FORUM
CENY TRZODY
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
Re: CENY TRZODY
19.11.2018 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
Na dziś 105 szt. - 5,35 w E 
To śmiech przez łzy.andre pisze:Tukan tak chyba bardziej pasuje
-
krzysieko71
Ja dziś 5,4 zł 101 szt.
Szok
PROSIAK I ZBOŻE coraz droższe -------Tucznik coraz tańszy ,w głowie nie mieści się rolnicy o szaleli 3,40 -3,90 plus vat chlewy pękają w szwach
PROSIAK I ZBOŻE coraz droższe -------Tucznik coraz tańszy ,w głowie nie mieści się rolnicy o szaleli 3,40 -3,90 plus vat chlewy pękają w szwach
A Chińczycy wybierają drób zamiast wieprzowiny z powodu asf bo boją się zarazić
https://www.mojarola.pl/chiny-wirus-asf ... -drobiowe/
Widać najgorsze dopiero przed nami
https://www.mojarola.pl/chiny-wirus-asf ... -drobiowe/
Widać najgorsze dopiero przed nami
-
danielski813
No do czasu asf jeszcze sie na człowieka nie przeniosła ciekawe co wybiorą ja ptasia grypa znów pierdyknie????
chyba zauwazyliscie ze swiat zdaza w kierunku tandety i prowizorki , drob wygra z droga wieprzowiną , mleko tez teraz jakies rozrobione jest w marketach .Tak mi sie wydaje 1; 1?
-
turbogrocho49
co tam oni tylko kamieni nie jedza bo sie nie da pogryzc
panowie robi się kicha żaden zakład w tym tygodniu nie chce tucznika może coś w przyszłym tygodniu się ruszy taka słyszę odpowiedz o cenie wole nie pisać
arek pisze:panowie robi się kicha żaden zakład w tym tygodniu nie chce tucznika może coś w przyszłym tygodniu się ruszy taka słyszę odpowiedz o cenie wole nie pisać
W tym tygodniu... Dobre, mimo to że ponoć świeżych zapisów nie ma zbyt wiele to większość zakładów ma kolejki z zaległych świniaków na minimum dwa tygodnie, sytuacja jest tylko luźniejsza tam gdzie nie ma kasy za towar albo biją malutkie ilości i mogą te 20 świnek od pięciu klientów dokupić więcej niż zakładali.
U nas jeden zakład kupuje na bieżąco ale kasa 60 dni na fakturze i cena nawet 4,35 !!! nic tylko sprzedawać
U nas 3 tygodnie kolejka
W zeszły czwartek 20szt 5,35 za E, średnia mięsność 59,14 w tej grupie 8 przerostów po 4,91 płakać się chce, bo średnia mięsność przerostów 59,55 i wszystkie powyżej 59% 
A u nas bez kolejki cena jak wszędzie beznadziejna , za to w belgi podwyżka .0909 pisze:U nas 3 tygodnie kolejka
Narzekacie a taka grupa gobarto wypracowała po. 3kw. 4.2 miliona Zysku!!!!
Jeszcze nie czas na podwyżki... jeszcze nie teraz...
jeszcze kilka lat poczekamy by potem podwyżki przestały kogokolwiek interesować
1,36 x 4,32= 5,87 .ZM jada po nas nie paatrzac na reszte . 5,57 - 21%= 4,63 .Ostatnio dostalismy 3,7 i 3,9 - 3% . Jedna kontrola UOKiku w ZM i olbrzymia kara za nierowne traktowanie .Panstwo teoretyczne sie klania panowie z PiSu .Jeszcze jeden kwiatek https://finanse.wp.pl/weterynarze-moga- ... 015230081v .Robia na tym kase i jeszcze im zle . Dojazdy na gospodarstwo drogie ?
jeśli już to powinno się to tak liczyć
...
5.57 *0.79=4.4
...
5.57 *0.79=4.4
W PiSdu z taką dobrą zmianą!!!. Byle uj stref narobi dla swojego widzi misie a ty się morduj z tym wszystkim. Zapisywać się dwa miesiące przed sprzedażą to ja jak żyje nie widziałem takiego czegoś .Gdzie jest ten Minister Rolnictwa?!!!.
Co by nie powiedzieć to głos wsi zadecydował o wybraniu dobrej zmiany
,a co do sprzedaży to 5,4 E
Maciory poszły po ...... 2,4 pln 
Wszystkie?
agencja w zeszłym roku zrobiła dopłaty do loszek hodowcy na gwałt wymieniali,dokupowali loszki plus ASF i teraz mamy to co mamyarek pisze:panowie robi się kicha żaden zakład w tym tygodniu nie chce tucznika może coś w przyszłym tygodniu się ruszy taka słyszę odpowiedz o cenie wole nie pisać
We wtorek pisałem, że moje 105 szt. poszły po 5,35. Dziś dostałem rozliczenie i ku mojej radości widzę średnią cenę 5,52.
