkownika
Peron

Hmmm... Turtojsa dawno tutaj nie widziałem...
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Ja na swoich warchlakach i własnym zbożu też jeszcze coś zarabiam, mimo to, że ładnie dziś poświętowałem :)
brzydal

Post autor: brzydal »

Polacy zawsze ratują świat. Ostatnio zjadają belgijską nadprodukcję za chwilę zjedzą niemieckie mrożonki z wymiany rezerw materiałowych na koniec roku a i duńczyków postanowili wybawić od nadprodukcji warchlaka wstawiając na potęgę.
arek

Post autor: arek »

jak słyszę własne zboże to mnie szlak trafia
krzysieko71

brzydal pisze:Polacy zawsze ratują świat. Ostatnio zjadają belgijską nadprodukcję za chwilę zjedzą niemieckie mrożonki z wymiany rezerw materiałowych na koniec roku a i duńczyków postanowili wybawić od nadprodukcji warchlaka wstawiając na potęgę.
W tej cenie warchlaka żal dunczyka nie wstawiać, wcale się tuczarzom nie dziwię, choćby dość drogie żywienie tani warchlak zrekompensuje.
krzysieko71

arek pisze:jak słyszę własne zboże to mnie szlak trafia
Jak nie masz własnego, to Cię szlak trafia.
Hefalump

Podzielam zdanie arka. Co to znaczy własne zboże jeżeli uznajemy je w kalkulacji produkcji... to rak jak z praca wlasna....
Stanislaw

mam i to sporo i uwazam tak samo jak arek ,zlikwidowalismy 70% macior ,reszta zostanie jeszcze rok i skoncza sie swinki .Jak juz pisalem mamy budynek [nowy] i jego wyposazenie na maciory kosztowaloby grubo ponad 150 tys , nowy, kiedy to sie wroci . Jeszcze na bank trzeba zarobic .Jak juz 09 pisal jak wam sie oplaca to hodujcie i zarabiajcie .My wysiadamy .Nawet gdyby niebotycznie podrozaly .Za 150 na rok mozemy wydzierzawic[ sa chetni ] , a pozatym nikt lezal nie bedzie , no moze wreszcie latem jakies wczasy .
Hefalump

Stanislaw pisze:mam i to sporo i uwazam tak samo jak arek ,zlikwidowalismy 70% macior ,reszta zostanie jeszcze rok i skoncza sie swinki .Jak juz pisalem mamy budynek [nowy] i jego wyposazenie na maciory kosztowaloby grubo ponad 150 tys , nowy, kiedy to sie wroci . Jeszcze na bank trzeba zarobic .Jak juz 09 pisal jak wam sie oplaca to hodujcie i zarabiajcie .My wysiadamy .Nawet gdyby niebotycznie podrozaly .Za 150 na rok mozemy wydzierzawic[ sa chetni ] , a pozatym nikt lezal nie bedzie , no moze wreszcie latem jakies wczasy .
Jezeli cykl zamkniety jest dla Ciebie nieoplacalny to jak otwarci wychodza na plus...? Wszystko wskazuje na to ze popelniasz błedy w hodowli...
krzysieko71

A czym się różni wlasne zboże od własnego warchlaka? Warchlaka też nie opłaca się robić w gospodarstwie i w zamkniętym mam liczyć koszt warchlaka kupionego?
Hefalump

krzysieko71 pisze:
brzydal pisze:Polacy zawsze ratują świat. Ostatnio zjadają belgijską nadprodukcję za chwilę zjedzą niemieckie mrożonki z wymiany rezerw materiałowych na koniec roku a i duńczyków postanowili wybawić od nadprodukcji warchlaka wstawiając na potęgę.
W tej cenie warchlaka żal dunczyka nie wstawiać, wcale się tuczarzom nie dziwię, choćby dość drogie żywienie i tani warchlak zrekompensuje.

I tak to już w swiecie szeroko rozumianych swiniarzy bywa kazda z trzech grup ma gorki i dolki...
Stanislaw

Po prostu cenie swoja prace i czas bylem niewolnikem wlasnego gospodarstwa przez 20 lat ale sie dorobilem a dzis za darmo robil nie bede i moja rodzina podziela to zdanie Ile sie trzeba narobic w cyklu zamknietym przy wlasnych ha na 150 tys .Po 40 zl od szt za niewolnika 4 tys szt a koszty zezra polowe ,gdzie robota . Wielu z was nic innego robic nie potrafi a ci ktorzy potrafia juz w tym nie siedza .
tukan

A ja w tej chwili nie zarabiam i nie patrzę spod byka na tego, co kupił warchlaki, na tego co sprzedał za lepszą cenę niż ja, na tego co ma własne zboże i pomoże mu to przetrwać jakkolwiek liczy dochód. Ja ten czas przetrwam nawet jak przyjdzie mi dokładać do interesu, a później się odkuję czy to będzie za parę miesięcy, czy dopiero za rok. Nie ma co się frustrować, bo to szkodzi zdrowiu. Nikt nie powiedział, że zawsze będziemy zarabiać. Też mnie wkurza import jakiegoś chłamu ale pocieszający jest fakt, że u nich spada pogłowie a Chiny będą ssały coraz więcej. Ja jestem optymistą i może dlatego jestem życzliwy. Jak komuś nie wychodzi niech zrezygnuje i nie sieje fermentu.
Hefalump

krzysieko71 pisze:
A czym się różni wlasne zboże od własnego warchlaka? Warchlaka też nie opłaca się robić w gospodarstwie i w zamkniętym mam liczyć koszt warchlaka kupionego?
Wg mnie tak.
Hefalump

tukan pisze:A ja w tej chwili nie zarabiam i nie patrzę spod byka na tego, co kupił warchlaki, na tego co sprzedał za lepszą cenę niż ja, na tego co ma własne zboże i pomoże mu to przetrwać jakkolwiek liczy dochód. Ja ten czas przetrwam nawet jak przyjdzie mi dokładać do interesu, a później się odkuję czy to będzie za parę miesięcy, czy dopiero za rok. Nie ma co się frustrować, bo to szkodzi zdrowiu. Nikt nie powiedział, że zawsze kibędziemy zarabiać. Też mnie wkurza import jakiegoś chłamu ale pocieszający jest fakt, że u nich spada pogłowie a Chiny będą ssały coraz więcej. Ja jestem optymistą i może dlatego jestem życzliwy. Jak komuś nie wychodzi niech zrezygnuje i nie sieje fermentu.
Kilka miesiecy wstecz wszyscy weszli ma tukana do tego stopnia ze samymi kropkami odpisywał
A naprawde pisze z sensem. Ubojnia do ktorej teraz sprzedawalem tez ciagla poltusze z Niemiec. Sami sie dziwili jak im to sie oplaca...
Hefalump

Oczywiscie niemieckim ubojnia
ODPOWIEDZ