Łatwiej będzie popchnąć biedę.
jaki zakład ?tukan pisze:We wtorek pisałem, że moje 105 szt. poszły po 5,35. Dziś dostałem rozliczenie i ku mojej radości widzę średnią cenę 5,52.![]()
Chyba widmo
Tukan ma coś szczęście bo ostatnio jak pisał tez mu dołożyli. Mi to przeważnie wynajduja tzw.wnentra albo 100g.za ciężka poltusza w każdym bądź razie jest ciekawie na wycenie 
Dziwię się bo przeważnie sobie na wydruku tak dośpiewają aby nawet 1gr nie wyszło lepiej niż cena bazowa
Ja nie mówię, że moje świnie są takie super i tyle nadganiają. Miesiąc temu i w tym tygodniu było więcej, bo pośrednik na fakturze wyjściową dał wyższą niż umówiona. Zawsze mówiłem, że mój odbiorca dba o swoich stałych dostawców i jak może to sam podniesie pewnie nieraz kosztem swojego zarobku. Znam cennik zakładów. Dwa tygodnie temu do Animexu Szczecin poszły dwa wnętry jednojajkowe i było OK. Zapłacona umówiona z haka.Emil144 pisze:Dziwię się bo przeważnie sobie na wydruku tak dośpiewają aby nawet 1gr nie wyszło lepiej niż cena bazowa
Tukan- Podaj ogólną wagę załadunkową żywych świń w gospodarstwie [nie na zakładzie] i wagę wbc z rozliczenia.
andre pisze:Chyba widmoTukan ma coś szczęście bo ostatnio jak pisał tez mu dołożyli. Mi to przeważnie wynajduja tzw.wnentra albo 100g.za ciężka poltusza w każdym bądź razie jest ciekawie na wycenie
Pośrednik do Wan Linga płaci 5,6 za solówkę, tyle, że np u mnie do Bożego Narodzenia listy pełne. Może Tukan nie miał przerostów i dobrą mięsność i prawie wszystkie weszły w najlepszy przedział wagowo cenowy, tyle że ja wierzę w jego opowieści tak samo jak w św Mikołaja.
Jeśli to jest forum o cenach to piszę jak jest, a kwestia wiary to sprawa indywidualna. Faktem jest, że moje tuczniki mają zawsze pow. 60% mięsności ( pomijam Animex ) i wybicie po pietrainie również super. Ci którzy mieli do czynienia z tucznikami wbp x pietrain wiedzą, że wybicie jest super. Faktur czy wyliczeń nie będę przedstawiał, bo ilu forumowiczów tyle opinii.
Falko, nie baw się w Stanisława, bo odkąd podałem mu adres, by mógł mnie zlustrować do dziś się nie pojawił a czekam. Wiem, że Wielkopolska to zagłębie świńskie i wielu znakomitych hodowców ale my na Pomorzu też potrafimy hodować. Mam to szczęście,że mam dobrego odbiorcę. Jest takie powiedzenie - żyj i daj żyć innym. Ja za to, że w ostatnich latach za zboże płaciłem najwięcej w powiecie a może i dalej, w tej chwili mam zapewniony surowiec do żniw. Mogę wybierać kiedy chcę i płacić również kiedy chcę. Na szczęście zapinam i płacę w terminie ale nigdy nie wiadomo co będzie.
Są osoby na tym forum które znają mnie osobiście, jak również mamy wspólnych dostawców środków do produkcji i wiedzą, że bajkopisarstwa nie uprawiam.
Przez kiepskie klimaty na forum wielu rzeczowych hodowców odeszło. Nawet Mytotoksyna się spłoszył - tego jednak nie żałuję, bo był jak wrzód na dupie. Niepokoi mnie to, że mogło mu się coś stać, a tego bym nie chciał. Jakaś chemia między nami wszystkimi w końcu była i każdemu życzę zdrowia.
Falko, nie baw się w Stanisława, bo odkąd podałem mu adres, by mógł mnie zlustrować do dziś się nie pojawił a czekam. Wiem, że Wielkopolska to zagłębie świńskie i wielu znakomitych hodowców ale my na Pomorzu też potrafimy hodować. Mam to szczęście,że mam dobrego odbiorcę. Jest takie powiedzenie - żyj i daj żyć innym. Ja za to, że w ostatnich latach za zboże płaciłem najwięcej w powiecie a może i dalej, w tej chwili mam zapewniony surowiec do żniw. Mogę wybierać kiedy chcę i płacić również kiedy chcę. Na szczęście zapinam i płacę w terminie ale nigdy nie wiadomo co będzie.
Są osoby na tym forum które znają mnie osobiście, jak również mamy wspólnych dostawców środków do produkcji i wiedzą, że bajkopisarstwa nie uprawiam.
Przez kiepskie klimaty na forum wielu rzeczowych hodowców odeszło. Nawet Mytotoksyna się spłoszył - tego jednak nie żałuję, bo był jak wrzód na dupie. Niepokoi mnie to, że mogło mu się coś stać, a tego bym nie chciał. Jakaś chemia między nami wszystkimi w końcu była i każdemu życzę zdrowia.
sie wyrobie to przyjade moze jakiegos tira zboza Ci podrzuce w tej dobrej cenie . Najbardziej jednak po nauke na stare lata
bo u mnie knur rowniez dobry , loszki wbp x pbz , knur du x pietrain , a zdarzaja sie sztuki ponizej 50% .Czesto ida na mala ubojnie i widze ze tak jest , chociaz od lat sprzedaje na zywa wage ,bo nikt mi dolozyc nie chce .
Myślę, że od Ciebie można się więcej nauczyć niż ode mnie. Starsi hodowcy mają swoje pewne rozwiązania o których w książkach nie piszą. Teraz jak posłuchać młodych doradców żywieniowych to można dojść do wniosku, że na niczym się nie znam. Najlepiej żebym tak prowadził jak oni mówią, no i przy okazji kupił ich produkty co zagwarantuje sukces. Nie mam czasu dla takich. To, że trafiają się sztuki poniżej 50% mięsności w krzyżowaniu czterorasowym jest normalną rzeczą. Chociaż jest silna heterozja część osobników wykaże cechy recesywne. Też tę samą krzyżówkę przerabiałem. Mieszańce są wrażliwe na jakość żywienia. Będą sztuki wybitne i słabe. Dlatego ja przestawiłem się na dwurasowe i zawęziłem rozrzut. Zresztą czysta locha WBP jest mocniejsza niż F1, ale to tylko moja opinia.Stanislaw pisze:sie wyrobie to przyjade moze jakiegos tira zboza Ci podrzuce w tej dobrej cenie . Najbardziej jednak po nauke na stare latabo u mnie knur rowniez dobry , loszki wbp x pbz , knur du x pietrain , a zdarzaja sie sztuki ponizej 50% .Czesto ida na mala ubojnie i widze ze tak jest , chociaz od lat sprzedaje na zywa wage ,bo nikt mi dolozyc nie chce .
Prawie 20 lat jechałem na wbp*pietren i wyniki były takie jak Tukan pisze ale tak jak tu kiedyś była dyskusja ZM wyleczyly mnie cenami a ja sam siebie kosztami paszy. Teraz jest Wbp i przeważnie PIC lub Maximus. Miesnosc około 2% niżej ale przyrosty i zużycie paszy o wiele lepsze
Wszystko się zgadza. Wysokie koszty paszy no i optymalna waga tucznika 110-115 kg. Dużo dobrego słyszałem o Maximusie.andre pisze:Prawie 20 lat jechałem na wbp*pietren i wyniki były takie jak Tukan pisze ale tak jak tu kiedyś była dyskusja ZM wyleczyly mnie cenami a ja sam siebie kosztami paszy. Teraz jest Wbp i przeważnie PIC lub Maximus. Miesnosc około 2% niżej ale przyrosty i zużycie paszy o wiele lepsze
Warchlak niemiecki od poniedziałku + 1, czyli 33,5. Szkoda że tuczniki nie idą śladem drożejącego warchlaka.
Nie potrafie zrozumiec sprzedazy w wadze 110-115 a sprzedajemy panie tukan do tego samego posrednika
Dlaczego nie potrafisz zrozumieć? Sprzedaż z piątku 4,40 netto maciora 2,30 ntto
Potrzymasz jeszcze z 10 dni i masz dodatkowe 15 zl zysku na szt. Na chwile obecna moze to byc jedyny zysk
W farmerze jest kalkulacja na tuczniku 125kg.na dzień dzisiejszy 13 zeta w plecy.
tym z "farmera" to ekonomia rolna jest calkowicie obca ,zyja z pisania bajek . Cwaniakom proponuje wybudowac chlewnie i poprobowac . [ od kilku lat nieprenumeruje nic z zagranicznych gazet , zwlaszcza Top agrar .Moglbym ich uczyc rolnictwa ale oni wola propagande siac .Przed chwila pojechalem ogrodek zaorac , jest tak sucho ze nie wchodzi plug .
Rozpisz to matematycznie.Chinczyk pisze:Potrzymasz jeszcze z 10 dni i masz dodatkowe 15 zl zysku na szt. Na chwile obecna moze to byc jedyny zysk
podobno do nowego roku warchlak ma się zrównać z tucznikiem cenowo 
tego jeszcze nie było, ale kto wie...?
Może dadzą zapomogi jak w 2016, które jak wpłyną w czerwcu to już może nie będzie świnek i zostanie czysta kasa. Ale zaszaleję. 
W piątek warchlak wstawiony i niech rośnie 
po czemu teraz warchlaczek?